30.1.07

Egmont med mer Superman og Batman

Det er ikke slutt på superheltutgivelser fra Egmont Serieforlaget selv om forlaget legger ned bokklubben Alle tiders superhelter og mister den norske Marvel-lisensen. Det er Serienett som melder dette.

I år planlegges det flere utgivelser, og blant dem er en samling av Batman-klassikeren "Year One" av Frank Miller og David Mazzucchelli. Historien ble første gang gitt ut i USA i Batman nr. 404-407 i 1987, og den kom på norsk i hefteform i Lynvingen nr. 1-2/1987.

Superman-historien "True Brit" fra 2004 har så langt ikke vært ute på norsk, og dette spesielle samarbeidet mellom John Byrne og John Cleese kommer også ut i Norge i regi av Egmont i år. Monty Python-legenden har her skrevet et manuskript om hva som ville hendt hvis Mannen av stål endte opp i Storbritannia og ikke USA.

Det er så langt ikke klart når disse utgivelsene er i salg.

16.1.07

Slutt for "Alle tiders superhelter"

Etter halvannet års drift legger Egmont Serieforlaget ned bokserien "Alle tiders superhelter". Dette var bokserien som presenterte det forlaget kalte “viktige historier om og med tegneserieverdens giganter - de fantastiske superheltene”. Så langt er det kommet ni bind, og den tiende boken i bokserien blir den siste. Det er Serienett som melder dette.

"Alle tiders superhelter" har inneholdt superhelttegneserier fra de amerikanske forlagene DC og Marvel. Blant annet er superhelter som Batman, Superman og Spider-Man representert i bøkene sammen med blant annet Watchmen. Siste bind i bokserien er en samling av superhelttegneserier der Alan Moore har hatt manusansvar. Denne boken kommer i salg til våren.

15.1.07

Anmeldelse: Black Orchid

Slutten av åttitallet var en meget interessant tid å følge med på hva som ble utgitt av amerikanske tegneserier. Det viste seg for forlagene at en rekke forsøk på mer sofistikerte tegneserier enn de vanlige superhelttegneseriene hadde sitt marked, og dermed dukket det opp flere spennende titler. DC Comics sendte ut et mantra om at tegneserier ikke lenger var for barn, og det ble forsøkt en rekke nye vinklinger. Flere moderne tegneserieklassikere kom ut på denne tiden fra forlaget. Alan Moore og Dave Gibbons serverte Watchmen, Frank Miller moderniserte Batman gjennom “The Dark Knight Returns” og “Year One”, Mike Grell revitaliserte Green Arrow, Keith Giffen og J. M. DeMatteis laget gøyal og lesverdig humor med superhelter i Justice League og Neil Gaiman sendte drømmekongen Morfeus ut i verden gjennom Sandman. Dette er tegneserier som også har vært utgitt i norsk språkdrakt.

Flere titler kunne vært nevnt i samme åndedrett, og en av dem er Black Orchid der nettopp Neil Gaiman har tatt seg av manuskriptet. Denne tegneserien står igjen som et av høydepunktene i denne perioden. Med Dave McKean som kunstnerisk ansvarlig produserte Gaiman en røff krimhistorie med handling i superheltuniverset til DC. Interessant nok er det ikke den man skulle tro var hovedpersonen som er det sentrale i historien. Hun forsvinner ganske tidlig i tegneserieboken, og mesteparten av historien blir en reise i DCs tegneserieverden for å få vite mer om hvem denne tegneseriefiguren egentlig var. Samtidig er dette en historie om verdens miljøutfordringer, noe som absolutt gjør den høyaktuell i disse tider.

Neil Gaiman er en dyktig forteller, og det viser han frem også i Black Orchid. Med seg har han Dave McKean, som han senere kom til å samarbeide med på en rekke prosjekter. Blant annet har McKean laget forsidene til en rekke Sandman-utgivelser. I Black Orchid er det McKean som setter stemningene gjennom en realistisk stil som nærmer seg fotografiet. Resultatet er vakkert, og kombinert med dyktig og spennende fargebruk får Black Orchid et nydelig preg.

