30.7.06

-Fin tanke

I dagens papirutgave av Bergens Tidende har Øyvind Holen anmeldt Spider-Man Magazine nr. 1. Utgivelsen får terningkast 3 av anmelderen. Holen slår fast at dette er et "bra tiltak" som er "ment for den yngste fansen". Han synes utgivelsen er "en fin tanke", men samtidig mener anmelderen at heftet har et "slapt innhold". Dette forklarer Holen ved å peke på at historiene i heftet "bæres frem av endeløse kampscener og overfortellende tankebobler, og dessuten henger det dårlig sammen".

27.7.06

Svensk X-Men-pocket i salg

Egmont Serieforlaget i Danmark har gitt ut en egen pocketbok med X-Men denne sommeren. Nå følger Egmont Kärnan i Sverige etter. Mens danskene ga ut de første nye X-Men-historiene fra X-Men nr. 94-108 i sin pocket, har deres svenske søsterforlag valgt å satse på X-Men nr. 128-140. Det er den svenske oversetteren og tegneserieredaktøren Janne Helander som opplyser dette i en postering på et svensk tegneserieforum. Dermed kan svenske lesere se nærmere på klassiske mutanthistorier av Chris Claremont og John Byrne. Pocketboken inneholder blant annet "Dark Phoenix-sagaen", et møte mellom X-Men og Alpha Flight samt Wolverine i det som i praksis er en av hans første solohistorier. Alle disse historiene ble utgitt på norsk i heftet Prosjekt X i 1985.

Den svenske pocketboken har en utsalgspris på 69 svenske kroner og er på 238 sider. Boken har ISBN-nummeret 91-7269-734-2.

Anmeldelse: Spider-Man Magazine nr. 1/2006

Lenge hadde superhelttegneseriene barn som målgruppe. For tyve år siden kunne DC Comics slå fast som forlagets slagord at deres tegneserier ikke bare var for barn – selv om man hadde slike tegneserier også. I dagens superheltsegment er det først og fremst de voksne som er målgruppen. Det gir seg utslag i psykologiske tegneserier med voksne tema, og norske tegneseriehefter som Spider-Man, X-Men og Marvel Action Album med Punisher er vanligvis ikke egnet lesestoff for barn i småskolealder.

Dette har også Egmont Serieforlaget innsett, og første nummer av Spider-Man Magazine kom i salg tidligere denne måneden. Heftet er i magasinformat og kan by på korte, avsluttede tegneserier med edderkopphelten. I tillegg inneholder bladet tegneoppgaver, en plakat, presentasjoner av tegneseriefigurer fra bladet og en Spider-Man-leke.

Førsteinntrykket er helt klart positivt. Dette er greit lesestoff for Spider-Man-interesserte i aldersgruppen seks til ti år, men prisen er kanskje litt høy. For 39 kroner kunne man fått seg et enda tykkere Donald-blad og hatt penger til overs, men unge Spider-Man-fans har likevel en liten godbit i form av heftet. Det er jo ikke alle som elsker Disney-figurene, og et slikt Spider-Man-hefte kan være en flott introduksjon til tegneserienes verden.

Spider-Man Magazine nr. 1/2006
36 sider
39 kroner
Egmont Serieforlaget

(Anmeldelsen er tidligere publisert hos Serienett.)

26.7.06

Kristian i norske medier

Kristian Hellesund ble denne uken intervjuet av Klassekampen om Superman. Intervjuet kan leses her. I tillegg vil Kanal 24 intervjue Hellesund om superhelten i programmet Nyhetspuls 17 senere i dag. Intervjuet sendes direkte på radiokanalen en gang etter klokken 1700.

