30.8.05

Secret Wars samles på norsk?

Tidligere denne måneden lanserte Egmont Serieforlaget bokserien "Alle tiders superhelter". I tillegg til Batman: Gotiske netter, som allerede er utkommet, og de kommende bøkene Superman: Mannen av stål, Fantastic Four: Tilbake til start og Spider-Man: Rett i garnet, planlegger Egmont en X-Men-bok neste år.

Siden Egmont i Norge så langt har gitt ut sine superhelttegneseriebøker i samtrykk med andre nordiske forlag, kan det være interessant å se på hvilke utgivelser de øvrige Egmont-forlagene i Norden planlegger. Redaktør Michael G. Nielsen hos Egmont i Danmark har fortalt i Egmonts danske superheltforum at han ønsker å gi ut Secret Wars på dansk neste år. Miniserien, der mange av de mest kjente Marvel-heltene medvirker, var ute på norsk i bladet Edderkoppen i 1987 og 1988 og representerer et vendepunkt i forlaget Marvels historie. Nielsen forteller også at han helst vil gi ut noe som ikke har vært ute på dansk tidligere. Det kan bety at serier som Jim Starlins "Warlock" og "Captain Marvel", Jim Sterankos "Captain America" og "SHIELD", Jack Kirbys "New Gods", "Fantastic Four" av Stan Lee og Jack Kirby, Kree-Skrull War fra "Avengers" og "Deadman" tegnet av Neal Adams ikke er aktuelt med det første på dansk.

Fra svensk Egmont har det også kommet tanker. Janne Helander i forlaget har fortalt i et svensk diskusjonsforum at Egmont i Sverige ønsker å gi ut enda et bind med Batman-historier tegnet av Neal Adams. Her vil man kunne lese historier der Batman møter skurker som Joker, Twoface og Ra's Al Ghul.

Hege Høiby, redaktør hos Egmont Serieforlaget i Norge, avviser ikke utgivelse av disse bøkene på norsk.
-Ja, disse bøkene kan være aktuelle også for norske Egmont, men det endelige programmet er ikke satt opp ennå, forteller Høiby til Superhelter i Norge.

29.8.05

Kirby-museum åpnet på internett

I går var det 88 år siden den amerikanske tegneserieskaperen Jack Kirby (1917-1994) ble født. Dagen ble markert ved å åpne et Jack Kirby-museum og forskningssenter på internett. I oppstarten er det lite stoff på internettmuséet, men besøkende kan blant annet lese tegneserier, få informasjon om oppstarten av muséet, se en video med Kirby samt lese en Kirby-biografi skrevet av Mark Evanier.

Tanken bak opprettelsen Kirby-muséet er først og fremst av undervisningshensyn. Initiativtakerne, som blant annet er Kirbys datter Lisa, ønsker å oppmuntre til at folk går mer inngående inn i Kirbys arbeid. Jack Kirby var en av de viktigste serieskaperne i amerikansk tegneseriehistorie. Han skapte et utall serier og tegneseriefigurer og arbeidet i tillegg på en hel rekke ulike tegneserier fra flere forlag. Viktigst er nok Captain America, Fantastic Four og Thor for Marvel samt New Gods, Forever People og Mister Miracle for DC.

Batman Begins ut av topp 10

De fleste nordmenn som ønsker å se Batman Begins på kino har for lengst sett filmen. Det viser siste helgs liste fra Filmweb over landets best besøkte filmer. 1.723 kinogjengere valgte å se filmen i helgen, og det er en nedgang fra forrige helgs besøk på 3.008. Batman Begins faller dermed fra åttendeplass til trettendeplass på listen. Fantastic Four biter seg så vidt fast på tiendeplass med 2.360 besøkende. Filmen om de fire superheltene var nummer fem forrige helg. Da så 4.549 mennesker Fantastic Four på norske kinoer. Totalt har 176.938 sett Batman Begins på kino så langt, mens Fantastic Four har et foreløpig besøkstall på 105.998.

28.8.05

De "glemte" filmene

Mens filmer som Spider-Man, X-Men, Fantastic Four og Batman Begins har gjort stor suksess, har filmskaperne mistet troen på andre filmprosjekter basert på ulike superhelter. Blant disse er Plastic Man. I følge Comic Book Movies ble det skrevet et manuskript om den elastiske superhelten av Andy og Larry Wachowski i 1995, men siden den gang har lite skjedd med en eventuell film. Samme skjebne deler Black Panther, der et manuskript skal ha vært ferdig i 2002. Preacher, som på norsk fikk tittelen Predikanten, hadde i 2004 fått Rachel Talalay som produsent og James Marsden som hovedrolleinnehaver. Det var snakk om å starte filming i fjor, men så langt kom man aldri. Om det blir noen film, vites ikke så langt.

En rekke andre prosjekter er på manuskriptnivå, og man kan ikke se bort i fra at enkelte av disse vil dele skjebne med Plastic Man. Det arbeides blant annet med manus til forskjellige helter som Black Cat, Black Widow, Deathlok, Doctor Strange, Gargoyle, Power Man, Sub-Mariner, Supergirl, Werewolf By Night og Zatanna. Hva som blir realisert, vil fremtiden vise.