Kanskje tiden er inne for å få ut mer av de gode, amerikanske tegneseriene fra åttitallet på norsk? Black Orchid er av meget høy klasse, og det hadde vært hyggelig å se utgivelsen sammen med for eksempel Alan Moores Swamp Thing eller Peter Milligans Animal Man i stive permer og norsk språkdrakt.

Black Orchid
ISBN 978-82-8170-029-1
160 sider
249 kroner
Seriehuset

(Teksten er tidligere publisert hos Serienett.)

9.1.07

Anmeldelse: X-Men nr. 6/2006

X-Men er en favoritt blant mange superheltinteresserte. Mutantene fra Marvel Comics er kjent for intrikate historier og mange spennende karakterer. Ofte betyr dette at en utgivelse med superheltgruppen ikke alltid er like lett å komme inn i, siden det stadig henvises til tidligere handling og tegneseriefigurene i seg selv har lange og noen ganger forvirrende bakgrunnshistorier.

I X-Men nr. 6/2006 finner man en kombinasjon av dette. X-Men-sjefen selv, Chris Claremont, leverer manuskript til fire historier, som utgjør tre forskjellige punkter å forholde seg til. Først ut er den todelte avslutningen av en historie som ble påbegynt i forrige hefte med X-Men. På besøk i Savage Land slåss X-Men og Ka-Zar mot en gruppe øgleskapninger. Deretter kommer et intermezzo som først og fremst er mer filosoferende og melodramatisk, før det hele avsluttes med historie preget av en kombinasjon av action og humor.

Chris Claremont kan sitt håndverk. Det er spennende å lese disse X-Men-historiene, og det er lett å la seg underholde av manusforfatterens verk. Når han i tillegg samarbeider med tegnere som Alan Davis og Mark Farmer i heftets første halvpart, blir resultatet en tegneserie med et flott grafisk uttrykk. Tom Raney og Scott Hanna, som har det kunstneriske ansvaret for resten av bladet, gjør også en dyktig jobb her – akkurat som i Thor-historiene Seriehuset ga ut på norsk i heftet Marvel Superheltene. Dermed blir dette også en oppvisning i flott og kyndig tegnearbeid.

Mens utgivelsen har et utmerket handlingsreferat fra de siste historiene i det norske X-Men-heftet og litt bakgrunnsinformasjon om enkelte av tegneseriefigurene, hadde det gjort seg med mye mer. I denne utgivelsen vrimler det av tegneseriefigurer fra Marvels mutantmenasjeri, og en del av handlingen krever at man faktisk kjenner dem godt. Dermed blir dette først og fremst en utgivelse for de med solid fordypning i Marvel-mutantene – eller som lar det bli utgangspunktet for å skaffe seg den fordypningen.

X-Men nr. 6/2006
100 sider
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget

(Teksten er tidligere publisert hos Serienett.)

7.1.07

Hvor går Schibsted Forlagene?

Schibsted Forlagene har nå overtatt den norske lisensen for superhelttegneserier fra forlaget Marvel Comics. Som Serienett meldte i november, kommer forlaget til å gi ut Spider-Man, Spider-Man Kids og X-Men i Norge. Om det blir flere titler utover noen filmspesialer, er så langt ikke kjent.

Denne uken sendte Schibsted Forlagene ut et nyhetsbrev for januar måned. Mens nyhetsbrevet nevner det nye M-heftet, Conan, mangatitler som Shonen Jump og Love Hina, er de nye Marvel-bladene ikke tatt med. Dermed trekker Superhelter i Norge som konklusjon at Schibsted Forlagenes Marvel-utgivelser først tar til i februar.

Hvor Schibsted Forlagene starter opp i kronologien til X-Men og Spider-Man er heller ikke kjent. Egmont Serieforlaget stoppet sine Spider-Man-utgivelser med sjette avsnitt av den tolvdelte historien "The Other". Det er sannsynlig at Schibsted Forlagene vil gjøre ferdig den historien, men dette kan være et vanskelig hopp på-punkt i forbindelse med å lansere et nytt, norsk Spider-Man hefte. Det er dermed mulig at forlaget satser på å begynne et annet sted i kronologien til edderkopphelten. Et godt sted kan være der Spider-Man utstyres med ny drakt i amerikansk Amazing Spider-Man nr. 529. Da kan "The Other" for eksempel gjøres ferdig i en egen utgivelse eller med et resymé i et Spider-Man-hefte.

