31.12.05

Hva var best i 2005?

Superhelter i Norge vil sammen med tegneserietidsskriftet Galactus invitere til kåringen av de beste superhelttegneseriene i Norge i 2005. En jury med Galactus-redaktør Kristian Hellesund i spissen har nominert kandidater til de ulike kategoriene

Blant innsenderne trekker vi ut enkelte premier. Som hovedpremie spanderer Laksevåg forlag to originalsider. Den ene er en tusjet arbeidstegning fra miniserien Justice League of America: Year One av Barry Kitson. Tegningen er på forlaget DCs eget papir og har fokus på Wonder Woman og Flash. Den andre originaltegningen er en side fra Green Lantern-heftet Guy Gardner nr. 5 tegnet av Joe Staton og Beatty (tusj). I tillegg har Seriehuset AS gitt flere norske superheltutgivelser som trekkes blant innsenderne.

For å delta i kåringen, velger man ut én kandidat i hver kategori. I stedet for de nominerte kandidatene, kan innsenderne i kåringen ta med egne kandidater. Noen av juryens forslag til slike er med i oversikten under.

Fristen for å sende inn lister er 10. januar, og listene skal sendes på e-post til kristian.hellesund@online.no. Vinnerne blir offentliggjort både her på Superhelter i Norge og i neste utgave av Galactus.


BESTE SUPERHELT
SPIDER-MAN: Gjennom 12 månedshefter, en julespesial og en pocketbok har norske superheltlesere fått hilse på edderkopphelten.

WOLVERINE: Wolverine har figurert både alene og sammen med andre X-mutanter i heftet X-Men. Han dukket også opp sammen med Spider-Man i edderkoppmannens eget blad.

BATMAN: Flaggermusmannen har ingen superkrefter, men han har stor popularitet. Over 180.000 nordmenn så helten på kino i spillefilmen Batman Begins, og et femsifret antall har også sikret seg filmen på DVD. Helten, som lenge het Lynvingen i Norge, dukket også opp som tegneseriefigur i egen bok ("Gotiske netter"), egen filmspesial og med avslutningen på historien "Hush" i Gigant nr. 1/05.

EGEN KANDIDAT: (Superman, Thing, Cyclops, ?)


BESTE SUPERHELTHEFTE
SPIDER-MAN: Med månedlige utgivelser er dette det superheltheftet som kommer oftest ut i Norge. Spider-Man er selvsagt hovedperson, og en rekke gode historier er trykt i 2005.

X-MEN: De siste årene har Grant Morrisons historier om Marvel-mutantene preget det norske X-Men-heftet. I tillegg har Egmont krydret bladet med historier med Wolverine og X-Treme X-Men. I 2005 kom det seks utgivelser med X-mutantene.

GIGANT: Antologien Gigant med superhelttegneserier fra forlaget DC kom med én utgivelse i 2005. Like fullt var Gigant nr. 1/05 et fyrverkeri av et hefte med utdrag fra Batman-historien "Hush" og Superman-miniserien "Birthright".

EGEN KANDIDAT: (Ultimate Spider-Man, Ultimate Fantastic Four, Spider-Man Juleekstra, ?)


BESTE SUPERHELTBOK
V FOR VENDETTA: Mange regner "V For Vendetta" av Alan Moore og David Lloyd som en moderne tegneserieklassiker. 2005 var året da historien om vigilanten V ble samlet i bokform på norsk.

BATMAN: GOTISKE NETTER: Neal Adams var kanskje den viktigste superhelttegneren på syttitallet. Forlaget DC Comics har derfor samlet Batman-historiene Adams tegnet i tre bind. Bind 2 i serien kom på norsk i serien "Alle tiders superhelter", og i boken "Gotiske netter" får man oppleve Batman sammen med tegneseriefigurer som Deadman, Man-Bat og Enemy Ace.

SPIDER-MAN KJEMPEPOCKET: Denne samlingen med klassiske Spider-Man-historier kom ut sommeren 2005. Her kan man oppleve Peter Parker som Spider-Man, slik han ble skildret av blant annet Stan Lee og John Romita sr. i årene 1970-1971.

EGEN KANDIDAT: (Fantastic Four: Tilbake til start, Superman: Mannen av stål, ?)


BESTE FORFATTER
J. MICHAEL STRACZYNSKI: Straczynski ble kjent som mannen bak fjernsynsserien Babylon 5, men han har også laget en rekke gode tegneseriemanus. I 2005 har nordmenn fått oppleve Straczynskis Spider-Man, og her har man fått se en forfatter som mestrer både spenning, melodrama og humor.

ALAN MOORE: Utgivelsen av V For Vendetta på norsk sikret Moore en sikker plass blant de nominerte. Tegneserieforfatteren trenger ingen ekstra introduksjon.

MARK MILLAR: Mark Millar er et av de nyere stjerneskuddene på den amerikanske tegneseriehimmelen. I år har norske tegneserielesere fått oppleve ham som manusforfatter av historier med Spider-Man og Ultimates og som medforfatter av Ultimate Fantastic Four.

EGEN KANDIDAT: (Brian Michael Bendis, Jeph Loeb, Grant Morrison, ?)


BESTE TEGNER
JOHN ROMITA: Da Steve Ditko ga seg som tegner på Spider-Man på sekstitallet, var det John Romita som fikk oppgaven. Den skjøttet han godt, og mange har Romitas Spider-Man som favoritt. I Spider-Man Kjempepocket fikk norske lesere et velkomment gjensyn med Romita som både tusjer og/eller tegner.

NEAL ADAMS: Batman-boken "Gotiske netter" viser tegneren Neal Adams i storslag. Her tegner Adams flaggermusmannen på en mesterlig måte og viser at kvalitetstegninger er kvalitetstegninger uansett tiår.

MIKE DEODATO JR: Mike Deodato jr. er kjent for sin realistiske tegnestil. Han er en av dagens fanfavoritter i USA, og det er ikke uten grunn. I Norge har man i 2005 fått oppleve tegnerens utgave av Spider-Man.

EGEN KANDIDAT: (Jim Lee, Adam Kubert, Mark Bagley, ?)

Det norske superheltåret 2005

Mens flere år på nittitallet i Norge var preget av få eller ingen superheltutgivelser, kunne man i 2005 glede seg over en rekke utgivelser i ulike formater. Mens det var en nedgang i antall hefteutgivelser fra 2004 til 2005, var det gledelig å se en større satsing på superhelttegneserier i bokform. Med bokserien "Alle tiders superhelter" gir Egmont Serieforlaget nå ut superhelttegneserier mellom stive permer annenhver måned.

Egmont Serieforlaget var det ledende forlaget med superheltutgivelser i 2005. Mens Schibsted Forlagene og Seriehuset hadde superheltutgivelser i 2004, var ikke disse forlagene på banen i 2005. Det var derimot Westwind, som kunne komme med første hefte av antologien Baddis. Blant seriene her var Nattpatruljen, som i USA gis ut som Lions, Tigers and Bears av forlaget Image.

Det er heltene fra forlaget Marvel som preger de norske superheltutgivelsene. Flaggskipet er serieheftet Spider-Man, som kom med 12 utgivelser i 2005 - akkurat som året før. Spider-Man er for tiden mest en tegneserie for voksne, der blant annet de psykologiske tegneseriene til J Michael Straczynski og voksenserier fra heftet Marvel Knights: Spider-Man er blant høydepunktene i 2005. Egmont har også gitt ut seks 100-siders hefter med X-Men. Her har Grant Morrisons historier fra det amerikanske bladet New X-Men vært hovedserien, men man har også kunnet lese serier med Wolverine. Det er flott å registrere at Morrisons mutantsaga nå er kommet ut på norsk i sin helhet, da dette er noe av det bedre som er laget med X-mutantene de siste årene. X-Men dukket også opp sammen med Fantastic Four i Spider-Man Julespesial.

I 2004 kunne Egmont by på heftet Mega Marvel, der ulike Marvel-serier som Hulk, Ultimates og Ultimate Spider-Man ble presentert. Tittelen var borte fra det norske tegneseriemarkedet i 2005, men i stedet dukket Ultimate Spider-Man opp i eget hefte med fire utgivelser. Disse utgivelsene inneholdt også miniserien Ultimate Six. En historie med Ultimates kom også på trykk i Ultimate Spider-Man. I tillegg ga Egmont ut et hefte med Ultimate Fantastic Four.

