8.10.05

Raptus - en stemningsrapport


Mike Collins og Gunnar Staalesen er blant serieskaperne på Raptus. Dette bildet ble tatt på fjorårets festival.

Det er dag 2 for tegneseriefestivalen Raptus, og en rekke serieskapere, forlagsfolk, tegneserieselgere og seriefans har inntatt Bergen kongressenter. For superheltinteresserte kan det nevnes at Egmont Serieforlaget har vist frem de norske utgavene av både Fantastic Four: Tilbake til start og V For Vendetta under tegneseriefestivalen. Bøkene er dessverre ikke i salg på Egmonts stand, slik at interesserte bare kan bla i bøkene. I den sammenheng kan det nevnes at tegneseriebutikken Avalon i Bergen var utsolgt for V For Vendetta tidligere i dag, og flere bokhandlere i Bergen sentrum ikke hadde tatt inn boken.

Som alltid er det spennende å se serieskapere i aksjon på Raptus. Mike Collins er blitt en gammel kjenning for Raptus-besøkende, og tidligere i dag satt han og laget skisser til interesserte. Collins selger også originaltegninger, og det var mye spennende å se av tegninger av blant annet Batman, X-Men, Justice League og Superman. Dessverre var ikke Collins' samarbeidsprosjekt med Gunnar Staalesen, Varg Veum bok 2, ankommet Raptus tidligere i dag. I følge medarbeidere på standen til Westwind Forlag satt bøkene fast i København, og man håpet på å få bøkene til Bergen i løpet av helgen.

Hos Thule forlag er det spennende å bla i blant annet ulike Prins Valiant-bøker. Forlaget har i år også gitt ut en bok med klassiske Mandrake-serier, men den er gitt ut på originalspråket. Thule har ikke rettighetene til Mandrake på norsk, og da måtte serien gis ut på engelsk.

Mangismo er et nytt forlag som ønsker å gi ut japanske og koreanske tegneserier i Norge, Sverige og Danmark. Skal man tro responsen på Raptus, er dette en stor suksess. Da vi besøkte standen til Mangismo tidligere i dag hadde forlaget bare noen ytterst få eksemplarer igjen av tegneseriebøkene sine. Resten ble revet bort i løpet av fredag og lørdag morgen.

Som vanlig er det også mange muligheter til å kjøpe tegneserier hos ulike forhandlere. Størst inntrykk gjorde standen til Faraos Cigarer. Her var det mer enn én lommebok kunne begjære av tegneserier - både på dansk og engelsk.

Og innimellom alt dette kan man se på en flott tegneserieutstilling, diskutere tegneserier med andre interesserte og sist men ikke minst: Få med seg en av de mange foredragene. Blant annet har Mike Oeming snakket om Marvels tegneserie Thor, og i morgen skal Oeming forklare nærmere om arbeidet som både tegner og forfatter. På planen i morgen står også et foredrag om superhelttegneserier. Det skal Andie Tong være ansvarlig for.