6.12.06

Anmeldelse: Sandman - Evige netter

Neil Gaimans Sandman er en av tegneseriene som har vært med på å omdefinere det amerikanske tegneseriemarkedet. Sandman startet opp som en voksen tegneserie med grøssertrekk. Den var basert i superheltuniverset til DC Comics, men etter hvert ble den basis for et eget tegneserieunivers med elementer fra mytologi, historie og Gaimans egen fantasi.

Hovedpersonen i Sandman er drømmekongen Morfeus. Sammen med søsken som Død, Drift, Desperasjon og Destruksjon er han en del av en familie med gudeaktige krefter, som Neil Gaiman og en rekke tegnere har skildret gjennom 75 egne hefteutgivelser samt en rekke spesialhefter frem til serien ble lagt ned i 1996.

“Evige netter” ble utgitt på norsk tidligere i høst. Dette er en frittstående Sandman-utgivelse på syv kapitler fra 2003, der hvert av familiemedlemmene figurerer i egne historier. Det er helt klart en fordel å kjenne Sandmans univers før man åpner opp “Evige netter”, men innholdet fungerer like fullt greit nok som enkelthistorier på egne ben. Gaimans Sandman-fortellinger holder som regel meget høy standard, men i “Evige netter” serverer den britiske manusforfatteren flere historier av mer middels kvalitet. Dog skiller bokens to første kapitler seg ut som noe av det beste Gaiman har laget med Sandman. Den første historien, “Døden og Venedig”, er glimrende tegnet av P. Craig Russell og skildrer dekadente venezianere fra 1700-tallet i et møte med en moderne soldat på permisjon. En historie om begjær, satt en eller annen gang i middelalderen, er også ekstremt dyktig fortalt. Tegningene til mesteren Milo Manara er helt klart med på å gi dette inntrykket.

Sandman er og blir en stor tegneserie, og i “Evige netter” ser vi spor av dette i blant annet de to nevnte historiene. Ellers er dette godt lesestoff med bidrag fra dyktige tegnere. Innpakningen er utmerket, og “Evige netter” fremstår som et praktverk i tegneserieform.

Sandman: Evige netter
ISBN 82-429-3013-9
160 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget

(Teksten er tidligere publisert hos Serienett.)