DC-heltene har man sett lite til i bladhyllene. Det ble med en utgivelse, Gigant nr. 1/2005. Her fikk Egmont avsluttet Batman-serien "Hush". Samtidig ble det slutt på en antologi, der man de siste årene har kunne treffe DC-helter som Superman og Batman ved jevnlige mellomrom.

Det har vært mye omtale for superhelter i norske medier i 2005, men da har det meste dreid seg omkring filmatiseringer av superhelttegneserier. Både Batman og Fantastic Four hadde gode besøkstall i norske kinosaler i 2005, og på slutten av året kom også spillefilmene på DVD. Tegneserieutgaver av filmene er også gitt ut i Norge, og sommeren 2005 kunne man finne både Batman Begins- og Fantastic Four-filmspesialer i bladhyllene.

I bokserien "Alle tiders superhelter" er det kommet tre utgivelser i 2005. Først ut var Batman-boken "Gotiske netter", der man presenterte ulike serier tegnet av Neal Adams. Denne ble fulgt opp av en Fantastic Four-bok med historier av John Byrne, før Egmont like før jul kunne gi ut en samling med Superman-serier. I tillegg har forlaget gitt ut en pocketbok med klassiske Spider-Man-historier, Spider-Man Kjempepocket. En samling med "V For Vendetta" av Alan Moore og David Lloyd ble også gitt ut i 2005.

Anmeldelse: Wildside nr. 1

Med serieskaper og utgiver Vanja Nilsen i spissen, satser forlaget Wildside Comix på tegneserier fra ulike genrer. Det første heftet, antologien Wildside, er nå i salg, men det er et hefte som spriker i mange retninger. Her er det blant annet mangainspirerte tegneserier, fantasy og humorserier, og i enkelte av historiene blandes genrene. Tekstene er på engelsk. Dette er et valg forlaget har gjort for å kunne selge heftet også utenfor Norge.

Presentasjonen er flott. Wildside har en utmerket lay-out, og utgiverne har valgt å gi ut tegneserieheftet i farger. Det er mye godt tegnerhåndverk i utgivelsen, og de(n) som står bak fargeleggingen har gjort en utmerket jobb. Av tegnerne imponerer først og fremst Vanja Nilsen seg med sin mangastil, mens manuskriptene er veldig varierende. Klart best er Nilsens humoristiske stripeserie "Maja", der leserne blir kjent med en jordnær ungdom med sine hverdagsproblemer. Figuren og miljøet er troverdig, og serien inneholder flere treffende gullkorn. Dette er morsomt!

Nilsen står også bak "Norway Tales", som er et forsøk på å overføre norske legender til mangatradisjonen. I den første historien er en hulder sentral. Idéen er glimrende, tegningene er flotte, men manuskriptet lider av liten fremdrift og for mye tekst. Motsatt er Nilsens serie om den onde demonen Vito. Fremdeles er tegnearbeidet av høy standard, men historien virker veldig forutsigbar. Like fullt kommer Vanja Nilsen greit fra det på grunn av enkelte småvittigheter i tekst og handling.

Terese Antonsens serie "Era of Orlon" og Henrik Gildes "Eskoban's Journey" er fortsettelseshistorier, men verken miljø eller fortelling får satt seg etter noen få sider i dette heftet. Antonsens serie har stemningsfulle tegninger og interessant fargelegging, og det skal bli spennende å se hvor historien går hen. Humorserien "My Wild Side" av Martin Johansen er i svart/hvitt i motsetning til resten av heftet. Morsomhetene er greie, de, men serien faller i likhet med "Maja" utenfor resten av innholdet i heftet.

Wildside er et positivt initiativ, og det skal bli spennende å se om forlaget får til planene med et variert utgivelsesprogram. Det aller første heftet bærer bud om at noe godt er på gang, og gjennom noen utgivelser vil nok innholdet sette seg. Utgangspunktet er i alle fall godt.

Wildside nr. 1
36 sider
35 kroner
Wildside Comix

30.12.05

To X-Men-bøker i Danmark

Egmont Serieforlaget i både Norge, Sverige og Danmark skal gi ut en bok med X-Men i 2006. I Norge kommer boken i august, mens svenskene gir den ut i mai under tittelen X-Men: Klassiska serier. Dette går frem av en oversikt hos nettbokhandelen Ad Libris. I Danmark har ikke boken fått noen tittel ennå. Det er redaktør Michael G. Nielsen hos dansk Egmont som opplyser dette til Superhelter i Norge. Boken skal inneholde forskjellige serier fra flere periode.

Danskene skal også gi ut en pocketbok med X-Men i 2006. Den kommer 1. juni og skal inneholde materiale fra danskenes Projekt X klassiker nr. 2-5. Det betyr stoff fra de amerikanske heftene Uncanny X-Men nr. 94-113.
-Som noget ganske særligt hædrer vi de gamle danske navne i den pocket, og kalder altså X-Men for Projekt X denne ene gang. Det samme sker i Spider-Man pocket 3, hvor Spider-Man hedder Edderkoppen. Anledningen er Marvels superhelte i Danmark 40 år, og derfor har vi også ekstra sider med tilbageblik på gamle numre, brevkasser osv, forteller Nielsen til Superhelter i Norge. Spider-Man pocket nr. 3 er planlagt utgitt i oktober, men den kan bli skjøvet frem til juni eller juli.

Anmeldelse: V For Vendetta

Endelig. Mer er det egentlig ikke å si om utgivelsen av tegnesserieromanen V For Vendetta på norsk. Det er på tide at nordmenn får oppleve vigilanten V gjennomføre sine opprørske handlinger i et fascistisk Storbritannia med diktatur og interneringsleirer. Manusforfatter Alan Moore har sammen med tegneren David Lloyd produsert en av de viktigste tegneseriene de siste tretti årene.

V For Vendetta er delt opp i tre hoveddeler som igjen er delt opp i små kapitler på rundt syv sider. Opprinnelig ble tegneserieromanen publisert i svart/hvitt kapittel for kapittel i det britiske heftet Warrior mellom 1982 og 1985. Da Warrior ble nedlagt hadde 26 deler av V For Vendetta blitt publisert, og det var først i 1988 at historien kunne sluttføres. Da ble hele V For Vendetta gitt ut som en 10-hefters miniserie i farger av DC i USA. Senere samlet forlaget tegneserieromanen i bokform.

Den norske presentasjonen er eksemplarisk. Boken er innbundet og inneholder mye bakgrunnsmateriale. Her kan man lese både tegner og forfatters kommentarer til tegneserieromanen. Spesielt interessant er en tekst som Moore skrev om prosessen bak tegneserien allerede i 1983. Alt i alt er dette en meget viktig tegneserieutgivelse i Norge. Egmont Serieforlaget skal ha ros for å få V For Vendetta ut på norsk, og vi får håpe på at dette er den første av mange kommende tegneseriebøker av samme slag. Anbefales på det aller sterkeste!

V For Vendetta
ISBN 82-429-2696-4
396 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget

29.12.05

Dagbladets lesere nominerte ingen superhelter

Frode Øverli er blant serieskaperne som er nominert i kategorien beste tegneseriebok for 2005. (Foto: Kristian Hellesund)

Leserne til Dagbladet har nominert kandidater til årets beste bokutgivelser. I kategorien beste tegneseriebok dominerer norske humortegneserier, og ingen superhelttegneserier er funnet verdig en plass i nominasjonen. Det er derimot følgende tegneseriebøker:

-Nemi - stjernestøv og løgner av Lise Myhre
-Pondus - fem rette av Frode Øverli
-Rocky av Martin Kellermann
-Larsons gale verden
-World of Warcraft
-Uflaks av Christopher Nielsen
-La meg vise deg noe av Jason
-Galskap satt i system av Lars Lauvik
-Baller av stål, hjerte av gull av Karine Haaland
-Kebbelife, ett år med tjukken av Melle Hellenes

Superhelter blant årets beste

Blant mange bestekåringer for 2005 finner man Bergens Tidendes liste over de beste tegneseriene. Her har anmelder Øyvind Holen tatt for seg årets norske tegneserieutgivelser, og han har funnet plass til flere superhelttegneserier på oversikten.

