31.8.06

Anmeldelse: Tysk Im Netz von Spider-man nr. 2

I Tyskland har Spider-Man tre hefter for tiden. I tillegg til det månedlige Spider-Man-bladet kommer Im Netz von Spider-Man ut annenhver måned, mens det tyske New Avengers-heftet fokuserer på Spider-Man i form av tittelen Spider-Man und die neuen Rächer.

I Im Netz von Spider-Man nr. 2 er tyskerne kommet til avslutningen av den tolvdelte historien "The Other", som på tysk har fått navnet "Das Andere". Dette er et vendepunkt i Spider-Mans historie, og Panini Comics har valgt å gi historien ut løpende i både det vanlige, tyske Spider-Man-heftet og i Im Netz von Spider-Man. Til sammen ble fire blader brukt til å få ut hele historien i tysk språkdrakt.

Denne anmelder velger å ikke komme med noe resymé av handlingen i Im Netz von Spider-Man, men dette er først og fremst en psykologisk thriller skrevet av dyktige manusforfattere som J. Michael Straczynski og Peter David. I tillegg bidrar tegnere som Mike Deodato jr. og Mike Wieringo. Det hele er en feiende flott avslutning av "The Other" som er meget lesverdig. Som vanlig leverer Panini Comics en flott pakke med både bakgrunnsstoff om historien og informative svar på interessante leserbrev. Dette er rett og slett en strålende utgivelse.

Det fortelles at dansk Egmont planlegger å gi ut "The Other" senere i år. I så fall er det ikke usannsynlig at historien også kommer på norsk, selv om danskene for tiden gir ut Spider-Man i hefter på 100 sider i motsetning til de norske på 52 sider. Historien er viktig i Spider-Man-kontinuiteten, og den bør også få norsk utgivelse.

Im Netz von Spider-man nr. 2
USA: Amazing Spider-man nr. 527-528 + Friendly Neighbourhood Spider-Man nr. 4 + Marvel Knights: Spider-Man nr. 4
100 sider
5,95 Euro
Panini Comics

Ingen norsk Spider-Man/Black Cat

Etter planen skal Egmont Serieforlaget i Danmark gi ut miniserien Spider-Man/Black Cat: The Evil That Men Do
i høst. Norsk Egmont blir ikke med på samproduksjonen. Dette opplyser redaktør Hege Høiby i forlaget til Superhelter i Norge.

Den danske utgivelsen er en softcover på 148 sider. Boken kommer i salg i Danmark 12. oktober.

15.8.06

-Fullstendig avkledd manus

Øyvind Holen likte dårlig tegneserieversjonen av Superman Returns. I søndagens papirutgave av Bergens Tidende ga han utgivelsen terningkast 2 mens han stilte spørsmålstegn ved om "formatet har utspilt sin rolle". I dagens samfunn der man kan "skaffe seg dvd-en til odel og eie et drøyt halvår etter premieren" blir "seriene betydelig mindre interessante", mener anmelderen.

I vurderingen av filmspesialen slår han fast at "adapsjonen får med noen få nyanser som er underspilt i filmen, men mister desto mer i løpet av flere svært lite elegante snarveier."

Det stopper ikke der:
-Det tristeste er likevel å se hvordan manuset står igjen fullstendig avkledd og paddeflat etter at musikken, actionscenene og spesialeffektene er skrelt vekk, skriver Holen i Bergens Tidende.

13.8.06

Anmeldelse: Shanna

Du verden for en tegner! Frank Cho har ferdigheter som går utenpå svært mange som livnærer seg som serieskapere, og det får man se til gangs i Shanna. Spennende sideoppbygning, flotte naturskildringer og dyktig utførte tegninger av actionscener er noe av det Cho viser frem i denne utgivelsen. Og da har vi ikke nevnt dametegningene…

Frank Cho er best kjent i Norge for sitt arbeid som manusforfatter og tegner på stripeseriene Reservatet og University. Begge har hatt egne albumutgivelser, og Reservatet har gått som biserie i flere norske tegneseriehefter. Cho har også arbeidet i hefteformat, og tidligere i år var litt av innsatsen hans som tegner for forlaget Marvel å se i det norske Spider-Man-bladet. Et annet oppdrag for Marvel er Shanna, som ble gitt ut i USA som en miniserie i syv deler i fjor. Her i Norge har Schibsted Forlagene samlet miniserien mellom stive permer. Presentasjonen er utmerket. Her går det ikke i vanlig hefteformat. I stedet får norske lesere servert serien i større format enn det amerikanske serielesere fikk. Schibsted Forlagene bruker samme størrelse som Pondus-bøkene, og det er bare en fordel for tegningene til Cho.