Nordisk superheltsamarbeid

Det har blitt tradisjon at nordiske og andre lands tegneserieforlag samarbeider om utgivelsene av superhelttegneserier. På denne måten kan man holde trykk-kostnadene nede ved å ha samtrykk, slik at forlagene i de ulike landene kan dele på kostnadene ved fargeplater. En rekke tegneserier som ellers ville blitt for dyr for et enkelt forlag kan det dermed bli mulig å gi ut.

Det er mange forlag som har samarbeidet ved ulike anledninger. Egmont-forlagene i Norden har et utstrakt samarbeid, der superheltutgivelser i bøker og blader er blant det man har samtrykk på. Ellers har for eksempel Schibsted Forlagene samarbeid med sitt søsterforlag i Sverige, Full Stop Media, mens Seriehuset har hatt samtrykk med det danske forlaget G. Floy Studios.

De nordiske Egmont-forlagene har for tiden flere prosjekter. Ett av prosjektene har med superhelttegneseriebøker å gjøre, der forlagene produserer tegneseriebøker som skal ut i flere av de nordiske landene. "De beste Spider-Man-historiene" fra i fjor er er eksempel på dette. Distribusjonen har søsterforlagene ulike tanker om. Mens Egmont Serieforlaget i Norge har laget superhelttegneseriebokklubb, har Egmont i Danmark valgt å la bøkene bare bli solgt hos vanlige bokhandlere.

Samarbeidet er også på redaksjonelt plan. Samtrykk krever layoutsamarbeid, og de redaksjonelle sidene i den kommende Superman-boken er for eksempel designet av Stein K. Hjelmerud fra Egmont i Norge, i følge en postering Janne Helander hos svensk Egmont har gjort på et svensk tegneserieforum.

Et samtrykkprogram krever også redaksjonell enighet om innholdet i utgivelsene. Enkelte bokutgivelser, som Batman: Gotiske netter, har vært publisert i andre land tidligere, og man kan følge en innholdsmal som allerede er klar. Ellers kan forlagene sette opp egne bøker med helt spesielt innhold. Et eksempel på dette er Superman: Mannen av stål, som Hege Høiby hos Egmont i Norge har satt sammen, i følge Janne Helander.

Alle de nordiske Egmont-forlagene trenger ikke være enig i et samtrykkprogram, og de kan gå sammen om felles utgivelser for bare noen få av landene. For eksempel kom ikke Batman-serien "Hush" ut i Sverige. De øvrige landene ga ut den serien i hefteform. Her i Norge kom "Hush" i Gigant, mens finsk Egmont ga den ut i heftet DC Spesiaali. Danskene ga ut de første avsnittene i bladet Giga, mens resten ble samlet i to pocketbøker som bare ble utgitt i Danmark.

Ultimate Spider-Man i Norge

Mens forlaget DC valgte å restarte store deler av sitt superheltunivers i forbindelse med miniserien "Crisis on Infinite Earths" i 1985, valgte Marvel en annen tilnærming. Forlaget lot Marveluniverset leve videre, slik at mens årene gikk i den virkelige verden ble figurene ikke særlig mye eldre i tegneserien. Dermed kunne man på slutten av nittitallet for eksempel ha en superhelt som Iron Man med en alder på rundt 30 år og en opprinnelseshistorie fra Vietnam-krigen.

Resultatet ble en intern oppdatering, som for Spider-Mans del endte i miniserien "Chapter One" fra 1998, der John Byrne oppdaterte figuren innenfor Marveluniversets rammer. Men Marvel hadde også prøvd andre måter å forandre på sitt persongalleri. På begynnelsen av 1990-tallet laget Marvel en rekke seriehefter med basis i en fremtidsverden der Marveluniverset var utgangspunktet. Stan Lee brukte navnet "Marvel World of Tomorrow" da han snakket om prosjektet, som etter hvert endte opp som Marvel 2099. Blant figurene som fikk sin 2099-tittel var Spider-Man, men Spider-Man 2099 ble kun gitt ut til hefte nummer 46 i perioden 1992 til 1996. Det gikk ikke særlig bedre med de andre 2099-titlene.

I 2000 var tiden inne for å prøve et nytt prosjekt, Ultimate-universet. Her var tanken å lage en alternativ utgave av Marveluniverset, men den skulle oppdateres til
det nye tiåret. Det ble en kjempesuksess. Ultimate Spider-Man er en av kjernetitlene sammen med Ultimate X-Men og Ultimates, og serieskaperne Brian Michael Bendis (tekst) og Mark Bagley (tegning) har laget en populær versjon av Spider-Man som er blitt meget godt mottatt. Salgstallene er blant de bedre i USA, og i disse dager, der heftet har fått mer enn 80 utgivelser, regner man med at de to serieskaperne er i stand til å slå Jack Kirby og Stan Lees rekord med 102 regulære Marvel-utgivelser på rad. Det klarte Kirby og Lee i sin tid som serieskapere på Fantastic Four.

Historiene i Ultimate Spider-Man går tilbake til røttene. I likhet med Steve Ditko og Stan Lees Spider-Man, er det ungdommen Peter Parker som er hovedperson, og det er en ungdoms frustrasjoner som superhelt vi får se. Tidsriktig utstyrt med mobiltelefon og internett-tilgang glir Parker inn i den moderne verden, og hans superskurkfiender er lett gjenkjennelige fra den vanlige tegneserien. Like fullt har Bendis laget sine vrier på originalmaterialet, og det er spennende å følge med i serien.

