9.8.06

Anmeldelse: Tysk All-Star Superman nr. 1

Serieskaperne Grant Morrison og Frank Quitely har et godt rykte både i tegneseriebransjen og blant superheltfans. Her i Norge er de best kjent for sin innsats på New X-Men, som ble gitt ut i det norske X-Men-heftet mellom 2003 og 2005. I fjor fikk Morrison og Quitely muligheten til å lage en ny tegneserie med Superman for DC Comics. Forlaget har et egen utgivelsesprogram, All-Star, der DCs kjente superhelter presenteres på en ny måte. Først ut var All-Star Batman & Robin, som ble fjorårets bestselgende tegneseriehefte i USA. Morrison og Quitelys All-Star Superman var neste tittel i utgivelsesprogrammet, mens en All-Star-utgave av Wonder Woman er i emning i 2007.

All-Star-seriene har også fått utgivelser utenfor USA, og i juli kunne Panini Comics i Tyskland presentere All-Star Superman nr. 1. Heftet inneholder de to første Superman-historiene til Grant Morrison og Frank Quitely, og dette er glimrende superheltlesestoff. Det ligger en ironisk avstand til stoffet i Morrisons manus, og dette er kombinert med både spenning og melodrama. Det hele begynner med opprinnelseshistorien til Superman. Den fortelles på en utmerket måte over én side med fire ruter og åtte ord. Deretter sendes Superman til solen på redningsoppdrag, mens Lex Luthor introduseres som heltens erkerival og Lois Lanes forhold til Superman og Clark Kent blir gjennomgått. Quitely tegner på glimrende vis, og hans samarbeidspartner Jamie Grant bidrar med feiende flott fargelegging og digital tusj.

Målet ved All-Star-utgivelsene er at alle skal kunne plukke opp heftene uten spesielle forkunnskaper om tegneseriefigurene. I All-Star Superman nr. 1 oppnår man det målet i form av en glitrende historie i tegneserieform. I tillegg har den tyske redaksjonen bidratt med både for- og etterord der man settes enda bedre inn i All-Star-tenkningen til DC Comics samt får en flott presentasjon av serieskaperne. Panini satser i tillegg på glanset papir og limfrest rygg, slik at utgivelsen får en ekstra flott ramme. Det er slik denne anmelder ønsker å se en superheltutgivelse utenom det vanlige!

All-Star Superman nr. 1
USA: All-Star Superman nr. 1-2
52 sider
5,95 Euro
Panini Comics