13.7.06

Anmeldelse: Dansk X-Men Pocket nr. 1

Klassiske superhelttegneserier! Det er det Egmont Serieforlaget i Danmark for tiden kan tilby i en egen pocketbok med X-Men. Pocketboken inneholder historier fra 1975-1977 med Marvel-mutantene, og her føres man fra gjenskapelsen av X-Men av Len Wein og Dave Cockrum og inn i Chris Claremonts første fortellinger med superheltgruppen. Det er her spirene til dagens X-mutanter blir sådd, og vi opplever dannelsen av de nye X-Men og føres etter hvert videre til kamper med Sentinels, Count Nefaria, Magneto og Juggernaut. I tillegg får man oppleve transformasjonen av Marvel Girl til Phoenix.

Chris Claremont er en begavet forfatter, og her i begynnelsen av hans virke med X-mutantene får man nok en gang se hvorfor dette er mannen som har stått bak mange svært gode superhelthistorier. Tegneren Dave Cockrum skal heller ikke glemmes, og hans dyktige og dynamiske strek utfyller Claremonts historier på en utmerket måte. Også John Byrne dukker opp som tegner i pocketbokens siste historie, og dermed får man en forsmak på det mange regner som de mest lesverdige serieskaperne bak X-Men.

Dansk Egmont skal ha ros for denne samlingen. Her får man få mye og godt lesestoff for pengene i pocketbokens over 300 sider. Seriene gjengis i svart/hvitt, og danskene har valgt å beholde de gamle, danske navnene. Dermed heter X-Men Projekt X inne i boken, Nightcrawler kalles Sorte Springer og Wolverine blir til Jærven. Det er forfriskende å se for en nostalgiker som savner norske navn på heltene i norske superheltutgivelser. En slik utgivelse hadde for øvrig også gjort seg på norsk. Dette materialet er delvis uutgitt i Norge, og mesteparten av det som er trykt kom litt hulter til bulter i Atlantic Spesial i 1981 og 1982. Dermed ville en samling som denne vært å foretrekke.

X-Men Pocket nr. 1
ISBN 87-7679-123-8
308 sider
USA: Giant Size X-Men nr. 1 + X-Men nr. 94-108
59,50 danske kroner
Egmont Serieforlaget