Ultimate Spider-Man har også kommet til Norge, og så langt har det blitt ni hefteutgivelser med mer enn 100 sider hver fra Egmont Serieforlaget. Den norske første utgivelsen kom i Mega Marvel nr. 1/2002. Siden har serien vært i Gigant og
fra i år i eget hefte. Fra og med Gigant nr. 2/03 og frem til den siste utgivelsen, er heftene merket kronologisk med Ultimate Spider-Man og rekkefølgenummer i ryggen. Neste utgivelse av Ultimate Spider-Man på norsk skal i følge Ultimate Spider-Man nr. 9 komme 3. oktober.

Et miniindeks over Ultimate Spider-Man finnes i
kommentarene til dennes saken.

27.8.05

Anmeldelse: "Batman: Gotiske netter"

Denne måneden fikk Egmont Serieforlaget ut en glimrende samling amerikanske superhelttegneserier mellom stive bokpermer. I "Batman: Gotiske netter" kan forlaget presentere Batman-fortellinger tegnet av Neal Adams i årene 1969-1971. Adams var sammen med manusforfatter Dennis O'Neil med på å revitalisere Batman på denne tiden, og med Adams' realistiske tegninger og O'Neils spennende manuskripter kunne forlaget DC sende en viss flaggermusinspirert vigilante i en ny retning etter en periode der TV-versjonen av figuren preget tegneserieutgaven og sendte ut vibrasjoner om særhet og uspennende morsomheter.

Egmont Serieforlaget har valgt å publisere på norsk bind 2 i en amerikansk serie der Adams' Batman-tegninger presenteres i en sammenheng. Det betyr at norske lesere slipper å se enkelte historier serieskaperen ikke er så stolt av i ettertid, men det betyr samtidig at man mister sammenhengen i utviklingen til Neal Adams som Batman-tegner. Like fullt er det en ekstremt dyktig serietegner vi får se utfolde seg i boken, og i ettertid er det lett å konkludere med at det var her syttitallets ledende tegner av superhelttegneserier fikk avlevere sin endelige svenneprøve.

Boken bryter heldigvis redaksjonelt sett med mye av det norske serielesere har sett fra Egmonts superhelttegneserier de siste årene. I stedet for ingen bakgrunnsinformasjon blir vi presentert for både Neal Adams' tanker omkring seriene i boken og tusjeren Dick Giordanos erindringer fra samarbeidet med Adams i tillegg til en enkel innledning fra redaksjonen. Dette er bra, og denne anmelder håper at Egmont Serieforlaget følger opp i senere utgivelser. Like fullt burde leserne vært presentert for Batmans verden anno 1970 i boken. I tillegg er det vanskelig å komme inn i bokens første historie uten en solid redaksjonell innledning om DCs tegneserieunivers og seriefiguren Deadman, som deler hovedrollen med Batman i dette avsnittet.

Denne boken er den første i Egmont Serieforlagets serie "Alle tiders superhelter". Det er veldig positivt å se at genren er i ferd med å bite seg fast i Norge på fast basis igjen, selv om en utsalgspris på rundt 350 kroner i bokhandel i utgangspunktet må sies å være nokså dryg for en tegneserieutgivelse. Like fullt har den originale tegneserieboken en pris i USA på 50 dollar, og i norske tegneseriebutikker er boken observert til 500 kroner i originalutgave. Da blir ikke prisen så ille likevel. Spesielt ikke når boken kan bestilles gjennom Egmonts superheltbokklubb til en introduksjonspris på 99 kroner. Det står man i, og til gjengjeld er det ekstremt god valuta for pengene.

Batman: Gotiske netter
349 kroner
Egmont Serieforlaget

26.8.05

Amerikansk Fantastic Four-DVD lanseres i desember

13. desember kommer Fox Home Entertainment til å slippe Fantastic Four-filmen på DVD i USA. Det er DVD Answers som opplyser dette. DVD'en kommer i to utgaver, men ellers er det så langt lite informasjon å hente om ekstramateriell som følger med.

Filmens regissør, Tim Story, har for øvrig avslørt at det blir en lengre utgave av filmen som kommer på DVD. I et intervju med f4movies.com forteller Story blant annet at flere av favorittscenene hans ble utelatt i kinoversjonen av filmen.
-Vi gjorde nytt arbeid og fikk ferdig noen spesialeffekter i enkelte scener, slik at vi kunne legge dem til innholdet på DVD'en. Flere, faktisk. Jeg tror fansen vil få noen verdige overraskelser på DVD'en, forteller han i intervjuet.

25.8.05

Anmeldelse: Ultimate Fantastic Four nr. 1

Endelig var tiden inne for å presentere Ultimate-versjonen av Fantastic Four på norsk. I Ultimate Fantastic Four finner vi de seks første avsnittene av Marvels nyversjon fra i fjor. Mens manusforfatterne Brian Michael Bendis og Mark Millar har valgt å beholde de fire superheltene omtrent som i originalversjonen med blant annet en genial Reed Richards, har de snudd opp-ned på annet fra den klassiske utgaven av tegneserien. Baxterbygningen er blitt en skole for geniale ungdommer, Victor von Doom er blitt Victor van Damme; en intelligent ungdom som forsker på roboter, og Susan og Johnny Storm er ikke lenger naboene til Reed Richards, men barna til Dr. Storm - en av lederne i Baxterbygningen. Bendis og Millar velger bort romkappløp og kosmiske stråler som grunnen til at Fantastic Four utvikler sine superkrefter. I stedet knyttes kreftene til et eksperiment, der Reed Richards prøver å flytte et eple fra New York gjennom den negative sonen til Cuba. Eksperimentet går galt, og Richards, Ben Grimm og Storm-søsknene får sine kjente superkrefter.

