22.1.06

Anmeldelse: Spider-Man nr. 1/06

2006 begynner meget godt for norske superheltlesere. Egmont Serieforlaget fortsetter å trykke historier fra det amerikanske heftet Marvel Knights: Spider-Man i det norske Spider-Man-bladet, og dette er en garanti for høy kvalitet på tekst og tegning. Det betyr også en mer voksen tilnærming til superhelten, og serien flommer over av hentydninger til massevis av gamle historier. Dermed får man best utbytte av å lese dette heftet hvis man har vært gjennom mange historier med edderkopphelten tidligere.

Like fullt bør ikke en ny leser bli skremt av å plukke opp Spider-Mans norske hefte for tiden. Forfatter Mark Millar er meget dyktig, og i Spider-Man nr. 1/06 står han for troverdige karakterer, spennende handling og interessante mellomspill. Det er vanskelig å legge fra seg heftet, fordi historien engasjerer på flere plan. Utgangspunktet er at Peter Parker er på leting etter den bortførte tanten sin, May. Samtidig har noen tatt bilde av en delvis maskeløs Spider-Man, og avisen Daily Bugle har utlovet en belønning til den som avslører superheltens alter ego. Oppi alt dette oppdager Parker at han og konen Mary Jane har store økonomiske problemer. For sikkerhets skyld er dette bare begynnelsen. Det dukker selvsagt også opp noen superhelter.

Tegnerjobben er delt i to i dette heftet. Mens tegnerekteparet Terry og Rachel Dodson utfører sin vanlige, glimrende jobb, får serieleserne også se Frank Cho i aksjon som kunstnerisk ansvarlig i den første delen av bladet. Cho, som kanskje er best kjent for sitt arbeid med serien Shanna The She-Devil for forlaget Marvel, er en utmerket tegner. Han har en tydelig strek, der han viser frem en klar mangainspirasjon. Sidelayouten er meget spennende, og interessante perspektivskifter driver handlingen videre. Det blir mer Frank Cho å se i neste norske Spider-Man, der historien i dette heftet får sin avslutning.

Dette er en sterk utgivelse fra Egmont Serieforlaget, der leserne lett blir ført inn i handlingen med et kort resymé. Siden persongalleriet i heftet er så stort, hadde det gjort seg med litt bakgrunnsstoff om de viktigste karakterene som gjester heftet. Å repetere omslagsbildet allerede på heftets fjerde side er unødvendig. Denne siden kunne vært brukt til redaksjonelt stoff til glede for nye lesere.

Spider-Man nr. 1/2006
52 sider
USA: Marvel Knights: Spider-Man 5-6
33 kroner
Egmont Serieforlaget