31.12.05

Hva var best i 2005?

Superhelter i Norge vil sammen med tegneserietidsskriftet Galactus invitere til kåringen av de beste superhelttegneseriene i Norge i 2005. En jury med Galactus-redaktør Kristian Hellesund i spissen har nominert kandidater til de ulike kategoriene

Blant innsenderne trekker vi ut enkelte premier. Som hovedpremie spanderer Laksevåg forlag to originalsider. Den ene er en tusjet arbeidstegning fra miniserien Justice League of America: Year One av Barry Kitson. Tegningen er på forlaget DCs eget papir og har fokus på Wonder Woman og Flash. Den andre originaltegningen er en side fra Green Lantern-heftet Guy Gardner nr. 5 tegnet av Joe Staton og Beatty (tusj). I tillegg har Seriehuset AS gitt flere norske superheltutgivelser som trekkes blant innsenderne.

For å delta i kåringen, velger man ut én kandidat i hver kategori. I stedet for de nominerte kandidatene, kan innsenderne i kåringen ta med egne kandidater. Noen av juryens forslag til slike er med i oversikten under.

Fristen for å sende inn lister er 10. januar, og listene skal sendes på e-post til kristian.hellesund@online.no. Vinnerne blir offentliggjort både her på Superhelter i Norge og i neste utgave av Galactus.


BESTE SUPERHELT
SPIDER-MAN: Gjennom 12 månedshefter, en julespesial og en pocketbok har norske superheltlesere fått hilse på edderkopphelten.

WOLVERINE: Wolverine har figurert både alene og sammen med andre X-mutanter i heftet X-Men. Han dukket også opp sammen med Spider-Man i edderkoppmannens eget blad.

BATMAN: Flaggermusmannen har ingen superkrefter, men han har stor popularitet. Over 180.000 nordmenn så helten på kino i spillefilmen Batman Begins, og et femsifret antall har også sikret seg filmen på DVD. Helten, som lenge het Lynvingen i Norge, dukket også opp som tegneseriefigur i egen bok ("Gotiske netter"), egen filmspesial og med avslutningen på historien "Hush" i Gigant nr. 1/05.

EGEN KANDIDAT: (Superman, Thing, Cyclops, ?)


BESTE SUPERHELTHEFTE
SPIDER-MAN: Med månedlige utgivelser er dette det superheltheftet som kommer oftest ut i Norge. Spider-Man er selvsagt hovedperson, og en rekke gode historier er trykt i 2005.

X-MEN: De siste årene har Grant Morrisons historier om Marvel-mutantene preget det norske X-Men-heftet. I tillegg har Egmont krydret bladet med historier med Wolverine og X-Treme X-Men. I 2005 kom det seks utgivelser med X-mutantene.

GIGANT: Antologien Gigant med superhelttegneserier fra forlaget DC kom med én utgivelse i 2005. Like fullt var Gigant nr. 1/05 et fyrverkeri av et hefte med utdrag fra Batman-historien "Hush" og Superman-miniserien "Birthright".

EGEN KANDIDAT: (Ultimate Spider-Man, Ultimate Fantastic Four, Spider-Man Juleekstra, ?)


BESTE SUPERHELTBOK
V FOR VENDETTA: Mange regner "V For Vendetta" av Alan Moore og David Lloyd som en moderne tegneserieklassiker. 2005 var året da historien om vigilanten V ble samlet i bokform på norsk.

BATMAN: GOTISKE NETTER: Neal Adams var kanskje den viktigste superhelttegneren på syttitallet. Forlaget DC Comics har derfor samlet Batman-historiene Adams tegnet i tre bind. Bind 2 i serien kom på norsk i serien "Alle tiders superhelter", og i boken "Gotiske netter" får man oppleve Batman sammen med tegneseriefigurer som Deadman, Man-Bat og Enemy Ace.

SPIDER-MAN KJEMPEPOCKET: Denne samlingen med klassiske Spider-Man-historier kom ut sommeren 2005. Her kan man oppleve Peter Parker som Spider-Man, slik han ble skildret av blant annet Stan Lee og John Romita sr. i årene 1970-1971.

EGEN KANDIDAT: (Fantastic Four: Tilbake til start, Superman: Mannen av stål, ?)


BESTE FORFATTER
J. MICHAEL STRACZYNSKI: Straczynski ble kjent som mannen bak fjernsynsserien Babylon 5, men han har også laget en rekke gode tegneseriemanus. I 2005 har nordmenn fått oppleve Straczynskis Spider-Man, og her har man fått se en forfatter som mestrer både spenning, melodrama og humor.

ALAN MOORE: Utgivelsen av V For Vendetta på norsk sikret Moore en sikker plass blant de nominerte. Tegneserieforfatteren trenger ingen ekstra introduksjon.

MARK MILLAR: Mark Millar er et av de nyere stjerneskuddene på den amerikanske tegneseriehimmelen. I år har norske tegneserielesere fått oppleve ham som manusforfatter av historier med Spider-Man og Ultimates og som medforfatter av Ultimate Fantastic Four.

EGEN KANDIDAT: (Brian Michael Bendis, Jeph Loeb, Grant Morrison, ?)


BESTE TEGNER
JOHN ROMITA: Da Steve Ditko ga seg som tegner på Spider-Man på sekstitallet, var det John Romita som fikk oppgaven. Den skjøttet han godt, og mange har Romitas Spider-Man som favoritt. I Spider-Man Kjempepocket fikk norske lesere et velkomment gjensyn med Romita som både tusjer og/eller tegner.

NEAL ADAMS: Batman-boken "Gotiske netter" viser tegneren Neal Adams i storslag. Her tegner Adams flaggermusmannen på en mesterlig måte og viser at kvalitetstegninger er kvalitetstegninger uansett tiår.

MIKE DEODATO JR: Mike Deodato jr. er kjent for sin realistiske tegnestil. Han er en av dagens fanfavoritter i USA, og det er ikke uten grunn. I Norge har man i 2005 fått oppleve tegnerens utgave av Spider-Man.

EGEN KANDIDAT: (Jim Lee, Adam Kubert, Mark Bagley, ?)