Positive førsteomtaler for Superman

På fredag er det norsk premiere for Superman Returns, men allerede i dag er de første filmanmeldelsene begynt å dukke opp i ulike medier i Norge. Først ute er Aftenposten, Adresseavisen og Side 2. Mest positiv av disse er Øyvind Bakke i Side 2, som slår fast at "Supermann imponerer" og gir terningkast 5. Bakke var i utgangspunktet skeptisk til spillefilmen, men han kunne gå ut fra kinosalen etter å ha definert Superman Returns som "en glimrende film" med både "humor, følelser og selvsagt - masse action". Martin Nordvik i Adresseavisen er ikke like positiv til Mannen av stål på kinolerretet, og han fremhever blant annet en dualitet mellom spenning og replikker:
-Som actionfilm fungerer «Superman Returns» i de mest fartsfylte og spektakulære scenene, mens dialogen formidles med mangel på engasjement og livskraft. Er det tilsiktet med en nesten oppgitt stemning i de fleste scener? undrer anmelderen seg.

Aftenpostens Espen A. Eik triller terningen til en firer i sin anmeldelse og er til tider kritisk til spillefilmen. Han mener blant annet at Superman Returns som helhet ikke er "sterk nok til å kunne bære sin egen bagasje, og det store spørsmålet filmen selv stiller, "Hvorfor trenger verden Supermann?", får ingen overbevisende svar". Samtidig mener Eik at filmen inneholder "velstrukturerte actionsekvenser", "flere stilige enkeltelementer" og "en interessant periferi".

Eisnerpris til X-Men

I forbindelse med helgens tegneseriefestival i San Diego, ble årets Eisnerpriser delt ut. I kategorien "Best continuing series" gikk det amerikanske heftet Astonishing X-Men av med seieren. Her er det Joss Whedon (tekst) og John Cassaday (tegning) som har fått ansvaret for å skildre Marvels mutanter. De første historiene fra serien er også gitt ut i Norge, og så langt i år har Astonishing X-Men vært fast inventar i det norske X-Men-heftet. Det nyeste bladet, X-Men nr. 4/2006, består til og med bare av historier fra det prisbelønnede amerikanske heftet.

Blant de andre norskaktuelle tegneseriene som ble belønnet med Eisnerpriser i helgen, er Fables. Biserien i Nemi-heftet vant i kategorien "Best serialized story" for historien "Return to the homelands". Ellers ble en komplett samling med Tommy og Tigern "Best archival collection project-comic strips" mens Alan Moore ble kåret til beste forfatter for blant annet sin innsats på Promothea, som man har sett på norsk i Inferno.

15.7.06

Anmeldelse: Spider-Man nr. 6/06

Det er høy kvalitet på norske superhelttegneserieblader for tiden. I Spider-Man nr. 6/06 har J. Michael Straczynski manusansvaret, og han kan nok en gang by på spenning, overraskende vendinger i historieforløpet og en god dose psykologisk drama. Her følger vi videre det tidligere mobbeofferet Charlie Weiderman etter at han ved et uhell har fått superkrefter. Kreftene brukes ikke i det godes tjeneste, og Weiderman benytter dem blant annet til å ta hevn på tidligere plageånder. Midt oppe i dette må Spider-Man til pers for å ordne opp – både som Weidermans tidligere klassekamerat og som superhelt.

Spider-Man-bladet er et godt kjøp for superheltinteresserte, men Straczynski skriver ikke for de yngste her. Mannen bak fjernsynsserien Babylon 5 vet hvordan han skal skape interessant lesestoff, og det gjør han til gangs sammen med den dyktige tegneren Mike Deodato jr. Deodato tegner realistisk og har en spennende side-layout. I tillegg finner vi også sekvenser i heftet tegnet av Mark Brooks og tusjeren Jaime Mendoza. Brooks og Mendoza kan by på en mer tegnefilm- og mangaaktig stil, som fungerer godt for å vise at handlingen foregår på et annet tidsrom.

Spider-Man nr. 6/2006
52 sider
USA: Amazing Spider-Man nr. 517-518
33 kroner
Egmont Serieforlaget

(Anmeldelsen er tidligere publisert hos Serienett.)

