5.8.05

Spider-Man og gjester i stive permer

Et av Marveluniversets fortrinn fra starten var at tegneseriene var redigert som en eneste lang saga. Det som skjedde i et hefte hadde innvirkning på et annet hefte, og de forskjellige tegneseriefigurene kunne dukke opp som gjester hos hverandre, eller man plutselig møtte på en av heltene i sivil på gaten midt i en historie i et annet tegneseriehefte.

Gjesteopptredener har alltid vært populært, og serielesere liker å se ulike tegneseriefigurer arbeide sammen og omgås hverandre. Det var derfor ikke unaturlig at Marvel tenkte å utnytte dette da tiden var inne for å gi Spider-Man et ekstra hefte i 1972 i tillegg til Amazing Spider-Man. Heftet ble Marvel Team-Up, der Spider-Man fra utgivelse til utgivelse møtte andre Marvel-figurer. Dette kunne være både de store, velkjente tegneseriefigurene, men også mindre populære Marvel-figurer dukket opp i Marvel Team-Up. Bladet holdt det gående helt frem til 1985, da det gikk inn til fordel for Web Of Spider-Man, som var et ordinært Spider-Man-hefte.

En rekke av seriene der Marvel-heltene gjester hverandre er blitt klassikere innen superhelttegneseriene, og det er derfor helt naturlig at Egmont Serieforlaget i disse dager holder på å gjøre klar en egen bok med slike fellesopptredener. Spider-Man er akkurat som i Marvel Team-Up hovedperson, og så langt arbeider man med tittelen Spider-Man Team-Up på utgivelsen. Redaktør Hege Høiby hos Egmont i Norge opplyser til Superhelter i Norge at boken planlegges utgitt i januar.

Det blir en variert bok med tegneserier fra 1965 til 1997. Den eldste historien i boken er tegnet av Steve Ditko og tar for seg det første samarbeidet mellom Spider-Man og Dr. Strange. Ellers er det med tre historier fra Marvel Team-Up, der Spider-Man er sammen med henholdsvis Human Torch, X-Men og Red Sonja. Thing, Hulk, Daredevil og Cloak & Dagger blant hovedpersonene i de øvrige historiene i boken. Av involverte serieskapere kan forfattere som Stan Lee, Chris Claremont, Gerry Conway, Bill Mantlo og Jim Starlin nevnes sammen med tegnere som John Romita, Ross Andru, John Byrne, Frank Miller og Michael Golden.

En fullstendig liste over de amerikanske serieheftene som er gjengitt i boken finnes blant kommentarene til denne saken. Der kan man også finne en liste over tidligere publisering av historiene i Norge.

Litt forhåndsinformasjon om boken finnes på nettsidene til Egmont i Finland. Finnene gir ut boken nå i høst. Det samme gjør Egmont i Danmark, som kommer med boken i september. Omslaget til den danske boken og andre danske superheltbøker finnes på superheltnettsidene til dansk Egmont, superhelte.dk

1 Comments:

Blogger Kristian said...

Her er en oversikt over tidligere publisering av historiene i boken:

The Wondrous World of Dr. Strange!
Amazing Spider-Man Annual nr. 2 (Spider-Man & Dr. Strange) 1965 - IKKE TIDLIGERE UTGITT PÅ NORSK

And Spidey Makes Four!
Marvel Team-Up nr. 2 (Spider-Man & Human Torch) 1972 - IKKE TIDLIGERE UTGITT PÅ NORSK

And then... the X-Men!
Marvel Team-Up nr. 4 (Spider-Man & X-Men) 1972 - EDDERKOPPEN GAVEALBUM 1979

Death watch!
Marvel Two In One Annual nr. 2 (Thing & Spider-Man vs. Thanos) 1977 - IKKE TIDLIGERE UTGITT PÅ NORSK

Sword of the She-Devil
Marvel Team-Up nr. 79 (Spider-Man & Red Sonja) 1979 - EDDERKOPPEN nr. 2/1985

Spider-Man: Threat Or Menace
Amazing Spider-Man Annual nr. 15 (Spider-Man & Punisher) 1981 - EDDERKOPPEN nr. 10/1984

Lost and Found
Cloak & Dagger vol. 2 nr. 3 (Cloak & Dagger + Spider-Man) 1985 - IKKE TIDLIGERE UTGITT PÅ NORSK

Renovation
Marvel Fanfare nr. 47 (Spider-Man & Hulk) 1989 - IKKE TIDLIGERE UTGITT PÅ NORSK

Spider-Man/Kingpin: To The Death (Spider-Man & Daredevil) 1997 - IKKE TIDLIGERE UTGITT PÅ NORSK

Takk til Michael G. Nielsen hos dansk Egmont for innholdsfortegnelsen!

12:01 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home