6.3.07

Anmeldelse: Spider-Man nr. 1/2007

Når Spider-Man nr. 1/2007 denne uken inntok bladhyllene, er det på en måte femte gang Spider-Man lanseres i Norge. Første gang var i 1968, da SE-bladene startet opp tegneserieheftet Edderkoppen. Det ble med åtte utgaver av bladet, før Edderkoppen måtte innta rollen som biserie i de to siste utgavene av heftet Fantastiske Fire samme år. Så gikk det ti år før Atlantic forlag startet med superhelttegneserier fra Marvel, og Spider-Man-heftet Edderkoppen var flaggskipet i forlagets satsing. Atlantic holdt det gående frem til 1984, da SEMIC overtok både Spider-Man og Marvel-lisensen. Tegneserieheftet Edderkoppen fortsatte frem til 1993, da SEMIC la det ned på grunn av dårlig salg. I 1999 ble Spider-Man relansert i Norge av Egmont Serieforlaget. Forlaget hadde månedlige utgivelser med edderkopphelten til og med 2006, og i tillegg kom det spesialutgivelser.

Nå er det altså Schibsted Forlagene som har overtatt Marvel-lisensen, og Spider-Man kjøres frem som forlagets spydspiss blant superhelttegneseriene. Førsteinntrykket er positivt. Heftet har glanset papir i bedre papirkvalitet enn det bladene til Egmont Serieforlaget hadde. I tillegg kan heftet by på lekker teksting og innbydende layout. Innholdet er det heller ikke noe å si på. Her er det superhelttegneserier av det bedre slaget. Den første delen av heftet er det manusforfatteren J. Michael Straczynski som tar seg av sammen med de habile tegnerne Ron Garney og Bill Reinhold (tusj). Straczynski er en glimrende håndverker som vet å underholde. Her går det i spenning, humor og gode, skarpe replikker.

Resten av heftet er overlatt teamet Roberto Aguirre-Sacasa (manus), Angel Medina (tegning) og Scott Hanna (tusj). Aguirre-Sacasa debuterer her som Spider-Man-skribent, og han har med seg meget rutinerte og dyktige tegnere. Angel Medina bringer nittitallsnostalgi og Todd McFarlane-assosiasjoner over Spider-Man. Det er da heller ikke så rart, siden Medina tross alt har tegnet McFarlanes tegneserie Spawn for forlaget Image i en årrekke. Denne anmelder foretrekker den mer realistiske stilen til Garney/Reinhold fremfor Medina/Hanna, men alt i alt er det kunstneriske svært godt ivaretatt i Spider-Man nr. 1/2007.

Når Schibsted Forlagene har funnet frem historier til sitt Spider-Man-hefte, har de valgt å hoppe over de seks siste delene av "The Other", som gikk i Egmont Serieforlagets tre siste Spider-Man-hefter i fjor. Heldigvis oppsummeres handlingen i avslutningen av "The Other" i heftet, slik at nye og gamle lesere kan komme inn på det nye punktet i historielinjene. Schibsted Forlagene starter handlingen med Spider-Mans nye, røde drakt og del 1 av historien ”Mr. Parker Goes to Washington”. Dessverre velger forlaget å ikke kjøre del 2 i slutten av bladet, men i stedet starter man opp del 1 av en annen, ny historie, "Feral". Denne er i fem deler, og for sikkerhets skyld figurerer Spider-Man her i den tradisjonelle drakten og ikke den nye, røde. Dette er et unødvendig grep som gjør Spider-Man-bladet om til en antologi. Det kan godt være at norske Marvel-lesere er blitt godt vant de siste årene med kontinuerlige historierekker og enkelte utgivelser som i praksis fungerer som oneshots, men det er lite leservennlig å la flere historietråder gå ved siden av hverandre i et tegneseriehefte med jevnlige utgivelser. Dog skal Schibsted Forlagene ha ros for stadige fotnoter til handlingen som forklarer bipersoner i handlingen og tidligere hendelser.

Det skal bli spennende å følge Spider-Man og Schibsted Forlagenes Marvel-utgivelser videre. Spider-Man nr. 1/2007 har mye lovende ved seg, og kvaliteten på historiene er høy. Da skader det ikke å vite at det er mye spennende på gang, og det skal bli meget interessant å se hvordan forlaget inkorporerer den kommende "Civil War" med dens mange hendelser utenfor Spider-Man-kontinuiteten i kommende hefter.

Spider-Man nr. 1/2007
52 sider
USA: Amazing Spider-Man nr. 529 + Sensational Spider-Man nr. 23
34,50 kroner
Schibsted Forlagene

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jeg er veldig enig med deg i at det er uheldig å skape et antologi-blad.
Har ikke kjøpt det ennå, men skal gjøre det snart. Merker at jeg fortsatt er bitter på at "The Other" ikke ble fullført.

7:06 p.m.  
Anonymous Anonym said...

NOOOO! Ikke mer "The Other" det er galt tenker de ikke eller?

3:05 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home