31.10.05

Fantastic Four 2 filmes neste år

Chris Evans, som spilte Human Torch i Fantastic Four, har tatt en prat med Total Film. Her bekrefter han at det blir en oppfølger.
-Vi begynner filmingen i juni, forklarer han i intervjuet. Etter planen skal filmen ha premiere i USA 4. juli 2007.

Spekulasjonene går omkring hvilke skurker som skal være med i filmen, og Evans kan komme med noen avsløringer selv om manuskriptet ikke er klart ennå.
-De sa noe om Mole Man og Puppet Master. Jeg synes de burde få Dr. Doom tilbake, forteller Evans.

Hva er en superhelt?

Morten Harper skrev i sin tid ut trilogien "Tegneserien i og utenfor rutene". I tredje bind, "Rutenes hemmelighet" fra 1998, ser Harper nærmere på superheltgenren. Dette delen av boken har utgiveren, Telemark Tegneserieverksted, gjort tilgjengelig på sitt nettsted.

Mens vi med glede anbefaler både boken og trilogien, gir vi også en annen anbefaling: Ta en kikk på Harpers tekst om superhelter, der han ser nærmere på både superheltenes opprinnelseshistorier, drakter, superkrefter og andre typiske kjennetegn.

28.10.05

Ingen Watchmen fra Schibsted Forlagene

I forrige uke spekulerte Superhelter i Norge om en samleutgave av Watchmen kan være på gang i Norge. Tidligere har serien blitt gitt ut her i landet i en egen miniserie med navnet Vektere på slutten av åttitallet og i heftet Magnum på midten av nittitallet.

Magnum ble gitt ut av Bladkompaniet. Forlaget, som nå heter Schibsted Forlagene, har ingen planer om en norsk Watchmen-samling. Det er forlagssjef Dag Lønsjø som opplyser dette i en e-postmelding til Superhelter i Norge. Norske tegneserielesere må derfor feste sin lit til Egmont Serieforlaget. Forlaget skal nemlig diskutere en slik samleutgivelse.

27.10.05

DVD-suksess for Batman Begins

Den amerikanske DVD-utgaven av Batman Begins er en suksess. Hollywood Reporter kan fortelle at spillefilmen er nummer en på både salgs- og utleielistene, melder Superherohype. For sikkerhets skyld er DVD'en også den som så langt har solgt mest i fjerde kvartal med nesten 4 millioner solgte eksemplarer i USA. Alt dette ble solgt i forrige uke.

26.10.05

Warner Bros. liker Batman-manus

Christopher Nolan, som regisserte og var med på å skrive manus til Batman Begins, ble nylig intervjuet av Empire. I intervjuet kunne Nolan fortelle at filmselskapet Warner Bros. ved Jeff Robinov har sansen for Nolans tanker om en oppfølger til Batman-filmen.
-Jeg gikk inn på kontoret hans og fortalte ham hva David Goyer og jeg føler at historien skal være, og det virket som de likte det veldig godt. Jeg tror at suksessen til Batman Begins, slik jeg ser det, har veldig mye å gjøre med samarbeidet med filmstudioet, forklarer Nolan.

25.10.05

New Line dropper Iron Man-film?

Filmselskapet New Line Cinema har for tiden rettighetene til å lage en spillefilm basert på Marvel-helten Iron Man. Nå skriver tidsskriftet Variety at filmselskapet vurderer å droppe prosjektet, i følge Superherohype. New Line har arbeidet med en Iron Man-film i to år uten at arbeidet har båret frukter.

23.10.05

Positiv til Fantastic Four-bok

Bergens Tidende har i dag anmeldt Fantastic Four-boken "Tilbake til start". Anmeldelsen er så langt ikke tilgjengelig på internett, men anmelder Øyvind Holen er positiv til utgivelsen. Han gir boken terningkast 4 og omtaler den som "bra, men ikke fantastisk" i tittelen. Holen konkluderer i bokomtalen med at dette er solid "lest med 80-tallsbriller", "men sammenlignet med dagens radikale superhelt-oppdateringer blir det noe ujevnt og tradisjonelt".

Mer fra Moore?

Stadig mer av Alan Moores tegneserier gis ut på norsk. I år ga Egmont Serieforlaget ut V For Vendetta, og i fjor kom Schibsted Forlagene med League of Extraordinary Gentlemen i Magnum Album. Tidligere har blant annet Watchmen, Batman-historien The Killing Joke, noen Swamp Thing-historier samt smakebiter av Promethea vært publisert i Norge.

Nå forteller det danske tegneserietidsskriftet Strip at forlaget Faraos Cigarer har skaffet seg de norske, svenske og danske rettighetene til Moores tegneserie From Hell, melder tegneserier.no. Planen er å gi ut From Hell neste år. Ellers kan man spekulere i en eventuell Watchmen-samling på norsk. Redaktør Hege Høiby hos Egmont Serieforlaget avviser ikke en utgivelse og forteller i en e-postmelding til Superhelter i Norge at forlaget skal diskutere dette. Om Schibsted Forlagene har tilsvarende planer vites ikke. Forlagssjef Dag Lønsjø var ikke tilgjengelig for kommentar da Superhelter i Norge kontaktet ham per e-post tidligere i uken. Da forlaget het Bladkompaniet ga det ut serien i heftet Magnum.

Hvem tusjet Fantastic Four nr. 1?

Et av de store Marvel-mysteriene har vært spørsmålet om hvem som tusjet Fantastic Four nr. 1. Navn som Bill Everett, Art Simek, Marvin Stein, Sol Brodsky og Jack Kirby selv har vært nevnt, og i Les Daniels' offisielle jubileumsbok om Marvel, Five Fabulous Decades of the World's Greatest Comics, hevder Daniels at Dick Ayers gjorde jobben. Mark Evanier, som blant annet var Jack Kirbys redaksjonsassistent under arbeidet på Kirbys DC-serier på syttitallet, regner dette spørsmålet som et uløst mysterium i sitt Jack-FAQ.

Mens man fremdeles kan diskutere hvor mye og i hvilken grad Stan Lee og Jack Kirby bidro til historiens manuskript, mener Evanier nå å ha løst tusjerspørsmålet. I bloggen sin slår Evanier fast at George Klein tusjet tegneserieheftet fra 1961 samt Fantastic Four nr. 2. Han vil ikke avsløre hvordan han kom frem til dette svaret, og henviser interesserte til blant annet en kommende artikkel i tidsskriftet Jack Kirby Collector.

Fantastic Four nr. 1 er gitt ut to ganger på norsk. Første gang var i svart/hvitt i SE-bladenes Fantastiske Fire nr. 1/1968. Ti år senere kom heftet i farger i Atlantic Serien nr. 1/1978.

22.10.05

Mer oppmerksomhet for Watchmen

Tidligere denne uken kåret Time Magazine Watchmen av Alan Moore og Dave Gibbons til en av de 100 beste engelskspråklige romanene utgitt etter 1923 som eneste tegneserie på listen. Nå får tegneserieromanen enda mer oppmerksomhet i USA. Entertainment Weekly bruker flere sider av ukens utgave til å gå Watchmen i sømmene.

I en kommentar til Newsarama innrømmer artikkelforfatter Jeff Jensen at Entertainment Weekly egentlig hadde laget oppslaget med tanke på spillefilmen basert på tegneserien. Som kjent ble filmen skrinlagt i juni, men det hindret ikke magasinet å skrive om Watchmen.
-Watchmen er en popkulturklassiker, en med en kreativ arv som strekker seg inn i den vanlige popkulturen og som kan føles i dag, sier Jensen til nettstedet.

Oppslaget i Entertainment Weekly inneholder en presentasjon av serieskaperne, informasjon om de viktigste karakterene i historien og en del bakgrunnstoff. Jensen likte godt å arbeide med saken, og han fikk også høre en del tidligere ukjente trivialiteter omkring tegneserien.
- Jeg likte å lære ting som Moores favorittdel av Watchmen, nummer fire, historien om opprinnelsen til Dr. Manhattan, eller om hvordan Gibbons fikk konen og sønnen sin til å tegne opp rutene på sidene med ni serieruter for å spare tid, eller om hvordan Moore hyrte inn drosjesjåfører for å sende sider av manuskriptet til Gibbons, forteller Jeff Jensen til Newsarama.

Silver snakker om Wonder Woman og V For Vendetta

I et intervju med Zap2it.com har produsent Joel Silver fortalt litt om hvordan det ligger an med den kommende Wonder Woman-filmen. Tanken er at det er en ung Wonder Woman man skal møte i spillefilmen, og den som skal spille rollen kan like gjerne være en kjent som en ukjent skuespillerinne.
-Joss Whedon skriver manuskriptet, og han gjør en solid innsats, forteller Joel Silver. Han sier også mer om Whedon og prosessen.
-Whedon mener at han kan gjøre noe virkelig bra, og når han har et manuskript vi alle liker, skal vi prøve å lage filmen, legger produsenten til.

Joel Silver er også involvert i V For Vendetta, og i intervjuet skryter han av både spillefilmen og Wachowski-brødrene, som har skrevet manuskriptet.
-Det er virkelig en utrolig film. Folk kommer til å bli lamslått av den. Den er stor, slår han fast.

1602 vinner Quill-prisen

Den amerikanske fjernsynsstasjonen NBC skal sammen med Reed Business Information dele ut Quill-prisen senere i dag. Utdelingen sendes direkte på NBC. Vinner i kategorien beste tegneserieroman er "1602" av Neil Gaiman, Andy Kubert og Richard Isanove, forteller ICv2 News. I tegneserien, som kommer på norsk i regi av Seriehuset, får man se kjente figurer fra Marveluniverset som Fantastic Four, X-Men, Daredevil og Spider-Man utfolde seg i det 17. århundre.

Blant øvrige Quill-prisvinnere er "Harry Potter and the Half-Blood Prince" av J. K. Rowling for beste bok og Bob Dylan i kategorien beste biografi/memoar for "Chronicles: Volume One".

Dato satt for Fantastic Four 2

Selv om kritikerne ikke kalte Fantastic Four for en suksess, har spillefilmen tjent inn nok penger til at den får en oppfølger. I følge Box Office Mojo satser filmselskapet 20th Century Fox på å la oppfølgeren ha premiere 4. juli 2007. Superherohype melder at også en Transformers-film fra DreamWorks skal ha premiere samme dag.

21.10.05

Kommentar: Hva bør man gi ut i Norge?

I sommer satte Superhelter i Norge i gang en debatt om hva som bør gis ut av superhelttegneserier i Norge. Debatten har ikke tatt av her på nettsidene, men jeg har fått flere innspill på e-post der nettsidens lesere spør om hva jeg mener, så her kommer mine tanker. Tankene dreier seg omkring superhelttegneserier i vanlige tegneseriehefter.

Først og fremst synes jeg at tegneseriehefter fra både forlagene DC og Marvel bør være tilgjengelig på det norske markedet. Det virker som om forlagene har best erfaringer med Marvel-serier, og det er nok derfor det helst er Marvel-materiale som kommer ut. Personlig mener jeg at en rekke DC-serier holder høy kvalitet og bør være mulig å gi ut her hjemme.

Hvorfor har så mange utgivelser av superhelttegneserier vært mislykket i Norge? Jeg tror hovedproblemet er at man ikke presenterer figurene og bakgrunnshistoriene godt nok. Et tegneserieblad skal kunne nytes av både den faste leserskaren og de som plukker opp et hefte sånn dann og vann. Dermed må situasjoner som har skjedd i bladene tidligere forklares grundig hver gang, seriefigurer som gjester bladene må presenteres gjennomgående og leserne må få mye bakgrunnsstoff om serieskaperne og tegneserier generelt. Samtidig må det ikke foregå for store hopp i en storyline uten at leserne får en detaljert forklaring på hva som har skjedd. Da man for eksempel i Danmark tok opp tråden med Marvel-utgivelser på begynnelsen av 1970-tallet, var det midt i avanserte fortellinger. Leserne var dømt til ikke å kunne forstå handlingen i historier med for eksempel X-Men, Thor og Avengers, og heftene gikk inn etter kort tid. Dette tror jeg kan unngås ved hjelp av solid, redaksjonelt arbeid der man bearbeider alle muligheter for å misforstå handlingen.

Et annet problem har vært antologiformen. I Gigant har Egmont Serieforlaget de siste årene presentert miniseriene Kingdom Come og Superman: Birthright samt Batman-historien Hush. Gigant kom ut annenhver måned med dette innholdet, og fordi man satte plutselig inn en utgave med Batman-historien Detektiv nr. 27 midt i utgivelsene, tok det nesten et år å få ut Kingdom Come. Superman: Birthright kom aldri ut i sin helhet, fordi heftet til slutt gikk inn. Gigant ble gitt ut med minimalt av redaksjonell omtale av innholdet. Jeg vil strekke det så langt som til å påstå at det var nesten umulig å følge med i det som foregikk i heftet, siden det gikk to måneder mellom hver utgivelse. ”Gamle” Gigant fra rundt 1980 var en helt annen sak, men det hadde også med datidens DC-historier å gjøre. Forlaget var mer opptatt av å skape gode, avsluttede historier enn lengre kronologier av tegneserier. Det skulle være mulig å sette seg ned med et hefte uten å vite så mye på forhånd. I tillegg var DC-historiene den gang produsert med barn som målgruppe i motsetning til mange av dagens serier. Dermed hadde ”gamle” Gigant en lavere terskel for nye lesere enn ”nye” Gigant. Resultatet ble nok at nye lesere ikke plukket opp ”nye” Gigant, mens en tilfeldig leser gjerne tok med seg ”gamle” Gigant. Det er ikke noe galt med antologiformen. Problemet dukker opp med en gang historiene i en antologi har fortsettelser over flere nummer. Mange lesere vil rett og slett føle seg snytt og heller la være å anskaffe seg heftet fremfor å kjøpe det. Antologier er ellers ikke bare en ulempe. En klar fordel med en antologi er at man kan presentere tegneserier for en lesermasse som ellers ikke ville blitt kjent med serien og dermed skape potensielle kjøpere for en ny utgivelse. Det er også synd dersom salgstall for et hefte som ikke presenterer tegneseriene på best mulig måte settes som norm for om senere utgivelser skal selge eller ei.

Av en kommentar her på Superhelter i Norge ser jeg at Seriehuset kommer til å gå bort fra antologiformen med stadige fortsettelser. Det samme skal Egmont Serieforlaget i Danmark med sitt hefte Superman & Batman. Danskene har fått mye pepper på blant annet Egmonts eget superheltforum for å kjøre minst tre fortsettende historier i hvert hefte, og de ønsker nå å gjøre noe med dette. Det er bra! Jeg tror at et tilsvarende hefte har sin misjon også i Norge, og med avsluttede historier vil det være mulig å nå en størst mulig lesermasse.

