27.7.05

Anmeldelse: Spider-Man nr. 7/05

Da DC i 1987 satte i gang Justice League med Keith Giffen og J. M. DeMatteis i førersetet, var det som et kraftig mottrekk overfor de rådende superhelttegneseriene på det amerikanske markedet den gangen. Etter Frank Millers "Batman: The Dark Knight Returns" var det det grimme og fæle som preget en rekke amerikanske seriehefter. Giffens Justice League var et lyspunkt blant grufulle, overrealistiske tegneserier der det mørke stod i sentrum.

Nå var det ikke nytt med humor i superhelttegneserier, og Spider-Man hadde siden de første tegneseriene av Steve Ditko og Stan Lee vært en av foregangsseriene for dette med de småhumoristiske kommentarene i edderkoppmannens mange slagsmål. I denne utgaven av det norske Spider-Man-heftet er det Ron Zimmermann og tegneren Darrick Robertson som tar opp arven etter både Stan Lee og Keith Giffen. Den kanskje aller beste historien med Spider-Man på norsk så langt i år presenteres i dette heftet. I historien "Sweet Charity" ender Spider-Man og J. Jonah Jameson på skogstur sammen, og de vittige replikkene og hendelsene står i kø. Dette er til tider hysterisk morsomt, og Robertsons tegninger passer utmerket til historien.

Men kanskje det hadde vært best å la "Sweet Charity" vike plassen til neste utgave av bladet Spider-Man. Denne utgaven er på 100 sider, og resten av bladet er viet del 3 og 4 av "Sins Past"-historien. Manusforfatter J. Michael Straczynski og den glimrende tegneren Mike Deodato jr. fortsetter med sine avsløringer fra Gwen Stacy og Peter Parkers fortid. Det hele er mesterlig tegnet av Deodato, og manuset er meget dyktig laget. Straczynski mestrer både melodrama og action, og måten han blander inn gammel Spider-Man-historie på er godt laget. Dessverre viser han samtidig at hans forståelse for figuren Gwen Stacy er dårlig. Med bakgrunn i hvordan figuren ble skrevet av Stan Lee og Gerry Conway, passer for eksempel ikke poenget med at hun kan ha hatt et forhold til Norman Osborn eller ha barn inn i Spider-Man-kronologien, slik denne anmelder ser det. Eposet "Sins Past" blir ikke ferdig med historiene i dette bladet. Dermed hadde det kanskje vært best å bruke den siste delen av bladet til avslutningen fremfor "Sweet Charity".

Redaksjonelt sett blir vi denne gangen kastet inn i "Sins Past" utenom de forklaringene som finnes i selve historien. Kanskje det også hadde gjort seg med en henvisning til Spider-Man Kjempepocket, som stadig er i salg. Da kunne leserne fått se kjærlighetsforholdet mellom Peter Parker og Gwen Stacy skildret slik det en gang var. Så langt har ikke denne boken vært omtalt på redaksjonell plass i Egmonts superheltblader, og det har heller ikke vært annonser for den.

Spider-Man nr. 7/2005
39,50 kroner
Egmont Serieforlaget