20.2.07

Fantastic Four beste superhelttegneserie

Nylig kåret en norsk jury verdens beste tegneserier. Kåringen ble gjort i regi av RadioSelskapet på NRK P2, og i juryen satt Knut Nærum, Tonje Tornes, Morten Harper, Terje Thorsen og Øyvind Holen.

Mens Jimmy Corrigan av Chris Ware gikk av med seieren, var flere superhelttegneserier med på topp 30-listen. Best av dem var Fantastic Four av Jack Kirby og Stan Lee med en niendeplass. Watchmen av Alan Moore og Dave Gibbons ble nummer 11, mens Will Eisners The Spirit tok tolvteplassen. Lenger ned på listen var Frank Millers Batman-epos The Dark Knigh Returns på 21. plass, mens Neil Gaimans Sandman ble nummer 27.

Mens flere av titlene på listen ikke er publisert på norsk, er situasjonen annerledes for en rekke av superhelttegneseriene. Både Watchmen og The Dark Knight Returns er gitt ut på norsk. I tillegg er mange avsnitt av både Spirit, Sandman og Fantastic Four gitt ut på norsk i både hefter, bøker og album.

Når det gjelder Jack Kirby og Stan Lees utgave av Fantastic Four, er det helst det eldste materialet som er gitt ut på norsk. Av de beste historiene fra amerikansk Fantastic Four nr. 40 og utover, er det bare et fåtall hefter som er tilgjengelig i norsk språkdrakt. Blant dem er den første historien med Galactus og Silver Surfer, som sommerens spillefilm Fantastic Four 2: Rise of the Silver Surfer er basert på. Den ble utgitt i Marvelpocket nr. 2/1985.

18.2.07

Klart for norsk Ghost Rider-premiere

Den norske kinopremieren for spillefilmen Ghost Rider er bare et fåtalls dager unna. Nicolas Cage har hovedrollen som Johnny Blaze; en motorsykkelstuntmann som inngår en pakt med djevelen. Mens amerikanske kinogjengere allerede har fått stiftet bekjentskap med filmen, må de norske vente til 23. fabruar.

Tegneserien om Ghost Rider har hatt flere versjoner i USA. I Norge ble tegneserien presentert under navnet Spøkelsesrytteren i bladet Atlantic Special i 1982. Tegneseriefiguren har også hatt gjesteopptredener i norske Marvel-blader sammen med blant annet Spider-Man. I forbindelse med spillefilmen blir det ingen tegneserier med Ghost Rider. Det er redaktør Gøran Karlsvik i Schibsted Forlagene som opplyser dette til Serienett.
-Men litt redaksjonelt stoff om filmen har vi gjort plass til, forteller redaktøren til tegneserietidsskriftet.

Danske serielesere får derimot en slik mulighet. Forlaget G. Floy Studio gir nemlig ut en samling av fjorårets Ghost Rider-miniserie av Garth Ennis (manus) og Clayton Crain (tegning) i bokform. Utgivelsen har ISBN-nummeret 978-87-91630-31-6.

4.2.07

Schibsted Forlagene med Marvel i mars

Schibsted Forlagene satser på Spider-Man, X-Men og Wolverine i hefteformat, når forlaget kommer med superhelttegneserier i mars. Det er Serienett som melder dette. Spider-Man dukker opp i månedsheftene Spider-Man og Spider-Man Kidz. I tillegg blir det også X-Men fra Schibsted Forlagene. Marvelmutantene inngår i månedsbladet Marvel Spesial sammen med Wolverine.

Redaktør Gøran Karlsvik forteller til Serienett at Schibsted Forlagene har valgt å hoppe litt frem i tid i Spider-Man-kontinuiteten og starter med opptakten til Civil War.
-Selve Civil War-minien vil gå som biserie i månedsbladet, når den starter for fullt, sammen med andre “vanlige” Spider-Man-historier. Hele Civil War-sagaen er jo veldig viktig (og heftig) i Marvel-sammenheng. Så den vil dessuten krysse over i selve Spider-Man. Den vil også berøre vår Marvel Spesial: Wolverine-tittel etter hvert. Men først og fremst skal Wolverine en tur til Japan og jule opp Silver Samurai, blant andre. Marvel Spesial vil alternere mellom X-Men og Wolverine, med Wolvie som første tittel ut. I X-Men vil bl.a. oneshot-oppsummeringen av House of M (The Day After), samt miniserien Deadly Genesis, presenteres. Deretter blir det et fint strekk med Astonishing X-Men, forteller Karlsvik til Serienett. Han legger også til at det ikke er umulig at Schibsted Forlagene presenterer Spider-Man-historien “The Other” i en samlet form ved en senere anledning.

Marvel-heftene til Schibsted Forlagene får ikke et fast sidetall.
-Samtlige av disse tre titlene vil komme med en del utvidede tykke numre. I 2007 blir det 11 nr Spider-Man, siden vi kommer i gang litt sent. I 2008 de sedvanlige 12 i året. Marvel Spesial blir i 2007 10 totalt, 5 Wolverine, 5 X-Men. Men også der vil det nok lande på 12 nr totalt i 2008. Bladene er samproduksjon mellom Norge og Sverige, opplyser Schibsted-redaktøren.

Gøran Karlsvik ser frem til å arbeide med Schibsted Forlagenes Marvel-utgivelser.
-Jeg må si meg svært fornøyd med historiene vi har plukket ut fremover. En fin blanding av klassisk superaction og de litt større nybrottsarbeidene som tar sted nå om dagen. Det er selvfølgelig også planlagt filmspesialer. Se heller ikke bort i fra at det kommer en og annen spesiell liten godbit… Glem heller ikke Spider-Man Kidz, med serier, oppgaver og leketøy for de litt yngre superfansene! avslutter Gøran Karlsvik