30.12.05

Anmeldelse: V For Vendetta

Endelig. Mer er det egentlig ikke å si om utgivelsen av tegnesserieromanen V For Vendetta på norsk. Det er på tide at nordmenn får oppleve vigilanten V gjennomføre sine opprørske handlinger i et fascistisk Storbritannia med diktatur og interneringsleirer. Manusforfatter Alan Moore har sammen med tegneren David Lloyd produsert en av de viktigste tegneseriene de siste tretti årene.

V For Vendetta er delt opp i tre hoveddeler som igjen er delt opp i små kapitler på rundt syv sider. Opprinnelig ble tegneserieromanen publisert i svart/hvitt kapittel for kapittel i det britiske heftet Warrior mellom 1982 og 1985. Da Warrior ble nedlagt hadde 26 deler av V For Vendetta blitt publisert, og det var først i 1988 at historien kunne sluttføres. Da ble hele V For Vendetta gitt ut som en 10-hefters miniserie i farger av DC i USA. Senere samlet forlaget tegneserieromanen i bokform.

Den norske presentasjonen er eksemplarisk. Boken er innbundet og inneholder mye bakgrunnsmateriale. Her kan man lese både tegner og forfatters kommentarer til tegneserieromanen. Spesielt interessant er en tekst som Moore skrev om prosessen bak tegneserien allerede i 1983. Alt i alt er dette en meget viktig tegneserieutgivelse i Norge. Egmont Serieforlaget skal ha ros for å få V For Vendetta ut på norsk, og vi får håpe på at dette er den første av mange kommende tegneseriebøker av samme slag. Anbefales på det aller sterkeste!

V For Vendetta
ISBN 82-429-2696-4
396 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget