19.11.05

Hemmelig krig i bokform

Det var i 1984 tegneserieforlaget Marvel valgte å la de viktigste superheltene møte noen av de mest kjente skurkene i en miniserie som gikk over et helt år. I løpet av miniserien Secret Wars skjedde det forandringer med både helter og skurker, og i tillegg ble Marveluniverset utvidet med nye karakterer. En norsk samling med miniserien er på gang fra Egmont Serieforlaget, og da kan norske lesere blant annet gjenoppleve hvordan Spider-Man fikk seg ny drakt.

Utgangspunktet for Marvel Superheroes Secret Wars, som var miniseriens fulle navn, var en samling Marvel-leketøy som Mattel ønsket å utvikle. DC og Kenner hadde hatt suksess med superheltleketøy i forbindelse med tegnefilmserien Super Powers, og leketøyselskapet ville prøve å se om Marvel-heltene var like populære. Løsningen var å lage en miniserie med samme navn som leketøyserien, der handlingen fikk betydning for datidens Marvelunivers.

Forlaget skred til verket, og sjefredaktør Jim Shooter fant ut at han ville ta oppgaven som manusforfatter. Shooter hadde lang erfaring som serieskaper. Allerede som trettenåring hadde han skrevet manus til Legion of Super-Heroes for DC. Senere overtok han manusanvaret for serien. Da Shooter som 27-åring overtok som sjefredaktør hos Marvel i 1978, hadde han arbeidet både som forfatter på serier som Avengers, Ghost Rider og Daredevil samt som assistent for ulike Marvel-sjefredaktører som Marv Wolfman, Gerry Conway og Archie Goodwin. I tillegg hadde Shooter gjort jobb som tegner. For Marvel steppet han inn og tegnet enkelthefter av blant annet Supervillain Team-Up og Peter Parker. Med seg fikk Shooter Mike Zeck som hovedtegner på Secret Wars. Zeck, som er best kjent for sitt arbeid med den første Punisher-miniserien, hadde med seg ulike tusjere med John Beatty i spissen.

For å skape mest mulig blest omkring Secret Wars, ble heltene sendt til det som skulle skje i miniserien på samme tidspunkt i alle Marvels hefter. Måneden etter var de tilbake i egne hefter – preget av hendelsene miniserien skulle skildre de neste elleve månedene. Marvel-fansen fikk dermed flere argumenter til å kjøpe Secret Wars. Først og fremst var det her mange Marvel-figurer var samlet, og det var verdt å se dem agere sammen. I tillegg var historien viktig for hendelser i heftene tegneseriekjøperne ellers kjøpte, siden Secret Wars var en viktig del av Marveluniversets egen saga. Et annet argument var at Marvel selv omtalte miniserien som en god og banebrytende historie i forlagets historie.

Kjøperne hoppet på Secret Wars. Den ble en storselger, og i gjennomsnitt solgte hvert hefte mer enn 750.000 eksemplarer. Til sammenligning var første nummer av DCs miniserie Infinite Crisis månedens storselger i USA i oktober 2005 med et beregnet salg på 249.100 eksemplarer, i følge Newsarama. De fleste av dagens amerikanske superhelthefter selger for tiden mindre enn et sekssifret antall eksemplarer, så i dag ville dette vært et braksalg.

Historien i Secret Wars tok utgangspunkt i en ny tegneseriefigur med guddommelige krefter, Beyonder. Beyonder, eller Den ukjente som han ble kalt på norsk, sendte en rekke helter og skurker til en planet satt sammen av små biter av ulike planeter fra hele universet. Det var ikke lite Beyonder kunne love Marvel-figurene: ”Drep deres fiender og alle ønsker skal bli oppfylt! Alt du drømmer om er mulig for meg,” fortalte skapningen og gjorde banen klar for strid mellom skurker og helter, men også blant skurkene og heltene. Magneto ble plassert blant heltene som et frempek på senere historier der mutantheltenes erkerival endte opp som lærer på skolen til X-Mens leder Professor X. Magnetismemesteren erklærte seg nøytral i kampen, og etter en kort kjærlighetsaffære med Avengers-medlemmet Wasp, fikk han X-Men som sine følgesvenner gjennom historien. Heltene ble ledet av Captain America. Han hadde med seg flere av sine kampfeller i Avengers som Thor, She-Hulk, Captain Marvel, Hawkeye og Iron Man, de mannlige medlemmene av Fantastic Four samt Hulk og Spider-Man. Heltene ble senere styrket av en ny Spider-Woman, som sammen med en av Denvers forsteder var blitt fraktet til Beyonders lappeteppe av en planet. Skurkene ble ledet av Doctor Doom. På Dooms side sto Doctor Octopus, Ultron, Kang, Lizard, Molecule Man, The Wrecking Crew, Enchantress og Absorbing Man. Også Galactus dukket opp på planeten sammen med skurkene, men han valgte å følge sin egen agenda. Senere fikk Doctor Dooms allierte flere medspillere, som de nye superskurkene Volcana og Titania. Også den gamle Fantastic Four- og Black Panther-motstanderen Klaw dukket opp i miniserien.

Den mest synlige endringen i ettertid som følge av Secret Wars, var Spider-Mans nye, svarte drakt. Senere skulle den bli en del av Spider-Mans erkefiende Venom. I tillegg sluttet Thing i Fantastic Four og ble erstattet av She-Hulk på grunn av oppholdet på Beyonders planet. Forholdet mellom medlemmene i X-Men ble også forandret, og blant annet ble det slutt på forholdet mellom Colossus og Shadowcat.

Storsalget av miniserien i USA sørget for at Secret Wars ble fulgt opp av en ny miniserie, Secret Wars II. I tillegg til ni hefter med manus av Shooter og tegninger av Al Milgrom og Steve Leialoha, hadde miniserien samtidig handling i svært mange av Marvels øvrige tegneseriehefter. Mye foregikk utenfor miniserien, som dermed ikke fikk noe godt rykte blant amerikanske tegneserielesere. Mange følte Marvel melket fansen ved å tvinge folk til å kjøpe hefter de ellers ikke kjøpte. Når miniserien i tillegg ikke var av høyeste kvalitet, var resultatet klart: Secret Wars II var en flopp.

Secret Wars ble gitt ut i Norge som biserie i tretten utgaver av heftet Edderkoppen i 1987 og 1988. Oppfølgeren Secret Wars II, der Beyonder gjestet Jorden, fikk norske lesere bare noen små smakebiter av. Da var det først og fremst historier fra ulike Marvel-hefter der Beyonder gjestet som kom på trykk. Miniserien Secret War, som Marvel nylig ga ut, har ingenting med Secret Wars å gjøre.