På listen over oversatte serier får V For Vendetta andreplassen, og tegneserieromanen omtales som "en av 1980-tallets viktigste og beste serier". Serien om V får følge av Ultimates av Mark Millar og Bryan Hitch som nummer tre. Ultimate-utgaven av Marvels superheltgruppe Avengers hadde én opptreden i Norge i 2005. Tegneserien dukket opp som biserie i Ultimate Spider-Man nr. 9, men figurene var også med i miniserien "Ultimate Six" som Egmont satte på trykk i Ultimate Spider-Man nr. 10. Holen beskriver Ultimates med at "superhelt-action anno 2005 blir ikke stort bedre enn dette." Også X-Men av Grant Morrison kommer seg inn på listen med en femteplass. Om serien skriver Øyvind Holen at "vi kommer ikke utenom denne i år heller".

Bergens Tidende har også en kategori over beste samlinger. Ingen av Egmonts bøker i serien "Alle tiders superhelter" får plass her. Det gjør derimot Spider-Man Kjempepocket som nummer fire under beskrivelsen "upretensiøs pocketsamler med godbiter fra det rikholdige Spider-Man-arkivet". Spirit-bindet fra Klassikerserien tar tredjeplassen i denne kategorien. Holen mener boken er "et verdig minne om Will Eisner".

Teen Titans på Cartoon Network

Tegnefilmserien Teen Titans har vært en stor suksess på Cartoon Network i USA. Nå får også norske fjernsynsseere se den animerte serien. I reklamesnutter på norsk Cartoon Network har satellittkanalen begynt å reklamere med at Teen Titans snart kommer. Det er ikke opplyst når Cartoon Network vil begynne å sende tegnefilmserien.

Teen Titans er basert på DC Comics' tegneserie New Teen Titans av Marv Wolfman og George Perez. Serien, som kom på norsk med tre hefter under tittelen Tenåringstitanene i 1984 og 1985, ble til tegnefilm i 2003. Så langt er det produsert 65 episoder av den animerte serien.

Spider-Man i amerikanske søndagsaviser

Spider-Man har eksistert både som tegneseriehefte og avisserie. I 2006 går Marvel nye veier og publiserer i samarbeid med News America Marketing historier fra tegneserieheftene i amerikanske søndagsaviser. Det er Editor & Publisher som opplyser dette. I følge fagtidsskriftet vil 1100 amerikanske aviser presentere de første Spider-Man-historiene av Stan Lee og Steve Ditko på ny. Tanken er å dele opp Amazing Spider-Man-heftene i to og bruke to uker på å trykke hvert opprinnelige hefte. I følge Editor & Publisher vil de klassiske historiene med edderkopphelten dukke opp 46 ganger hvert år i søndagsaviser i USA.

28.12.05

Finsk Egmonts superheltprogram

Mens Egmont Serieforlaget i Norge satser på hefter med Spider-Man, X-Men og Ultimate Spider-Man i 2006, har søsterforlaget Egmont Kustannus i Finland flere serier på gang. I følge en nyhetsmelding på forlagets nettside, vil finnene i likhet med Egmont i Danmark gi ut seks hefter med Superman & Batman under tittelen DC Spesiaali. Heftene inneholder blant annet miniserien Batman: Dark Detective og historien Superman: For Tomorrow.

Ellers viderefører finnene tittelen Mega. I følge en annen nyhetsmelding fra forlaget, vil dette heftet inneholde serier som Supreme Power, Ultimate Fantastic Four, House of M og Secret War. House of M er årets store hendelse hos Marvel med store konsekvenser for hele Marveluniverset, mens Secret War er en miniserie av Brian Michael Bendis og Gabriele del'Otto.

Nytt bilde fra Superman Returns

Det dukker stadig opp nye bilder fra innspillingen av Superman Returns. I Wizard nr. 172, som kom i salg i USA i forrige uke, bruker tegneserietidsskriftet 28 sider på spillefilmen. Sidene er gjennomillustrert med ulike bilder fra filmen og av skuespillerne.

På internett er det også en del å se. Blant de siste til å publisere bilder er Ain't It Cool News, som denne uken presenterte et bilde der Superman (alias Brandon Routh) løfter Daily Planet-symbolet over hodet sitt. Skal vi tro markedsføringsmaskinen til Warner Bros. vil det dukke opp massevis av slike bilder før filmen får premiere i USA 30. juni. Vi nordmenn får filmen på kino i slutten av juli.

Feil i Fantomet-bok

Egmont Serieforlaget fortsetter med sin bokserie, Det 21. Fantomets krøniker. I disse dager er den femte boken i serien, Årgang 1970 del 1, ute, og i følge nettstedet fantomet.org er det problemer med dette bindet. I en nyhetssak fortelles det at forlaget har sendt ut et skriv til abonnentene. Av skrivet går det frem at historien "Det gåtefulle revet" er utelatt fra boken på grunn av en feil hos trykkeriet.
-Vi rakk heldigvis å få den med i bindet etter, Årgang 1970 del 2, slik at kronologien til historiene blir riktig likevel. "Det gåtefulle revet" får du da i tillegg til de historiene som allerede var redigert inn i dette bindet, skriver forlaget til abonnentene.

I følge en postering på forumet til fantomet.org, har historien fått omtale i boken den egentlig skulle vært med i. Bokserien har tidligere fått kritikk på forumet for feil i det redaksjonelle stoffet. Blant annet har Karl-Johan Lien påvist uteglemte avsnitt i artiklene.

27.12.05

Svenskene legger ned Mega Marvel

2005 er siste året med tittelen Mega Marvel på det svenske tegneseriemarkedet. Det blir opplyst av forlaget Egmont Kärnan i et brev til abonnentene, fortelles det i en melding på et svensk tegneserieforum.

Dermed legger svensk Egmont ned en tittel som, med unntak av årene 2002 og 2003, har presentert ulike Marvel-serier siden 1992. Blant annet har svenskene hilst på helter som Ghost Rider, Deathlok, Fantastic Four, Hulk, Thor og Daredevil i heftet. Mega Marvel har kommet med 65 nummer i denne perioden. Tittelen har også vært brukt i Norge i årene 2000-2004. I løpet av disse årene ga Egmont Serieforlaget ut først og fremst ulike Ultimate-serier og Avengers i den norske utgaven av heftet. Flere av disse kom i samtrykk med Egmont Kärnan i Sverige.

26.12.05

Siddis med nytt serieforlag

Stavanger var i sin tid en viktig tegneserieby i Norge. Det var herfra SE-bladene gjennom mange tiår blant annet fikk sendt ut tegneseriehefter med superhelter, krigsserier og jenteblader som Tuppen og Lillemor til bladhyller over det ganske land. Nå er et nytt tegneserieforlag på gang hos siddisene. Vanja Nilsen har startet opp Wildside Comix, og første nummer av tegneserieantologien med samme navn er ute i disse dager.
-Bakgrunnen for forlaget er at jeg har hatt som min store drøm å bli serietegner siden jeg var 8 år gammel. Jeg har jo med tiden funnet ut at det å komme på trykk ikke er så lett, og etter for mange år med drømmer som gikk i knas og ting som aldri ble noe av, bestemte jeg meg for å ta saken i egne hender og starte mitt eget forlag. Og i samme slengen håper jeg å kunne gi andre serietegnere en sjanse til å komme på trykk, samt tilby serier i litt flere sjangere enn det som man vanligvis finner i de norske bladhyllene, forteller Wildside-sjef Vanja Nilsen til Superhelter i Norge.

Wildsides første tegneseriehefte inneholder tegneserier laget av norske serieskapere. Her går det blant annet i fantasyserier, og det hele er i engelsk språkdrakt.
-Grunnen til at vi valgte å ha tegneseriene på engelsk, er fordi vi ønsker å kunne tilby tegneseriene til alle land, ikke bare Norge. Og både websiden vår og nettbutikken har engelsk versjon, og folk ifra hele verden kan bestille tegneseriene våre. Vi satser rett og slett på verden som vårt salgsområde - og det har jo allerede kommet inn flere bestillinger ifra utlandet så vi regner med at vi gjorde riktig valg. Samtidig ønsker vi jo også at utenlandske serietegnere kan ta kontakt med oss, forklarer Vanja Nilsen. Samtidig ser ikke Nilsen bort fra tegneserier på norsk fra Wildside, men dette kommer an på salget og mottakelsen av profilen på forlagets serier så langt.
-Dette er serier som ikke helt faller inn i det man kan kalle for "tradisjonelle norske serier" for å si det sånn, smiler hun.

