31.12.05

Det norske superheltåret 2005

Mens flere år på nittitallet i Norge var preget av få eller ingen superheltutgivelser, kunne man i 2005 glede seg over en rekke utgivelser i ulike formater. Mens det var en nedgang i antall hefteutgivelser fra 2004 til 2005, var det gledelig å se en større satsing på superhelttegneserier i bokform. Med bokserien "Alle tiders superhelter" gir Egmont Serieforlaget nå ut superhelttegneserier mellom stive permer annenhver måned.

Egmont Serieforlaget var det ledende forlaget med superheltutgivelser i 2005. Mens Schibsted Forlagene og Seriehuset hadde superheltutgivelser i 2004, var ikke disse forlagene på banen i 2005. Det var derimot Westwind, som kunne komme med første hefte av antologien Baddis. Blant seriene her var Nattpatruljen, som i USA gis ut som Lions, Tigers and Bears av forlaget Image.

Det er heltene fra forlaget Marvel som preger de norske superheltutgivelsene. Flaggskipet er serieheftet Spider-Man, som kom med 12 utgivelser i 2005 - akkurat som året før. Spider-Man er for tiden mest en tegneserie for voksne, der blant annet de psykologiske tegneseriene til J Michael Straczynski og voksenserier fra heftet Marvel Knights: Spider-Man er blant høydepunktene i 2005. Egmont har også gitt ut seks 100-siders hefter med X-Men. Her har Grant Morrisons historier fra det amerikanske bladet New X-Men vært hovedserien, men man har også kunnet lese serier med Wolverine. Det er flott å registrere at Morrisons mutantsaga nå er kommet ut på norsk i sin helhet, da dette er noe av det bedre som er laget med X-mutantene de siste årene. X-Men dukket også opp sammen med Fantastic Four i Spider-Man Julespesial.

I 2004 kunne Egmont by på heftet Mega Marvel, der ulike Marvel-serier som Hulk, Ultimates og Ultimate Spider-Man ble presentert. Tittelen var borte fra det norske tegneseriemarkedet i 2005, men i stedet dukket Ultimate Spider-Man opp i eget hefte med fire utgivelser. Disse utgivelsene inneholdt også miniserien Ultimate Six. En historie med Ultimates kom også på trykk i Ultimate Spider-Man. I tillegg ga Egmont ut et hefte med Ultimate Fantastic Four.

DC-heltene har man sett lite til i bladhyllene. Det ble med en utgivelse, Gigant nr. 1/2005. Her fikk Egmont avsluttet Batman-serien "Hush". Samtidig ble det slutt på en antologi, der man de siste årene har kunne treffe DC-helter som Superman og Batman ved jevnlige mellomrom.

Det har vært mye omtale for superhelter i norske medier i 2005, men da har det meste dreid seg omkring filmatiseringer av superhelttegneserier. Både Batman og Fantastic Four hadde gode besøkstall i norske kinosaler i 2005, og på slutten av året kom også spillefilmene på DVD. Tegneserieutgaver av filmene er også gitt ut i Norge, og sommeren 2005 kunne man finne både Batman Begins- og Fantastic Four-filmspesialer i bladhyllene.

I bokserien "Alle tiders superhelter" er det kommet tre utgivelser i 2005. Først ut var Batman-boken "Gotiske netter", der man presenterte ulike serier tegnet av Neal Adams. Denne ble fulgt opp av en Fantastic Four-bok med historier av John Byrne, før Egmont like før jul kunne gi ut en samling med Superman-serier. I tillegg har forlaget gitt ut en pocketbok med klassiske Spider-Man-historier, Spider-Man Kjempepocket. En samling med "V For Vendetta" av Alan Moore og David Lloyd ble også gitt ut i 2005.