16.3.07

Anmeldelse: Tysk Wolverine nr. 30

Mens vi nordmenn venter på at Marvel Spesial nr. 1/2007 med Wolverine skal komme i salg neste uke, tar vi et kjapt tilbakeblikk på tysk Wolverine nr. 30. Hovedhistorien i dette heftet er avslutningen på en House of M-crossover, og den ble opprinnelig publisert i amerikansk Wolverine nr. 35; heftet før Schibsted Forlagene tar opp tråden med Wolverine i Marvel Spesial nr. 1/2007.

Norske tegneserielesere ble spart for miniserien House of M, som Egmonts samtrykkpartnere i Danmark og Finland ga ut i to spesialhefter i fjor. I miniserien skaper Scarlet Witch en alternativ virkelighet for Marveluniverset. Denne alternative virkeligheten ender med at situasjonen blir svært annerledes for Marveluniversets mutantbefolkning. De fleste mutantene mister kreftene sine, mens andre dør. Også enkelte superhelter vandrer heden i House of M, som neppe Schibsted Forlagene gir ut på norsk. Forlaget starter nemlig på et senere punkt i handlingen i tegneserieheftene Spider-Man og Marvel Spesial.

Wolverine er et av Paninis tyske Marvel-blader. I likhet med forlagets X-Men-hefte, har Wolverine månedlige utgivelser. I Wolverine nr. 30 er heftet delt mellom den kanadiske mutanten og hans kvinnelige sidestykke, X-23. I bladets første del presenteres tredje og siste del av historien "Chasing Ghosts", som på tysk har fått tittelen "Gespensterjagd". "Chasing Ghosts" utspiller seg i den alternative House of M-verdenen, og i praksis er den mer er en historie om Mystique enn en historie om Wolverine. SHIELD prøver å få tak i Wolverine, og for å få tak i ham er det jervmannens kjæreste, Mystique, som må utlevere det hun vet gjennom erindringer og opplevelser. Det er Daniel Way som har skrevet manus til historien, og han er en til tider fåmælt person i tegneseriene sine. Ofte lar han handlingen tale, og det stiller krav til tegnerne. Heldigvis har han med seg erfarne tegnere som Javier Saltares og Mark Texeira, og sammen leverer de et godt stykke håndverk. Det er det samme teamet som har ansvaret for Wolverine-historien som påbegynnes i Marvel Spesial, og det tar ikke det grafiske skade av.

Resten av heftet er nest siste del av den seksdelte X-23-historien "Innocence Lost". Billy Tan (tegning) og Jon Sibal (tusj) står for godt tegnearbeid, og mange spennende oppbygde sider gjør tegneserien vakker å se på. Manusforfatterne Craig Kyle og Christopher Yost leverer en spenningshistorie med psykologisk drama. Det er lite action her, siden det tross alt bygger seg opp mot en avslutning i neste utgave av tysk Wolverine.

Som vanlig kan Panini Tyskland levere et tegneseriehefte med flott papir og glanset papiromslag som er litt tykkere enn det Schibsted Forlagene bruker på Spider-Man. Denne anmelder foretrekker dog pappomslaget som Seriehuset brukte på Marvel Superheltene nr. 10 i fjor, men Paninis glansete omslag er absolutt ikke å forakte. Redaksjonelt sett gjør den tyske redaksjonen en god jobb med bakgrunnsstoff om House of M og en lesverdig og informativ innledning til heftet. Alt i alt er dette en utmerket utgivelse, der man kanskje burde brukt hele heftet til Wolverine. Men tyskerne ligger ikke så langt etter de amerikanske originalutgivelsene i sine historierekker, og da er dette et redaksjonelt grep for å ikke gå tom for nytt Wolverine-stoff som er bakgrunnen til at heftet redigeres slik.

Wolverine nr. 30
USA: Wolverine nr. 30 + X-23 nr. 5
52 sider
3,95 euro
Panini Comics