14.7.06

Forsmak på Batman-bok

Etter planen skulle neste bind i bokserien "Alle tiders superhelter" fra Egmont Serieforlaget kommet i salg i august. I følge Egmonts internettbutikk for tegneserier, serie.no, er boken allerede i salg. Den har fokus på Batman-serier tegnet av Neal Adams og har fått navnet "Demoniske møter".
-Denne boken samler Adams' Batman-kunst, fra før 1971 til i dag, og viser det fornyende og raffinerte i stilen hans. Vi møter Ra's Al Ghul, den første viktige av Batmans fiender som ble skapt i denne perioden, heter det blant annet på nettsiden.

Batman-boken er en fortsettelse på fjorårets "Gotiske netter". I oktober planlegger Egmont Serieforlaget å gi ut et bind med Superman i bokserien.

(Faksimile: serie.no)

13.7.06

Svensk medieinteresse for barne-Spider-Man

Den danske versjonen av det nye Spider-Man-heftet for barn kom i salg forrige uke. Neste uke kommer den norske samtrykkutgaven Spider-Man Magazine, mens svenskene får sitt Spider-Man Kidz denne uken. Det svenske heftet har fått omtale i media. En sak fra telegrambyrået TT er plukket opp av en rekke aviser. I tillegg har det svenske medietidsskriftet Resumé skrevet om utgivelsen. Til Resumé kan affärsområdeschef Marika Bark hos forlaget Egmont Kärnan fortelle hvorfor man prøver en slik satsing i Sverige.
-Spider-Man går väldigt bra och vi har fått väldigt många läsarbrev från yngre barn. Spider-Mans popularitet bland barn har aldrig varit större, forteller Bark til tidsskriftet.

Planen er en snillere handling enn i det vanlige, svenske Spider-Man-bladet. I tillegg skal innholet tilpasses til denne yngre målgruppen.
-Innehållet kommer att vara enklare och bestå av kortare, fristående äventyr som är lättare för barn att ta till sig. Det är som en förskoletidning och riktar sig mot barn som är 5-8 år där föräldrarna spelar en större roll, forklarer Marika Bark til Resumé.

Anmeldelse: Dansk X-Men Pocket nr. 1

Klassiske superhelttegneserier! Det er det Egmont Serieforlaget i Danmark for tiden kan tilby i en egen pocketbok med X-Men. Pocketboken inneholder historier fra 1975-1977 med Marvel-mutantene, og her føres man fra gjenskapelsen av X-Men av Len Wein og Dave Cockrum og inn i Chris Claremonts første fortellinger med superheltgruppen. Det er her spirene til dagens X-mutanter blir sådd, og vi opplever dannelsen av de nye X-Men og føres etter hvert videre til kamper med Sentinels, Count Nefaria, Magneto og Juggernaut. I tillegg får man oppleve transformasjonen av Marvel Girl til Phoenix.

Chris Claremont er en begavet forfatter, og her i begynnelsen av hans virke med X-mutantene får man nok en gang se hvorfor dette er mannen som har stått bak mange svært gode superhelthistorier. Tegneren Dave Cockrum skal heller ikke glemmes, og hans dyktige og dynamiske strek utfyller Claremonts historier på en utmerket måte. Også John Byrne dukker opp som tegner i pocketbokens siste historie, og dermed får man en forsmak på det mange regner som de mest lesverdige serieskaperne bak X-Men.

Dansk Egmont skal ha ros for denne samlingen. Her får man få mye og godt lesestoff for pengene i pocketbokens over 300 sider. Seriene gjengis i svart/hvitt, og danskene har valgt å beholde de gamle, danske navnene. Dermed heter X-Men Projekt X inne i boken, Nightcrawler kalles Sorte Springer og Wolverine blir til Jærven. Det er forfriskende å se for en nostalgiker som savner norske navn på heltene i norske superheltutgivelser. En slik utgivelse hadde for øvrig også gjort seg på norsk. Dette materialet er delvis uutgitt i Norge, og mesteparten av det som er trykt kom litt hulter til bulter i Atlantic Spesial i 1981 og 1982. Dermed ville en samling som denne vært å foretrekke.

