31.12.06

Superheltåret 2006

2006 er et overgangens år for norske utgivelser av superhelttegneserier. Dette er det siste året Egmont Serieforlaget har de norske rettighetene til superheltene fra Marvel Comics, og fra 2007 er det Schibsted Forlagene som har ansvaret for utgivelser av blant annet Spider-Man og X-Men.

Egmont Serieforlaget har stått for jevnlige utgivelser av heftene Spider-Man, Spider-Man Magazine og X-Men i 2006. I Spider-Man begynte man året med å gjøre ferdig den første, lange, tolvdelte historien fra det amerikanske heftet Marvel Knights: Spider-Man. Deretter satte forlaget historier med Spider-Man som medlem av New Avengers på trykk, før året ble rundet av med starten på den tolvdelte historien ”The Other”, som er et viktig vendepunkt i superheltens historie. I alt ble det tolv nummer av Spider-Man i 2006. Det kom også fire hefter av Ultimate-utgaven av edderkopphelten, Ultimate Spider-Man. Disse utgivelsene ble de eneste glimtene inn i Marvels Ultimate-univers for norske lesere i 2006.

I tillegg ga forlaget ut Spider-Man Magazine, som hadde en håndfull utgaver i 2006. Her presenterte Egmont Serieforlaget superhelten i historier tilrettelagt for barn i småskolealder. Den danske samtrykkversjonen har i følge redaktør Michael G. Nielsen hos dansk Egmont vært det bestselgende superhelttegneseriebladet i Danmark, mens det ikke er kjent hvordan salget har vært i Norge. Forlagssjef Dag Lønsjø hos Schibsted Forlagene har sagt til Serienett at forlaget vil fortsette å gi ut denne tittelen, og Superhelter i Norge vil anta at det betyr at salget sannsynligvis er bra også her på berget. Det er i så fall et godt tegn, da godt salg vil føre til en god rekruttering til genren. På sikt kan det bety et større utgivelsesprogram av superhelttegneserier i Norge.

X-Men har vært meget synlig i norske medier i 2006. Det er selvsagt spillefilmen X-Men 3: The Last Stand som sørget for dette, og filmen hadde også over 100.000 besøkende i norske kinosaler i år. I tegneserieheftet startet året med nye, gode historier fra det amerikanske bladet Astonishing X-Men med selveste Joss Whedon som manusansvarlig. Året ble avsluttet med høy standard på tegneseriene med X-Men-historier fra heftet Uncanny X-Men der Chris Claremont stod for manuskriptet. Ellers hadde Egmont noen Marvel-utgivelser i bokserien Alle tiders superhelter. ”På lag med Spider-Man” viste historier der edderkopphelten samarbeider med andre tegneseriefigurer, ”Opp av asken” samlet en rekke gode X-Men-historier fra åttitallet, mens ”Kosmisk krig” presenterte den tolvdelte miniserien Secret Wars av Jim Shooter og Mike Zeck.

Seriehuset var tilbake med nye Marvel-utgivelser i 2006. Det kom to utgivelser med Punisher i Marvel Action Album, mens to blader med Marvel Superheltene presenterte Avengers og Thor. I tillegg kom Daredevil: Gul i egen bok. Schibsted Forlagene kunne også by på en Marvel-bok. Shanna av Frank Cho kom i stive permer og samme format som forlagets bøker med Pondus og Kollektivet.

DCs superhelter var relativt anonyme i norske bladhyller i 2006. Til tross for spillefilmen Superman Returns, som hadde over 140.000 besøkende på kino, kom det bare én hefteutgivelse. Det var tegneserieversjonen av filmen. Ellers ble det gitt ut flere bokutgivelser med superhelttegneserier fra DC Comics. I Alle tiders superhelter kom tegneserieklassikeren Watchmen av Alan Moore og Dave Gibbons, en ny samling med Batman-historier tegnet av Neal Adams samt Superman-boken Årets mann av Jeph Loeb og Tim Sale. Egmont ga også ut Sandman-boken ”Evige netter” av Neil Gaiman og tegnere som Milo Manara og Bill Sienkiewicz, mens Seriehuset ga ut en annen bok med Gaiman-manus: Black Orchid tegnet av Dave McKean.

