21.2.06

Kommentar: Nyhetsformidling og Batman

Skal man være ærlig, så er det ikke mye man ser til tegneseriestoff i mediene. Noe dukker det da opp, men dessverre ikke i den grad genren fortjener. Den siste uken har en del norske medier omtalt en kommende amerikansk tegneserieutgivelse. Omtalen er fortjent, siden den har basis i en ordentlig nyhet. Selveste Frank Miller holder på med en historie for det amerikanske tegneserieforlaget DC Comics. I historien skal Batman slåss mot Al Qaida.

Det var i forbindelse med tegneseriefestivalen Wonder Con i San Fransisco at Miller fortalte om prosjektet. Nyheten ble blant annet brakt videre av det amerikanske internettmagasinet IGN, som omtalte saken 12. februar. Her på Superhelter i Norge lot vi være å skrive om dette da, siden vi først og fremst skriver om norske superheltutgivelser. Etter at Side 2 plukket opp nyheten 16. februar, siterte vi nettmagasinet dagen etter. Samme dag skrev nyhetsbyrået ANB om Miller, Batman og Al Qaida, og dermed ble saken også brakt videre til en rekke norske aviser. For øvrig brukte Side 2 ABC News som sin kilde, mens ANB hadde hentet stoffet sitt fra BBC.

Denne uken har flere medier hoppet på saken. TV2 Nettavisen skriver 21. februar om saken. Det samme gjør P4 og Topp. Mens P4 ikke oppgir kilde, har TV2 Nettavisen og Topp hentet sin informasjon fra den britiske avisen The Guardian. Sannsynligvis er det et oppslag datert 16. februar som er kilde.

Det er interessant å se hvordan de ulike mediene behandler stoffet. Mye kulturjournalistikk i Norge er i praksis å bruke sitatretten mens stoff fra utenlandske medier oversettes og deretter tilrettelegges for norske forhold. Side 2 gjør en god jobb i så henseende. En liten faktafeil er det dog. Frank Millers Batman-historie "The Dark Knight Returns" ble gitt ut i USA i 1986 og ikke 1987. Sannsynligvis har artikkelforfatter Ole Peder Giæver tenkt på den norske utgaven, som SEMIC ga ut i 1987.

Topp velger å legge vekt på propagandabiten i sin vinkling. Tidsskriftet får minus for å bruke filmbilder av Batman til saken. Her burde man presentert tegninger. Det blir også trekk for å bringe videre feil tittel på tegneserien. Topp kaller nemlig historien "Holy Terror" og ikke "Holy Terror, Batman". Det samme gjør ANB, som ellers har en kjapp og informativ sak. ANB hevder for øvrig i saken at det er "første gang Batman skal håndtere en trussel fra den virkelige verden". Det er fullstendig feil. Et utall historier med Batman skildrer realistiske og til og med hverdagslige hendelser. Dessverre er det ikke en peker til kilden i saken, men Frank Miller sa ikke noe slik under WonderCon. I hvert fall ikke hvis man skal tro Newsarama. Det amerikanske tegneserietidsskriftet har nemlig publisert ordrett hva Miller sa under tegneseriefestivalen.

P4 hevder blant annet at "tegneren Frank Miller har gitt seg i kast med et seriøst tema denne gangen" i en kjapp tekst. Da kan ikke skribenten Ida Jevne ha lest mye av Frank Millers verker. Serieskaperen tar til stadighet tar opp seriøse temaer. Vibeke Johnsen hos TV2 Nettavisen bommer også litt. Hun skriver nemlig at Frank Miller "har fått noe av æren for å ha gjenopplivet Batman de siste årene." Strengt tatt er det tyve år siden Miller gjenopplivet flaggermusmannen med "The Dark Knight Returns", så det er fullstendig feil. De siste årenes Batman-tegneserier fra Miller har ikke akkurat satt tegneserieverdenen i brann. Oppfølgeren til "The Dark Knight Returns", "The Dark Knight Strikes Again", solgte godt i 2001 og 2002, men det var ikke noe mer ved den. Fjorårets hefter av "All-Star Batman & Robin" solgte best i USA i 2005, men bladene var ingen gjenoppliving av Batman. Det var derimot Millers samarbeidsprosjekt med David Mazzuchelli; "Batman: Year One" fra 1987.

PS: Hvis du vil se og høre Frank Miller omtale "Holy Terror, Batman", så har SPACE gjort tilgjengelig et kort videointervju her.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

http://october.motime.com/post/553942

8:44 a.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home