Shanna er en nyutgave av en tegneseriefigur fra Marvels superheltunivers, som igjen er basert på en klassisk jungelheltinne fra førtitallet. I Shanna har Frank Cho fått fritt spillerom, og her dukker Shanna opp som et resultat av et genetisk forsøk. En gruppe vitenskapsmenn finner henne på en øde øy sammen med diverse etterlatenskaper fra nazi-Tyskland. Dessverre for forskerne er det også dinosaurer på øyen, og det blir en kamp for å overleve der menneskene er klart i mindretall. Heldigvis blir Shanna med på laget, og da skader det ikke at hun er en drapsmaskin i kvinneskikkelse.

Historien er spennende og underholdende, og den byr på både blod, gørr, dreping og en anelse romantikk. Dette er ingen banebrytende psykologisk thriller, men som ren underholdning fungerer Shanna utmerket.

Shanna
ISBN 82-509-5677-X
172 sider
299 kroner
Schibsted Forlagene

(Anmeldelsen er tidligere publisert hos Serienett.)

Danskene gir ut Spider-Man/Black Cat

Miniserien Spider-Man/Black Cat: The Evil That Men Do av Kevin Smith, Terry Dodson (tegning) og Rachel Dodson (tusj) ble gitt ut som en miniserie i seks deler i USA. Miniserien fikk mye pepper i USA på grunn av utgivelsesfrekvensen. Mens de to første delene ble gitt ut i 2002, kom resten av historien først ut i 2005.

Nå skal serien samles av Egmont Serieforlaget i Danmark. I følge et nyhetsbrev fra forlaget skal historien gis ut i en bok på 148 sider. Den danske boken kommer i salg 12. oktober. Det er så langt ikke kjent om boken kommer i norsk utgave.

Superman Returns passerer 100.000

Et sekssifret antall nordmenn har vært på kino og sett Superman Returns. Ifølge Serienett er besøkstallene for spillefilmen på 102.593 besøkende så langt. Mens filmen ble sett av 66.482 kinogjengere i premiereuken, gikk besøkstallene ned til 32.213 i uke 31.

Superman Returns vil med stor sannsynlighet passere X-Men 3: The Last Stand i norske besøkstall i løpet av kort tid. Siden premieren i mai er filmen med Marvel-mutantene sett av 110.697 nordmenn. For øvrig kunne Fantastic Four vise til 111.527 besøkende i fjor, mens Batman Begins var fjorårets vinner blant superheltfilmene med et besøkstall på 182.969.

Anmeldelse: Spider-Man Magazine nr. 2/2006

Andre utgave av Spider-Man Magazine er i salg. Der slår edderkopphelten seg sammen med Fantastic Four, og sammen reiser de til en annen dimensjon. En annen gjest er Doctor Doom, men i dette heftet opptrer han annerledes enn det leserne forventer. Historien byr på både action og spenning, og på mange vis er den bedre enn det Egmont Serieforlaget kunne servere i forrige hefte. Heftet byr også på fire sider med presentasjon av Fantastic Four. Dette er glimrende stoff for leserne, og både layout og stoffutvalg er utmerket.

Tanken med Spider-Man Magazine er å presentere superhelthistorier for barn i aldersgruppen fem til åtte år. Dessverre er ikke dette et slikt hefte. Til det er språket i historiene altfor avansert for barn i småskolealder. Man kan argumentere med at Mr. Fantastic og Doctor Doom er meget intelligente tegneseriefigurer og at dette skal gjenspeiles i replikkene, men dette blir svært vanskelig å lese for barn i målgruppen. Heldigvis holder leken som følger med heftet mål. Thors oppblåsbare hammer ble meget populær blant barn i målgruppen her i huset.