-Så langt har forlaget gitt ut heftet Wildside. Kommer det flere titler i den nærmeste fremtid?
-Selv håper jeg at det kommer flere nye utgivelser i løpet av 2006. Sånn uten å være for optimistisk, satser jeg iallefall på minst ett nummer til av "Wildside". Det avhenger selvsagt helt og holdent av salg - jeg er i en slik økonomisk situasjon akkurat nå at jeg er nødt til å få nok inntekter fra salget til å få råd til opptrykking av flere utgivelser. Men jeg ser positivt på fremtiden - og håper å kunne publisere mange seriehefter fremover! slår Nilsen fast. Hun avviser heller ikke superhelttegneserier fra forlaget.
-Vi har som nevnt på vår webside ikke tenkt å gi uttrykk for at noen typer serier er "feil" serier, og at vi vil være åpne for det aller meste. Så vi er ikke blant dem som sier nei til superhelt-serietegnere, understreker Vanja.

-Og hvordan får man tak i tegneserieheftene til Wildside?
-De kan foreløpig kjøpes via vår nettbutikk på www.wildsidecomix.com, og ellers på Outland i Stavanger og Oslo, og Løvås Bruktbu i Stavanger, avslutter Vanja Nilsen.

21.12.05

Anmeldelse: Superman - Mannen av stål

Det er ingen liten utfordring Egmont Serieforlaget har tatt på seg med denne bokutgivelsen. Her har man fylt 228 sider med tegneserier og redaksjonelt stoff om Mannen av stål, Superman. Det er laget noen tusen historier med superhelten, og å velge historier som skal fylle en slik bok er alt annet enn enkelt.

Utgangspunktet for forlaget er historier med "tre fiender og to venner som har fulgt Supermann fra gammelt av", som det heter i bokens vaskeseddel. Derfor presenteres "noen av tidenes beste historier med dem". Dette avgrenser bokens innhold, og man får en slags rød tråd fra perm til perm. Fortellingene er varierte, og mange epoker i superheltens historie presenteres. Det hele begynner med den aller første Superman-historien av Jerry Siegel (tekst) og Joe Shuster (tegning) fra 1938. Dessverre er det bare de to første sidene som er med. Det er synd. Denne historien burde vært gjengitt i sin helhet, da den tross alt er starten på en tegneseriegenre. (Nordmenn får lete etter Superserien nr. 9/1984 for å lese hele historien på norsk.) En fullstendig Siegel/Shuster-historie fra 1940 er heldigvis med i boken, slik at norske serielesere får se hvordan Supermans skapere presenterte figuren i dens første velmaktsdager.

Ved å fokusere på ulike Superman-skurker og venner får man presentert tegneserier fra ulike tiår. Dette er bra, for da er det mulig å få smakebiter på forskjellige tegne- og fortellerstiler som forlaget DC har valgt for figuren opp gjennom årene. Det gjør det også mulig å sammenligne epoker og trekk som tas vare på fra periode til periode. Mens historien med den moderne Supergirl av Jeph Loeb (manus) og Michael Turner (tegning) fra fjorårets amerikanske hefte Superman & Batman er et klart høydepunkt, er det sjarmerende å lese den første fortellingen med Mxyzptlk fra 1944. Gjensynet med tre John Byrne-historier fra 1986 er også gledelig, og de holder fremdeles mål nesten to tiår etter.

Inne i boken har hovedfiguren fått tilbake sitt norske navn, Supermann. Det er nostalgisk å se, selv om Batman ikke er blitt Lynvingen. Boken inneholder også redaksjonelt stoff, og leserne presenteres for korte tekster om blant annet Mxyzptlk, Batman og Supergirl. Boken hadde hevet seg med noe mer redaksjonelt stoff. Presentasjoner av serieskaperne og de ulike epokene i Supermans tegneseriehistorie ville gitt en tilfeldig leser mer innsikt i det som har med superhelten å gjøre. En historikk over Superman i Norge og oversikter over norsk publisering av historiene i boken hadde også vært en fordel. Noe annet som savnes er enkelte forklaringer på trivialiteter. Blant dem er: Hvorfor flyr ikke Superman i de eldste historiene i boken? Hvorfor har Lex Luthor hår i den første historien han er med i i boken og ikke i de neste? Hvorfor nevnes ikke John Byrnes Supergirl, som man fikk se i flere norske Supermann-blader i 1990?

Alt i alt er Superman-boken et velkomment bidrag til bokserien Alle tiders superhelter. Selv om det blir en noe sprikende fremstilling med så mye variert stoff, er boken en grei introduksjon til Mannen av stål. Det har vært veldig få utgivelser med Superman på norsk de siste årene, og da er det ekstra gledelig å se boken publisert. Like fullt hadde for eksempel en samling med Superman-historier fra sekstitallet vært en mer homogen utgivelse som strengt tatt kunne presentert figuren enda bedre. Egmont kommer med en ny Superman-bok i 2006. Kanskje den følger opp et slikt spor?

Superman - Mannen av stål: Fra Krypton til Metropolis
ISBN 82-429-2630-1
228 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget

Filmsnutt med Ghost Rider på nett

I forrige uke ble det kjent at filmen basert på Marvel-helten Ghost Rider er utsatt til 2007. Siden da har den offisielle nettsiden til spillefilmen blitt oppdatert. Blant oppdateringene er en kort filmsnutt der man får se Nicolas Cage forandre seg fra rollefiguren Johnny Blaze til superhelten Ghost Rider.

Ghost Rider har premiere i USA 16. februar 2007. I tillegg til Cage spiller også Wes Bentley, Eva Mendes, Matt Long, Sam Elliott, Peter Fonda, Donal Logue, Mathew Wilkinson og Daniel Frederiksen i filmen.

20.12.05

Finsk Egmont med ny Marvel-pocket

Egmont Kustannus i Finland er ute med sin syvende Marvel-pocket siden 2002. Pocketboken er på 320 sider og inneholder serier med Spider-Man. Det er forlaget som opplyser dette i en nyhetsmelding på internett. Etter alt å dømme er innholdet identisk med dansk Egmonts Spider-Man Kæmpepocket nr. 3, som kommer neste år. Der kan man lese historier som i sin tid ble publisert i Amazing Spider-Man nr. 119-135 i USA.

I Marvel-pocketbøkene har Egmont Kustannus ellers satt på trykk klassiske serier med Daredevil, X-Men og Fantastic Four. Daredevil-boken fra 2003 inneholdt Frank Millers historier fra amerikansk Daredevil nr. 168-181, mens de to X-Men-bindene fra 2003 og 2004 publiserte fortellinger med Chris Claremont og John Byrne som serieskapere fra Uncanny X-Men nr. 111-143. Pocketboken med Fantastic Four fra 2005 presenterte de tretten første historiene med superheltgruppen av Jack Kirby og Stan Lee.

Egmont Serieforlaget i Norge ga ut Spider-Man Kjempepocket i juni. Forlaget har for tiden ikke planer om å gi ut flere pocketbøker.
-Vi planlegger ingen flere pocketer, umiddelbart i hvert fall, fortalte redaktør Hege Høiby hos forlaget til Superhelter i Norge i september.

19.12.05

Watchmen til filmen - igjen

I juni ble det kjent at filmselskapet Paramount hadde sagt fra seg retten til å lage film av tegneserieromanen Watchmen. Tegneserien av Alan Moore og Dave Gibbons har i mange år vært på vei til filmlerretet, og allerede i 1989 satt Sam Hamm og arbeidet med en Watchmen-filmatisering for 20th Century Fox.

Nå kan Hollywood Reporter melde at Warner Bros. Pictures har overtatt produksjonen av Watchmen. Produsentene som er involvert er Larry Gordon og Lloyd Levin. Tidsskriftet forteller ikke noe om filmselskapets tidsplan for filmprosjektet.

17.12.05

Norsk Batman-suksess i DVD-hyllene

Den norske DVD-utgaven av Batman Begins kom i salg i november. Etter fire ukers salg har utgivelsen solgt 75.190 eksemplarer i Norge. Dette betyr at DVD'en så langt er nummer 18 på den norske salgslisten for 2005, opplyser release.no. På kino har 183.629 nordmenn sett filmen med vigilanten fra Gotham til og med 16. desember, i følge Filmweb. Dette plasserer spillefilmen på 14. plass på kinotoppen i år.