Tegneserieforlagene i Norge glemmer de yngste, slik jeg ser det. Batman var årets vinner blant solgte viskelær og pennal hos bokhandlerne, og da burde de yngste også hatt muligheten til å lese tegneserier med flaggermusmannen. Spider-Man har lenge vært en vinner blant bokbind og permer, og de yngste bør serveres noe annet enn de psykologiske voksenseriene som for tiden serveres i norsk Spider-Man. Tankene til Egmont Kärnan i Sverige om en barne-Spider-Man-utgivelse er i mine øyne helt riktig. Spider-Man er populær blant barn i Norge. Figuren er blant annet kjent fra satellitt-tv, og potensialet for et tegneseiehefte rettet mot barn bør være der. Det samme gjelder Justice League fra DC. Mange kjenner figurene fra kabel-tv, og noen av dem ville nok plukket opp et Justice League-hefte rettet mot barn. Det ville de nok også dersom for eksempel Teen Titans inntok satellitt-tv rettet mot Norge. Både DC og Marvel har laget tegneseriehistorier basert på tegnefilmene, og jeg er overbevist om at dette kunne selge. For Batman sin del kunne man til og med gitt ut den klassiske utgaven av serien fra 50-tallet, slik svenskene gjorde i heftet Läderlappen sent på åttitallet. Dette er tegneserier laget for barn, og også dagens barn vil kunne kose seg med dem.

Superman er stor blant mannen i gaten. ”Alle” vet hvem Superman er, og mange ifører seg t-skjorter og gensere med S-logoen. Det er derfor rart at ingen norske forlag gir ut et eget Superman-hefte. Skal jeg komme med en spådom, så vil Superman ha Batmans status hos bokhandlerne neste høst. Bokbind, pennaler, viskelær og matbokser med Superman-symboler kommer til å dominere i norske klasserom. Barna liker Superman, og den kommende filmen vil skape stor blest omkring figuren. Norske tegneserieforlag bør være klar og gripe muligheten. Det bør ikke bare være en filmspesial på markedet når Superman-feberen rir landet. Om 2007 vil jeg spå at Powerpuff Girls og andre jentehelter vil settes på sidelinjen av Wonder Woman. Den gamle girl power-figuren fra 1940 vil være heltinne blant skolejentene, og det vil være in med linjaler, bokbind og t-skjorter med Wonder Woman-merker. Tegneserier med Wonder Woman? Det bør det også være.

Hva bør så forlagene gi ut? Det er ingen tvil om at amerikanske superhelttegneserier er inne på det norske markedet som aldri før. Etter en periode på 1990-tallet der genren var så godt som død i Norge, forteller dagens utgivelser at forlagene mener dette er interessant materiale å gi ut – både kommersielt sett og kvalitetsmessig. Rett nok må mye av interessen tilskrives filmatiseringer som X-Men, Spider-man, Fantastic Four, Batman Begins og Daredevil og den bevissthet disse filmene har gitt tegneseriefigurene blant folk flest, men like fullt ser det ut som om det finnes et marked som interesserer seg for slike tegneseriehefter. Når over 150.000 nordmenn går på kino for å se Batman Begins, vil helt sikkert en del av dem være fristet til å plukke opp et Batman-hefte de finner i kiosken. Dermed blir nok tegneserier med filmtilknytning et must.

Mens Marvels superhelter til en viss grad trives på det norske tegneseriemarkedet, er Marvels hovedkonkurrent i USA, forlaget DC, uten sine seriehelter i norske tegneseriehefter. I mine øyne er det feil, for det er nå DCs superhelter nok en gang burde ha muligheten til å få fotfeste på det norske markedet nok en gang. DC-heltene har i utgangspunktet en fordel fremfor Marvel-figurene. Mannen i gaten vet mer om Supermann og Batman enn han gjør om Daredevil og Iron Man. I tillegg finnes det mange år med serieutgivelser å falle tilbake på for DC-seriene i Norge. Frem til Supermann-bladet ble lagt ned på begynnelsen av 1990-tallet hadde serien blitt utgitt i Norge i over 25 år. Dermed kan man også spille på sentimentaliteten hos dem som i sin tid kjøpte Supermann.

Hvordan bør man gi seriene ut? Jeg er overbevist om at måten SEMIC ga ut Marvel-serier sammen med sine nordiske søsterforlag på midten av 1980-tallet er den riktige. Dette må være utgangspunktet. Da står jeg igjen med følgende tanker:

-En helhetlig utgivelseslinje. Seriene bør presenteres som en helhet, men med forskjellige titler. Tanken må være at leserne helst skal følge alle seriene fra utgivelse til utgivelse. Kanskje en nummerering á la SEMICs ”Marveluniverset” er en god tanke her. Aktiv markedsføring av utgivelsene i de enkelte bladene er viktig. Alle leserne skal hele tiden vite hva som skjer neste gang i det neste heftet som kommer ut med DC- eller Marvel-superhelter.

-En eller to hovedserier samt en antologi eller et hefte der heltene går på rundgang (som Egmonts Mega Marvel). For DC-utgivelser sier vel hovedseriene seg selv. Det må bli Batman og Superman. For Marvel ser jeg for meg Spider-Man og Fantastic Four. Enkelte smakebiter fra diverse seriehefter for å bli kjent med ulike helter i de to universene bør brukes som biserier nå og da. Antologiene skal ha forbud mot fortsettende historier. Salgstall får bestemme om kanskje en serie etter hvert fortjener eget hefte.

-Skul til filmer og motetrender ellers. Når Wonder Woman og eventuelt Flash dukker opp på kino, bør et tegneserieforlag være klar for å gi kinogjengerne en annen smak av tegneseriefigurene. Når mange norske gutter har Batman-bokbind, vil noen av dem også ønske å lese om tegneseriefiguren.

-Ikke vær redd for svart/hvitt! Superhelttegneserier må ikke gis ut i farger. Enkelte serier taper seg ikke i strålende gråtoner eller rene svarte og hvite flater!

Anmeldelse: Ultimate Spider-Man nr. 11

I Ultimate Spider-Man nr. 11 avsluttes miniserien Ultimate Six, som ble påbegynt i forrige utgave av heftet. Her blir Peter Parker vitne til at Ultimates og Nick Fury tar knekken på Green Goblin/Norman Osborn mens superskurkens sønn, Harry Osborn, ser på. Historien blir på mange måter et antiklimaks i forhold til resten av miniserien, som strengt tatt er en utmerket superhelthistorie. Serieskaperne Brian Michael Bendis (tekst), Trevor Hairsine (tegning) og Danny Miki (tusj) har gjort en kjempejobb med både tegninger og manuskript!

Utmerket er også de "vanlige" Ultimate Spider-Man-historiene i regi av Bendis og tegneren Mark Bagley. I dette heftet har de som ellers fått hjelp av tusjeren Art Thibert til å produsere nye avsnitt av den oppdaterte Spider-Man i Marvels Ultimate-univers. Nok en gang serveres vi glimrende historier, der gymnaseleven Peter Parkers ungdommelige problemer kombineres med hans rolle som Spider-Man. Dette er superhelttegneserier på sitt beste, der vi både får action, melodrama og spennende interaksjon mellom karakterene. I tillegg tar Bendis seg tid til å vise at han kjenner den historiske Spider-Man. Han bruker elementer fra Stan Lees klassiske manuskripter med figurer som Enforcers, Kingpin og Sam Bullit. Dermed føler også "eldre" Spider-Man-lesere seg hjemme. Heftet slutter med begynnelsen av en historie der Ultimate-utgaven av Black Cat introduseres.

Nok en gang serverer dessverre Egmont et Ultimate Spider-Man-hefte uten opplysninger om originalpublisering. I tillegg får ikke Bendis/Bagley/Thibert kreditering for sine historier i heftet, selv om disse tre strengt tatt har laget mesteparten av innholdet. Den redaksjonelle introduksjonen med et resymé fra forrige hefte og en kort presentasjon av de viktigste figurene i heftet er helt grei.

I april kommer neste hefte med Ultimate Spider-Man, og da skal vi hilse nærmere på Black Cat. Det er noe denne anmelder ser frem til. Men det kommer flere gjester i det heftet. Også Ultimate-versjonen av Elektra stikker innom...

