29.12.05

Superhelter blant årets beste

Blant mange bestekåringer for 2005 finner man Bergens Tidendes liste over de beste tegneseriene. Her har anmelder Øyvind Holen tatt for seg årets norske tegneserieutgivelser, og han har funnet plass til flere superhelttegneserier på oversikten.

På listen over oversatte serier får V For Vendetta andreplassen, og tegneserieromanen omtales som "en av 1980-tallets viktigste og beste serier". Serien om V får følge av Ultimates av Mark Millar og Bryan Hitch som nummer tre. Ultimate-utgaven av Marvels superheltgruppe Avengers hadde én opptreden i Norge i 2005. Tegneserien dukket opp som biserie i Ultimate Spider-Man nr. 9, men figurene var også med i miniserien "Ultimate Six" som Egmont satte på trykk i Ultimate Spider-Man nr. 10. Holen beskriver Ultimates med at "superhelt-action anno 2005 blir ikke stort bedre enn dette." Også X-Men av Grant Morrison kommer seg inn på listen med en femteplass. Om serien skriver Øyvind Holen at "vi kommer ikke utenom denne i år heller".

Bergens Tidende har også en kategori over beste samlinger. Ingen av Egmonts bøker i serien "Alle tiders superhelter" får plass her. Det gjør derimot Spider-Man Kjempepocket som nummer fire under beskrivelsen "upretensiøs pocketsamler med godbiter fra det rikholdige Spider-Man-arkivet". Spirit-bindet fra Klassikerserien tar tredjeplassen i denne kategorien. Holen mener boken er "et verdig minne om Will Eisner".