Spider-Man Magazine nr. 2/2006
36 sider
39 kroner
Egmont Serieforlaget

12.8.06

Anmeldelse: Superman Returns

Det er ikke lett å være Mannen av stål i Superman Returns. Etter å ha vendt tilbake fra en lengre tur i verdensrommet, ligger utfordringene foran ham på flere plan. Lex Luthor gjør det han kan for å ta knekken på superhelten, og på det personlige plan er det også mye å svelge. Pappa Kent er død, og mamma Kent har funnet seg en ny flamme som hun skal flytte sammen med. Helt til en annen amerikansk delstat skal hun dra. Supermans gamle forelskelse, Lois Lane, har også fått seg ny kjæreste, og for sikkerhets skyld er hun i mellomtiden blitt mor. Superman og hans alias Clark Kent tar like fullt utfordringene på strak arm. Romferger reddes, det kjempes mot Luthor, og flere møter mellom Superman og Lois Lane gjør at forholdet dem i mellom får en ny vending.

Det er godt å se et eget Superman-hefte i norske bladhyller igjen. Hvis man ser bort fra noen enkeltutgivelser i Gigant, er det første gang siden 1991 at superhelten har et eget, norsk tegneseriehefte. Som tegneserie er filmspesialen til Superman Returns en gjennomsnittlig leseopplevelse. Manusforfatter Martin Pasko er en gammel ringrev i den amerikanske tegneseriebransjen. Han er ikke blant de best kjente serieskaperne, men over mange år har han vist at han kan underholde. Det gjør han også her sammen med tegnerne Matt Haley, Mike Collins og Ron Randall, som leverer et helt OK arbeid med et skisseaktig preg. Det er ikke like spennende og stemningsskapende som John Byrnes historier, som kom på norsk for tyve år siden. Det er heller ikke like interessant som Superman & Batman-historiene, som Egmont ga norske lesere en smakebit av i fjorårets Superman-bok ”Mannen av stål”. Men som tegneserie står filmspesialen på egne ben, og den gjør ikke skam på verken Superman eller superheltens tegneserier. Dette er sånn gjennomsnittlig “greit nok” og ikke av samme standard som de beste Superman-historiene av for eksempel serieskapere som John Byrne, Curt Swan, Jeph Loeb, Dan Jurgens, Alan Moore, Roger Stern og Jim Lee.

Superman Returns: Storfilmen som tegneserie
68 sider
44,50 kroner
Egmont Serieforlaget

(Teksten er tidligere publisert hos Serienett.)

10.8.06

Norsk Watchmen-bok i november

En av de mest berømte tegneserieutgivelsene noen sinne skal samles på norsk senere i år. I november kommer Watchmen av Alan Moore (manus) og Dave Gibbons (tegning) som bok fra Egmont Serieforlaget. Redaktør Hege Høiby i forlaget forteller dette til Serienett.

Opprinnelig ble Watchmen gitt ut av DC Comics i USA som en miniserie på tolv hefter i 1986 og 1987. I Norge er serien gitt ut i hefteform to ganger tidligere. SEMIC ga den ut som seks blader under tittelen "Vektere" i 1987-88, mens Bladkompaniet brukte Watchmen som biserie i heftet Magnum i 1995.

Watchmen har fått både kritikerros, priser og kommersiell suksess. Blant annet har den blitt belønnet med både Eisner-, Kirby- og Hugo-priser, og DC Comics kan vise til flere ulike engelskspråklige samlinger av serien. I tillegg var Watchmen eneste tegneserie da det amerikanske tidsskriftet Time i fjor kåret de 100 beste engelskspråklige romanene fra 1923 til 2005.

9.8.06

Anmeldelse: Spider-Man nr. 7/06

Spider-Man er kjent som en ensom superhelt. Gang på gang har han taklet vanlige kriminelle, superskurker og personlige problemer helt alene. Det er ikke slik lenger. Etter hendelser i det amerikanske heftet New Avengers, har Spider-Man slått seg sammen med kremen av Marvels superhelter. Den nye utgaven av Avengers består i tillegg til edderkoppmannen selv av Captain America, Iron Man, Wolverine, Power Man og Spider-Woman.

