31.12.06

Superheltåret 2006

2006 er et overgangens år for norske utgivelser av superhelttegneserier. Dette er det siste året Egmont Serieforlaget har de norske rettighetene til superheltene fra Marvel Comics, og fra 2007 er det Schibsted Forlagene som har ansvaret for utgivelser av blant annet Spider-Man og X-Men.

Egmont Serieforlaget har stått for jevnlige utgivelser av heftene Spider-Man, Spider-Man Magazine og X-Men i 2006. I Spider-Man begynte man året med å gjøre ferdig den første, lange, tolvdelte historien fra det amerikanske heftet Marvel Knights: Spider-Man. Deretter satte forlaget historier med Spider-Man som medlem av New Avengers på trykk, før året ble rundet av med starten på den tolvdelte historien ”The Other”, som er et viktig vendepunkt i superheltens historie. I alt ble det tolv nummer av Spider-Man i 2006. Det kom også fire hefter av Ultimate-utgaven av edderkopphelten, Ultimate Spider-Man. Disse utgivelsene ble de eneste glimtene inn i Marvels Ultimate-univers for norske lesere i 2006.

I tillegg ga forlaget ut Spider-Man Magazine, som hadde en håndfull utgaver i 2006. Her presenterte Egmont Serieforlaget superhelten i historier tilrettelagt for barn i småskolealder. Den danske samtrykkversjonen har i følge redaktør Michael G. Nielsen hos dansk Egmont vært det bestselgende superhelttegneseriebladet i Danmark, mens det ikke er kjent hvordan salget har vært i Norge. Forlagssjef Dag Lønsjø hos Schibsted Forlagene har sagt til Serienett at forlaget vil fortsette å gi ut denne tittelen, og Superhelter i Norge vil anta at det betyr at salget sannsynligvis er bra også her på berget. Det er i så fall et godt tegn, da godt salg vil føre til en god rekruttering til genren. På sikt kan det bety et større utgivelsesprogram av superhelttegneserier i Norge.

X-Men har vært meget synlig i norske medier i 2006. Det er selvsagt spillefilmen X-Men 3: The Last Stand som sørget for dette, og filmen hadde også over 100.000 besøkende i norske kinosaler i år. I tegneserieheftet startet året med nye, gode historier fra det amerikanske bladet Astonishing X-Men med selveste Joss Whedon som manusansvarlig. Året ble avsluttet med høy standard på tegneseriene med X-Men-historier fra heftet Uncanny X-Men der Chris Claremont stod for manuskriptet. Ellers hadde Egmont noen Marvel-utgivelser i bokserien Alle tiders superhelter. ”På lag med Spider-Man” viste historier der edderkopphelten samarbeider med andre tegneseriefigurer, ”Opp av asken” samlet en rekke gode X-Men-historier fra åttitallet, mens ”Kosmisk krig” presenterte den tolvdelte miniserien Secret Wars av Jim Shooter og Mike Zeck.

Seriehuset var tilbake med nye Marvel-utgivelser i 2006. Det kom to utgivelser med Punisher i Marvel Action Album, mens to blader med Marvel Superheltene presenterte Avengers og Thor. I tillegg kom Daredevil: Gul i egen bok. Schibsted Forlagene kunne også by på en Marvel-bok. Shanna av Frank Cho kom i stive permer og samme format som forlagets bøker med Pondus og Kollektivet.

DCs superhelter var relativt anonyme i norske bladhyller i 2006. Til tross for spillefilmen Superman Returns, som hadde over 140.000 besøkende på kino, kom det bare én hefteutgivelse. Det var tegneserieversjonen av filmen. Ellers ble det gitt ut flere bokutgivelser med superhelttegneserier fra DC Comics. I Alle tiders superhelter kom tegneserieklassikeren Watchmen av Alan Moore og Dave Gibbons, en ny samling med Batman-historier tegnet av Neal Adams samt Superman-boken Årets mann av Jeph Loeb og Tim Sale. Egmont ga også ut Sandman-boken ”Evige netter” av Neil Gaiman og tegnere som Milo Manara og Bill Sienkiewicz, mens Seriehuset ga ut en annen bok med Gaiman-manus: Black Orchid tegnet av Dave McKean.

Alt i alt har 2006 vært et bra, norsk superheltår. Mye gode tegneserier har vært ute på markedet, men det savnes en satsing på superhelttegneserier fra DC Comics i hefteformat. I bokformatet har det vært DC-utgivelsene som har vært mest interessante. Både Watchmen, Black Orchid, Superman: Årets mann og Batman: Demoniske møter er solide trumfkort og gode bidrag til tegneseriebokhyllene. I tillegg skal Egmont Serieforlaget ha ros for å ha valgt spennende og gode historietråder til bladet X-Men, slik at heftet har vært interessant lesestoff av høy standard året gjennom. Det samme gjelder Spider-Man, som har inneholdt lesverdige superhelttegneserier for et voksent publikum.

2007 blir et spennende år. Det er spesielt spennende å se hva Schibsted Forlagene vil gjøre ut av Marvel-lisensen. Kommer det flere heftetitler? Vil forlaget fortsette boksatsingen som Egmont har startet opp? Vil Seriehusets forsøk på trade paperback-formatet i form av Daredevil: Gul følges opp av Schibsted Forlagene og/eller andre forlag? Seriehuset har bebudet Sandman-utgivelser i 2007. Kommer det flere DC-serier fra dette og andre forlag? Hva gjør Egmont Serieforlaget med superhelttegneserier i 2007? Spørsmålene er mange, og det skal bli meget interessant å se hva som skjer. Genren er der, og gode serier som er uutgitt i Norge finnes det mange av.