15.8.06

-Fullstendig avkledd manus

Øyvind Holen likte dårlig tegneserieversjonen av Superman Returns. I søndagens papirutgave av Bergens Tidende ga han utgivelsen terningkast 2 mens han stilte spørsmålstegn ved om "formatet har utspilt sin rolle". I dagens samfunn der man kan "skaffe seg dvd-en til odel og eie et drøyt halvår etter premieren" blir "seriene betydelig mindre interessante", mener anmelderen.

I vurderingen av filmspesialen slår han fast at "adapsjonen får med noen få nyanser som er underspilt i filmen, men mister desto mer i løpet av flere svært lite elegante snarveier."

Det stopper ikke der:
-Det tristeste er likevel å se hvordan manuset står igjen fullstendig avkledd og paddeflat etter at musikken, actionscenene og spesialeffektene er skrelt vekk, skriver Holen i Bergens Tidende.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Uten å gå videre inn på Holens slakt - han har sine meninger om mangt - kan man stille spørsmål om disse spesialheftene fra filmer har noen annen misjon enn å hente noen kroner fra kjøpere som kjenner til filmen og ønsker å få ytterligere underholdning. Noe de som regel ALDRI får - disse heftene er mer eller mindre uten unntak nokså verdiløse.

Selv innså jeg dette omkring Batman filmspesial til Batman II - dette er crap - og siden har jeg unngått alle sammen, selv om jeg er rimelig interessert i superserier og kjøper mye som kommer på norsk.

Følgende sannheter er innlysende:

1. Å se film på papir er kjedelig. Bruker man slavisk filmmanus blir dette skrale greier.
2. Det er svært vanskelig å tegne "ekte" mennesker (skuespillere) - superseriesjangeren handler for det meste om idealiserte mennesker/helter (hvem ser egentlig ut som Wonder Woman?) og normale, om enn påpyntede hollywoodskuespillere blekner i forhold. Om man griper seg ofte i å vurdere hvor tett tegneren/tusjeren makter å etterape skuespillerne. Da blir det ikke Batman man ser på arket, men Michael Keaton.
3. Utgiverne (originalforlaget) benytter som regel alltid standardtegnere til slike prosjekter, så man får heller ikke den kunstneriske løftet en Frank Miller ville ha gitt produktet.

Så man blir skuffet okke som. Bladene er cashcows for forlagene på kort sikt, på lengre sikt har de muligens negative sider ved at de sannsynligvis IKKE oppfordrer til videre leting i bladbunker for dem som kommer inn i serienes verden via et slikt hefte.

En bra løsning (for å skaffe flere kjøpere av norske hefter på sikt) hadde vært å utgi GODE serier (for eksempel lik de danske (GIGA/Superhelte) heftene i tilknytning til filmlanseringer, med en eventuell påskrift som knytter figur/film. Men det er vel ikke "markedsrettet" nok. Sukk. Så vi må nok slite med slike filmspesialer i lang tid ennå.

Sidekommentar: Etter min mening er den eneste brukbare (gode) filmspesialen den gode gamle ALIEN, tegnet av Walt Simonson, fra en gang seint på syttitallet. Her ser man hvordan en dyktig serieskaper virkelig utnytter mediet og skaper sin egen verden og visjon av subjektet. I tillegg må jeg nevne seriene Dark Horse har laget bygget på sjangerfilmer, som f.eks Aliens/Predator og Star Wars.
Hilsen Arild

12:11 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home