20.2.07

Fantastic Four beste superhelttegneserie

Nylig kåret en norsk jury verdens beste tegneserier. Kåringen ble gjort i regi av RadioSelskapet på NRK P2, og i juryen satt Knut Nærum, Tonje Tornes, Morten Harper, Terje Thorsen og Øyvind Holen.

Mens Jimmy Corrigan av Chris Ware gikk av med seieren, var flere superhelttegneserier med på topp 30-listen. Best av dem var Fantastic Four av Jack Kirby og Stan Lee med en niendeplass. Watchmen av Alan Moore og Dave Gibbons ble nummer 11, mens Will Eisners The Spirit tok tolvteplassen. Lenger ned på listen var Frank Millers Batman-epos The Dark Knigh Returns på 21. plass, mens Neil Gaimans Sandman ble nummer 27.

Mens flere av titlene på listen ikke er publisert på norsk, er situasjonen annerledes for en rekke av superhelttegneseriene. Både Watchmen og The Dark Knight Returns er gitt ut på norsk. I tillegg er mange avsnitt av både Spirit, Sandman og Fantastic Four gitt ut på norsk i både hefter, bøker og album.

Når det gjelder Jack Kirby og Stan Lees utgave av Fantastic Four, er det helst det eldste materialet som er gitt ut på norsk. Av de beste historiene fra amerikansk Fantastic Four nr. 40 og utover, er det bare et fåtall hefter som er tilgjengelig i norsk språkdrakt. Blant dem er den første historien med Galactus og Silver Surfer, som sommerens spillefilm Fantastic Four 2: Rise of the Silver Surfer er basert på. Den ble utgitt i Marvelpocket nr. 2/1985.