Alt i alt har 2006 vært et bra, norsk superheltår. Mye gode tegneserier har vært ute på markedet, men det savnes en satsing på superhelttegneserier fra DC Comics i hefteformat. I bokformatet har det vært DC-utgivelsene som har vært mest interessante. Både Watchmen, Black Orchid, Superman: Årets mann og Batman: Demoniske møter er solide trumfkort og gode bidrag til tegneseriebokhyllene. I tillegg skal Egmont Serieforlaget ha ros for å ha valgt spennende og gode historietråder til bladet X-Men, slik at heftet har vært interessant lesestoff av høy standard året gjennom. Det samme gjelder Spider-Man, som har inneholdt lesverdige superhelttegneserier for et voksent publikum.

2007 blir et spennende år. Det er spesielt spennende å se hva Schibsted Forlagene vil gjøre ut av Marvel-lisensen. Kommer det flere heftetitler? Vil forlaget fortsette boksatsingen som Egmont har startet opp? Vil Seriehusets forsøk på trade paperback-formatet i form av Daredevil: Gul følges opp av Schibsted Forlagene og/eller andre forlag? Seriehuset har bebudet Sandman-utgivelser i 2007. Kommer det flere DC-serier fra dette og andre forlag? Hva gjør Egmont Serieforlaget med superhelttegneserier i 2007? Spørsmålene er mange, og det skal bli meget interessant å se hva som skjer. Genren er der, og gode serier som er uutgitt i Norge finnes det mange av.

Årets beste kåres på Serienett

I fjor hadde leserne av Superhelter i Norge gleden av å kåre årets norske superheltutgivelser for 2005. Kåringen gjentas for 2006, men da vil den bli gjennomført i regi av Serienett. Informasjon om kåringen legges ut på Serienett en av de første dagene.

Listen for 2005 så slik ut:

BESTE SUPERHELT: Batman

BESTE SUPERHELTHEFTE: X-Men

BESTE SUPERHELTBOK: Batman: Gotiske netter

BESTE SUPERHELTFORFATTER: J. Michael Straczynski

BESTE SUPERHELTTEGNER: Mike Deodato jr.

27.12.06

Kommentar: Daredevil: Gul

En ny tegneseriebok av serieskaperradarparet Jeph Loeb (manus) og Tim Sale (tegning) er ute på norsk. Tidligere har Egmont Serieforlaget gitt ut Spider-Man: Blå i 2003 og Superman: Årets mann tidligere i år. Denne gangen er det Seriehuset som kommer med Daredevil-historien Gul. Utgivelsen vil ikke bli anmeldt her på Superhelter i Norge, siden jeg selv står bak oversettelsen.

Daredevil:Gul ble først gitt ut av Marvel i USA i en miniserie på seks hefter i 2001. Den tar utgangspunkt i Matt Murdocks oppstart som superhelten Daredevil. Samtidig er dette også historien om hvordan Murdocks far, bokseren Battling Jack Murdock, ble drept og en historie om kjærlighetstriangelet mellom Matt Murdock og arbeidskollegene Foggy Nelson og Karen Page. Loeb og Sale bruker de eldste Daredevil-heftene fra 1964 som basis for denne historien sammen med noen drypp fra det Frank Miller fortalte om Daredevils opprinnelse i hans tegneserier om superhelten.

Daredevil: Gul har et tydelig sekstitallspreg, og både historie og stemning er retroaktig. Samtidig er det noe moderne over fortellerteknikken som brukes, og Tim Sale leverer her en av sine beste tegnerjobber. Fargeleggeren Matt Hollingsworth bidrar også til stemningen med vakker fargelegging som står til historien.

Denne utgivelsen selges ikke gjennom kiosker og butikker, men den kan bestilles inn gjennom bokhandlere, spesialbutikker for tegneserier eller nettbokhandlere som Haugen bok, Bokkilden og Bokklubben. Daredevil: Gul har ISBN 10-nummeret 82-8170-035-1 og ISBN 13-nummeret 978-82-8170-035-2. En dansk samtrykkutgave fra G. Floy Studio er for øvrig anmeldt av SleazeHound på denne nettsiden.

