19.7.05

Jim Aparo er død

Den amerikanske tegneserietegneren Jim Aparo døde tidligere i dag, 72 år gammel. Aparo har vært en markant skikkelse innen det amerikanske tegneseriemiljøet. Først og fremst er han kjent som Batman-tegner gjennom en årrekke i hefter som The Brave And The Bold, Batman, Detective Comics og Batman & The Outsiders.

Det var i 1966 Jim Aparo gjorde sitt første arbeid for et av de større amerikanske tegneserieforlagene. Redaktør Dick Giordano ga Aparo muligheten til å tegne for forlaget Charlton. Her tegnet han både western-, humor-, skrekk- og romantikktegneserier, men selv var han best fornøyd med innsatsen sin på Fantomet. Enkelte av Aparos Fantomet-serier kom også på trykk i Norge på syttitallet.

Da Giordano på slutten av sekstitallet fikk redaktørstilling hos DC, tok han med seg Jim Aparo. En tid tegnet Aparo for begge forlagene, men etter hvert tegnet han bare for DC. Han begynte som tegner for forlaget på Aquaman. Senere arbeidet han med Phantom Stranger, Spectre og ulike skrekkserier. I 1971 begynte han som Batman-tegner på heftet The Brave And The Bold, og siden da er det først og fremst Batman han har tegnet. Noen av Aparos Batman-serier er kommet på trykk på norsk - både i Lynvingen rundt 1980 og i Batman rundt 1990.

I tillegg til å tegne, var Jim Aparo også håndtekster. En rekke av Aparos serier tekstet han selv. I et intervju med tegneserietidsskriftet Comic Book Artist fra 2000 forteller han at dette ga ham større muligheter til å sette sitt preg på sidene. Ved å skisse først og deretter tekste og tusje, kunne han bygge opp en side der tekstbobler og ruter gled naturlig inn.

(Illustrasjonen er hentet fra The Brave And The Bold nr. 124, der Aparo selv er med i handlingen.)