13.12.05

Kommentar: Alle tiders superhelter

Alle tiders superhelter er en satsing Egmont Serieforlaget skal ha ros for. En serie der man i praksis slår fast at de beste superhelttegneseriene fortjener stive permer og plass i bokhyllen, er det bare til å ta av seg hatten for.

Så langt er det bare kommet to bøker i serien, og både Batman: Gotiske netter og Fantastic Four: Tilbake til start er fine utgivelser. Fortsettelsen med en Superman- og en Spider-Man-samling lover bra, og løfter om både X-Men og Batman i bokform neste år er et godt utgangspunkt.

Egmont Serieforlaget har både en utfordring og et ansvar i de kommende utgivelsene. Ansvaret ligger i å sette på trykk de beste superhelttegneseriene. Utfordringen er å sette sammen et program som viser både bredden og utviklingen i genren. Med seks bøker hvert år, som det legges opp til nå, kan dette bli vanskelig.

Like fullt ønskes forlaget lykke til med bokserien. Og skulle vi gi Egmont et tips er det helt klart dette: Få ut noen kvalitetstegneserier som ikke har vært publisert på norsk tidligere - og som helst ikke er samlet i USA. Da slipper bøkene å konkurrere med amerikanske trade paperbacks i tegneseriebutikkene, og forståsegpåerne som bare vil ha tegneserier på originalspråket i bokhyllen får en mulighet til å kjøpe seriene i norsk språkdrakt. Samtidig bør de minimale utgivelsene av DC-serier i Egmonts hefter kompenseres med massevis av DC-serier i Alle tiders superhelter.

(Teksten er tidligere publisert i tegneserietidsskriftet GALACTUS nr. 6.)