28.6.05

Slutt for DC-heltene i Norge


Gigant nr. 1/2005 fra mars ble det siste vanlige heftet med superhelttegneserier fra forlaget DC på norsk for en tid fremover. Det er Hege Høiby hos Egmont Serieforlaget som opplyser dette i en e-postmelding til Superhelter i Norge. Gigant, som i de siste utgavene blant annet har servert miniseriene Kingdom Come, Superman: Birthright og historien "Hush" med Batman, har vært det eneste bladet på det norske markedet med DC-superhelter de siste årene. Nedleggelsen av heftet betyr også at de syv siste avsnittene av Birthright ikke kommer på norsk med det aller første.

Fra 1966 og frem til 1991 var det jevnlige utgivelser av superhelttegneserier fra DC. Enkelte av disse årene ble det til og med gitt ut minst tre DC-hefter enkelte måneder. Først og fremst var Superman den ledende tegneseriefiguren, men i kortere og lengre perioder kunne man også stifte bekjentskap med blant annet Batman (Lynvingen), Justice League (Lovens Voktere), Superboy, Legion of Superheroes (Rommets Helter) og Teen Titans (Tenåringstitanene). Etter 1991 har utgivelsene vært sporadiske, og nå er det altså kroken på døren for DC-heltene i hefteform i Norge inntil videre. Men helt slutt er det ikke. I anledning filmen "Batman Begins", kommer det en egen filmspesial som tegneserie på norsk. I følge Høiby kommer denne i salg neste uke. Senere i år er det også på gang bøker med både Batman og Superman.

2 Comments:

Blogger Kristian said...

Det var nok salgstallene som felte Gigant, ja. I e-postmeldingen til Superhelter i Norge skriver Hege Høiby at det ikke gikk "så bra med DC-seriene i fjor". Det er synd, fordi det foregår så mye spennende hos DC i USA for tiden, og noe av dette burde det vært marked for i Norge.

Ellers tror jeg du har rett i at et "Superman og Batman"-blad som dansk Egmont gir ut ville solgt bedre enn Gigant. Like fullt likte jeg også Gigant, og det var flott å få både Kingdom Come og Hush på norsk.

10:22 p.m.  
Blogger Kristian said...

Jeg er redd du er inne ved kjernen i det du skriver. Egmont (og også andre forlag) står bak enkelte tabbeutgivelser. Grunnen til at det blir slik, skal ikke jeg være den som synser mest om, men at man ikke tar norske seriekjennere med på råd kan være en av flere grunner.

Når det gjelder superheltutgivelsene til Egmont, vet jeg ikke hvor mye den norske avdelingen styrer i dag. Vi vet at de nordiske Marvel-utgivelsene i praksis var styrt fra Danmark den gang SEMIC hadde de norske rettighetene. Det var danskene i Interpresse som valgte ut serier til de ulike bladene som kom ut, og slik jeg har forstått det valgte SEMIC i Norge å være med eller ei. Noen utgivelser ble i tillegg styrt fra Sverige, og jeg mener å huske at Demonen-bladet forsvant fra det norske markedet i 1987 på grunn av dårlig salg i Sverige. Da samtrykkmuligheten forsvant, måtte bladet legges ned.

Men jeg skal ta utfordringen og lage en sak på nettsiden. Så får vi se hva de som besøker Superhelter i Norge synes.

10:13 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home