4.5.06

Kommentar: Nesten, NTF!

Når Norsk Tegneserieforum i forbindelse med Tegneseriens dag gir ut sitt gratishefte, er det noe som skurrer. Mens fjorårets gratishefte tok for seg norske tegneserier, velger NTF i år å satse på utenlandske tegneserier. Greit nok. Det er et tegneseriepolitisk valg der organisasjonen ønsker å mobilisere. Tanken er å få "forlagene til å satse mer på nye og andre typer tegneserier" enn det organisasjonen omtaler som et "fryktelig ensidig" utvalg dominert av "velkjente titler som Donald, Asterix og Tommy og Tigern". I tillegg har NTF som mål at "kulturmyndighetene bør hjelpe til med en støtteordning for oversettelse av kvalitetsserier".

Ikke noe galt med disse tankene, men kanskje fremstøtet skulle vært satt inn et annet sted. Tegneseriegenrens største problem ligger på et annet plan i Norge for tiden. Tegneseriesalget går ned, og stadig færre titler får plass i bladhyllene. Da blir det feil å peke på kvalitetstegneseriene som finnes utenfor Norge. I stedet bør man vise frem godbitene som allerede er å få tak i i norsk språkdrakt.

Gratisheftet til Norsk Tegneserieforum er en utmerket idé. Her kan man få spredd tegneserier også til dem som ikke kjøper serier til vanlig. Dessverre er det et problem med årets utgivelse. Den er på engelsk. Vi vet at nordmenn leser engelsk meget godt, men det er ikke like gode engelskkunnskaper blant de unge, potensielle tegneserieheftekjøperne. Barna som skal holde liv i den norske tegneseriebransjen i fremtiden burde hatt anledning til å få et godt utbytte av årets gratishefte.

Anbefalingen til NTF for neste års hefte er å satse på de unge. La de yngste få en mulighet til å komme inn i tegneserienes verden. Mat dem med utdrag fra gode tegneserier som gir dem lyst til å lese mer. Gi dem positive leseopplevelser som gjør at mor og far ønsker å forsterke en gryende tegneserieinteresse. Det er barna som er kunstartens fremtid, og det er de som er morgendagens lesere. Måtte det bli mange av dem!

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jeg er helt enig i dette. Hvis målet er å få flere til å lese tegneserier, er ikke den rette måten å sette fokus på ting som ikke er tilgjengelige, men heller å la smakebiter av det som utgis være hovedinnholdet.

Det ser også ut som om de største forlagene ikke er med på denne markeringen, noe som trekker arrangementet ned i mine øyne. I fjor var de mindre forlagene representerte i fullt monn, hva med å la utfordringen gå til de større forlagene til neste år.

Det trenger ikke bare være Donald, Edderkoppen og Tommy og Tigeren som kan trekkes frem, en rekke nye norkse serieskapere finnes både hos Egmont og Bladkompaniet.

Men jeg kunne tenke meg at hvert av de store forlagene kunne få lage "sine" gratishefter med ting de selv vil presentere, gjerne med ett eller eller to "flaggskip" som bærende elelmenter.

En annen ting er at jeg fikk inntrykk av at NTF i for stor grad fokuserte på utstillinger og arrangementer i Oslo, på bekostning av det som kunne gi en mer helhetlig presentasjon over hele landet.

Til slutt er det valg av dag for dette, som muligens kan passe i USA, men som her i Norge kolliderer med konfirmasjoner, eksamener og andre ting som gjør at mange, spesielt ungdommer, ikke kan ta del i arrangementet. Hvis formålet er å få nye lesere, og ikke bare lage noe som er interessant for innbarka seriefans, bør dette være på dagsordenen til neste år.

4:08 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home