Hva var best i 2005?
Blant innsenderne trekker vi ut enkelte premier. Som hovedpremie spanderer Laksevåg forlag to originalsider. Den ene er en tusjet arbeidstegning fra miniserien Justice League of America: Year One av Barry Kitson. Tegningen er på forlaget DCs eget papir og har fokus på Wonder Woman og Flash. Den andre originaltegningen er en side fra Green Lantern-heftet Guy Gardner nr. 5 tegnet av Joe Staton og Beatty (tusj). I tillegg har Seriehuset AS gitt flere norske superheltutgivelser som trekkes blant innsenderne.
For å delta i kåringen, velger man ut én kandidat i hver kategori. I stedet for de nominerte kandidatene, kan innsenderne i kåringen ta med egne kandidater. Noen av juryens forslag til slike er med i oversikten under.
Fristen for å sende inn lister er 10. januar, og listene skal sendes på e-post til kristian.hellesund@online.no. Vinnerne blir offentliggjort både her på Superhelter i Norge og i neste utgave av Galactus.
BESTE SUPERHELT
SPIDER-MAN: Gjennom 12 månedshefter, en julespesial og en pocketbok har norske superheltlesere fått hilse på edderkopphelten.
WOLVERINE: Wolverine har figurert både alene og sammen med andre X-mutanter i heftet X-Men. Han dukket også opp sammen med Spider-Man i edderkoppmannens eget blad.
BATMAN: Flaggermusmannen har ingen superkrefter, men han har stor popularitet. Over 180.000 nordmenn så helten på kino i spillefilmen Batman Begins, og et femsifret antall har også sikret seg filmen på DVD. Helten, som lenge het Lynvingen i Norge, dukket også opp som tegneseriefigur i egen bok ("Gotiske netter"), egen filmspesial og med avslutningen på historien "Hush" i Gigant nr. 1/05.
EGEN KANDIDAT: (Superman, Thing, Cyclops, ?)
BESTE SUPERHELTHEFTE
SPIDER-MAN: Med månedlige utgivelser er dette det superheltheftet som kommer oftest ut i Norge. Spider-Man er selvsagt hovedperson, og en rekke gode historier er trykt i 2005.
X-MEN: De siste årene har Grant Morrisons historier om Marvel-mutantene preget det norske X-Men-heftet. I tillegg har Egmont krydret bladet med historier med Wolverine og X-Treme X-Men. I 2005 kom det seks utgivelser med X-mutantene.
GIGANT: Antologien Gigant med superhelttegneserier fra forlaget DC kom med én utgivelse i 2005. Like fullt var Gigant nr. 1/05 et fyrverkeri av et hefte med utdrag fra Batman-historien "Hush" og Superman-miniserien "Birthright".
EGEN KANDIDAT: (Ultimate Spider-Man, Ultimate Fantastic Four, Spider-Man Juleekstra, ?)
BESTE SUPERHELTBOK
V FOR VENDETTA: Mange regner "V For Vendetta" av Alan Moore og David Lloyd som en moderne tegneserieklassiker. 2005 var året da historien om vigilanten V ble samlet i bokform på norsk.
BATMAN: GOTISKE NETTER: Neal Adams var kanskje den viktigste superhelttegneren på syttitallet. Forlaget DC Comics har derfor samlet Batman-historiene Adams tegnet i tre bind. Bind 2 i serien kom på norsk i serien "Alle tiders superhelter", og i boken "Gotiske netter" får man oppleve Batman sammen med tegneseriefigurer som Deadman, Man-Bat og Enemy Ace.
SPIDER-MAN KJEMPEPOCKET: Denne samlingen med klassiske Spider-Man-historier kom ut sommeren 2005. Her kan man oppleve Peter Parker som Spider-Man, slik han ble skildret av blant annet Stan Lee og John Romita sr. i årene 1970-1971.
EGEN KANDIDAT: (Fantastic Four: Tilbake til start, Superman: Mannen av stål, ?)
BESTE FORFATTER
J. MICHAEL STRACZYNSKI: Straczynski ble kjent som mannen bak fjernsynsserien Babylon 5, men han har også laget en rekke gode tegneseriemanus. I 2005 har nordmenn fått oppleve Straczynskis Spider-Man, og her har man fått se en forfatter som mestrer både spenning, melodrama og humor.
ALAN MOORE: Utgivelsen av V For Vendetta på norsk sikret Moore en sikker plass blant de nominerte. Tegneserieforfatteren trenger ingen ekstra introduksjon.
MARK MILLAR: Mark Millar er et av de nyere stjerneskuddene på den amerikanske tegneseriehimmelen. I år har norske tegneserielesere fått oppleve ham som manusforfatter av historier med Spider-Man og Ultimates og som medforfatter av Ultimate Fantastic Four.
EGEN KANDIDAT: (Brian Michael Bendis, Jeph Loeb, Grant Morrison, ?)
BESTE TEGNER
JOHN ROMITA: Da Steve Ditko ga seg som tegner på Spider-Man på sekstitallet, var det John Romita som fikk oppgaven. Den skjøttet han godt, og mange har Romitas Spider-Man som favoritt. I Spider-Man Kjempepocket fikk norske lesere et velkomment gjensyn med Romita som både tusjer og/eller tegner.
NEAL ADAMS: Batman-boken "Gotiske netter" viser tegneren Neal Adams i storslag. Her tegner Adams flaggermusmannen på en mesterlig måte og viser at kvalitetstegninger er kvalitetstegninger uansett tiår.
MIKE DEODATO JR: Mike Deodato jr. er kjent for sin realistiske tegnestil. Han er en av dagens fanfavoritter i USA, og det er ikke uten grunn. I Norge har man i 2005 fått oppleve tegnerens utgave av Spider-Man.
EGEN KANDIDAT: (Jim Lee, Adam Kubert, Mark Bagley, ?)