Anmeldelse: Spider-Man nr. 12/05

Spenning, gode tegninger og en interessant superhelthistorie er en grei oppsummering av Spider-Man nr. 12/05. Egmont Serieforlaget lar her norske lesere få fortsettelsen på Marvel Knights: Spider-Man-historiene fra forrige nummer, og den gode kvaliteten på arbeidet til Mark Millar (manuskript) og tegnerne Terry og Rachel Dodson føres videre.

Utgangspunktet for historien er at Peter Parkers tante May er kidnappet av en som kjenner Parkers identitet som Spider-Man. Dette fører Spider-Man på jakt etter tanten, og underveis møter han klassiske superskurker som Electro og Vulture. Spenningen holdes oppe fra side til side, og en ny vri på en mulig avsløring av Parkers hemmelighet er en passende og interessant cliffhanger. Fortellingen engasjerer, og det er lett å bli spent på fortsettelsen i neste nummer. Samtidig har historien en flott episodeavslutning.

Oversettelsen av Jens E. Røsåsen er som vanlig helt utmerket, og redaksjonen har et kort og greit sammendrag av handlingen fra forrige hefte. Dermed er det lett å komme inn i denne historien. Og vi tilgir med glede den lille prisøkningen Spider-Man-heftet har fått fra og med denne utgivelsen. Kvaliteten på innholdet er så bra at det står man i!

Spider-Man nr. 12/2005
52 sider
USA: Marvel Knights: Spider-Man 3-4
33 kroner
Egmont Serieforlaget

Batman Begins Oscar-vurderes

Det kan bli en Oscar-nominasjon på Batman Begins. I følge Coming Soon.net skal Academy of Motion Picture Arts and Sciences vurdere Batman-filmen som en av syv kandidater i forbindelse med nomineringen av tre Oscar-kandidater i kategorien beste filmeffekter. De andre seks filmene som skal vurderes er Charlie and the Chocolate Factory, The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe, Harry Potter and the Goblet of Fire, King Kong, Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith og War of the Worlds. Den endelige Oscar-nominasjonen er klar 31. januar.

16.12.05

Egmonts superheltbøker i rute

Med bokserien Alle tiders superhelter satser Egmont Serieforlaget på å presentere superhelttegneserier mellom stive bokpermer.

Programmet for 2006 er så godt som klart, og nå kan forlaget offentliggjøre når de første fem bøkene kommer. Fra redaktør Hege Høiby hos Egmont får Superhelter i Norge opplyst følgende oversikt:

Februar: Spider-Man
April: Secret Wars
Juni: Batman
August: X-Men
Oktober: Superman

I tillegg kommer det en superheltbok i desember, men hva boken inneholder er ikke klart så langt.

Ghost Rider utsatt til 2007

Spillefilmen Ghost Rider skulle etter planen hatt premiere i juli. Nå melder bladet Variety at filmen er utsatt til februar 2007, skriver Superherohype. Filmselskapet Sony hadde lagt opp til at syv spillefilmer skulle ha premiere i sommermånedene i 2006, og nå viser det seg at det blir for mye. Dermed får filmen basert på tegneseriefiguren Ghost Rider sin første amerikanske visning 16. februar 2007. En ny norsk premieredato er ikke satt så langt. Opprinnelig skulle Ghost Rider settes opp på norske kinoer 6. oktober 2006.

Ny "V For Vendetta"-trailer

Denne uken ble en ny trailer for V For Vendetta gjort tilgjengelig på internett både hos Apple og på spillefilmens hjemmeside. Filmen, som er basert på tegneserieromanen av Alan Moore og David Lloyd, har premiere i USA 17. mars.

15.12.05

Kommende hefteutgivelser

I Spider-Man nr. 12/05 setter Egmont Serieforlaget på trykk en oversikt over neste års utgivelser av heftet. Dermed kan norske serielesere se frem til følgende hefteutgivelser:

19. desember:
Spider-Man nr. 12/2005
(Egmont Serieforlaget)

23. januar:
Spider-Man nr. 1/2006
(Egmont Serieforlaget)

30. januar:
X-Men nr. 1/2006
(Egmont Serieforlaget)

20. februar:
Spider-Man nr. 2/2006
(Egmont Serieforlaget)

27. mars:
Spider-Man nr. 3/2006
(Egmont Serieforlaget)

7. april:
Ultimate Spider-Man nr. 1/2006
(Egmont Serieforlaget)

1. mai:
Spider-Man nr. 4/2006
(Egmont Serieforlaget)

5. juni:
Spider-Man nr. 5/2006
(Egmont Serieforlaget)

3. juli:
Spider-Man nr. 6/2006
(Egmont Serieforlaget)

31. juli:
Spider-Man nr. 7/2006
(Egmont Serieforlaget)

28. august:
Spider-Man nr. 8/2006
(Egmont Serieforlaget)

25. september:
Spider-Man nr. 9/2006
(Egmont Serieforlaget)

23. oktober:
Spider-Man nr. 10/2006
(Egmont Serieforlaget)

20. november:
Spider-Man nr. 11/2006
(Egmont Serieforlaget)

18. desember:
Spider-Man nr. 12/2006
(Egmont Serieforlaget)

13.12.05

Kommentar: Alle tiders superhelter

Alle tiders superhelter er en satsing Egmont Serieforlaget skal ha ros for. En serie der man i praksis slår fast at de beste superhelttegneseriene fortjener stive permer og plass i bokhyllen, er det bare til å ta av seg hatten for.

Så langt er det bare kommet to bøker i serien, og både Batman: Gotiske netter og Fantastic Four: Tilbake til start er fine utgivelser. Fortsettelsen med en Superman- og en Spider-Man-samling lover bra, og løfter om både X-Men og Batman i bokform neste år er et godt utgangspunkt.

Egmont Serieforlaget har både en utfordring og et ansvar i de kommende utgivelsene. Ansvaret ligger i å sette på trykk de beste superhelttegneseriene. Utfordringen er å sette sammen et program som viser både bredden og utviklingen i genren. Med seks bøker hvert år, som det legges opp til nå, kan dette bli vanskelig.

Like fullt ønskes forlaget lykke til med bokserien. Og skulle vi gi Egmont et tips er det helt klart dette: Få ut noen kvalitetstegneserier som ikke har vært publisert på norsk tidligere - og som helst ikke er samlet i USA. Da slipper bøkene å konkurrere med amerikanske trade paperbacks i tegneseriebutikkene, og forståsegpåerne som bare vil ha tegneserier på originalspråket i bokhyllen får en mulighet til å kjøpe seriene i norsk språkdrakt. Samtidig bør de minimale utgivelsene av DC-serier i Egmonts hefter kompenseres med massevis av DC-serier i Alle tiders superhelter.

(Teksten er tidligere publisert i tegneserietidsskriftet GALACTUS nr. 6.)

12.12.05

Varulvhistorie i Batman-bok

Etter nyttår gir Egmont Serieforlaget ut enda en bok med Batman-tegneserier tegnet av Neal Adams. Boken kommer i samtrykk med blant annet Egmont i Danmark, og den er identisk med DC Comics' kommende utgivelse "Batman Illustrated by Neal Adams vol. 3".

I følge en oversikt på DCs hjemmeside, skal boken ikke inneholde den siste historien Adams tegnet for heftet Batman, "Moon of the Wolf" fra Batman nr. 255. Nå viser det seg at historien likevel er inkludert. Det er redaktør Michael G. Nielsen hos dansk Egmont som opplyser dette til Superhelter i Norge.
-Så vidt jeg vet, er Batman 255 med, skriver Nielsen i en e-postmelding.

(Illustrasjonen viser omslaget til den amerikanske utgivelsen. Tegningen er hentet fra hjemmesidene til DC Comics.)

Nytt Galactus

GALACTUS nr. 6 er nå klart til utsendelse. I tillegg til å inneholde stoff om superhelttegneserier, inneholder tegneserietidsskriftet også avslutningen av den første historien med den klassiske superhelten Black Terror. Bladet inneholder også en presentasjon av tegneren Andie Tong samt en rekke anmeldelser av ulike superhelttegneserieutgivelser.

