26.4.06

-Finnene klager ikke

Hvordan ser finske superhelttegneserielesere på utgivelsesprogrammet i landet. For å finne det ut, har Superhelter i Norge tatt kontakt med Petteri Oja. Oja driver nettstedet SarjakuvaRock, der man blant annet finner indekser over utgivelser av superhelttegneserier fra forlag som DC, Marvel og Image i Finland.

Det er norsk Egmonts finske søsterforlag, Egmont Kustannus, som står bak de finske superhelthefteutgivelsene. I tillegg til et månedlig hefte med Spider-Man, kommer X-Men annenhver måned, og DC-superhelter som Batman og Superman er representert gjennom heftet DC Spesiaali. DC Spesiaali kommer med seks utgivelser hvert år. Alle disse heftene kommer i samtrykk med Egmont Kustannus øvrige nordiske søsterforlag.

-Hva synes den finske superheltfansen om Egmonts program? Kommer det ut nok titler?
-Fansen er ikke fornøyd, men de klager ikke så høyt. Jeg tror at de fleste - også fansen - forstår at fordi Finland er et lite land er de tre titlene det meste som kan gis ut. På nittitallet var det fire titler hver måned, men det var annerledes tider - en tid før Playstation, internett og manga, forteller Petteri Oja til Superhelter i Norge.

-Er dere i Finland fornøyd med bare én DC-tittel, DC Spesiaali?
-Sånn passelig. Det var lenge det var INGEN DC-titler. Jeg har hørt at DC Spesiaali ikke selger godt, så sannsynligvis kommer den tiden tilbake, forklarer Oja.

DC Spesiaali kom i sin tid i samtrykk med Gigant fra Egmont i Norge. I fjor la det norske forlaget ned Gigant, og finnene gikk sammen med dansk Egmont for å produsere heftet. Superman-historien "Birthright" var påbegynt i det finsk/norske bladet, men den ble stoppet etter fem av tolv deler.
-Var det kommentarer fra finske fans etter at Egmont ikke trykket hele historien.
-Det var en løsning fansen ikke likte, sier den finske superheltkjenneren.

-Svensk og dansk Egmont vil starte opp et Spider-Man-hefte med 100 sider annenhver måned. Norsk og finsk Egmont vil fortsette med 52 sider hver måned. Hva synes finske fans om dette?
-Jeg har aldri hørt om dette før, men jeg har stilt spørsmål om dette på det finske tegneserienettstedet www.kvaak.fi. Rami Rautkorpi, som oversetter finsk Spider-Man, forteller at svensk/dansk Spider-Man vil inneholde de samme historiene som norsk/finsk Spider-Man. Jeg forstår egentlig ikke hvorfor de gjør som de gjør i Sverige og Danmark. Slik jeg ser det, er 52 sider hver måned bedre enn 100 sider annenhver måned. Men hvem vet hva som er årsaken, avslutter Petteri Oja.