18.2.06

Anmeldelse: X-Men nr. 1/06

Til lags åt alle kan ingen gjerast, heter det. Innholdet i X-Men nr. 1/06 er upåklagelig. Dette er gnistrende superhelttegneserier av et utmerket lag serieskapere. Historiene fra Astonishing X-Men av Joss Whedon (tekst) og John Cassaday (tegning) er av høy klasse, og alle tegneserieinteresserte bør ta med seg dette heftet fra bladhyllene.

Dessverre sitter denne anmelder igjen og tenker på alt som kunne vært gjort. Her hadde Egmont Serieforlaget en glimrende anledning til å fremme superheltgenren her hjemme. Ikke et ord på forsiden om at Joss Whedons X-Men-historier begynner i dette heftet. Ikke et ord om at den kommende X-Men-filmen blant annet er basert på innholdet i dette heftet. Ikke en annonse i andre Egmont-hefter om et superheltblad der kvaliteten er høy, og det for en gangs skyld er lett å komme inn i handlingen for nye lesere.

Redaksjonelt sett har denne utgivelsen også sine mangler. En kort tekst om årets X-Men-hefter er vel og bra, men her burde det også vært en presentasjon av serieskaperne. Litt bakgrunnsstoff om gamle X-Men-historier hadde gjort seg, siden heftet har referanser til historier som kom på norsk på slutten av åttitallet. Oversetter Jens E. Røsåsen gjør for øvrig sin sedvanlige, gode jobb også her, men for nostalgiens skyld burde han oversatt ordet jerk med stølle på side 8, slik Ingrid Vaalund gjorde i sin tid. Det ville gledet en ekte tegneserienerd. Men alt i alt er dette en solid pakke tegneserier, som avsluttes av en ny del av miniserien Wolverine: The End.

X-Men nr. 1/2006
100 sider
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget

(Les også anmeldelsen av heftet hos Serienett.)