Manuskriptet er meget spennende, og det er med stor glede man kan se at Bendis og Millar har levert en historie det er vanskelig å legge fra seg. Mens serieskaperne har kunnet bygge på klassiske historier, har de like fullt laget egne, spennende og interessante vrier på de kjente figurene og hendelser i de opprinnelige heftene. Tegningene til Adam Kubert og tusjeren Danny Miki holder en meget høy standard, og det er en stor fornøyelse å lese tegneserien.

Mens innholdet er utmerket, er den redaksjonelle presentasjonen ikke fullt så bra. Det eneste redaksjonelle i heftet er setningen "Les den fantastiske historien om hvordan de fire fikk sine krefter" på omslaget. Dette vil være misvisende for de mange som kun kjenner Fantastic Four fra filmen, der historien om de fire superheltene er noe annerledes. Setningen er også misvisende for lesere av tidligere Fantastic Four-historier på norsk. De fortjener å vite at Ultimate-versjonen ikke er den tradisjonelle utgaven og hvorfor det er slik. Like fullt skal Egmont Serieforlaget ha ros for å gi ut tegneserien. Dette er en av de beste superhelttegneseriene som er trykt på norsk de siste årene.

Ultimate Fantastic Four nr. 1
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget

24.8.05

Egmont gir ut X-Men-bok i 2006

Egmont Serieforlaget er i full gang med sin bokserie "Alle tiders superhelter". Den første boken, "Batman: Gotiske netter" tegnet av Neal Adams, er allerede i salg. Senere kommer det bøker med både Fantastic Four, Superman og Spider-Man i bokserien. Neste år skal bokserien utvides med blant annet X-Men. Det er produktansvarlig Sture Krey Skjæret hos Egmont Serieforlaget som opplyser dette til TV2 Nettavisen.
-De mest kjente superheltene vil det bli utgitt flere bøker om, mens det vil bli utgitt minst en bok om de mindre kjente, forklarer Skjæret.

Så langt har Egmont Serieforlaget ikke bestemt hva X-Men-boken vil inneholde.
-Innholdet er ikke avgjort ennå. Det blir det nok først i løpet av et par måneder, forteller redaktør Hege Høiby hos forlaget til Superhelter i Norge.

23.8.05

"V For Vendetta" på norsk i oktober?

Mens den amerikanske filmpremieren på V For Vendetta blir utsatt fra november 2005 til mars 2006, kommer Egmont Serieforlaget nødvendigvis ikke til å utsette den norske utgivelsen av tegneserien filmen er basert på. Det er redaktør Hege Høiby hos Egmont som opplyser dette til Superhelter i Norge. Dermed kan tegneserien komme i bokform på norsk nå i oktober, slik den opprinnelige planen var.

Batman Begins-DVD kommer i november

Mens de amerikanske utgavene av Batman Begins-DVD'en kommer i salg 18. oktober, må man her på berget vente til 16. november. Det er release.no som melder dette. Den norske utgaven blir en dobbelt-DVD, men det fortelles ikke om den kommer med et eget tegneseriehefte i likhet med den amerikanske dobbelt-DVD'en.

22.8.05

100.000 nordmenn har sett Fantastic Four

I helgen nådde Fantastic Four-filmen en ny grense. Nå har mer enn 100.000 nordmenn sett filmen om de fire superheltene, melder Filmweb. Filmen holder også stand blant de ti filmene med størst publikum i Norge. I helgen besøkte 4.125 mennesker norske kinoer for å se filmen, og det er en femteplass på listen. Også Batman Begins holder koken. Filmen var på åttendeplass i helgen med 2.612 besøkende. I alt har 172.456 nordmenn sett filmen om flaggermusmannen på kino.

21.8.05

Bak Superman Returns

Regissør Bryan Singer skuffer ikke Superman-fansen for tiden. Siden mars har Singer presentert en audiovisuell blogg på Blue Tights.net, der han ved jevne mellomrom presenterer siste nytt om den nye Superman-filmen. Bloggen er laget som en videodagbok, og her kan man se små snutter fra filmingen av Superman Returns, Singers kommentarer om arbeidet bak og en og annen festlig anekdote.

Superman Returns skal etter planen ha premiere i USA 30. juni 2006. For nærmere informasjon om filmen, finnes det stoff på fansiden Superman Returns og IMDb.

20.8.05

IMAX-suksess for Batman Begins

I en pressemelding kan IMAX Corporation og Warner Bros Pictures fortelle at IMAX-versjonen av Batman Begins er IMAX' største suksess så langt. Filmen har spilt inn 14, 5 millioner dollar på IMAX-kinoer over hele verden. Dette er en halv million dollar mer enn den tidligere IMAX-rekorden, The Matrix Reloaded.

