28.8.05

Ultimate Spider-Man i Norge

Mens forlaget DC valgte å restarte store deler av sitt superheltunivers i forbindelse med miniserien "Crisis on Infinite Earths" i 1985, valgte Marvel en annen tilnærming. Forlaget lot Marveluniverset leve videre, slik at mens årene gikk i den virkelige verden ble figurene ikke særlig mye eldre i tegneserien. Dermed kunne man på slutten av nittitallet for eksempel ha en superhelt som Iron Man med en alder på rundt 30 år og en opprinnelseshistorie fra Vietnam-krigen.

Resultatet ble en intern oppdatering, som for Spider-Mans del endte i miniserien "Chapter One" fra 1998, der John Byrne oppdaterte figuren innenfor Marveluniversets rammer. Men Marvel hadde også prøvd andre måter å forandre på sitt persongalleri. På begynnelsen av 1990-tallet laget Marvel en rekke seriehefter med basis i en fremtidsverden der Marveluniverset var utgangspunktet. Stan Lee brukte navnet "Marvel World of Tomorrow" da han snakket om prosjektet, som etter hvert endte opp som Marvel 2099. Blant figurene som fikk sin 2099-tittel var Spider-Man, men Spider-Man 2099 ble kun gitt ut til hefte nummer 46 i perioden 1992 til 1996. Det gikk ikke særlig bedre med de andre 2099-titlene.

I 2000 var tiden inne for å prøve et nytt prosjekt, Ultimate-universet. Her var tanken å lage en alternativ utgave av Marveluniverset, men den skulle oppdateres til
det nye tiåret. Det ble en kjempesuksess. Ultimate Spider-Man er en av kjernetitlene sammen med Ultimate X-Men og Ultimates, og serieskaperne Brian Michael Bendis (tekst) og Mark Bagley (tegning) har laget en populær versjon av Spider-Man som er blitt meget godt mottatt. Salgstallene er blant de bedre i USA, og i disse dager, der heftet har fått mer enn 80 utgivelser, regner man med at de to serieskaperne er i stand til å slå Jack Kirby og Stan Lees rekord med 102 regulære Marvel-utgivelser på rad. Det klarte Kirby og Lee i sin tid som serieskapere på Fantastic Four.

Historiene i Ultimate Spider-Man går tilbake til røttene. I likhet med Steve Ditko og Stan Lees Spider-Man, er det ungdommen Peter Parker som er hovedperson, og det er en ungdoms frustrasjoner som superhelt vi får se. Tidsriktig utstyrt med mobiltelefon og internett-tilgang glir Parker inn i den moderne verden, og hans superskurkfiender er lett gjenkjennelige fra den vanlige tegneserien. Like fullt har Bendis laget sine vrier på originalmaterialet, og det er spennende å følge med i serien.

Ultimate Spider-Man har også kommet til Norge, og så langt har det blitt ni hefteutgivelser med mer enn 100 sider hver fra Egmont Serieforlaget. Den norske første utgivelsen kom i Mega Marvel nr. 1/2002. Siden har serien vært i Gigant og
fra i år i eget hefte. Fra og med Gigant nr. 2/03 og frem til den siste utgivelsen, er heftene merket kronologisk med Ultimate Spider-Man og rekkefølgenummer i ryggen. Neste utgivelse av Ultimate Spider-Man på norsk skal i følge Ultimate Spider-Man nr. 9 komme 3. oktober.

Et miniindeks over Ultimate Spider-Man finnes i
kommentarene til dennes saken.

1 Comments:

Blogger Kristian said...

MINIINDEKS - ULTIMATE SPIDER-MAN

Mega Marvel 1/02 (Ultimate Spider-Man 1) - Ultimate Spider-Man nr. 1-6

Mega Marvel 2/02 (Ultimate Spider-Man 2) - Ultimate Spider-Man nr. 7-12

Gigant 2/03 (Ultimate Spider-Man 3) - Ultimate Spider-Man nr. 13-17

Gigant 7/03 (Ultimate Spider-Man 4) - Ultimate Spider-Man nr. 18-21

Mega Marvel 3/04 (Ultimate Spider-Man 5) - Ultimate Spider-Man nr. 22-27

Mega Marvel 6/04 (Ultimate Spider-Man 6) - Ultimate Spider-Man nr. 28-32

Ultimate Spider-Man 7 (2004) - Ultimate Spider-Man nr. 33-38

Ultimate Spider-Man 8 (2005) - Ultimate Spider-Man nr. 39-43

Ultimate Spider-Man 9 (2005) - Ultimate Spider-Man nr. 44-46 + Ultimate Six nr. 1-2 + Ultimates

1:51 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home