3.9.05

Norsk Marvel-historie (del 4)

Fra ingenting til mangfold (1999-2005)

Det var en dyster tid for norske Marvel-fans etter at SEMIC lot heftet Edderkoppen gå inn i 1993. Forlaget mente at det ikke var marked for superhelttegneserier i Norge, og dermed fikk Spider-Man samme skjebne i landet som Superman fikk to år tidligere.

Men superheltene forsvant ikke for godt. I 1999 var Egmont Serieforlaget klar for å bringe vevspinneren tilbake på det norske tegneseriemarkedet. Akkurat som før var det i samtrykk med andre nordiske forlag, som hadde gitt ut tegneserier med Spider-Man mens serien var borte i Norge. Dermed slapp norske tegneserielesere å se et lavmål som "The Clone Saga", der Marvel gjennom et par år erstattet Spider-Man med en annen enn Peter Parker. Forlaget hadde nemlig funnet ut at det kunne lages spennende historier med tegneseriefiguren hvis det viste seg at den Peter Parker leserne kjente ikke egentlig var Peter Parker, men en klone. I USA raste salgstallene, og mange følte at Marvel pekte nese til dem ved å si "Vi har løyet for dere i årevis og tatt pengene deres samtidig".

Tiden var dermed inne for å revitalisere Spider-Man i USA. Forlaget hentet inn John Byrne, som først laget en miniserie med en oppdatert Spider-Man, "Chapter One". Her ble opprinnelseshistorien til tegneseriefiguren fortalt på ny med en del vrier på den opprinnelige historien samt at Marvel kunne plassere opprinnelsen til edderkoppsuperhelten på et nyere tidspunkt. For Egmont Serieforlaget var dette en glimrende mulighet til å gi ut tegneserien på nytt. En "ny" Spider-Man med en utmerket serieskaper og gode historier var et fint sted for nye lesere å hoppe på serien. I tillegg gjorde man et felles grep for alle de nordiske Marvel-utgivelsene: Forlagene begynte å bruke de originale, amerikanske navnene på både blader og figurer. Edderkoppen ble dermed relansert på det norske markedet som Spider-Man.

Spider-Man fra Egmont Serieforlaget har holdt det gående på det norske tegneseriemarkedet fra 1999 og frem til i dag. I tillegg til de månedlige utgivelsene, har leserne også møtt Spider-Man i to filmspesialer (den ene for øvrig fra Bladkompaniet), en kjempepocket fra 2005 og to bøker: "Spider-Man: Blå" av Jeph Loeb og Tim Sale fra 2003 og "De beste Spider-Man-historiene" fra 2004. Heftet Spider-Man var i begynnelsen på 68 sider, men det har etter hvert fått et fast sidetall på 52. Ellers har Egmont også latt norske serielesere få hilse på Ultimate-versjonen av Spider-Man i en rekke hefter på minst 100 sider. Det første av disse kom i 2002, og fra i 2005 har Ultimate Spider-Man blitt et eget blad i Norge.

Egmont har gitt ut flere Marvel-serier etter 1999. I 2001 og 2002 fikk Spider-Man følge av Wolverine i eget hefte. Heftet ble lagt ned etter 12 utgivelser, og i 2003 var figuren tilbake i Norge i en birolle i det nye heftet New X-Men. Her kunne Egmont presentere Grant Morrisons versjon av Marvels mutanter, og Wolverine: Origin ble biserie. I 2004 skiftet heftet navn til X-Men, og også andre X-Men-serier enn New X-Men ble gitt ut i heftet. Så langt har norske lesere fått nye hefter med X-Men i bladhyllen annenhver måned, og det ser ut til å fortsette på den måten. Egmont har også gitt ut tegneserieversjonen av de to X-Men-filmene i egne hefter.

Tre tykke hefter med Avengers ble gitt ut i Mega Marvel i 2000-2002. Her kunne man lese superheltgruppens eventyr med serieskaperne Kurt Busiek og George Perez ved roret. Fra 2000 satset Egmont også på utgivelser av ulike teamup-historier i Gigant, der tegneseriefigurer fra ulike amerikanske forlag gjester hverandre. Flere hefter hadde Marvel-helter involvert, og man kunne man frem til og med 2002 se opptredener av ulike konstellasjoner som Spider-Man/Backlash, Daredevil/Batman, Silver Surfer/Green Lantern, Wolverine/Deathblow og Fantastic Four/Gen 13.

I 2003 skiftet Gigant karakter, og det ble nå et hefte der ulike helter dukket opp i solohistorier i stedet for teamup-fortellinger. Dette året kom blant annet Ultimate-serier som Ultimate X-Men, Ultimate Marvel Team og Ultimates i heftet. Hulk fikk egen film i 2003, og smakebiter fra serien kom også på trykk i Gigant. I 2004 ble Gigant gjort om til en DC-antologi, slik at Mega Marvel i 2004 ble hovedhefte for øvrige Marvel-utgivelser enn det norske Spider-Man-heftet. Dette året ble det blant annet gitt ut flere smakebiter fra Ultimate-universet samt et hefte med Hulk, et hefte med Wolverine/Hulk og et hefte med Wolverine/Punisher. I 2005 kom det et hefte med Ultimate Fantastic Four, og Egmont Serieforlaget har også gitt ut en filmspesial med Fantastic Four.

Egmont har ikke vært alene på markedet med Marvel-tegneserier. I 2003 kom Seriehuset på banen, først i et samarbeid med Allers. Seriehuset satset på månedlige utgivelser av Daredevil i hefter på 52 sider, og blant annet ble alle historiene til Kevin Smith og Joe Quesada med den hornhodede halten ble gitt ut av forlaget. Seriehuset kjørte også Marvel Knights som biserie i heftet, som i slutten av 2004 var kommet til utgivelse nummer 15. En filmspesial med Daredevil kom i 2003, men den ble gitt ut av Egmont.

Seriehuset har også gitt ut antologiene Marvel Superheltene og Marvel Universet. I Marvel Universet fikk man hilse på Captain America, Iron Man og Black Panther gjennom seks utgivelser, og av Marvel Superheltene er det så langt kommet åtte hefter. Her har Fantastic Four av Carlos Pacheco og Thor skrevet av Dan Jurgens vært hovedserier. De to siste heftene inneholder også Avengers.

Seriehuset brakte også Punisher tilbake på det norske tegneseriemarkedet. Så langt er det kommet to hefter av Marvel Action Album, der vigilanten er tilbake i historier av Garth Ennis og tegneren Steve Dillon.