Ellers vil Warner Bros gi ut den amerikanske DVD-versjonen av Batman Begins 18. oktober. I likhet med Constantine, vil det komme to DVD-utgaver: En vanlig enkelt-DVD med filmen og en spilldemo for mobiltelefon samt en dobbelt-DVD med filmen, et tegneseriehefte og diverse bonusmateriell i form av ulike Batman-relaterte dokumentarfilmer. DVDanswers.com har gjort tilgjengelig omslagene for de ulike DVD-utgavene samt ekstra informasjon om utgivelsene.

18.8.05

Anmeldelse: Spider-Man nr. 8/05

I denne utgaven av Spider-Man får vi se avslutningen av historien "Sins Past", som ble påbegynt i nr. 6/05. Den dyktige manusforfatteren J. Michael Straczynski vever her videre sitt Spider-Man-epos om møtet mellom barna til Gwen Stacy og Norman Osborn og Peter Parker/Spider-Man. Straczynski er en mester i å blande intriger, spenning, humor, psykologisk drama og overraskende vendinger. En slik blanding blir det spennende lesing av. Her er det nerve fra første til siste side i begge avsnittene i heftet. Tegningene av Mike Deodato jr. holder som vanlig meget høy standard, og han har med seg en dyktig parkamerat i tusjeren Joe Pimentel.

Straczynskis Spider-Man har vært en fornøyelse å lese, og det er derfor litt vemodig å se at man etter dette heftet tar en pause fra historiene hans. I tiden fremover vil Egmont Serieforlaget i stedet fokusere på flere av Marveluniversets andre superhelter i tillegg til Spider-Man. Tanken er at norske serielesere skal få stifte bekjentskap med den nyeste utgaven av heftet Marvel Team-Up, der Spider-Man samarbeider med andre Marvel-helter. Dette er helt nye historier, og det første amerikanske heftet kom ut i januar i år. De første historiene av Marvel Team-Up ble laget av Robert Kirkman (manus) og Scott Kolins (tegning). Det vil også bli trykt historier fra Marvel Knights: Spider-Man i det norske Spider-Man-bladet i tiden fremover.

Spider-Man nr. 8/2005
32 kroner
Egmont Serieforlaget

V For Vendetta utsettes

Filmen basert på Alan Moore og David Lloyds tegneserie "V For Vendetta" skulle etter planen hatt premiere i USA 4. november. Nå viser det seg at premieren er utsatt til neste år. En anonym talsperson for Warner Brothers har fortalt Sci Fi Wire at den første offisielle visningen blir 17. mars 2006. Grunnen til dette har med tidsskjemaet for ferdiggjøringen av filmen å gjøre. Talspersonen tilbakeviser at utsettelsen kommer som følge av filmens handling, der blant annet undergrunnsbanen i London blir bombet. "V For Vendetta" regisseres av Larry og Andy Wachowski, som står bak The Matrix. I hovedrollene finner man Natalie Portman og Hugo Weaving.

Tegneserien "V For Vendetta" er planlagt utgitt på norsk i bokform av Egmont Serieforlaget i oktober.

Skuddvillig Punisher i ny film

Etter planen vil Lions Gate ha klar en ny Punisher-film med tittelen "Punisher: War Zone" høsten 2006. Manuskriptet er nå klart, og i en anmeldelse i Latino Review blir det belønnet med tre av fire stjerner. Anmeldelsen forteller om et actionfylt manuskript, der en meget skytevillig Punisher slår seg løs på sin vanlige, psykopatiske måte og straffer i vei i øst og i vest.

Punishers motstander i filmen er Jigsaw, som i starten av filmen er en vanlig mafioso. Senere i historien sørger Punisher for at Jigsaws ansikt blir seende ut som et puslespill, og det endelige oppgjøret mellom en hevnlysten Jigsaw og Punisher i et kjøpesenter er tenkt som filmens høydepunkt. Manuskriptet er blant annet inspirert av Grant Ennis' tegneserier, som vi på norsk har sett smakebiter av fra Seriehuset.

17.8.05

Batman-boken i salg

Den første boken i serien Alle tiders superhelter, "Batman: Gotiske netter", er nå i salg. Boken, som gis ut av Egmont Serieforlaget, inneholder Batman-tegneserier tegnet av Neal Adams fra rundt 1970. Boken koster 349 kroner i vanlig salg, og den er blant annet tilgjengelig gjennom vanlige bokhandlere, internettbokhandlere (for eksempel Haugen bok og Bokkilden) og Egmonts egen superheltbokklubb. ISBN-nummeret er 82-429261-8-2.

Så langt har FHM anmeldt boken, og der får den positive skussmål av Ruben B. Gran. Han slår fast at "Batman: Gotiske netter" inneholder "noen av de grymmeste Batman-historiene tegnet av Neal Adams fra 60- og 70-tallet." I tillegg mener Gran at det i boken er "Batman-godsaker nok til å redde hvilken kveld som helst. I hvert fall så lenge seriene er suveren superheltkunst tegnet så sikkelet renner."

16.8.05

Egmont vil vurdere Batman

Egmont Serieforlaget har så langt ikke gjort ferdig et endelig program for neste års superhelt- tegneserieutgivelser. Like fullt regner forlaget med å komme med omtrent de samme utgivelsene som i år. Det betyr både Spider-Man, X-Men- og Ultimate-serier.
-I tillegg kommer bokserien med superhelter. Innholdet her er heller ikke fastlagt, opplyser redaktør Hege Høiby i en e-postmelding til Superhelter i Norge.