GALACTUS gis ut av Laksevåg forlag og er en papirutgave av nettstedet Superhelter i Norge. GALACTUS nr. 6 er på 24 sider og koster 25 kroner (inkludert porto). Det er ikke nødvendig å forhåndsbetale. Giro følger med bladet. Det er ikke mulig å abonnere på GALACTUS, men interesserte kan ta kontakt direkte med forlaget for å bestille tidsskriftet: Laksevåg forlag, Skjenlia 14, 5183 Olsvik. Man kan også sende e-post til kristian.hellesund@online.no

Busiek fra Conan til Aquaman

Det var Kurt Busiek som fikk manusansvaret for Conan da forlaget Dark Horse startet opp med egne hefter med barbarhelten i 2003. Nå har forfatteren sagt fra seg oppdraget, melder Newsarama. Busieks nye, faste serie blir Aquaman for DC, opplyser nettstedet i en annen sak.

Dette betyr at Busiek stopper etter å ha laget manus til 29 Conan-hefter. De første av disse historiene kom på norsk fra Schibsted Forlagene i år i forlagets nye Conan-blad i farger. Det betyr at nordmennene ennå har mange barbareventyr fra Busiek å se frem til i tiden fremover. Busieks etterfølger som fast Conan-skribent blir Tim Truman, mens Gary Nord fortsetter som tegner.

11.12.05

Norsk Superman-nettsted

Ønsker du å vite mer om Superman? Da kan det være verdt å ta turen innom Roger Stormos Superman-side. Her presenterer Stormo massevis av fakta om Superman - både som tegneserie og på film. Han tar blant annet for seg de ulike skuespillerne som har spilt Superman. En kort historikk over norske Superman-utgivelser finnes også på nettsiden sammen med flere forsidegallerier.

Batman-bok utelater Adams-historie?

I 2006 vil Egmont Serieforlaget gi ut en ny bok med Batman-tegneserier tegnet av Neal Adams. Boken er identisk med DC Comics' utgivelse "Batman Illustrated by Neal Adams vol. 3", som kommer fra det amerikanske forlaget i januar. I følge forlagets nettside vil boken blant annet inneholde historier fra amerikansk Batman nr. 232, 234, 237, 243, 244, 245 og 251.

I Batman nr. 255 gikk historien "Moon of the Wolf" av Len Wein og Adams. Fortellingen, som kom på norsk i Lynvingen nr. 3/75 og 4/75, er en god varulvhistorie som er utelatt i DCs oversikt. Forlaget kan dermed komme til å avslutte en bokserie der man skal trykke alle Neal Adams' Batman-historier uten å ta med den siste historien tegneren laget for det amerikanske heftet Batman.

Takk til Jostein Hansen og Øyvind Braaten for bidrag til denne saken.

Marvel med digitale tegneserier

Det amerikanske tegneserieforlaget Marvel satser på digitale tegneserier i tillegg til de vanlige utgivelsene. På forlagets nettsider kan man for tiden lese fire tegneserier digitalt. Blant disse er den første utgaven av Marvels nye Spider-Man-blad, Friendly Neighbourhood Spider-Man, samt She-Hulk nr. 1 og Captain America nr. 1.

Flere lovord til "V For Vendetta"

Tegneserieromanen V For Vendetta av Alan Moore og David Lloyd ble gitt ut av Egmont Serieforlaget i oktober. Tidligere i år har Ny Tid og tegneserier.no omtalt utgivelsen på positiv måte. Omtalene er nå fulgt opp av anmeldelser i flere norske medier. I Spirit gir anmelder Tonje Tornes klar beskjed om at tegneserieromanen "er en av de beste seriene som noen gang er laget". Hun mener også at tegneren David Lloyd er "i verdensklasse" og geleider leserne "galant gjennom kaoset med en utsøkt strek".

I papirutgaven av Bergens Tidende skriver Øyvind Holen at V For Vendetta "har sine skjønnhetsfeil, og er preget av både melodrama, pompøsitet og språklige svulstigheter". Like fullt slår anmelderen fast at dette er "en av 1980-tallets viktigste, beste og mest innflytelsesrike tegneserier" og anbefaler folk å lese den nå "slik at du rekker å irritere deg over filmatiseringen".

10.12.05

Batman: Hush samles på dansk?

Batman-historien "Hush" er en av de bedre fortellingene med flaggermusmannen de siste årene. Historien, som er laget av Jeph Loeb (tekst), Jim Lee (tegning) og Scott Williams (tusj), ble gitt ut på norsk i Gigant i 2003 til 2005. Nå kan det bli aktuelt å samle boken på dansk. Det er redaktør Michael G. Nielsen som skriver dette i en postering på dansk Egmonts superheltforum. Bokutgivelse blir det ikke med det aller første, men Nielsen ser for seg at dette kan bli realitet om fire-fem år.

Gir Egmont Serieforlaget i Danmark ut en Hush-bok, er det ikke usannsynlig at det gjøres i samarbeid med norsk Egmont. Forlagene har til stadighet samtrykk på ulike tegneseriehefter og tegneseriebøker.

8.12.05

Ultimate Avengers-plakater klare

Det er to måneder til animasjonsfilmen Ultimate Avengers gis ut på DVD i USA. Denne uken ble ble en trailer for tegnefilmen gjort tilgjengelig på den amerikanske DVD-utgaven av Fantastic Four. Nå er også tre plakater for filmen publisert på nettsidene til Marvel sammen med et kort synopsis av handlingen i filmen. På plakatene ser vi henholdsvis Captain America, Thor og Iron Man i aksjon.

Ultimate Avengers er basert på tegneserien Avengers. Det spesielle med tegnefilmen er at man tar for seg Avengers-versjonen i Ultimate-universet, Ultimates, og presenterer den første historien med denne superheltgruppen med Avengers-heltene fra det vanlige Marveluniverset i hovedrollene. Tre hefter med Avengers er publisert på norsk i Mega Marvel fra Egmont Serieforlaget i 2000-2002. Serien er også trykt i Marvel Superheltene fra Seriehuset. Ultimates er publisert i Mega Marvel, Gigant og Ultimate Spider-Man.

Fantastic Four-DVD i salg

Fantastic Four fikk en variert mottakelse av anmelderne da spillefilmen gikk på kino i sommer. Nå er DVD'en i salg i to utgaver her i Norge, og enkelte norske medier har allerede omtalt utgivelsen. Drammens Tidende har sett nærmere på enkeltdiskutgaven og anmelder den under tittelen "Industrisøppel". Signaturen TO liker ikke det han har sett og slår fast at superheltgruppen er "krøpet ut av streken sin og papiret sitt hvor de hører hjemme, og kjeder oss i feil kanal." Anmelderen mener at DVD-utgivelsen har "sparsomt med bonusstoff", men han legger også til at det finnes "en de luxe-utgave med masse ekstra."

Denne de luxe-utgaven har Dagbladet evaluert. Anmelder Fredrik Wandrup mener at den er "bugnende full av bakomfilmer og kommentarer som forklarer de fantastiske opptakene deler av denne New York-filmen byr på". Wandrup liker det han ser og konkluderer med at "den klassiske tegneserien får troverdig liv i en film full av halsbrekkende scener og enkle konflikter."

7.12.05

Stillbilder fra V For Vendetta

Premieren for spillefilmen V For Vendetta nærmer seg i USA. Den store dagen er 17. mars, og promoteringen av filmen er i full gang. Et ledd i dette er å offentliggjøre bilder og annet materiale. Nå kan Superherohype presentere tre stillbilder fra filmen. Her kan vi blant annet se V og Evey i aksjon. Disse to rollene spilles av henholdsvis Hugo Weaving og Natalie Portman.

Klart for Fantastic Four 2

Det har i flere måneder vært klart at det kommer en oppfølger til Fantastic Four-filmen. Nå har det kommet en bekreftelse fra filmselskapet 20th Century Fox. I følge The Hollywood Reporter har regissør Tim Story og forfatter Mark Frost skrevet kontrakt på en ny film, skriver Superherohype.

Etter planen skal de fire fantastiske, spilt av Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans og Michael Chiklis, nok en gang gå inn i rollene sine. De har nemlig kontraktfestet å være med på tre Fantastic Four-filmer. Derimot blir ikke Julian McMahon, som spilte Victor von Doom i den første spillefilmen, med på en ny film.