X-Men Pocket nr. 1
ISBN 87-7679-123-8
308 sider
USA: Giant Size X-Men nr. 1 + X-Men nr. 94-108
59,50 danske kroner
Egmont Serieforlaget

12.7.06

Shanna kommer i august

Schibsted Forlagene satser blant annet på tegneseriebøker, og i august er tiden inne for å gi ut en Marvel-tegneserie mellom stive permer. 1. august kommer en stor, innbundet bok med Shanna The She-Devil i salg. Den kan kjøpes i bokhandel, seriebutikker og direkte fra forlaget, melder Serienett.

Mannen bak Shanna-serien er Frank Cho. Cho er best kjent for humortegneseriene Reservatet og University, som begge er gitt ut i Norge. Reservatet går for tiden i heftet Nemi, men serien skal senere i år over til Ernie-bladet. Tidligere i år har også Chos arbeid med Spider-Man vært på trykk i Norge.

Shanna dukket opp som en miniserie på syv hefter i USA i fjor. Egentlig hadde Frank Cho levert en actionfylt tegneserie med en del nakenhet, men dette elementet ble tonet ned av Marvel i den endelige utgaven. Marvels sensur gjorde at Cho måtte tegne om noen av sidene av tegneserien.

Frank Chos Shanna skiller seg fra den Shanna som var vært på trykk i Norge i heftene Ka-Zar og Punisher. Dette er en nyversjon av tegneseriefiguren, og Cho skildrer hva som skjer når en militærenhet havner på en øde øy og oppdager et genetisk eksperiment i et nazistlaboratorium. Eksperimentet er Shanna - en kvinnelig drapsmaskin med et dusin menns styrke, og den styrken får hun bruk for i en spennende historie med grøsserelementer. Blant annet er stadige angrep fra dinosaurer en viktig ingrediens.

11.7.06

Anmeldelse: Tysk All-Star Batman nr. 1

Det bestselgende tegneserieheftet i USA i 2005 var All-Star Batman & Robin nr. 1. Batman-historien derfra er nå gitt ut i Tyskland av forlaget Panini Comics som første del av utgivelsen All-Star Batman nr. 1. All-Star Batman er en praktutgivelse som presenterer tegneseriene i samme gate som Seriehusets Marvel Action Album. Her går det i limfrest rygg, kartongomslag og glanset papir. Heftet er en fryd å se på, men holder også innholdet mål?

For å ta det redaksjonelle først. Heftet starter med en innledning om innholdet og forteller litt om bakgrunnen for All-Star Batman og seriens sammenheng med det vanlige DC-universet. I tillegg kan man lese en artikkel om Batmans medhjelper Robin i et historisk perspektiv. Dette er av høy standard, og den tyske redaktøren Christian Grass skal ha ros for en solid tilpasning av utgivelsen for både tilfeldige og vanlige superhelttegneserielesere.

Det er ikke hvem som helst som står bak historiene i All-Star Batman. Ingen ringere enn Frank Miller (manus) og Jim Lee (tegninger) har presentert en alternativ utgave av flaggermusmannen. Historiene foregår i en helt egen kronologi utenfor det vanlige DC-universet, og i All-Star Batman nr. 1 blir vi tatt med til dagen Dick Grayson ser foreldrene sine bli skutt ned og drept i sirkuset der de arbeider. En følge av dette er at Batman kidnapper Grayson for å rekruttere ham til krigen mot forbrytelser og ondskap.

Det er en sint og bisk Batman vi møter i heftet. Aggresjonsnivået er høyt i både Batmans handlinger og replikker. Samtidig er det en friskhet over det hele. Det er troverdig at en forbryterbekjemper har en slik atferd. Batman har selv opplevd som barn at foreldrene hans ble drept av en skurk, og at det koker mellom pannebraskene hans er ikke usannsynlig. Dermed blir handlingene hans både uforutsigbare og uvanlige.

All-Star Batman er en god tegneserie med et lesverdig manus og flotte tegninger. Jim Lee er en av de store tegnerstjernene i USA, og det er ikke uten grunn. Her samarbeider han med tusjeren Scott Williams, og sammen leverer de et produkt som det er en fryd å se på. Miller står for et manus der man hele tiden undrer seg på hva som skjer på neste side, og sluttproduktet er meget godt. Dette er blant kremen av superhelttegneserier!

