4.9.05

Hva velges bort?

Det er et aktivt samarbeid mellom de nordiske Egmont-forlagene omkring utgivelser av amerikanske superhelttegneserier. Forlagene lager et felles utgivelsesprogram for en rekke hefter, og de satser på samtrykk. Noen ganger er alle de nordiske søsterforlagene med, mens andre ganger står enkelte av forlagene over av forskjellige grunner.

I denne saken har Superhelter i Norge sett nærmere på årets utgivelsesprogram hos Egmont Serieforlaget i Danmark og Egmont Kustannus i Finland for å se hva Egmont i Norge velger bort av samtrykkprosjekter på tegneseriehefter.

I likhet med sine danske og finske søsterforlag satser Egmont Serieforlaget i Norge på tolv utgivelser med Spider-Man og seks utgivelser med X-Men. I tillegg har norske Egmont satset på utgivelser med Ultimate Spider-Man og Ultimate Fantastic Four. Det samme har finnene, som har plassert de samme utgivelsene fra Ultimate-universet i heftet Mega. Dansk Egmont gjør det samme, og nøyaktig de samme Ultimate-heftene finnes i bladet Giga. Men like fullt finnes det en forskjell i år: Både finsk og dansk Egmont gir ut to hefter med Supreme Power, mens det norske søsterforlaget velger bort denne tittelen, der J. Michael Straczynski (tekst) og Gary Frank (tegning) leverer Ultimate-utgaven av Marvels mer obskure superhelter Squadron Supreme. Det er synd at denne godbiten ikke kommer på norsk, da dette er en av Marvels beste serier de siste årene.

Den største forskjellen kommer først når man studerer forlagenes DC-utgivelser. Norske Egmont ga tidligere i år ut en utgave av Gigant, der de siste avsnittene av historien "Hush" med Batman kom på trykk sammen med en del av Superman-fortellingen "Birthright". Etter det var det slutt på DC-hefter fra Egmont i Norge inntil videre. Det var det ikke fra finske Egmont Kustannus. Etter å ha gitt ut det samme heftet i bladet DC Spesiaali, har forlaget fortsatt antologiprofilen. I DC Spesiaali har finnene dermed presentert ulike serier som Batman & Superman av Jeph Loeb og Ed McGuinness, Superman av Brian Azzarello og Jim Lee og Batman av Azzarello og Eduardo Risso. Dansk Egmont er med på samme galeien, og i heftet Giga presenteres de samme historiene som finnene gir ut i DC Spesiaali med undertittelen Superman/Batman. Heftet har i følge redaktør Michael G. Nielsen solgt så godt at danskene satser på en fortsettelse neste år. Men det blir med en viktig forskjell: I stedet for antologiformatet med flere serier i samme hefte, vil man satse på samlinger med mer avsluttede historier etter nyttår. Dette opplyser Nielsen i et nyhetsbrev sendt ut i juli.