26.12.06

Anmeldelse: Spider-Man nr. 12/2006

Spider-Man har statusen som den mest profilerte superhelten i Norge. Med eget hefte med tittelen Edderkoppen på sekstitallet og fra 1978 til 1993 samt nye utgivelser som Spider-Man fra 1999 til frem til i dag, er det bare Superman som kan gjøre edderkopphelten rangen stridig i norske tegneseriehefter. Men der kommer Mannen av stål til kort, siden Superman ikke har hatt eget blad i Norge siden 1991.

Fra 2007 er det Schibsted Forlagene som skal utgi Spider-Man og X-Men i Norge. Spider-Man nr. 12/2006 blir dermed det siste Spider-Man-heftet i regi av Egmont Serieforlaget. Det byr på del 5 og 6 av den tolvdelte historien “The Other”. Den første halvparten av bladet viser Spider-Man på besøk i Dr. Dooms land Latveria sammen med to kjenninger av Peter Parker i Iron Man-rustning. Det er de ukrediterte serieskaperne Reginald Hudlin (tekst), Pat Lee (tegning) og Dream Engine (tusj og farger) som står bak denne historien, som ikke skriver seg inn i historien som noe Spider-Man-mesterverk. Siste del av bladet er derimot et fyrverkeri av en actionhistorie, der manusforfatteren Peter David og mestertegneren Mike Deodato jr. samarbeider med Joe Pimentel (tusj). Her er det spenning fra første til siste side, og David slår til med en helt overraskende slutt som bryter totalt med forventningene til superheltgenren. Oversetter Jens E. Røsåsen gjør som vanlig en utmerket jobb, og det er mye god hjelp til nye lesere i form av et godt resymé av tidligere handling.

Det blir spennende å se hva Schibsted Forlagene gjør med forlagets første utgivelse med Spider-Man etter nyttår. Går forlaget videre fra dette heftet og gir oss slutten på “The Other”? Starter man et annet sted i Spider-Man-kontinuiteten? Ønsker forlaget å servere et Spider-Man-hefte som ikke har fortsettende historier? Gjør man som svenskene og danskene har gjort og sender ut et Spider-Man-blad på 100 sider annenhver måned? Vil Spider-Man ha et hefte med fast biserie slik det var i 1984 og 1985 da Fantastic Four hadde fast tilhold i Edderkoppen? Mulighetene er mange, og i mellomtiden venter vi spent.

Spider-Man nr. 12/2006
USA: Marvel Knights: Spider-Man nr. 20 + Amazing Spider-Man nr. 526
52 sider
35 kroner
Egmont Serieforlaget

(Anmeldelsen er tidligere publisert hos Serienett.)

14.12.06

Watchmen roses

I søndagens papirutgave av Bergens Tidende ble Watchmen anmeldt. Bokutgivelsen fra Egmont Serieforlaget fikk terningkast 6 av Øyvind Holen, som omtalte den som "denne lynende intelligente serien".
-Serien rommer så mye at man aldri blir helt ferdig med den, for den intrikate strukturen avslører stadig nye hemmeligheter ved gjentatte lesninger, var blant det anmelderen utdypet det utsagnet med.

Watchmen er en del av Egmonts bokserie Alle tiders superhelter, og det var noe Holen fremhevde i sin anmeldelse.
-Endelig får vi en utgivelse som fortjener merkelappen, slo anmelderen fast i Bergens Tidende.

11.12.06

-Vakker tegneserie

Gårsdagens papirutgave av Bergens Tidende hadde en anmeldelse av Seriehusets bokutgivelse "Black Orchid" av Neil Gaiman og Dave McKean. Avisens anmelder Øyvind Holen triller terning til en firer og slår fast at dette er "en original vri på den obskure superheltinnen Black Orchid".

Holen mener at Black Orchid er "en vakker tegneserie", der det er "McKeans malte illustrasjoner" som "har holdt seg best". Konklusjonen til anmelderen er klar. Black Orchid "fortjener absolutt en norsk oversettelse".

