14.3.07

Anmeldelse: Britisk Essential X-Men nr. 148

I det britiske månedsbladet Essential X-Men serverer Panini UK rimelig nye historier med Marvel-mutantene. For norske lesere er Essential X-Men nr. 148 et hefte med en del kjent stoff. I heftet finnes det nemlig to historier som Egmont Serieforlaget ga ut i norsk X-Men nr. 3/2006. I den første historien, som er hentet fra amerikansk Uncanny X-Men nr. 451, står X-23 sentralt sammen med Wolverine. Den kvinnelige mutanten angriper X-Mens kanadiske medlem, og det blir en solid slåsskamp ut av det hele i regi av Chris Claremont (manus), Alan Davis (tegninger) og Mark Farmer (tusj). Avslutningen av det britiske tegneserieheftet gir leserne en smakebit fra Joss Whedons versjon av X-Men. Det er amerikansk Astonishing X-Men nr. 7 som er gjengitt, der manusforfatteren samarbeider med tegneren John Cassaday. Begge historiene er gode superhelthistorier, men måten originalmaterialet presenteres på gjør at Essential X-Men blir en antologi med flere løpende historier på en gang. Da foretrekker denne anmelder måten Egmont Serieforlaget har presentert historier med Marvel-mutantene i Norge det siste året, der X-Men-materialet har vært publisert som en lang saga til tross for at stoffet er hentet fra ulike amerikanske hefter.

Det britiske X-Men-heftet byr i tillegg på to småhistorier. I likhet med Paninis tyske X-Men-blad er det materiale fra X-Men Unlimited Panini UK setter på trykk. Her dukker det opp avsluttede enkelthistorier med ulike X-mutanter, og i dette heftet er det en solohistorie med Gambit som er det beste bidraget. En kort historie med Rogue og Marvel Girl er det også plass til i Essential X-Men nr. 148, men den er dessverre preget av tegnerne Alex Sanchez og Jay Leisten. Tegnerteamet faller kraftig gjennom i forhold til de andre tegnerne i heftet, og spennende sidelayout kan ikke redde underlige anatomiske fremtoninger på karakterne i historien.

Essential X-Men nr. 148 er en utgivelse som kan by på flere superhelttegneserier som er langt bedre enn det som er typisk for genren. I tillegg er det gjort et godt redaksjonelt arbeid med både forord til utgivelsen og en kort presentasjon av X-Men. En interessant leserbrevspalte trekker opp, og det samme gjør en lesverdig artikkel om den avdøde X-Men-tegneren Dave Cockrum.

Essential X-Men nr. 148
USA: Uncanny X-Men nr. 541 + X-Men Unlimited nr. 3 + X-Men Unlimited nr. 6 + Astonishing X-Men nr. 7
80 sider
2,50 britiske pund
Panini Comics