Ultimate Spider-Man nr. 11
116 sider
USA: Ultimate Six nr. 7/Ultimate Spider-Man nr. 47-50
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget

Anmeldelse: Spider-Man nr. 10/05

Spider-Man fortsetter samarbeidet sitt med Wolverine i Spider-Man nr. 10/05. I historien "Golden Child" av Robert Kirkman (tekst) og Scott Kolins (tegninger) får vi del to av de to superheltenes samarbeid om å finne mer ut om Paul Pattersons mutantevner. Patterson, som er elev ved skolen der Peter Parker underviser, viser seg etter hvert å bruke kreftene sine i onde hensikter. Historien er helt grei superheltaction, den, men i forhold til den spennende innledningen vi så i Spider-Man nr. 9/05, faller det hele sammen her. Mye av kruttet i historien ble nok brukt opp i første del, og kanskje det hadde vært best å trykke Marvel Team-Up nr. 1 og 2 i samme hefte på norsk.

Den siste delen av heftet er viet en historie som opprinnelig ble trykt i USA i Spectacular Spider-Man nr. 22. Spider-Man treffer på en tidligere motstander, Mindworm (også kjent som Tankeormen i Edderkoppen nr. 11/79 eller Tankesugeren i Edderkoppen nr. 11/82). Mindworm har sett bedre dager, og i denne historien er han en alkoholisert uteligger. Dette får Peter Parker til å tenke over det ansvaret han burde hatt for å få den tidligere superskurken på rett kjøl igjen. Det hele er en helt grei psykologisk thriller satt sammen av Paul Jenkins (manus) og Talent Caldwell og Norman Lee (tegninger), som for øvrig ikke er kreditert i heftet.

Spider-Man nr. 10/2005
52 sider
USA: Marvel Team-Up nr. 2/Spectacular Spider-Man nr. 22
32 kroner
Egmont Serieforlaget

Kutter ikke bombescenen i V For Vendetta

Terrorbombene i London i sommer har skapt en rekke rykter omkring filmatiseringen av V For Vendetta. Et av ryktene forteller at en bombing som er skildret i den originale tegneserieromanen skal kuttes i filmen. Nå tilbakeviser produsent Joel Silver dette i et intervju med Sydney Morning Herald. Han gir klar beskjed om at handlingen i spillefilmen er noe helt annet enn det som skjedde i London 7. juli, da 52 mennesker ble drept.
-Dette har ingenting med det som skjedde der å gjøre, sier Silver i intervjuet.

Spillefilmen V For Vendetta har premiere 17. mars i USA. I mellomtiden kan man lese Egmont Serieforlagets norske utgave av tegneserieromanen, som kom i salg tidligere denne måneden.

Sony samler Spider-Man-filmene

Amerikanske DVD-samlere vil finne en helt spesiell utgivelse i hyllene 13. desember. Da gir Sony Pictures Home Entertainment ut spillefilmene Spider-Man and Spider-Man 2 i en egen topakning. Det er Superherohype som melder dette. Filmene vil være tilgjengelig i både widescreen- og fullscreen-format.

20.10.05

Anmeldelse: Baddis nr. 1/05

Med heftet Baddis presenterer Westwind forlag en antologi med tegneserier for barn og ungdom. Heftet inneholder både norske og utenlandske serier, og Westwind forlag skal ha honnør for å slippe hjemlige serieskapere til.

Det hele begynner med tittelfiguren Baddis, som er en ungdom med klart slektskap til både Buster, Just William og Dennis. Selv om denne anmelder ikke hadde sansen for humoren i tosideren med Baddis av Phranx og Bain, syntes husets niåring at dette var helt topp.

Høydepunktet i heftet er Nattpatruljen, som i USA har tittelen Lions, Tigers and Bears. Denne serien om gutten Joey og hans noe spesielle kosedyr er laget av Mike Bullock (tekst) og tegneren Jack Lawrence, og de to har skapt en spennende og interessant serie som retter seg mot barn i alle aldre. Kosedyrene får eget liv og beskytter Joey mot de slemme vesenene i klesskapet. Det hele er spennende fortalt og godt tegnet i en mangaaktig stil.

Resten av bladet inneholder første del av en rekke norske tegneseriefortellinger innen genrer som science fiction og fantasy. Denne anmelder hadde spesielt sansen for seksten år gamle Anette Agas tegninger i Ulvetid. Ellers var det mye bra, men flere av seriene ser ut som om de trenger noen flere avsnitt å få utviklet seg i. Persongalleriene er ikke helt spikret etter første del, og seks til åtte sider blir litt lite til å gi mer enn en liten smakebit av hver enkel tegneserie. Samtidig blir dette også et minus ved Baddis som antologi. Det blir altfor mange fortsettelseshistorier i heftet, og med to måneder til neste utgivelse kan det bli vanskelig for en tilfeldig leser å komme inn i de ulike seriene ved neste korsvei. I mellomtiden ønskes Baddis lykke til. Vi venter spent på neste hefte.

Baddis nr. 1/2005
ISBN 82-92514-17-1
56 sider
USA: Lions, Tigers and Bears nr. 1
40 kroner
Westwind forlag

Nolan diskuterer Batman

I et intervju med Box Office Mojo har Batman Begins-regissør og forfatter Christopher Nolan luftet noen av tankene sine omkring figuren. Blant annet diskuterer han om Batman er en helt.
-Han er klart mer en helt enn en en superhelt, men jeg føler at ordet "helt" er svært problematisk. Han har ingen superkrefter, men han er en helteaktig figur. Grunnen til at jeg synes han er helteaktig, er fordi han er altruistisk, sier Christopher Nolan i intervjuet. Nolan er også opptatt av forskjellen mellom Batman og vigilanter som Punisher og Charles Bronson i Death Wish, og regissøren mener at dette var noe man fikk til i Batman Begins i motsetning til tidligere Batman-filmer.

Før Nolan kan ta tak i oppfølgeren til Batman Begins, skal han lage filmen Prestige. Derfor ønsker han ikke å dele tankene sine om en ny Batman-spillefilm. Like fullt kommer noe frem i intervjuet. Christopher Nolan mener at det skal bli stadig vanskeligere for Batman å bekjempe kriminalitet.
-Batman er positiv, men jeg tror at han i løpet av de første årene vil få en stadig større negativ respons fra samfunnet. Sannheten er nemlig den at når man har en mektig, negativ by som Gotham, så ble den ikke korrupt ved et uhell, forklarer Nolan.

Anmeldelse: Dampyr

Med den italienske tegneserien Dampyr setter Westwind forlag an tonen i sin satsing på voksentegneserier i bokform, Svartebøkene. Dampyr er en ekte vampyrhistorie ispedd krigsrealisme fra borgerkrigen i det tidligere Jugoslavia på nittitallet. Hovedpersonen og vampyrjegeren historien dreier seg rundt, Harlan Draka, viser seg å være en dampyr - et avkom av en vampyr og et menneske. Dermed er scenen klar: Draka er i stand til å kjempe mot vampyrene som tar knekken på lokalbefolkningen, siden uvesenene ikke tåler dampyrens blod. Det hele er dystert og spennende, og fortellerne Mauro Boselli og Maurizio Colombo gjør en god jobb med å karakterisere figurene i fortellingen og gjøre plottet sannsynlig. I tillegg leverer MAJO gode tegninger.

Neste bind av Svartebøkene inneholder den argentinske tegneserien Den udødelige. Deretter er banen klar for en ny dose Dampyr. Det skal bli spennende. Etter første Dampyr-bok holder serien det forlaget lover: "En intelligent vampyr-tegneserie!"

Svartebøkene 1: Dampyr
ISBN 82-92514-20-1
104 sider
89 kroner
Westwind forlag

19.10.05

Watchmen blant 100 beste romaner

Time Magazine har kåret de 100 beste engelskspråklige romanene fra 1923 og frem til i dag. Blant titlene på listen finner vi tegneserieromanen Watchmen av Alan Moore og Dave Gibbons. Det betyr at Time regner tegneserien på lik linje med verk som J.D. Salingers "Catcher in The Rye", George Orwells "Animal Farm", "The Great Gatsby" av F. Scott Fitzgerald, "The Power and the Glory" av Graham Greene og Ernest Hemingways "The Sun Also Rises". I begrunnelsen slås det blant annet fast at Watchmen "er et vannskille i utviklingen til et ungt medium".

