3.8.05

Norsk Marvel-historie (del 3)

Marvel utenom SEMICs Marveluniverset (1985-1997)

Mens SEMIC startet opp utgivelsene av Marvels superhelttegneserier under vignetten Marveluniverset fra 1984 og utover, var det på samme tid mulig å lese andre Marvel-serier i norske hefter. Under vignetten ”Merkelige mysterier fra Fantomets Marvel-arkiv”, satte Fantomet på trykk 23 av Marvels monsterserier fra slutten av femtitallet og begynnelsen av sekstitallet. Med tegnere som Steve Ditko og Jack Kirby, kunne man her lese noe av det materialet Marvel-forlaget og Stan Lee satset på i perioden før Fantastic Four og selve Marveluniverset ble startet opp. Marvel-mysteriene gikk i svart/hvitt i Fantomet i 1985, 1987 og 1988, før biserien forsvant fra heftet.

I 1990 var tiden inne for å la Punisher få innpass som egen tegneserie i norske tegneseriehefter. Tegneseriefiguren, som tidligere hadde vært en bifigur hos blant annet Spider-Man og Daredevil, entret først heftet X9 Spesial fra SEMIC. Her fikk man se første del av miniserien til Steven Grant og Mike Zeck fra 1985, før utvalgte serier fra Punisher War Journal av Carl Potts og Jim Lee overtok. Året etter skaffet Bladkompaniet seg rettighetene til serien. Dermed ble det en tid fargeserier i eget blad i tillegg til enkeltopptredener for vigilanten i Magnum og Magnum Spesial.

Punisher holdt det gående gjennom fem årganger. Bladkompaniet fortsatte med materiale fra Punisher War Journal, men det ble også trykt stoff fra Punisher og Punisher War Zone. Enkelte amerikanske graphic novels kom også på trykk, og som biserie gikk en tid Shanna the She-Devil med serier fra Marvels antologi Marvel Comics Presents. Dette var ikke de første seriene der Shanna figurerte på norsk. Tidligere hadde hun vært bifigur i Ka-Zar i 1983 og 1984. Det spesielle med det norske Punisher-bladet, var at heftet ble redigert som om det ikke var et superhelthefte, selv om blant annet Wolverine, Spider-Man, Daredevil og Moon Knight gjestet Punisher.

Conan var lenge en av Marvels viktigste serier. Den ble produsert på lisens, og en del av Marvels Conan-serier kom på trykk på åttitallet i Månebaronen fra Hjemmet og senere i eget blad fra SEMIC. Conan kom tilbake i norske bladhyller i 1991. Dette ble en suksess for Bladkompaniet, og frem til i dag har Conan-serier både fra Marvel og (fra 2005) Dark Horse vært en viktig del av forlagets utgivelser. I Magnum Spesial fra Bladkompaniet kunne man også lese enkelte av Marvels andre lisensierte serier som Solomon Kane, The Destroyer og Toxic Avenger, og det ble til og med plass til en av Marvels New Universe-serier. I 1991 satte Bladkompaniet Marc Hazzard: Merc på trykk med den norske tittelen ”Leiesoldaten” i Magnum Spesial. I tillegg hadde Indiana Jones og Alf egne hefter en periode fra SEMIC, og Marvels tegneserieversjon av "Independence Day" dukket opp i Magnum Spesial.

Marvels eminente krigsserie The ’Nam kom også trykk i Norge. Bladkompaniet fikk ut så godt som alt av materialet under tittelen Vietnam i Magnum Spesial og Magnum fra 1989 til 1997. Også SEMIC brukte litt av The ’Nam i X9 Spesial.