Som tidligere nevnt på Superhelter i Norge, får Fantastic Four 2 premiere 4. juli 2007 i USA. Skurkene i filmen kan bli Mole Man og Puppet Master, har Chris Evans opplyst i et intervju fra oktober.

6.12.05

Superhelter inntar frimerker

Neste år skal en rekke av tegneserieforlaget DCs superhelter pryde amerikanske frimerker. I følge en pressemelding, skal det amerikanske postverket gi ut en frimerkeserie med 20 ulike superheltfrimerker. Ti av frimerkene viser portrett-tegninger av ulike superhelter, mens resten er gjengivelser av forskjellige hefteomslag. Blant omslagene er Batman nr. 1, Flash nr. 111 og Superman nr. 11. Øvrige superhelter på frimerkene er Wonder Woman, Plastic Man, Green Arrow, Supergirl, Aquaman, Green Lantern og Hawkman.

Omtaler av ulike amerikanske frimerkeserier som planlegges i 2006 er lagt ut på nettsidene til US Postal Services. Et bilde av superheltfrimerkene finnes også tilgjengelig på det amerikanske postverkets nettsider.

Sak nummer 250

Etter et halvt års drift kan Superhelter i Norge med dette publisere sak nummer 250. I løpet av de seks månedene som er gått siden den første saken ble lagt ut 2. juni er en rekke tekster med nyheter, anmeldelser og bakgrunnsstoff publisert her på nettstedet.

Planene videre er klare. Superhelter i Norge skal driftes videre med basis i den profilen nettstedet allerede har. Det er nyheter om norske superhelttegneserieutgivelser som er det viktigste sammen med anmeldelser og enkelte historiske tilbakeblikk. Samtidig skal også stoff om superhelter i andre medier omtales. Dermed blir det naturlig å presentere nytt om prosjekter der superhelter inntar filmlerretet eller fjernsynsskjermen.

Med 250 saker allerede tilgjengelig på Superhelter i Norge, er det mye som allerede er omtalt på nettsiden. Da kan det være greit å nevne søkefunksjonen. Skriv inn et søkeord i ruten øverst på siden og trykk "search this blog". Et søk på Fantastic Four gir i dag 56 treff, mens Batman har fått omtale i 71 saker. I den sammenheng er det bare til å si "Stakkars Hulk". Bruce Banners alias er det bare skrevet om 9 ganger på Superhelter i Norge. I tillegg til søkefunksjonen finnes det også RSS-syndikasjon av nettstedet. Funksjonen er tilgjengelig gjennom denne pekeren.

Ellers setter vi stor pris på ris og ros om Superhelter i Norge. Bruk gjerne kommentarfunksjonen eller send en e-postmelding. Alle kommentarer mottas med takk!

Black Terror på norsk

Etter at Batman og Superman debuterte på det amerikanske tegneseriemarkedet, hoppet forlag etter forlag på karusellen og introduserte superhelter av mange ulike slag. Mens noen ble populære og fremdeles eksisterer som egen tegneserie eller som bifigur i andre tegneserier, er andre for lengst borte. En av disse er Black Terror fra forlaget Nedor, som også brukte navnene Standard Comics og Pines.

Det var i 1941 at Nedor for første gang presenterte Black Terror. Figuren dukket opp i heftet Exciting Comics nr. 9, og frem til 1949 skulle figuren være en av mange figurer i amerikanske bladhyller. Black Terror fikk etter hvert også eget hefte, og han var nok den største av heltene fra forlaget. Tegneseriefiguren ble skapt av manusforfatter Richard E. Hughes og tegneren Don Gabrielson. Mens det er lite informasjon å hente om Gabrielson, fikk Hughes større berømmelse da han skapte Herbie for Disney-konsernet. Senere var også tegnere som Sheldon Moldoff, George Tuska, Jerry Robinson og Mort Meskin med på å tegne Black Terror.

I tegneserietidsskriftet Galactus nr. 5 presenteres begynnelsen av den første Black Terror-historien. Black Terror er egentlig apotekeren Bob Benton, og han får kreftene sine ved å inhalere en gass. Dette gir Benton superstyrke og en hud som tåler å bli truffet av kuler. Drakten er svart med en blå-rød kappe, og man kan tro at Marvels Punisher i hvert fall har fått litt inspirasjon av Black Terrors hodeskallemotiv.

Med Galactus-publiseringen introduseres Black Terror for et norsk publikum for første gang. Hvordan er dette mulig? Først og fremst fordi tegneserien ikke lenger er kopibeskyttet, da den er falt i det fri. Det betyr at hvem som helst kan drive med eksemplarfremstilling av de opprinnelige tegneseriene eller produsere nye tegneserier med basis i Black Terror-figuren. Begge deler har vært gjort en rekke ganger med Black Terror i USA. For eksempel har AC Comics trykt opp på nytt en rekke av de opprinnelige historiene med Black Terror i sine samlinger med tegneserier fra førtitallet. Nifty Comics har nylig gjort det samme i bokserien All-American Comics. Nyversjoner av Black Terror har man sett i hefter fra AC Comics og Eclipse Comics. AC Comics brukte figuren i heftet Americomics, der Black Terror etter hvert fikk navnet Terrorist, mens Eclipse laget en miniserie i 1989 der omtrent bare navnet ble beholdt fra den opprinnelige tegneseriefiguren. Til og med Alan Moore har brukt Black Terror under navnet Terror sammen med en rekke andre Nedor-helter i tegneserien Tom Strong.

Black Terror kommer til å bli et fast innslag i Galactus. Senere kan det bli aktuelt å trykke andre amerikanske superhelttegneserier som er falt i det fri. En og annen samling med slike tegneserier kan også bli virkelighet dersom mange nok lesere kunne tenke seg noe slikt. Vi er også interessert i å komme i kontakt med lesere som sitter på amerikanske originalhefter med serier som ikke lenger er kopibeskyttet. Det er mye spennende tegneserier med slik status, og det kunne vært interessant å få dette ut på norsk.

(Redigert utgave av en tekst først publisert i Galactus nr. 5.)

Bilder fra Ultimate Avengers i FF-DVD

Når den amerikanske DVD-utgaven av Fantastic Four kommer i salg senere denne uken, inneholder den også en trailer for den kommende animasjonsfilmen Ultimate Avengers. Tegnefilmen, som gis ut direkte på DVD i februar i USA, er laget av filmselskapet Lions Gate. Blant tidligere og nåværende Avengers-medlemmer som dukker opp i animert utgave er Captain America, Thor, Iron Man og Hulk. Bilder fra Ultimate Avengers-traileren er gjort tilgjengelig gjennom forumet til Toon Zone. De finnes også hos Marvel Animation Age.

X-Men-trailer på nett

Traileren til den kommende superheltfilmen X-Men 3 er gjort tilgjengelig på internett. Gjennom spillefilmens offisielle nettside eller hos Apple kan man nå se traileren i flere ulike Quicktime-formater. Filmselskapet 20th Century Fox har også oppdatert nettsidene til filmen med et eget fotogalleri av karakterene.

X-Men 3 skal ha kinopremiere i USA 26. mai. I følge nettsiden til spillefilmen er det premiere over hele verden samme måned. Om den endelige tittelen blir X-Men 3 er ikke avklart. Superherohype skriver nemlig at selskapet bak filmen har registrert en rekke domenenavn, slik at filmtitler som "X-Men 3: The Last Stand", "X3: A Last Stand", "X3: Last Stand" og "X3: The Last Stand" kan være aktuelle.

4.12.05

Danskene gir ut Batman: Dark Detective

Egmont Serieforlaget i Danmark fortsetter med heftet Superman & Batman. I det første heftet setter danskene på trykk de to første delene av miniserien Batman: Dark Detective av Steve Englehart (manus), Marshall Rogers (tegning) og Terry Austin (tusj). Av Superman får danske lesere servert fortsettelsen av historien Superman: For Tomorrow fra amerikansk Superman nr. 209 og 210. Denne historien er laget av Brian Azzarello og Jim Lee. Det er redaktør Michael G. Nielsen hos forlaget som opplyser dette i en postering på dansk Egmonts eget superheltforum. Egmont i Norge er ikke med på samtrykk av disse DC-seriene.