Watchmen er utgitt på norsk to ganger. Først som seks tegneseriehefter i farger under tittelen "Vektere" i regi av SEMIC i 1987 og 1988 og senere av Bladkompaniet i svart/hvitt som biserie i Magnum i 1995.

17.10.05

Danskenes Spider-Man-bok i salg

Det er ennå noen måneder til boken "På lag med Spider-Man" kommer i Egmont Serieforlagets bokserie "Alle tiders superhelter" i januar. Allerede nå har dansk Egmont gitt ut sin utgave av boken, og Seriejournalens Frank Madsen har laget en bokomtale.

Madsen omtaler boken som "en tyk sag på 240 sider, der rummer Edderkoppen-historier gennem 40 år." Han mener videre at historiene "er af vidt forskellig kvalitet, og tegningerne ligeså" før han trekker frem Bill Mantlo og Michael Goldens historie "Renovation" med Spider-Man og Cloak & Dagger som bokens gøyeste. Lovord får også historien med Spider-Man & Red Sonja av Chris Claremont og John Byrne samt en historie av Dennis O'Neil og Frank Miller, der Dr. Octopus og J. Jonah Jameson opptrer "i topform." Konklusjonen i omtalen er klar: Liker man Marvel og Spider-Man "er der adskillige timers hyggelig læsning".

Wolverine animeres

Marvel Entertainment har gått sammen med det indiske animasjonsselskapet First Serve Toonz med tanke på å lage en animert X-Men-serie med fokus på Wolverine. Det er Variety som forteller dette. Selskapene ønsker å lage 26 episoder, som skal være klare for distribusjon i 2007.

16.10.05

En måned gjenstår av Superman-filming

Det er for tiden pause i filmingen av Superman Returns, men når regissør Bryan Singer og resten av filmcrewet setter i gang igjen om en ukes tid, skal det være rundt en måned med innspilling igjen. Det er Sydney Morning Herald som skriver dette, opplyser Superherohype. Det som skal gjenstå nå skal visstnok være noen få gatesekvenser og noen actionscener.

Så langt skal innspillingen av spillefilmen ha spyttet inn 100 millioner australske dollar i økonomien i New South Wales, opplyser avisen. Den forteller også at rundt 80 prosent av innspillingen har blitt gjennomført hos Fox Studios, mens resten er blitt spilt inn i og omkring Sydney og landlige områder av New South Wales. Spillefilmen skal ha premiere i USA 30. juni 2006.

Anmeldelse: Fantastic Four - Tilbake til start

Når man skal skrive den amerikanske tegneseriehistorien for de siste tretti årene kommer man ikke utenom John Byrne. Serieskaperen har satt sitt preg på amerikanske superhelttegneserier, og han har arbeidet med flere av de viktigste figurene. Blant annet var det John Byrne DC gikk til da Superman skulle oppdateres på midten av åttitallet, og sammen med forfatteren Marv Wolfman gjenskapte Byrne mannen av stål. På slutten av nittitallet fikk han samme type oppdrag av Marvel med Spider-Man. Andre serier Byrne har vært involvert i som forfatter og/eller tegner er X-Men, Alpha Flight, Hulk, Iron Fist, Avengers og Sub-Mariner for Marvel samt Wonder Woman, Doom Patrol og The Demon for DC.

I boken "Tilbake til start" fra Egmont Serieforlaget, som er bind 2 i serien "Alle tiders superhelter", er vi tilbake til 1981 og 1982, og John Byrne har akkurat overtatt Fantastic Four som både manusforfatter, tegner og tusjer. Fantastic Four hadde i lengre tid vært en skygge av den tegneserien det var under Jack Kirby og Stan Lee. Blant dem som visste det aller best var John Byrne. Noen år tidligere hadde Byrne arbeidet som tegner på serien, og det arbeidet satte ikke akkurat verden i ekstase. Mens Byrne gjorde en OK jobb med tegningene, hadde ikke manusforfatter Marv Wolfman sine beste dager på tegneserien. For Wolfman skulle dette bedre seg betraktelig da han like etter startet opp New Teen Titans for DC sammen med tegneren George Perez, mens Byrne (etter å ha laget to Fantastic Four-historier på egenhånd i 1980) skulle lage det som mange regner som den beste Fantastic Four-perioden siden Kirby og Lee.

I "Tilbake til start" finner vi Fantastic Four nr. 232-240 gjengitt. Grunnfokuset til John Byrne er nettopp det - å gå tilbake til begynnelsen. Han velger å se på hva Jack Kirby og Stan Lee gjorde for å få Fantastic Four til å fungere og bygger videre på det ved å sette det inn i en moderne setting for 1981. Byrne starter med å la en gammel FF-skurk, Diablo, dukke opp igjen. Så går det slag i slag med gjestende skurker som Ego, Dr. Doom og Puppet Master. Byrne lar også status quo forandre seg i serien ved å gi Human Torch en kjæreste i form av en kvinne med samme flammeevner som Johnny Storm, Thing får tilbake sitt opprinnelige utseende, og han flytter Inhumans fra sitt bosted på Jorden til Månen. John Byrne velger å presentere Fantastic Four først og fremst som en familie som tilfeldigvis har superkrefter fremfor å la dem være en hvilken som helst superheltgruppe. Serien tjener på det, og de menneskelige relasjonene karakterene mellom blir viktigere enn konfliktene med de ulike skurkene.

Historiene ligger mange hakk over det som ble produsert av Wolfman/Byrne og Doug Moench/Bill Sienkiewicz i tiden før Byrne fikk eneansvar for serien. Like fullt har ikke Byrne nådd høydepunktene i Fantastic Four-produksjonen sin. Dersom det kommer flere bind med Fantastic Four av Byrne får vi blant annet se Byrnes Galactus-historie og den påfølgende rettsaken mot Reed Richards, som begge er solide høydepunkter blant Marvels tegneserier fra 1980-tallet. Den klart beste historien i boken er den lange jubileumshistorien fra Fantastic Four nr. 236, der Fantastic Four møter Puppet Master og Dr. Doom. Dette er også en av Byrnes favoritthistorier, og han har i intervjuer omtalt den som "Fantastic Four: The Movie".

Presentasjonen av boken er flott. Boken er innbundet; med flott trykk og solid fargegjengivelse. Én side med redaksjonell tekst må sies å være tynt for en slik bok; spesielt når det brukes seks sider til å presentere amerikanske originalomslag. Siden inneholder en kort tekst om Byrnes Fantastic Four og litt informasjon om skurkene i boken. Her kunne forlaget slått seg løs med massevis av bakgrunnsstoff om Fantastic Four som tegneserie og John Byrne som serieskaper. Det burde også vært plass til stoff om Inhumans og den opprinnelige Human Torch i et slikt praktverk. Litt informasjon om Fantastic Four i Norge hadde også gjort seg.

Mange av historiene i boken har tidligere vært på trykk i norske Marvel-hefter som Edderkoppen og Marvel Superheltene. Egmont Serieforlaget har valgt å oversette disse på nytt, og det tjener tegneseriene på. Spesielt er det hyggelig å se tidligere upubliserte historier for første gang på norsk. Det er også kjekt å se disse Byrne-fortellingene samlet på norsk, og utgivelsen skal forlaget ha honnør for. Dette er superhelttegneserier av høy kvalitet og vel verdt å gi ut i bokform.