Høiby utelukker ikke DC-serier fra Egmont Serieforlaget neste år utover utgivelser i bokserien. Dersom Batman Begins-filmspesialen selger godt, vil forlaget vurdere en norsk Batman-tittel.

Fantastic Four holder stand

Fantastic Four-filmen er fremdeles blant de mest sette filmene på norske kinoer. Også denne helgen holder filmen seg på den norske kinotoppen ved å innta fjerdeplassen, opplyser FilmGuiden. Det er en plass ned i forhold til forrige helg. Batman Begins er også blant de mest populære filmene i Norge. Mens den forrige uke var nummer fem på listen, er den denne uken på syvendeplass.

13.8.05

Batman Begins over $200 millioner

En milepæl er nådd i USA for Batman Begins. Nå har filmen spilt inn mer enn 200 millioner dollar på amerikanske kinoer, melder Box Office Mojo. Ellers i verden har inntjeningen vært over 160 millioner dollar.

Batman Begins er så langt på sjetteplass blant de mest innbringende tegneseriebaserte filmene i USA. Spider-Man fra 2002 leder med 403 millioner dollar foran Spider-Man 2 fra 2004 med 373 millioner dollar. Batman-filmen fra 1989 holder tredjeplassen. Den har så langt tjent inn 251,1 millioner dollar.

10.8.05

Superheltene i toppen

Nok en helg holder filmene Fantastic Four og Batman Begins stand blant de mest sette filmene i Norge. Nå måtte filmen om de fire fantastiske superheltene ned fra tronen og inn på andreplass. 12.865 nordmenn så filmen i helgen, melder FilmGuiden, mens over 25.000 så science fiction-filmen The Island. Batman Begins faller fra tredje- til femteplass, og en annen tegneserierelatert film, Sin City, er på sjetteplass.

8.8.05

Egmont starter superheltbokklubb

Egmont Serieforlaget går nye veier i markedsføringen av sine tegneserieutgivelser. Nå har forlaget startet superhelttegneserie-bokklubb, "Alle tiders superhelter". Bokklubben skal gi ut nye superheltbøker omtrent annenhver måned. Sammen med Egmonts Fantomet-bokklubb har "Alle tiders superhelter" har fått en egen nettside, selv om det så langt ikke er mye innhold der.

De nye superheltbøkene fra Egmont, "Batman: Gotiske netter" tegnet av Neal Adams, "Fantastic Four: Tilbake til start" av John Byrne, "Superman: Mannen av stål" og "Spider-Man: Rett i garnet", vil alle være tilgjengelig gjennom bokklubben. Batman-boken, som er den første av bøkene, har ikke redaktør Hege Høiby hos Egmont Serieforlaget noen konkret utgivelsesdato på utover at den kommer denne måneden, men hun understreker overfor Superhelter i Norge at boken ikke blir distribuert gjennom Bladcentralen.
-Den er ikke på BC, bare i bokhandel, spesialforretninger og i abonnement, opplyser hun til Superhelter i Norge.

(Oppdatert 8. august kl. 20.10)

5.8.05

Spider-Man og gjester i stive permer

Et av Marveluniversets fortrinn fra starten var at tegneseriene var redigert som en eneste lang saga. Det som skjedde i et hefte hadde innvirkning på et annet hefte, og de forskjellige tegneseriefigurene kunne dukke opp som gjester hos hverandre, eller man plutselig møtte på en av heltene i sivil på gaten midt i en historie i et annet tegneseriehefte.

Gjesteopptredener har alltid vært populært, og serielesere liker å se ulike tegneseriefigurer arbeide sammen og omgås hverandre. Det var derfor ikke unaturlig at Marvel tenkte å utnytte dette da tiden var inne for å gi Spider-Man et ekstra hefte i 1972 i tillegg til Amazing Spider-Man. Heftet ble Marvel Team-Up, der Spider-Man fra utgivelse til utgivelse møtte andre Marvel-figurer. Dette kunne være både de store, velkjente tegneseriefigurene, men også mindre populære Marvel-figurer dukket opp i Marvel Team-Up. Bladet holdt det gående helt frem til 1985, da det gikk inn til fordel for Web Of Spider-Man, som var et ordinært Spider-Man-hefte.

En rekke av seriene der Marvel-heltene gjester hverandre er blitt klassikere innen superhelttegneseriene, og det er derfor helt naturlig at Egmont Serieforlaget i disse dager holder på å gjøre klar en egen bok med slike fellesopptredener. Spider-Man er akkurat som i Marvel Team-Up hovedperson, og så langt arbeider man med tittelen Spider-Man Team-Up på utgivelsen. Redaktør Hege Høiby hos Egmont i Norge opplyser til Superhelter i Norge at boken planlegges utgitt i januar.