Da er det ikke så farlig at en superskurk raserte leiligheten til Spider-Mans alias, Peter Parker, i Spider-Man nr. 6/2006. Det gjør heller ikke så mye at Parkers tante May fikk ødelagt huset sitt i det samme rennet. Det er nemlig hjelp å få hos venner. Spider-Mans nye lagkamerater i Avengers trår nemlig til, og hele Parker-familien flytter inn i skyskraperen der superheltgruppen holder hus. Dette betyr nye muligheter og nytt spillerom for serieskaperne J. Michael Straczynski (tekst) og Mike Deodato jr. (tegning). Vi får se heltene i aksjon mot forbryterorganisasjonen Hydra, som for anledningen sender en gjeng Avengers-kopier mot dem. Dermed blir det slåssing så det holder, men det er ikke det man sitter igjen med som høydepunktet i heftet. Det står May Parker for når hun avvæpner Wolverine med en skarp kommentar. Ubetalelig! Samhandlingen mellom tante May, Peter Parker, konen Mary Jane og Avengers-medlemmene er også troverdig, og det gjør at man som leser føler at det er mennesker som skildres og ikke ikoner.

Spider-Man nr. 7/2006 er et utmerket hopp på-punkt for lesere som ikke følger edderkoppheltens blad til vanlig. Dette er god underholdning med superhelter laget av dyktige serieskapere.

Spider-Man nr. 7/2006
USA: Amazing Spider-Man nr. 519-520
52 sider
33 kroner
Egmont Serieforlaget

(Teksten er tidligere publisert hos Serienett.)

Anmeldelse: Tysk All-Star Superman nr. 1

Serieskaperne Grant Morrison og Frank Quitely har et godt rykte både i tegneseriebransjen og blant superheltfans. Her i Norge er de best kjent for sin innsats på New X-Men, som ble gitt ut i det norske X-Men-heftet mellom 2003 og 2005. I fjor fikk Morrison og Quitely muligheten til å lage en ny tegneserie med Superman for DC Comics. Forlaget har et egen utgivelsesprogram, All-Star, der DCs kjente superhelter presenteres på en ny måte. Først ut var All-Star Batman & Robin, som ble fjorårets bestselgende tegneseriehefte i USA. Morrison og Quitelys All-Star Superman var neste tittel i utgivelsesprogrammet, mens en All-Star-utgave av Wonder Woman er i emning i 2007.

All-Star-seriene har også fått utgivelser utenfor USA, og i juli kunne Panini Comics i Tyskland presentere All-Star Superman nr. 1. Heftet inneholder de to første Superman-historiene til Grant Morrison og Frank Quitely, og dette er glimrende superheltlesestoff. Det ligger en ironisk avstand til stoffet i Morrisons manus, og dette er kombinert med både spenning og melodrama. Det hele begynner med opprinnelseshistorien til Superman. Den fortelles på en utmerket måte over én side med fire ruter og åtte ord. Deretter sendes Superman til solen på redningsoppdrag, mens Lex Luthor introduseres som heltens erkerival og Lois Lanes forhold til Superman og Clark Kent blir gjennomgått. Quitely tegner på glimrende vis, og hans samarbeidspartner Jamie Grant bidrar med feiende flott fargelegging og digital tusj.

Målet ved All-Star-utgivelsene er at alle skal kunne plukke opp heftene uten spesielle forkunnskaper om tegneseriefigurene. I All-Star Superman nr. 1 oppnår man det målet i form av en glitrende historie i tegneserieform. I tillegg har den tyske redaksjonen bidratt med både for- og etterord der man settes enda bedre inn i All-Star-tenkningen til DC Comics samt får en flott presentasjon av serieskaperne. Panini satser i tillegg på glanset papir og limfrest rygg, slik at utgivelsen får en ekstra flott ramme. Det er slik denne anmelder ønsker å se en superheltutgivelse utenom det vanlige!

All-Star Superman nr. 1
USA: All-Star Superman nr. 1-2
52 sider
5,95 Euro
Panini Comics

6.8.06

-Flotte damer og dinosaurer

Øyvind Holen er ikke overvettes begeistret for Schibsted Forlagenes samling av Frank Chos miniserie Shanna. I dagens papirutgave av Bergens Tidende kaller anmelderen utgivelsen "overfladisk action" og triller terningen til en treer.