Fantastic Four: Tilbake til start
ISBN 82-429-2629-8
228 sider
USA: Fantastic Four nr. 232-240
349 kroner
Egmont Serieforlaget

15.10.05

Positiv mottakelse for V For Vendetta

Egmont Serieforlaget har nå gitt ut tegneserien "V For Vendetta" i bokform på norsk. Mellom stive permer kan man lese historien til Alan Moore (manus) og David Lloyd (tegninger) om V, som sprenger det britiske parlamentet i luften iført Guy Fawkes-maske. Tegneserien har gitt basis for en spillefilm som skulle hatt premiere i november, men den er utsatt til 17. mars 2005 i USA.

Så langt er det få norske medier som har omtalt den norske utgaven av tegneserieromanen. Blant dem er Ny Tid, der Øyvind A. Holen kaller V For Vendetta for "et bemerkelsesverdig verk". Han slår også fast at dette er "Alan Moores første forsøk på en stor serieroman. Den senere så feirede manusforfatteren bak Watchmen, From Hell, Swamp Thing og The League of Extraordinary Gentlemen var fortsatt på jakt etter sin egen stemme, og det er liten tvil om at han iblant går for langt i sine mange referanser og språklige svulstigheter."

Tor Arne Hegna hos tegneserier.no regner V for Vendetta som "en utgivelse som man bør få med seg". I anmeldelsen konkluderer han blant annet med at utgivelsen fremstår "som en av årets viktigste og beste, og minner oss på hvor mye vi har savnet gode serieromaner i norsk oversettelse".

Mer enn Veum fra Westwind

Forrige helgs Raptus var også rene skjære lanseringsfesten for bergenske Westwind Forlag. I tillegg til at forlaget lanserte bind 2 av Varg Veum-serien til Gunnar Staalesen og Mike Collins, var det også flere utgivelser som ble presentert. For ungdom satser Westwind på heftet Baddis. I tillegg til serien Lions, Tigers & Bears av Mike Bullock og Jack Lawrence, som på norsk har fått navnet Nattpatruljen, inneholder bladet også norskproduserte tegneserier som Ulvetid, Fosforengel og Liquid Bullet.

Nytt fra Westwind er Svartebøkene. Dette er en bokserie i svart/hvitt med tegneserier for voksne. Første bok inneholder vampyrthrilleren Dampyr, mens bind to vil inneholde Den udødelige av argentinerne Carlos Trillo (manus) og Eduardo Risso (tegning). Risso er kjent i Norge fra serien 100 Bullets, som Bladkompaniet blant annet ga ut i albumserien Inferno. Risso har de siste årene også tegnet Batman for DC. Bind 2 av Svartebøkene vil være ute i desember.

Kirsten Dunst åpner for Spider-Man 4

I september ga Kristen Dunst, som spiller Mary Jane i Spider-Man-filmene, beskjed om at Spider-Man 3 sannsynligvis ble hennes siste film med edderkopphelten. Innspillingen av Spider-Man 3 starter i januar, og spillefilmen skal ha premiere i mai 2007.

Ekstra Bladet melder nå at Dunst vurderer en Spider-Man 4-film mot en solid lønnsforhøyelse.
-Hvis ikke de betaler meg en overdrevet stor sum penger, blir Spider-Man 3 min siste film, sier skuespillerinnen til Star Magazine i følge den danske avisen.

Nytt nettsted for X-Men 3

Det blir premiere for den nye X-Men-spillefilmen i USA 26. mai. I forkant av filmen har filmselskapet 20th Century Fox lansert et nettsted for X-Men 3. Det er lite å se så langt, men en ørliten filmtrailer er tilgjengelig på nettstedet.

Ellers er det begynt å dukke opp bilder fra innspillingen på internett. Tidligere denne måneden har Superhelter i Norge skrevet om bilder av selve filmsettet, men nå finnes det også bilder av Professor X og noen av hans følgesvenner fra filminnspillingen på Hollywood North Report.

14.10.05

Nytt fra Seriehuset

Seriehuset er i gang igjen med tegneserieutgivelser etter en liten pause. På tegneseriefestivalen Raptus i Bergen forrige helg kunne redaktør Jon Løvstad presentere noen av forlagets planer.

Superhelter står sentralt hos Seriehuset.
-Marvel Superheltene kommer i endret design og form. Det blir én helt i hvert blad, forteller Løvstad til Superhelter i Norge. I heftet vil serier som Avengers og Fantastic Four bli trykt. Fantastic Four blir hovedserie og kommer annenhver måned i Marvel Superheltene.

Men det stopper ikke der.
-Daredevil kommer i albumformat. Det blir en ny utgivelse hvert kvartal. Historien "Underboss" blir samlet og trykt opp på ny. Punisher fortsetter - også i 2006. Det blir også Marvel-album med Neil Gaimans 1602 og Punisher: Born. Disse albumene er beregnet både på bokhandel og kiosk, forklarer Seriehuset-redaktøren. De første nye utgivelsene fra Seriehuset kommer i månedsskiftet oktober/november.

Det er også mer på gang. Fra januar gir Seriehuset ut Simpsons. Forlaget kommer også med Sin City og Hellboy i album. Ellers blir det også noen norske utgivelser. Asfalt av Geir Moen kommer som Seriealbum nummer 5. I tillegg dukker det blant annet opp en samling med Margarin av Christopher Schau og Øystein Runde.

Flere bilder fra Raptus

Tegneseriefestivalen Raptus var over på søndag, og mange har gode minner fra festivalen. En kort stemningsrapport fra festivalen kan man lese her, og Øyvind Braatens bilder fra festivalen finnes her. Nå har Superhelter i Norge gjort enda flere bilder fra Raptus tilgjengelig. Disse bildene er tatt av Kristian Hellesund.

Super-Asterix

Tekst: Frank Flæsland

Asterix nummer 33 (nr. 32 med diverse småhistorier kommer til neste år), "Det store himmelfallet" er sluppet nå, og denne gang får landsbyen besøk fra rommet!

Det første som dukker opp er en Waltdistaner, som har med seg superkloner, som er sterke og kan fly, men avhengig av klare beskjeder, etter som de er klonidioter. Deretter kommer fiendene deres, Nagmaene opp, og begge er på jakt etter et hemmelig våpen som skal finnes i området!

Albumet har en dedikasjon til Uderzo bror foran og til Walt Disney bak, så det er tydelig hvor en del av inspirasjonen til heftet er kommet fra.

Historien har med de faste elementene, fiskeslagsmål, sjørøverne , landsbyfesten og lignende, og er greit fortalt i albumet. Det som ødelegger litt for meg er ord og uttrykk som VI kjenner til, men ikke fantes på Asterix tid brukes mye. F.eks. for Asterix blir det ett fett om man sier Matadaskin eller Datamaskin, ingen av delene gir noen mening for ham.

Ellers virker albumet litt tynnere enn normalt, det virker som om forlaget kar knepet inn på antall sider. Historien begynner f.eks. på side 4, ikke 5 som normalt, og oppslagene blir dermed forskjøvet gjennom hele historien. I alle fall ett sted kan dette ha betyding for historien.

Nytt Batman-nettsted

Denne måneden lanserer filmselskapet Warner Bros. en boks med fire Batman-filmer. Boksen, som har fått navnet Batman: The Motion Picture Anthology 1989-1997, har også fått et eget nettsted. Her finnes blant annet bilder og informasjon om de ulike spillefilmene.

Filmene i boksen gis ut i USA 18. oktober. I Norge kommer boksen i salg 26. oktober. I følge Superherohype vil den inneholde 2DVD-spesialutgaver av spillefilmene Batman, Batman Returns, Batman Forever og Batman & Robin samt 18 timer med tidligere upublisert bonusmateriell. Blant bonusmateriellet er intervjuer, dokumentarer og musikkvideoer med Prince, Seal og Smashing Pumpkins.

12.10.05

-Ikke "Batman Continues"

Christopher Nolan er i fullt arbeid med oppfølgeren til Batman Begins. I et intervju med about.com slår han fast at filmen ikke skal hete "Batman Continues".
-Den skal i hvert fall ikke få det navnet, uttaler han i intervjuet.