Det blir en variert bok med tegneserier fra 1965 til 1997. Den eldste historien i boken er tegnet av Steve Ditko og tar for seg det første samarbeidet mellom Spider-Man og Dr. Strange. Ellers er det med tre historier fra Marvel Team-Up, der Spider-Man er sammen med henholdsvis Human Torch, X-Men og Red Sonja. Thing, Hulk, Daredevil og Cloak & Dagger blant hovedpersonene i de øvrige historiene i boken. Av involverte serieskapere kan forfattere som Stan Lee, Chris Claremont, Gerry Conway, Bill Mantlo og Jim Starlin nevnes sammen med tegnere som John Romita, Ross Andru, John Byrne, Frank Miller og Michael Golden.

En fullstendig liste over de amerikanske serieheftene som er gjengitt i boken finnes blant kommentarene til denne saken. Der kan man også finne en liste over tidligere publisering av historiene i Norge.

Litt forhåndsinformasjon om boken finnes på nettsidene til Egmont i Finland. Finnene gir ut boken nå i høst. Det samme gjør Egmont i Danmark, som kommer med boken i september. Omslaget til den danske boken og andre danske superheltbøker finnes på superheltnettsidene til dansk Egmont, superhelte.dk

Spirit til filmen

Odd Lot Entertainment og Batfilm Productions har startet arbeidet med å lage en film av Will Eisners tegneseriefigur Spirit. Under Comic Con 2005 skal Michael Uslan, som blant annet var involvert under produksjonen av Batman- og Batman Begins-filmene, ha opplyst at Eisner tok kontakt med ham for flere år siden for å få laget en film. Det er Superhero Hype! som melder dette.

Uslan har som mål å få ferdig et filmprodukt som presenterer filmen på riktig måte - på samme måte som Sin City ble en glimrende filmatisering av en tegneserie. I følge Uslan hadde WIll Eisner som mål at en film skulle være mer film noir og Hitchcock-aktig enn at man legger vekt på de humoristiske aspektene ved Spirit.

Ellers kommer DC til å produsere nye tegneserier med Spirit. I følge Newsarama ble dette offentliggjort under San Diego Comic Con i juli. Først ut er et hefte der Spirit møter Batman etter manus av Jeph Loeb og tegninger av Darwyn Cooke. Dette heftet skal være ute i 2005. Senere vil Cooke være ansvarlig for et månedlig hefte med Eisners tegneseriefigur.

4.8.05

V For Vendetta på norsk

Filmen "V For Vendetta" har kinopremiere i USA 4. november. Men før den tid kommer tegneserien filmen er basert på ut i Norge. Egmont Serieforlaget planlegger foreløpig å ha serien samlet i bokform i oktober. Det er redaktør Hege Høiby som forteller dette til Superhelter i Norge i en e-postmelding.

"V For Vendetta" er laget av Alan Moore i samarbeid med tegneren David Lloyd. Filmen er regissert av James McTeigue med Natalie Portman og Hugo Weaving i hovedrollene.

Fantastic Four i flere formater

Egmont Serieforlaget har flere utgivelser med Fantastic Four på gang. Redaktør Hege Høiby opplyser i en e-postmelding til Superhelter i Norge at tegneserieversjonen av filmen kommer i september. I tillegg vil forlaget gi ut et hefte med Ultimate Fantastic Four. Dette er i salg 29. august. Som tidligere nevnt, kommer Egmont også ut med en bok med Fantastic Four-historier tegnet av John Byrne. Denne er i salg i oktober.

Ultimate Fantastic Four er den oppdaterte utgaven av Fantastic Four med handling i Ultimate-universet. Serien ble påbegynt av forfatterne Brian Michael Bendis og Mark Millar i samarbeid med tegneren Adam Kubert. Senere overtok Warren Ellis (tekst), Stuart Immonen (tegning) og Wade von Grawbadger (tusj) serien.

3.8.05

Norsk Marvel-historie (del 3)

Marvel utenom SEMICs Marveluniverset (1985-1997)

Mens SEMIC startet opp utgivelsene av Marvels superhelttegneserier under vignetten Marveluniverset fra 1984 og utover, var det på samme tid mulig å lese andre Marvel-serier i norske hefter. Under vignetten ”Merkelige mysterier fra Fantomets Marvel-arkiv”, satte Fantomet på trykk 23 av Marvels monsterserier fra slutten av femtitallet og begynnelsen av sekstitallet. Med tegnere som Steve Ditko og Jack Kirby, kunne man her lese noe av det materialet Marvel-forlaget og Stan Lee satset på i perioden før Fantastic Four og selve Marveluniverset ble startet opp. Marvel-mysteriene gikk i svart/hvitt i Fantomet i 1985, 1987 og 1988, før biserien forsvant fra heftet.

I 1990 var tiden inne for å la Punisher få innpass som egen tegneserie i norske tegneseriehefter. Tegneseriefiguren, som tidligere hadde vært en bifigur hos blant annet Spider-Man og Daredevil, entret først heftet X9 Spesial fra SEMIC. Her fikk man se første del av miniserien til Steven Grant og Mike Zeck fra 1985, før utvalgte serier fra Punisher War Journal av Carl Potts og Jim Lee overtok. Året etter skaffet Bladkompaniet seg rettighetene til serien. Dermed ble det en tid fargeserier i eget blad i tillegg til enkeltopptredener for vigilanten i Magnum og Magnum Spesial.