Mens Holen slår fast at "Cho tegner noen av bransjens flotteste damer og dinosaurer", mener han også at boken inneholder "en lettbent miks av Tarzan, Indiana Jones og Jurassic Park" som er "klisjefylt, innholdsløs og dårlig skrevet". I anmelderens øyne blir dermed Shanna "en unnskyldning for å tegne flest mulig scener med blodtørstige dinosaurer og en lettkledd Shanna".

Anmeldelse: X-Men nr. 4/06

Da tegneseriebransjens Oscar-pris, Eisnerprisen, ble delt ut i San Diego for noen uker siden, var det heftet Astonishing X-Men som gikk av med seieren i kategorien “Best continuing series”. Historiene fra dette amerikanske heftet har også vært trykt på norsk, og i X-Men nr. 4/2006 er innholdet i sin helhet viet Astonishing X-Men.

Det er serieskaperne Joss Whedon (tekst) og John Cassaday (tegning) som tar seg av Astonishing X-Men. Whedon er en kløpper på replikker og spennende handling, mens Cassaday er en glimrende tegner. X-Men nr. 4/2006 tar typisk nok for seg en blanding av spenning, melodrama og angst blant X-mutantene. Denne gangen må X-Men kjempe mot en sentinel, og på ny er det interne stridigheter. Dog er det ikke medlemmene i superheltgruppen som er problemet. I stedet er det selveste Farerommet som er motstander. Dermed klarer Whedon å lage en ny variant på at mutantene selv kan skape sine verste fiender.

Astonishing X-Men er godt superheltlesestoff. Denne anmelder foretrekker de første historiene fra det amerikanske bladet, men det gjør ikke innholdet i X-Men nr. 4/2006 dårlig. I tillegg gjør et godt resymé det lett å komme inn i heftet også for en tilfeldig leser.

X-Men nr. 4/2006
100 sider
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget

(Anmeldelsen er tidligere publisert hos Serienett.)

Anmeldelse: Dansk Giga nr. 37

28. august kommer Ultimate Spider-Man nr. 14 i salg her i Norge. I månedsskiftet juni/juli var den danske samtrykkutgaven av heftet i salg i form av Giga nr. 37. Der kunne man se de amerikanske originalheftene Ultimate Spider-Man nr. 60-64 i dansk språkdrakt.

Som vanlig kan Brian Michael Bendis (tekst) og Mark Bagley (tegning) by på god underholdning. I denne utgivelsen samarbeider de med tusjeren Scott Hanna, som ikke er kreditert i heftet. Ultimate Spider-Man er en utmerket superhelttegneserie som holder en høy standard. Den kan som vanlig by på spennende historier, flotte tegninger og spennende vrier i handlingen. I denne utgaven av Giga er det skapelsen av Ultimate-utgaven av skurken Carnage leserne er vitne til. Det gir leserne en god porsjon spykologisk drama der Peter Parker og Curt Connors (alias Lizard) settes i sentrum. I tillegg er Spider-Man selv i aksjon mot både Punisher, Gladiator og (selvsagt) Carnage selv. Heftet kan også by på en god porsjon lesverdig melodrama, der blant annet en viktig bifigur vandrer heden.

Giga nr. 37 er en super utgivelse som absolutt vil gi valuta for pengene når den norske utgaven kommer i salg senere denne måneden. Dette er vel verdt å få med seg!

Giga nr. 37 (Ultimate Spider-Man nr. 14)
116 sider
USA: Ultimate Spider-Man nr. 60-64
49,50 danske kroner
Egmont Serieforlaget

Superman Returns tar andreplassen

Etter en uke på kino, er Superman Returns inne på andreplass på den norske filmtoppen. I løpet av uke 30 så 66.468 nordmenn spillefilmen, melder Serienett. Det var ikke nok til å kapre førsteplassen forrige uke. Den har Pirates of the Carribean: Dead Man’s Chest med 90.959 besøkende.

Stadig færre norske kinoer viser X-Men: The Last Stand for tiden, og i uke 30 ble den sett av 712 kinogjengere. Det holdt til en nittendeplass for filmen om Marvel-mutantene. Til sammen har 110.118 nordmenn sett X-Men-filmen i år.