Nolan har hatt samtaler både med filmstudioet og medforfatter David Goyer om handlingen i en ny film. I intervjuet er han derimot lite snakkesalig om hva som er på gang. Ikke vil han snakke om det er nok med Joker som skurk i filmen, og han vil heller ikke røpe noe om Robin og Vicky Vale skal være med. Derimot setter han standarden for en ny Batman-film.
-Slik jeg ser det, er den eneste grunnen til å lage en oppfølger å gjøre noe som var bedre enn den forrige filmen. Det er det som er grunnen til å gjøre det. Man må ha en slik intensjon. Det er den eneste måten jeg blir med på en slik prosess, sier Christopher Nolan.

Ghost Rider får premiere i juli

Fredag 14. juli 2006 blir det premiere på spillefilmen Ghost Rider i USA. Det er FilmJerk.com som opplyser dette. Mark Steven Johnson skal ha manusansvar og regi for filmen, mens Nicholas Cage skal ha hovedrollen som Johnny Blaze/Ghost Rider.

Mens en rekke bilder fra filmen skal ha vært tilgjengelig på ulike internettsider en tid, har Comic Book Movies nylig lagt ut en peker til smakebiter fra filmen.

11.10.05

Grant Morrison og X-Men

Det er over en måned til norsk X-Men nr. 6/2005 er i butikkene 28. november. Med denne utgivelsen har Egmont Serieforlaget kommet til veis ende med en presentasjon av manusforfatteren Grant Morrisons X-Men-historier. Den første kom på trykk i Norge i New X-Men nr. 1/2003, og siden den gang har norske serielesere fått en ny dose med mutanthistorier annenhver måned. I tillegg til Morrisons fortellinger fra heftet New X-Men, har det også blitt trykt historier fra blant annet heftene X-Men, X-Treme X-Men og Wolverine: Origin.

Morrison har tilført mye til Marvels mutantunivers, og i de amerikanske heftene New X-Men nr. 114-154 samt New X-Men Annual 2001 gjorde han Marvel-mutantene mer interessante enn på lenge. Mange har meninger om disse tegneseriene, og en av dem er Matthias Wivel. På det danske nettstedet rackham.dk har Wivel presentert en interessant analyse av serien. Selv om Wivel her og der er kritisk til serien, er han også meget positiv. Blant annet slår han fast at dette er "det nærmeste Marvel er kommet på original tegneseriekunst siden Frank Miller lavede Daredevil for dem i 80erne". Er du enig eller ei? Les artikkelen og døm selv!

10.10.05

Likevel ny Constantine-film?

Det kan bli aktuelt med en oppfølger til Hellblazer-filmen Constantine likevel. I et intervju med Sci Fi Wire forteller produsent Lorenzo di Bonaventura at han er interessert i å være med på å lage en ny film.
-Jeg elsker den karakteren, sier di Bonaventura i intervjuet.

Om det blir en film med Keenu Reeves i hovedrollen er høyst usikkert. Reeves ga nylig uttrykk overfor Sci Fi Wire at en eventuell Constantine 2 ble uten ham. Så langt har Constantine tjent inn nærmere 230 millioner dollar. Spillefilmen kostet rundt 100 millioner dollar å lage.

Bilder fra Raptus

Tegneseriefestivalen Raptus er over for i år. I den anledning har Øyvind Braaten sendt Superhelter i Norge noen bilder fra festivalen. Bildene finnes her.

Og for de som lurer: Ja, Westwind forlag fikk Varg Veum-bok nr. 2 til Bergen i løpet av helgen!

Norsk Adams/Batman-indeks

Etter at Egmont Serieforlaget ga ut boken Batman: Gotiske netter i august, var det plutselig fem nye Batman-historier tegnet av Neal Adams som var tilgjengelig på norsk. Men hva er egentlig gitt ut av Adams' Batman-tegneserier på norsk? Dette indekset gir deg svaret:

LYNVINGEN nr. 4/70 - The Brave and the Bold nr. 81 (første Adams Batman-historie på norsk!)
LYNVINGEN nr. 10/70 - Detective Comics nr. 395
LYNVINGEN nr. 4/71 - Detective Comics nr. 397
LYNVINGEN nr. 1/73 - Batman nr. 237
LYNVINGEN nr. 2/73 - Batman nr. 243
LYNVINGEN nr. 2/74 - Batman nr. 251
LYNVINGEN nr. 3-4/75 - Batman nr. 255
LYNVINGEN nr. 8/76 - Detective Comics nr. 410
LYNVINGEN nr. 12/79 - Brave and the Bold nr. 85 (Green Arrow med ny drakt!)
LYNVINGEN nr. 13/79 - Brave and the Bold nr. 79 (første Batman-Deadman!)
LYNVINGEN nr. 8/80 - Detective Comics nr. 408
LYNVINGEN nr. 12/80 - Batman nr. 219
LYNVINGEN nr. 5/81 - The Brave and the Bold nr. 81
LYNVINGEN nr. 8/81 - Batman nr. 237
SUPERSERIEN nr. 2/82 - Brave and the Bold nr. 83 (med Teen Titans)
GIGANT nr. 6/83 - The Brave and the Bold nr. 93

JAKTEN PÅ DEN DEMONISKE RA'S AL GHUL - Album 1979 - samler alle de første fortellingene med Ra´s Al Ghul fra Batman nr. 232, 234, 240, 242, 243 og 244.

BATMAN: GOTISKE NETTER - The Brave and the Bold nr. 86, Detective Comics nr. 395, Batman nr. 219, Detective Comics nr. 397, Detective Comics nr. 400, Detective Comics nr. 402, Detective Comics nr. 404, Detective Comics nr. 407, The Brave and the Bold nr. 93, Detective Comics nr. 408 og Detective Comics nr. 410.

Takk til Jostein Hansen som har gjort mesteparten av jobben med dette indekset.

Oppdatert 11. oktober.

Superman-filmingen fortsetter

Etter en pause på fem uker, begynner innspillingen av Superman Returns igjen i Australia om to uker. Det er Daily Telegraph som melder dette.

Mens filmteamet har tatt pause, har man betalt store beløp for å holde filmsettet intakt i Moore Park i Sydney, der mesteparten av filmingen har foregått.
-Ja, det koster filmselskapet en formue, forteller location manager Peter Lawless til avisen. Daily Telegraph opplyser også at produksjonen av Superman Returns kan komme til å koste Warner Bros. mer enn 300 millioner dollar.

9.10.05

Anmeldelse: Mandrake - The Treasure Hunt

Thule forlag går nye veier for et norsk tegneserieforlag. Med Mandrake: The Treasure Hunt presenterer forlaget en klassisk tegneserie på originalspråket i stedet for i norsk oversettelse. Grunnen til dette er at Egmont Serieforlaget sitter på de norske rettighetene.

I boken finner vi tre søndagsserier fra henholdsvis 1937/38 og 1944/45. Dette er klassisk Mandrake på sitt beste av Lee Falk og tegneren Phil Davis, og de som har sansen for tegneserier fra denne tiden vil finne mye glede i denne utgivelsen. Den første historien, The Treasure Hunt, faller best i smak hos denne anmelder.

Presentasjonen er flott. Thule forlag har valgt å gi ut boken med stive permer og smussomslag. Innholdet ser ut til å være skannet inn fra originale sider. Forlaget har tekstet seriene på nytt i stedet for å bruke den originale teksten. Det er synd, siden det blir et brudd med den øvrige presentasjonen av historiene i boken, og i tillegg går tekstene her og der inn oppå tegningene.

I boken er det tre blanke sider mellom historiene. Disse kunne for eksempel vært fylt med informasjon om tegneserien Mandrake og serieskaperne. Dette ville hevet det som ellers ser ut som en flott utgivelse fra Thule forlag. Vi ser frem til flere bind med Mandrake, og håper at norske Mandrake-bøker i farger er noe som kommer i tiden fremover.

Mandrake: The Treasure Hunt
64 sider
248 kroner
Thule forlag

Flash på DVD

I 1992 kunne TVNorge vise TV-serien Flash for norske fjernsynsseere. Nå skal fjernsynsserien samles på DVD. Det er TV Shows on DVD som melder dette. Warner Bros. Home Video planlegger å lansere en boks med alle 22 episodene i USA 20. januar 2006. Anbefalt pris "over there" er $59,98.

8.10.05

Raptus - en stemningsrapport


Mike Collins og Gunnar Staalesen er blant serieskaperne på Raptus. Dette bildet ble tatt på fjorårets festival.

Det er dag 2 for tegneseriefestivalen Raptus, og en rekke serieskapere, forlagsfolk, tegneserieselgere og seriefans har inntatt Bergen kongressenter. For superheltinteresserte kan det nevnes at Egmont Serieforlaget har vist frem de norske utgavene av både Fantastic Four: Tilbake til start og V For Vendetta under tegneseriefestivalen. Bøkene er dessverre ikke i salg på Egmonts stand, slik at interesserte bare kan bla i bøkene. I den sammenheng kan det nevnes at tegneseriebutikken Avalon i Bergen var utsolgt for V For Vendetta tidligere i dag, og flere bokhandlere i Bergen sentrum ikke hadde tatt inn boken.

Som alltid er det spennende å se serieskapere i aksjon på Raptus. Mike Collins er blitt en gammel kjenning for Raptus-besøkende, og tidligere i dag satt han og laget skisser til interesserte. Collins selger også originaltegninger, og det var mye spennende å se av tegninger av blant annet Batman, X-Men, Justice League og Superman. Dessverre var ikke Collins' samarbeidsprosjekt med Gunnar Staalesen, Varg Veum bok 2, ankommet Raptus tidligere i dag. I følge medarbeidere på standen til Westwind Forlag satt bøkene fast i København, og man håpet på å få bøkene til Bergen i løpet av helgen.

Hos Thule forlag er det spennende å bla i blant annet ulike Prins Valiant-bøker. Forlaget har i år også gitt ut en bok med klassiske Mandrake-serier, men den er gitt ut på originalspråket. Thule har ikke rettighetene til Mandrake på norsk, og da måtte serien gis ut på engelsk.

Mangismo er et nytt forlag som ønsker å gi ut japanske og koreanske tegneserier i Norge, Sverige og Danmark. Skal man tro responsen på Raptus, er dette en stor suksess. Da vi besøkte standen til Mangismo tidligere i dag hadde forlaget bare noen ytterst få eksemplarer igjen av tegneseriebøkene sine. Resten ble revet bort i løpet av fredag og lørdag morgen.

Som vanlig er det også mange muligheter til å kjøpe tegneserier hos ulike forhandlere. Størst inntrykk gjorde standen til Faraos Cigarer. Her var det mer enn én lommebok kunne begjære av tegneserier - både på dansk og engelsk.

Og innimellom alt dette kan man se på en flott tegneserieutstilling, diskutere tegneserier med andre interesserte og sist men ikke minst: Få med seg en av de mange foredragene. Blant annet har Mike Oeming snakket om Marvels tegneserie Thor, og i morgen skal Oeming forklare nærmere om arbeidet som både tegner og forfatter. På planen i morgen står også et foredrag om superhelttegneserier. Det skal Andie Tong være ansvarlig for.

Egmont presiserer bokutgivelsesdatoer

Egmont Serieforlaget satser på superhelttegneserier i bokform gjennom serien "Alle tiders superhelter". Det har vært forskjellige opplysninger ute på diverse nettsteder omkring utgivelsestidspunktene for de ulike bøkene, men redaktør Hege Høiby opplyser til Superhelter i Norge at dette er de riktige:

Batman: august
Fantastic Four: oktober
Superman: desember
Spider-man: januar 06

De to første bøkene er anmeldt av ulike medier. Batman: Gotiske netter har fått ros av blant annet Harald Fossberg i Aftenposten, Ruben B. Gran i FHM og Tor Arne Hegna hos tegneserier.no. Hegna er ikke like positiv til Fantastic Four-boken, og i en anmeldelse slår han blant annet fast at "historiene er helt greit konstruerte, og vitner om godt hånverk, men heller ikke særlig mer".

Schibsted Forlagene avventer kontrakter

Schibsted Forlagene har gitt ut flere forskjellige tegneserier fra forlagene DC og Marvel. I blader som Magnum, Magnum Spesial, Magnum Album og Inferno har blant annet tegneserier som Sandman, Batman, League of Extraordinary Gentlemen, Black Widow, Punisher, Preacher og Enemy Ace kommet på trykk i Norge. Det ble også gitt ut bøker med blant annet Preacher og Sandman. Forlaget har planer for nye utgivelser fra DC og Marvel neste år.
-Det er sannsynlig at vi utgir noe nytt fra Marvel/DC i 2006. I år kommer det ingen nye serier derfra hos oss, fortalte forlagssjef Dag Lønsjø i Schibsted Forlagene til Superhelter i Norge tidligere i år.

Akkurat nå har ikke Lønsjø noe nytt å komme med.
-Det er ganske enkelt på grunn av at en del kontrakter ikke er undertegnet. Og vi kan ikke si noe før avtalene er helt klare, opplyser han i en e-postmelding til Superhelter i Norge.

7.10.05

Første Neal Adams-omslag i Norge

Neal Adams har vært sentral i årets norske superheltutgivelser. Egmont Serieforlaget lot en samling av Adams' Batman-historier være første bok ut i bokserien "Alle tiders superhelter". Adams' første Batman-relaterte omslag var til Detective Comics nr. 370. Her tusjet han tegningen til Carmine Infantino. Omslaget ble også brukt i Norge i Lynvingen nr. 4/1969. Det første Batman-omslaget der Neal Adams også hadde tegneransvar var til The Brave and the Bold nr. 75, der Batman møtte Spectre. Dette er også det aller første Batman-omslag av Adams i Norge. Her brukte SE-bladene omslaget i Lynvingen nr. 9/1968.

Den første historien tegnet av Neal Adams i et Batman-relatert blad i USA var en fortelling med Elongated Man, som kom på trykk i Detective Comics nr. 369 (november 1967). Første rene Batman-historie med Adams-tegninger i Detective Comics finnes i nr. 395 (januar 1970). Denne historien er gjengitt i Batman: Gotiske netter sammen med blant annet Adams' første historie til heftet Batman, som ble trykt i nr. 219. Første Batman-historie tegnet av Neal Adams kom på trykk i
World´s Finest Comics nr. 175 (april 1968). Senere boltret Adams seg i The Brave and the Bold nr. 79-86 før han fikk slå seg løs i heftene Detective Comics og Batman.

(Takk til Jostein Hansen og Øyvind Braaten for innspill til denne saken.)

Oppdatert 9. oktober.

Sony Pictures med skurkegalleri

Sony Pictures har nå presentert et eget skurkegalleri for Spider-Man 3 på internett. Selv om Kirsten Dunst allerede har fortalt at skurkene i filmen skal være Venom og Sandman, later filmselskapet som om dette ikke er offentliggjort. I stedet spiller man på de mange ryktene som går omkring filmen, og presenterer skurkegalleriet som en oversikt over kandidater til Spider-Mans motstander(e) i filmen. Blant skurkene er Sandman og Venom sammen med Hobgoblin, som Freeze Dried Movies i september fortalte skulle være med i filmen. De øvrige skurkene er Carnage, Chameleon, Dr. Octopus, Electro, Green Goblin, Hydro-Man, Kraven, Jackal, Lizard, Mysterio, Rhino, Scorpion og Vulture.