Batman: Dark Detective, som DC Comics ga ut i sommer, kjennetegnes ved at miniserien samler serieskaperne som laget en av de beste Batman-historiene noen sinne, Strange Apparitions. Historien, som opprinnelig ble trykt i Detective Comics nr. 469-476, ble gitt ut i Norge i heftet Lynvingen i 1980 og inneholder mange elementer som ble brukt i Batman-filmen fra 1989. Englehart har for øvrig egen nettside med massevis av anekdoter fra et rikt liv innen blant annet tegneseriebransjen. Der er det mye interessant å lese - og kanskje spesielt om det som foregår i bransjens kulisser.

Dansk Egmont vil gi ut hefter med superhelttegneserier hver fjortende dag i 2006. En pocket med Batman-historier fra det amerikanske heftet Batman Strikes er for øvrig i salg både i Danmark, Sverige og Finland akkurat nå. Norsk Egmont valgte å ikke være med på samproduksjonen.

Nye serier i Baddis

Tegneserieantologien Baddis fra Westwind forlag debuterte tidligere i år. Bladet inneholder blant annet norske serier innen genrene fantasy og science fiction. Til og med helter med superkrefter finnes i Baddis. Planen var at hefte nummer to skulle være ute nå i desember, men som Superhelter i Norge tidligere har skrevet, kommer ikke bladet før etter nyttår.

Westwind har nå offentliggjort navn på serier som skal publiseres i kommende utgaver av Baddis. I en liste på forlagets nettside finner vi titler som Valknuten, Et siste offer og Byheksen. Det går ikke frem av listen hvilke serieskapere som står bak tegneseriene eller hvilken genre de hører inn under.

3.12.05

Mest Marvel fra Egmont

Det nærmer seg 2006, og en rekke brikker på superheltprogrammet til Egmont Serieforlaget er falt på plass. Mens Spider-Man fortsetter neste år som eget hefte med serier fra Marvel Knights: Spider-Man i de første utgavene, blir det ingen flere hefter med Ultimate Fantastic Four fra forlaget. X-Men kommer med seks hefter, og redaktør Hege Høiby hos Egmont bekrefter overfor Superhelter i Norge at det også kommer noe med Ultimate Spider-Man. X-Men-heftene vil blant annet inneholde serier fra det amerikanske heftet Astonishing X-Men av manusforfatteren Joss Whedon. Høiby bekrefter også at det kommer et hefte med DC-superserier. Dette er tegneserieversjonen av den kommende spillefilmen Superman Returns.

En rekke bøker med superhelttegneserier blir også gitt ut i 2006 av Egmont Serieforlaget. Miniserien Secret Wars samles sammen med en rekke teamup-historier med Spider-Man. Det kommer også en bok med X-Men, men innholdet i denne er så langt ikke kjent. Av DC-serier kan Hege Høiby bekrefte bøker med både Batman og Superman i 2006. Mens Batman-boken inneholder flere historier tegnet av Neal Adams, har hun så langt ikke avslørt innholdet i Superman-boken. En annen Superman-bok, Mannen av stål, er planlagt utgitt nå i desember.
-Så vidt jeg vet, kommer Superman-boken som vanlig, opplyser Hege Høiby til Superhelter i Norge.

Marvel gjenoppliver Moon Knight

Amerikanske tegneserielesere vil få oppleve at Moon Knight er tilbake i bladhyllene neste år. Marvel lar romanforfatteren Charlie Huston og den tidligere Avengers- og Ultimate X-Men-tegneren David Finch ha ansvaret for relanseringen av figuren, som tidligere har hatt tre hefter i USA. I et intervju med Newsarama forteller Marvel-sjef Joe Quesada at denne Moon Knight skal være en slik tegneseriefigur som mange skulle ønske at Batman burde vært.
-Denne Moon Knight ville aldri satt Joker i fengsel, slik at Joker senere kunne gå løs som massemorder for siden å bli fengslet igjen. Hvis denne Moon Knight ble konfrontert med et slikt problem, ville han kvittet seg med skurken, sier Quesada i intervjuet. I forbindelse med intervjuet kan nettstedet også vise frem noen tegninger fra den nye serien.

Moon Knight er en kjent superhelt i Norge. Fra 1981 til 1983 ga Hjemmet ut den opprinnelige serien til Doug Moench (tekst) og Bill Sienkiewicz (tegninger) som månedshefter under tittelen Månebaronen. Karakteren har også vært bifigur i en rekke ulike norske Marvel-utgivelser. Et avsnitt med Moon Knight av Chuck Dixon (manus) og Sal Velluto (tegninger) kom i tillegg på trykk fra Bladkompaniet i Punisher på nittitallet.

Det finnes enkelte nettsteder med mer informasjon om de norske hefteutgivelsene med Månebaronen. Tegneserie.info har for eksempel en oversikt over heftene med titler på historiene, mens bytteboden.no kan presentere en rekke av de norske omslagene fra Hjemmet.

2.12.05

Satser på Marvel Knights: Spider-Man

Med Spider-Man nr. 11/05 kunne Egmont Serieforlaget presentere de første to heftene av det litt mer voksne Marvel Knights: Spider-Man-bladet på norsk. Neste nummer av Spider-Man, som inneholder fortsettelsen på historien, er ute i Norge i uke 51, men den svenske samtrykkutgaven er allerede i salg. I følge posteringer på et svensk tegneserieforum avsløres det i svensk Spider-Man nr. 12/05 at svenskene vil følge opp med historier fra Marvel Knights: Spider-Man nr. 5-12 frem til april 2006. Dermed vil også norsk Spider-Man nr. 1/06, 2/06, 3/06 og 4/06 inneholde historier fra dette amerikanske heftet, siden norsk og svensk Egmont har samtrykk på sine Spider-Man-blader.

X-Men 3-traileren kommer

Mandag blir traileren til spillefilmen X-Men 3 gjort tilgjengelig på internett, men filmselskapet 20th Century Fox har allerede latt enkelte journalister få en forsmak. Superherohype kan fortelle litt om innholdet i traileren:
-Beast og andre medlemmer av X-Men er til stede ved en begravelse.
-Magneto møter blant annet Pyro og Juggernaut.
-Jean Grey våkner opp i en sykehusseng.
-Storm og Wolverine er i aksjon i Farerommet.
-Wolverine hopper ut fra et tre og river noen i stykker med klørne sine

1.12.05

Anmeldelse: Spider-Man Julespesial

Egmont Serieforlaget smeller til med en julespesial med ulike superhelter fra Marvel. Heftet har fått navn etter Spider-Man, som er bifigur i julespesialens hovedhistorie. Hovedpersonen her er Daily Bugle-utgiver J. Jonah Jameson, som manusforfatter Tom DeFalco mer eller mindre setter inn som Scrooge fra Charles Dickens' "A Christmas Carol". Til tross for glimrende mangaaktige tegninger fra Takeshi Miyazawa faller ikke det endelige resultatet i smak hos denne anmelder. Variasjoner over Scrooge har man sett før, og selv om historien gir både julestemning og større innsikt i Jamesons psyke, blir den for lang og uten overraskelsesmomenter.

Scott Summers og Emma Frost er midtpunktet i en julehistorie med X-Men. En av elevene ved Xavier-instituttet må bli igjen på mutantskolen i julen, og de to X-mutantene tar på seg foreldrerollen for gutten. Dette er en helt grei fortelling av Roberto Aguirre-Sacasa (manuskript) og tegnerne Roger Crauz og Victor Alazaba med en flott og rørende avslutning.

Den beste historien i juleheftet omhandler lille Franklin Richards. Sønnen til Mr. Fantastic og Invisible Woman prøver å finne ut mer om julehøytiden, og han stiller sine spørsmål til de ulike medlemmene i Fantastic Four. Historien gir mer innsikt - både om karakterene i superheltgruppen og ulike livsanskuelser. Sterkest inntrykk gir sekvensen der Thing forteller at han er jøde og feirer hanukkah i stedet for jul. Noen ganger er de beste superheltfortellingene fortellinger om mennesker og ikke superhelter. Slik er tilfellet med denne korte Fantastic Four-sekvensen av Aguirre-Sacasa, Duncan Rouleau (tegning) og Aaron Sowd (tusj). Vi får se troverdige tegneseriefigurer som agerer som virkelige mennesker. Heldigvis. For det er troverdigheten som mennesker som gjør superheltene interessante - ikke superkreftene.

Spider-Man Julespesial
52 sider
USA: Marvel Holiday Special 2004
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget