14.6.05

Hvem skapte Spider-Man?


Det er mye omkring Marvels historie som tegneserieforlag som er uklart, og en av historiene dreier seg om hvem som skapte Spider-Man. Den første historien i Amazing Fantasy nr. 15 var laget av Stan Lee og Steve Ditko, og det er disse som står oppført som serieskapere, slik Lee blant annet forteller i boken "Origins of Marvel Comics". Men like fullt finnes det andre historier om hvordan det gikk til. En slik historie forteller Joe Simon, som sammen med Jack Kirby blant annet skapte Captain America.

Historien til Joe Simon er kort sagt denne: Simon og Kirby kom med en idé om en tegneseriefigur som skulle være edderkoppbasert. Navnene Spider-Man og Silver Spider ble brukt, men figuren havnet til slutt i en skrivebordskuff i stedet for på tegneseriemarkedet. På slutten av 50-tallet pustet Joe Simon nytt liv i figuren, men videreutviklet den til tegneseriehelten The Fly, som ble utgitt av Archie Comics. Tegner av de første avsnittene med The Fly var for øvrig Jack Kirby. Simon har fortalt denne historien ved flere anledninger, og den kan blant annet leses i boken hans "The Comic Book Makers".

Så langt er alt greit. Problemet med hvem man skal tro på kommer i det Marvel startet opp med sine superhelttegneserier på begynnelsen av 60-tallet. Jack Kirby var nå i Marvel-stallen, og etter all sannsynlighet har han gravd opp igjen idéen om Spider-Man for Stan Lee. Som redaktør bestemmer Stan Lee at Kirby skal lage noen prøvesider med figuren, men han finner etter hvert ut at han heller vil bruke Steve Ditko som tegner. Kirby lager i stedet omslag til det første heftet med Spider-Man. Forklaringen som brukes til tegnerskiftet er at Jack Kirby ikke var like dyktig til å tegne vanlige mennesker som Ditko. En annen forklaring kan være at Stan Lee ved å bruke en annen tegner enn Jack Kirby kunne distansere seg fra den opprinnelige tegneseriefiguren Spider-Man skapt av Kirby og Joe Simon.

De første historiene med Spider-Man ble laget av Stan Lee og Steve Ditko. I hvilken grad Ditko var involvert på manussiden skal være usagt, men en av forklaringene på at Ditko sluttet hos Marvel og gikk tilbake til forlaget Charlton skal ha vært den manglende krediteringen han fikk av redaksjonen hos Marvel. Dog ble Ditko kreditert som co-plotter på de siste historiene han laget med Spider-Man, men mange hevder at Stan Lee i praksis bare skrev dialog for serien. Et tegn på dette kan være at Ditko hadde en annen person i tankene som The Green Goblin enn Harry Osborn. Tilfeldigvis ble dette avslørt i det første heftet med Spider-Man Ditko ikke var involvert i - Amazing Spider-Man nr. 39.

For å gjøre det helt komplisert, kan vi også ta med at Jack Kirby tok på seg skaperansvaret for Spider-Man i et intervju med The Comics Journal. I nr. 134 forteller Kirby at "I created Spider-Man. We decided to give it to Steve Ditko. I drew the first Spider-Man cover. I created the character. I created the costume."