28.8.05

Nordisk superheltsamarbeid

Det har blitt tradisjon at nordiske og andre lands tegneserieforlag samarbeider om utgivelsene av superhelttegneserier. På denne måten kan man holde trykk-kostnadene nede ved å ha samtrykk, slik at forlagene i de ulike landene kan dele på kostnadene ved fargeplater. En rekke tegneserier som ellers ville blitt for dyr for et enkelt forlag kan det dermed bli mulig å gi ut.

Det er mange forlag som har samarbeidet ved ulike anledninger. Egmont-forlagene i Norden har et utstrakt samarbeid, der superheltutgivelser i bøker og blader er blant det man har samtrykk på. Ellers har for eksempel Schibsted Forlagene samarbeid med sitt søsterforlag i Sverige, Full Stop Media, mens Seriehuset har hatt samtrykk med det danske forlaget G. Floy Studios.

De nordiske Egmont-forlagene har for tiden flere prosjekter. Ett av prosjektene har med superhelttegneseriebøker å gjøre, der forlagene produserer tegneseriebøker som skal ut i flere av de nordiske landene. "De beste Spider-Man-historiene" fra i fjor er er eksempel på dette. Distribusjonen har søsterforlagene ulike tanker om. Mens Egmont Serieforlaget i Norge har laget superhelttegneseriebokklubb, har Egmont i Danmark valgt å la bøkene bare bli solgt hos vanlige bokhandlere.

Samarbeidet er også på redaksjonelt plan. Samtrykk krever layoutsamarbeid, og de redaksjonelle sidene i den kommende Superman-boken er for eksempel designet av Stein K. Hjelmerud fra Egmont i Norge, i følge en postering Janne Helander hos svensk Egmont har gjort på et svensk tegneserieforum.

Et samtrykkprogram krever også redaksjonell enighet om innholdet i utgivelsene. Enkelte bokutgivelser, som Batman: Gotiske netter, har vært publisert i andre land tidligere, og man kan følge en innholdsmal som allerede er klar. Ellers kan forlagene sette opp egne bøker med helt spesielt innhold. Et eksempel på dette er Superman: Mannen av stål, som Hege Høiby hos Egmont i Norge har satt sammen, i følge Janne Helander.

Alle de nordiske Egmont-forlagene trenger ikke være enig i et samtrykkprogram, og de kan gå sammen om felles utgivelser for bare noen få av landene. For eksempel kom ikke Batman-serien "Hush" ut i Sverige. De øvrige landene ga ut den serien i hefteform. Her i Norge kom "Hush" i Gigant, mens finsk Egmont ga den ut i heftet DC Spesiaali. Danskene ga ut de første avsnittene i bladet Giga, mens resten ble samlet i to pocketbøker som bare ble utgitt i Danmark.