Punisher holdt det gående gjennom fem årganger. Bladkompaniet fortsatte med materiale fra Punisher War Journal, men det ble også trykt stoff fra Punisher og Punisher War Zone. Enkelte amerikanske graphic novels kom også på trykk, og som biserie gikk en tid Shanna the She-Devil med serier fra Marvels antologi Marvel Comics Presents. Dette var ikke de første seriene der Shanna figurerte på norsk. Tidligere hadde hun vært bifigur i Ka-Zar i 1983 og 1984. Det spesielle med det norske Punisher-bladet, var at heftet ble redigert som om det ikke var et superhelthefte, selv om blant annet Wolverine, Spider-Man, Daredevil og Moon Knight gjestet Punisher.

Conan var lenge en av Marvels viktigste serier. Den ble produsert på lisens, og en del av Marvels Conan-serier kom på trykk på åttitallet i Månebaronen fra Hjemmet og senere i eget blad fra SEMIC. Conan kom tilbake i norske bladhyller i 1991. Dette ble en suksess for Bladkompaniet, og frem til i dag har Conan-serier både fra Marvel og (fra 2005) Dark Horse vært en viktig del av forlagets utgivelser. I Magnum Spesial fra Bladkompaniet kunne man også lese enkelte av Marvels andre lisensierte serier som Solomon Kane, The Destroyer og Toxic Avenger, og det ble til og med plass til en av Marvels New Universe-serier. I 1991 satte Bladkompaniet Marc Hazzard: Merc på trykk med den norske tittelen ”Leiesoldaten” i Magnum Spesial. I tillegg hadde Indiana Jones og Alf egne hefter en periode fra SEMIC, og Marvels tegneserieversjon av "Independence Day" dukket opp i Magnum Spesial.

Marvels eminente krigsserie The ’Nam kom også trykk i Norge. Bladkompaniet fikk ut så godt som alt av materialet under tittelen Vietnam i Magnum Spesial og Magnum fra 1989 til 1997. Også SEMIC brukte litt av The ’Nam i X9 Spesial.

2.8.05

Schibsted Forlagene åpner for DC og Marvel

Gjennom flere år ga Schibsted Forlagene/Bladkompaniet ut en rekke tegneserier fra forlagene DC og Marvel. Blant annet kunne man lese serier som Punisher, Batman, Black Widow, Hellblazer, 100 Bullets og Preacher i hefter som Magnum, Magnum Spesial, Magnum Album og Inferno. I tillegg kom det flere bøker med serier som Sandman og Death.

I fjor fikk norske serielesere se League of Extraordinary Gentlemen og Enemy Ace på trykk i Magnum Album. I år blir det derimot ingen utgivelser av Magnum Album. Det er forlagssjef Dag Lønsjø som forteller dette i en e-postmelding til Superhelter i Norge. Men det betyr ikke at det er slutt på utgivelser med tegneserier fra de to største amerikanske tegneserieforlagene i regi av Schibsted Forlagene.
-Det er sannsynlig at vi utgir noe nytt fra Marvel/DC i 2006. I år kommer det ingen nye serier derfra hos oss, opplyser Lønsjø.

Whedon tenker Wonder Woman

Wonder Woman skal etter planen filmatiseres neste år. Det er første gang den kvinnelige superhelten får en egen kinofilm. Tidligere har Wonder Woman vært hovedperson i et par amerikanske TV-serier. Regissør for den nye filmen er Joss Whedon, og i et lengre intervju med In Focus kan han fortelle at han så langt ikke er kommet særlig langt med manuskriptet.

Like fullt har Whedon mange tanker omkring Wonder Woman. Han ser for seg at superheltinnen skal se mer ut slik hun ser ut i dagens tegneserie fra DC Comics enn slik figuren så ut i fjernsynsutgaven eller de første tegneseriene. I tillegg skal Wonder Woman være en ung kvinne, og i filmen skal det være første gang hun kommer fra amazonenes øy til menneskenes verden.

Joss Whedon har også tanker om skuespilleren som skal spille hovedrollen.
-Jeg ser etter en som virker kongelig, som er vakker, som virkelig kan spille og gjøre mange stunts uten albue- eller knebeskyttere, forteller Whedon i intervjuet.

1.8.05

Fantastic Four mest sett i Norge

Fantastic Four-filmen topper kinolistene i Norge akkurat nå. I helgen gikk 27.918 nordmenn på kino for å se denne filmen, melder ANB. Batman Begins falt fra første- til tredjeplass, og 10.744 oppsøkte norske kinosaler for å se denne filmen. Det betyr at 9.000 færre nordmenn så Batman Begins i helgen i forhold til forrige helg, da filmen ble sett av 19.518 publikummere.

Constantine på DVD-toppen

Constantine er blitt en stor suksess på DVD i USA. Akkurat nå topper filmen, som er basert på DC/Vertigos tegneserie Hellblazer, DVD-salgslistene. Det er Hollywood Reporter som opplyser dette. For ordens skyld er i tillegg deluxe-utgaven av DVD'en, som blant annet kommer med et tegneseriehefte i pakken, på fjerdeplass på den samme listen.

Constantine har så langt spilt inn over 75 millioner dollar på amerikanske kinoer, melder Box Office Mojo. En oppfølger til filmen skal være på gang, men det er uvisst når den kommer. Djimin Hounson, som spilte Papa Midnite i filmen, har fortalt MTV at det ryktes at det kommer en ny film, og at han nok en gang kunne tenke seg å spille den samme rollen.