28.6.05

Anmeldelse: Spider-Man nr. 6/05

Denne utgaven av Spider-Man var en fornøyelse å få i hendene. Mike Deodato jr. er en utmerket tegner, og hans realistiske tegnestil er en fryd for øyet. I nr. 6/05 får vi se de første historiene der Deodato tegner Spider-Man til manus av J. Michael Straczynski. Historien er begynnelsen på storylinen "Sins Past", som skapte stor furore i det amerikanske tegneseriemiljøet.

Dette er først og fremst en fortelling om Peter Parkers kjærlighetsliv. Straczynski tar utgangspunkt i forholdet mellom Parker og Gwen Stacy, som døde i den klassiske historien i Amazing Spider-Man nr. 121-122 (på norsk i Edderkoppen 8/79, Edderkoppen klassikere 1/90 og boken De beste Spider-Man-historiene). I en historie som begynner som en fortelling om Peter Parker og Mary Jane, dukker det opp skygger fra fortiden. Plutselig blir Peter Parker forfulgt av to personer, men han aner ikke hvem det er. Som Spider-Man blir han banket opp av personene, og som Parker blir han drapstruet. I slutten av historien blir det avslørt hvem som gjør dette: Det er de to så langt ukjente barna til Gwen Stacy.

Det er en spennende historie som presenteres i heftet, og Straczynski lager en troverdig setting for historien. Men ikke alt er bra. At Straczynski kaster inn noe nytt i historien om Spider-Man er greit, men her bryter han med alt som var innarbeidet med karakteren Gwen Stacy.

Egmonts presentasjon av historien er helt grei. Dessverre er det lite redaksjonelt stoff utover en kort introduksjon til historien og en presentasjon av kommende Marvel-hefter. Her kunne forlaget for eksempel slått seg løs med historiske betraktninger omkring Spider-Man og hans forhold til Gwen Stacy, slik at dette hadde blitt lettere å sette seg inn i for nye lesere. En henvisning til Spider-Man Kjempepocket, der noen klassiske historier med Peter Parker og Gwen Stacy nylig kom på trykk, hadde også gjort seg.


Spider-Man nr. 6/2005
32 kroner
Egmont Serieforlaget