2.6.05

Stan Lee var ikke alene

Bergen Byavis forteller i artikkelen ”Krever sin del av suksessen” i nr. 7/2005 om tegneserieskaperen Stan Lee. Saken, som presenteres uten byline, er full av faktiske feil. Stan Lee er for eksempel ikke tegner. Serieskaperen arbeidet derimot i en årrekke som redaktør og manusforfatter på ulike tegneserier for det amerikanske tegneserieforlaget Marvel. Allerede i 1940 ble den da sytten år gamle Lee ansatt hos Marvel, og samme år fikk han sine første manuskripter på trykk. Frem til syttitallet stod Stan Lee for et utall manus til forskjellige tegneserier innen ulike genrer, men det er først og fremst superhelttegneserier han er best kjent for.

I teksten i Bergen Byavis presenteres Stan Lee som skaper av tegneserier som Fantastic Four, X-Men, Silver Surfer, Iron Man, Daredevil og Captain America. Mens Daredevil, Iron Man, X-Men og Fantastic Four er et resultat av samarbeid der Stan Lee var involvert, er det helt feil at Lee skapte Captain America og Silver Surfer. Captain America ble skapt av serieskaperne Joe Simon og Jack Kirby i 1941. Stan Lee var involvert som manusforfatter da den patriotiske tegneseriefiguren ble introdusert på ny i det amerikanske tegneseriemarkedet på sekstitallet, men han var ikke skaperen av figuren. Silver Surfer ble skapt av Jack Kirby da Kirby tegnet en historie med Fantastic Four i 1965. Stan Lee hadde laget et manusutkast Kirby arbeidet videre med da han tegnet historien, og under tegnearbeidet satte Jack Kirby plutselig Silver Surfer inn i fortellingen. I en rekke intervjuer har Stan Lee bekreftet at han ikke er skaper av Silver Surfer, men Lee har etter 1965 stått for manus til mange historier der Silver Surfer har vært hovedperson. Blant annet kan figurens eget serieblad i USA fra 1968 nevnes, der den nå avdøde tegneren John Buscema tok seg av tegningene.

Når det gjelder Fantastic Four har tegneren Jack Kirby i et intervju med tidsskriftet Comics Journal hevdet at han stod bak idéen bak tegneserien, og at han tok seg av både manus og tegninger. I samme intervju er det implisitt at X-Men også er Kirbys verk. Mens det kan argumenteres for at Fantastic Four har elementer som bygger på Kirbys tegneserie Challengers of the Unknown fra 1958, er det ikke usannsynlig at X-Men er noe Jack Kirby skapte alene. For Iron Man sin del er det ingen tvil om at figuren er et samarbeidsprosjekt. Lee hadde idéen, Kirby tok seg av utformingen av tegneseriefiguren, og serietegneren Don Heck var sammen med Jack Kirby ansvarlig for å tegne de første tegneseriene med Iron Man til manus av Stan Lees bror, Larry Lieber.

Til forsvar for Bergen Byavis skal det nevnes at en rekke ulike tekster publisert i ulike amerikanske tidsskrifter og aviser de siste årene forteller at Stan Lee er opphavsperson for både de nevnte og en rekke andre tegneseriefigurer uten at han egentlig er det. I flere tilfeller har Lee i ettertid gått ut og beklaget den journalistiske vinklingen som pressen har valgt, som har gitt et feilaktig inntrykk av serieskaperprosessen. For øvrig må det nevnes at Lee som redaktør for forlaget Marvel hadde makt til å bestemme hva som skulle på trykk av tegneserier, men det gjør ham ikke automatisk til opphavsmann.