For X-Men stoppet Egmont Serieforlaget med en historie fra Uncanny X-Men nr. 461. Det neste amerikanske originalheftet, Uncanny X-Men nr. 462, har handling som må sees i sammenheng med miniserien House of M, som ikke har vært ute på norsk. Derimot ga Egmonts danske og finske samtrykkpartnere ut denne miniserien i to hefter i fjor.

I følge en postering av redaktør Michael G. Nielsen i dansk Egmont på forlagets superheltforum, vil ikke Schibsted Forlagene ha samtrykk med Egmont i Danmark på forlagets Marvel-utgivelser. Like fullt er det interessant å se hva danskene gjør nå i 2007. Nettsiden superhelte.dk viser at årets første danske X-Men, som kommer i slutten av januar, har en forside som er hentet fra amerikansk X-Men nr. 177. Superhelter i Norge antar dermed at danskene starter sine utgivelser i år med de X-Men-relaterte historiene fra crossoveren "Decimation", som er en fortsettelse på House of M. Dette vil også være et greit startpunkt for nye, norske X-Men-hefter, og Superhelter i Norge ser ikke bort fra at Schibsted Forlagene starter sine utgivelser her.

Anmeldelse: Ultimate Spider-Man nr. 15

Det kan være det er Ultimate Spider-Mans svanesang på norsk vi er vitne til i form av Ultimate Spider-Man nr. 15. Egmont Serieforlagets plan var å legge ned heftet, men det kan det bli en endring på hvis den nye, norske lisenshaveren, Schibsted Forlagene, har tro på Ultimate-versjonen av edderkopphelten.

Som alltid er Ultimate Spider-Man en utmerket superhelttegneserie, og Ultimate Spider-Man nr. 15 er heller ingen skuffelse for leserne. Brian Michael Bendis (manuskript), Mark Bagley (tegning) og tusjeren Scott Hanna har denne gangen fokus på privatpersonen Peter Parker. Etter hendelsene i forrige hefte, er Spider-Man pensjonert, og Parker konsentrerer seg om livet som skoleelev. Men slikt varer ikke lenge i superheltverdenen, og Spider-Man må nok en gang vise seg frem. I dette heftet er det Wolverine og Human Torch som gjester serien, og klart best er historien der Wolverine og Spider-Man bytter kropp, slik at mutanten går inn og overtar Peter Parkers liv. Dette er både morsomt og en annerledes måte å angripe genren på.

Bendis er en dyktig forteller. Han kan lage spenning og underholdning, og en tegner som Mark Bagley holder meget høy standard. Redaksjonelt sett er utgivelsen bra, og Jens E. Røsåsens oversettelse er som vanlig meget god. Også denne gangen følger Egmont Serieforlaget opp med et godt resymé som gir nye lesere et godt utgangspunkt for å komme seg inn i utgivelsen. Det er flott, og forhåpentligvis vil også Schibsted Forlagene følge dette opp i forlagets kommende Marvel-utgivelser.

Ultimate Spider-Man nr. 15
USA: Ultimate Spider-Man nr. 65-69
116 sider
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget

3.1.07

Fantastic Four 2-traileren er klar

Til sommeren inntar Fantastic Four kinolerretet igjen. Denne gangen heter spillefilmen Fantastic Four 2: Rise of the Silver Surfer, og i filmen vil både Silver Surfer, Galactus og Dr. Doom figurere. I følge filmens offisielle nettside er den amerikanske premieren satt til 15. juni, mens den kommer til Norge i løpet av sommermånedene. I desember ble en trailer for filmen presentert på amerikansk kino. Traileren, som blant annet viser en kamp mellom Human Torch og Silver Surfer, er nå tilgjengelig på internett gjennom nettsidene til Marvel Comics.