6.12.05

Black Terror på norsk

Etter at Batman og Superman debuterte på det amerikanske tegneseriemarkedet, hoppet forlag etter forlag på karusellen og introduserte superhelter av mange ulike slag. Mens noen ble populære og fremdeles eksisterer som egen tegneserie eller som bifigur i andre tegneserier, er andre for lengst borte. En av disse er Black Terror fra forlaget Nedor, som også brukte navnene Standard Comics og Pines.

Det var i 1941 at Nedor for første gang presenterte Black Terror. Figuren dukket opp i heftet Exciting Comics nr. 9, og frem til 1949 skulle figuren være en av mange figurer i amerikanske bladhyller. Black Terror fikk etter hvert også eget hefte, og han var nok den største av heltene fra forlaget. Tegneseriefiguren ble skapt av manusforfatter Richard E. Hughes og tegneren Don Gabrielson. Mens det er lite informasjon å hente om Gabrielson, fikk Hughes større berømmelse da han skapte Herbie for Disney-konsernet. Senere var også tegnere som Sheldon Moldoff, George Tuska, Jerry Robinson og Mort Meskin med på å tegne Black Terror.

I tegneserietidsskriftet Galactus nr. 5 presenteres begynnelsen av den første Black Terror-historien. Black Terror er egentlig apotekeren Bob Benton, og han får kreftene sine ved å inhalere en gass. Dette gir Benton superstyrke og en hud som tåler å bli truffet av kuler. Drakten er svart med en blå-rød kappe, og man kan tro at Marvels Punisher i hvert fall har fått litt inspirasjon av Black Terrors hodeskallemotiv.

Med Galactus-publiseringen introduseres Black Terror for et norsk publikum for første gang. Hvordan er dette mulig? Først og fremst fordi tegneserien ikke lenger er kopibeskyttet, da den er falt i det fri. Det betyr at hvem som helst kan drive med eksemplarfremstilling av de opprinnelige tegneseriene eller produsere nye tegneserier med basis i Black Terror-figuren. Begge deler har vært gjort en rekke ganger med Black Terror i USA. For eksempel har AC Comics trykt opp på nytt en rekke av de opprinnelige historiene med Black Terror i sine samlinger med tegneserier fra førtitallet. Nifty Comics har nylig gjort det samme i bokserien All-American Comics. Nyversjoner av Black Terror har man sett i hefter fra AC Comics og Eclipse Comics. AC Comics brukte figuren i heftet Americomics, der Black Terror etter hvert fikk navnet Terrorist, mens Eclipse laget en miniserie i 1989 der omtrent bare navnet ble beholdt fra den opprinnelige tegneseriefiguren. Til og med Alan Moore har brukt Black Terror under navnet Terror sammen med en rekke andre Nedor-helter i tegneserien Tom Strong.

Black Terror kommer til å bli et fast innslag i Galactus. Senere kan det bli aktuelt å trykke andre amerikanske superhelttegneserier som er falt i det fri. En og annen samling med slike tegneserier kan også bli virkelighet dersom mange nok lesere kunne tenke seg noe slikt. Vi er også interessert i å komme i kontakt med lesere som sitter på amerikanske originalhefter med serier som ikke lenger er kopibeskyttet. Det er mye spennende tegneserier med slik status, og det kunne vært interessant å få dette ut på norsk.

(Redigert utgave av en tekst først publisert i Galactus nr. 5.)