Denne tyske utgivelsen er et godt håndverk. Innholdet er flott, og presentasjonen er utmerket. Tør vi håpe på en norsk utgivelse også?

All-Star Batman nr. 1
USA: All-Star Batman & Robin nr. 1-2
52 sider
5,95 Euro
Panini Comics

10.7.06

Filmspesial i august

"Superman Returns" er blant de mest populære spillefilmene i USA for tiden. I norske kinosaler dukker filmen først opp 28. juli, og 31. august kommer en filmspesial i salg i Norge. Det er redaktør Hege Høiby hos Egmont Serieforlaget som opplyser dette til Serienett.

Tegneserieversjonen av "Superman Returns" er laget av Martin Pasko (manus) og Matt Haley (tegninger). Den amerikanske utgaven fra DC Comics kom i salg i USA i forrige uke.

9.7.06

Anmeldelse: Dansk Spider-Man Kids nr. 1

17. juli kommer det nye, norske Spider-Man-heftet i salg. Heftet skal hete Spider-Man Magazine og er beregnet for barn. Det vanlige Spider-Man-månedsbladet har i praksis vært et hefte for voksne lesere, og med den nye utgivelsen kan Egmont Serieforlaget presentere et superheltblad de yngre kan få utbytte av.

I Danmark er samtrykkutgaven av Spider-Man Magazine allerede i salg, og dansk Egmont har slått på stortrommen i markedsføringen av heftet. Ukens utgave av danskenes Donald-blad, Anders And, hadde en Spider-Man-plakat som bilag, og baksiden av plakaten gis det informasjon om det nye heftet. Her heter det at Spider-Man-bladet er et blad på 32 sider med "spændende historier, mal-selv opgaver, små spil, opgaver og meget mere". Heftet beskrives også som et blad "hvor alle kan være med".

Spider-Man Kids, som er den danske tittelen, gir et flott førsteinntrykk. Utgivelsen er i albumformat, og omslaget er på glanset papir. Innholdet er to korte historier der action er i fokus, og de psykologiske, voksne elementene som har vært servert i det vanlige Spider-Man-bladet er ikke-eksisterende. Det passer målgruppen utmerket. Historiene er OK tegnet, og handlingen drives fremover av brukbare manuskripter. Eller trekker en sides innledning om Spider-Man positivt opp. Det samme gjelder en flott tosiders presentasjon av skurken Vulture.

Egmont Serieforlaget skal ha ros for utgivelsen. Dette er et bra produkt for unge lesere, og det skal bli spennende å følge magasinet videre.

Spider-Man Kids nr. 1
36 sider
29,50 danske kroner
Egmont Serieforlaget

8.7.06

Anmeldelse: Fantomet nr. 13/2006

Det er mye valuta for pengene i jubileumsnummeret av tegneserieheftet Fantomet. Bladet er helt og holdent viet tegneseriefiguren, som har syttiårsjubileum i år. Over 164 sider i farger kan man lese ni historier med Ånden som går. Tanken bak er å vise frem forskjellige måter å presentere tegneseriefiguren på, og her finnes det både avisstriper, søndagssider og lisensproduserte Fantomet-historier fra forskjellige land og forlag. Det hele er bundet sammen med en interessant introduksjon og artikler om Fantomet på film og Fantomet-utgivelser rundt omkring i verden. Flere av historiene er aldri tidligere trykt på norsk, og enkelte av dem har ikke vært publisert i Norge i farger før nå.

