12.6.06

Anmeldelse: Tysk X-Men nr. 65

Det er ikke til å stikke under en stol at programmet for superhelttegneserier er større i en rekke andre europeiske land hvis man skal sammenligne med Norge. I Tyskland er det forlaget Panini Comics som er mest aktiv. Forlaget har flere titler med superhelttegneserier fra DC Comics, men hovedfokuset ligger på ulike titler fra Marvel Comics.

Panini gir ut en rekke Marvel-serier i forskjellige formater. Blant dem er månedstittelen X-Men, der den nyeste utgaven er nr. 65. Heftet har mye til felles med det norske X-Men. Bladet er på 100 sider, i farger og fungerer som en antologi med ulike tegneserier med Marvels mutanter. Ellers satser Panini på en solid redaksjonell profil i heftet. Her er det både introduksjon til historiene i bladet, presentasjoner av tegneseriefigurer og kommende Marvel-utgivelser i Tyskland, leserbrev og en side med bakgrunnsstoff om den nye X-Men-filmen.

Innholdsmessig er dette en meget god samling med mutanthistorier fra Marvel. Det hele starter med en meget lesverdig historie fra X-Men nr. 173 og 174. Manusforfatter Peter Milligan samarbeider med tegneren Salvador Larroca om en fortelling der Mystique inntar X-mutantenes base for å bli medlem i X-Men. Her er det melodrama så det holder, men det hele holdes oppe av en spennende og stadig uforutsigbar utvikling i manuset. I tillegg leverer Larroca sine sedvanlige, glimrende tegninger.

Deretter overlates roret til Chris Claremont (manus), Alan Davis (tegning) og Mark Farmer. De presterer en historie der en gjeng mutanter med Captain Britain i spissen involveres i verdenen til House of M. Dette er ikke like spennende lesning som starten på heftet, og fortsettelsen på historien må tyske lesere vente til neste nummer med å få. Så følger en liten, sjarmerende historie med Angel i hovedrollen. Her er det Paul di Filippo som tar seg av manus, mens Cliff Richards og Norm Rapmund står for tegningene. Historien er koselig, den, men tegningene er noen hakk bak det tegnere som Alan Davis og Salvador Larroca serverer. Det samme gjelder tegningene til Yves Guichet i en solohistorie med Beast. Også denne er sjarmerende lesning og en god avrunding av en flott X-Men-utgivelse.

Skal man dømme ut fra dette heftet, er X-Men godt ivaretatt i Tyskland. Utgivelsen gir et meget godt inntrykk med flott innhold og en utmerket redaksjonell profil. Bruk av glanset omslagspapir trekker også opp, selv om denne anmelder hadde foretrukket limfrest rygg til et hefte på 100 sider.

X-Men nr. 65
USA: X-Men nr. 173-174 + Uncanny X-Men nr. 462 + X-Men Unlimited nr. 8
100 sider
5,95 Euro
Panini Comics