-Terningkast 6

Watchmen-samlingen til Egmont Serieforlaget er anmeldt av Spirit. Anmelderen Henning Wisth er svært begeistret for utgivelsen og gir den terningkast 6. Han understreker i anmeldelsen at det er gått 20 år siden Watchmen første gang ble gitt ut, og gjennom denne serien ble folk flests forestillinger om tegneserier "gjort til skamme". Fremdeles er det noe med karakterene i Watchmen som "rører ved en nerve", mener anmelderen.
-Tegningene er også like ubehagelige og hardkokte. Ingenting er som å røske opp i litt atomfrykt, avslutter Wisth anmeldelsen.

6.12.06

Anmeldelse: Sandman - Evige netter

Neil Gaimans Sandman er en av tegneseriene som har vært med på å omdefinere det amerikanske tegneseriemarkedet. Sandman startet opp som en voksen tegneserie med grøssertrekk. Den var basert i superheltuniverset til DC Comics, men etter hvert ble den basis for et eget tegneserieunivers med elementer fra mytologi, historie og Gaimans egen fantasi.

Hovedpersonen i Sandman er drømmekongen Morfeus. Sammen med søsken som Død, Drift, Desperasjon og Destruksjon er han en del av en familie med gudeaktige krefter, som Neil Gaiman og en rekke tegnere har skildret gjennom 75 egne hefteutgivelser samt en rekke spesialhefter frem til serien ble lagt ned i 1996.

“Evige netter” ble utgitt på norsk tidligere i høst. Dette er en frittstående Sandman-utgivelse på syv kapitler fra 2003, der hvert av familiemedlemmene figurerer i egne historier. Det er helt klart en fordel å kjenne Sandmans univers før man åpner opp “Evige netter”, men innholdet fungerer like fullt greit nok som enkelthistorier på egne ben. Gaimans Sandman-fortellinger holder som regel meget høy standard, men i “Evige netter” serverer den britiske manusforfatteren flere historier av mer middels kvalitet. Dog skiller bokens to første kapitler seg ut som noe av det beste Gaiman har laget med Sandman. Den første historien, “Døden og Venedig”, er glimrende tegnet av P. Craig Russell og skildrer dekadente venezianere fra 1700-tallet i et møte med en moderne soldat på permisjon. En historie om begjær, satt en eller annen gang i middelalderen, er også ekstremt dyktig fortalt. Tegningene til mesteren Milo Manara er helt klart med på å gi dette inntrykket.

Sandman er og blir en stor tegneserie, og i “Evige netter” ser vi spor av dette i blant annet de to nevnte historiene. Ellers er dette godt lesestoff med bidrag fra dyktige tegnere. Innpakningen er utmerket, og “Evige netter” fremstår som et praktverk i tegneserieform.

Sandman: Evige netter
ISBN 82-429-3013-9
160 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget

(Teksten er tidligere publisert hos Serienett.)

1.12.06

Færre superheltutgivelser fra dansk Egmont

Egmont Serieforlaget i Danmark har nå presentert forlagets superheltprogram for 2007. I et nyhetsbrev sendt ut i går, kunne redaktør Michael G. Nielsen fortelle at forlaget reduserer fra en superheltutgivelse på 100 sider annenhver uke til tilsvarende tegneserieutgivelser med superhelter hver tredje uke. I tillegg kommer en månedlig utgivelse med barneutgaven av Spider-Man, Spider-Man Kids.

Det danske utgivelsesprogrammet av hefter på 100 sider består av titlene Spider-Man og X-Men. I tillegg kommer utgivelser med superhelter fra DC Comics. De to siste årene har forlaget satset på antologien Superman/Batman, men fra 2007 vil dansk Egmont gå bort fra dette formatet. Dermed vil de fem-seks utgivelsene med DC-titler være oneshots med fokus på blant annet Superman og Batman.

Som Serienett kunne melde tidligere i uken, er det Schibsted Forlagene som overtar Marvel-utgivelsene i Norge neste år. Da forlaget het Bladkompaniet, hadde det samtrykk med Egmont Serieforlaget i Danmark på tegneserieversjonen av den aller første Spider-Man-filmen. Det er så langt ikke kjent om forlagene vil ha samtrykk på noen av utgivelsene i 2007.