Det hele starter opp med den historiske Fantomet-fortellingen ”Parykkens hemmelighet” fra Shakespeares tid. Det er Fantomet-skaperen selv, Lee Falk, som står bak sammen med tegneren Sy Barry. Dette er en av serieskaperteamets beste historier, og den er en flott overtyre til neste historie, ”Karnevalet”, der de samme serieskaperne slår seg løs med en god Fantomet-thriller. Så er tiden inne for klassisk Fantomet i henholdsvis Ray Moores og Wilson McCoys strek. ”Brødrene Gibs” er en kort, småhumoristisk og slående Fantomet-fortelling, mens ”Eventyr i Algerie” er typisk for Ray Moores mørke og mystiske Fantomet-fremtoning fra tretti- og førtitallet. Heldigvis gjengis akkurat denne historien i svart/hvitt, slik at Moores strek kommer best til sin rett. Turen går videre til to svenskproduserte historier, der Jaime Vallvé og Hans Lindahl viser at de er blant de dyktigste tegnerne som har jobbet med Ånden som går. Både ”Fangen i Venedig” og ”Ondskapens slott” er gnistrende historier det er gøy å få et gjensyn med. Dette er blant kremen av den svenske lisensproduksjonen av Fantomet, men i et norsk jubileumshefte hadde det kanskje også gjort seg med en historie der norske serieskapere også var involvert. Eirik Ildahl er blant dem som har laget mange gode historier med Fantomet, og kanskje ett av hans og Knut Westads bidrag med tegneseriehelten fra Bengal burde vært med her?

Like spennende som resten av heftet er ikke den italienske serien ”Det lysende egget”, men dette veies opp av de amerikanske historiene ”1776” og ”I apenes land”. Sistnevnte er skrevet av Mark Verheiden, som blant annet har stått for manuskript til fjernsynsseriene Smallville og Battlestar Galactica. Verheidens historie er et høydepunkt i heftet, der han sammen med tegneren Luke McDonnell skildrer miljøvernproblematikk på en kreativ og spennende måte. Like interessant er ikke ”1776” av Don Newton, men den avdøde Batman- og Aquaman-tegneren står bak en god, historisk fortelling med Ånden som går der slavespørsmålet og den amerikanske frigjøringen står i sentrum. Mer av både Newtons og Verheiden/McDonnells Fantomet hadde gjort seg på norsk, forresten.

Fantomet nr. 13/2006 koster 39,50. Det er en uslåelig pris for et såpass variert og lesverdig hefte. Her er det noe for alle, og flere timers god underholdning i sommervarmen kan loves dem som plukker opp heftet. Dette er årets beste Fantomet-hefte så langt, og det skal mye gjøre for å slå dette. Anbefales!

Fantomet nr. 13/2006
164 sider
39,50 kroner
Egmont Serieforlaget

(Teksten er tidligere publisert hos Serienett.)

X-Men faller videre

Norske kinogjengere er ikke like opptatt av X-Men som de var i forbindelse med premieren i mai. Forrige uke var det 3.545 besøkende som fikk med seg X-Men 3: The Last Stand i norske kinosaler, skriver Serienett. Dette betyr en syvendeplass på den norske Filmtoppen i forhold til femteplassen for to uker siden.

Så langt er spillefilmen om Marvel-mutantene sett av over 100.000 nordmenn.

-Ganske daterte greier

Henning Wisth har anmeldt tegneserieboken Kosmisk krig på vegne av Spirit. Wisth er nostalgisk med tanke på utgivelsen, og han mimrer over det å se "Spiderman kjempe side om side med Captain America, Hulk og Fantastic Four mot alskens superskurker". Da Wisth var guttunge var dette "helt genialt, men i dag er det dessverre ganske daterte greier". Blant annet argumenterer Wisth med at "selve historien er forvirrende å hoppe inn i, siden den finner sted i en 20 år gammel kontinuitet".

Anmelderen er for øvrig opptatt av trykk-kvaliteten i boken. Blant annet peker han på at "
kontrasten i fargene grell og skjærer i øynene". Han mener også at "trykken ser ufokusert ut i forhold til teksten".

3.7.06

Spider-Man for barn i midten av juli

Et nytt superhelthefte nærmer seg utgivelse. 17. juli kommer det nye norske Spider-Man-bladet i salg, opplyser Hege Høiby hos Egmont Serieforlaget til Superhelter i Norge. Dette er et Spider-Man-hefte som er spesielt tilrettelagt for barn, og heftet lanseres denne måneden i de nordiske landene. Bladet baserer seg på det britiske heftet Spectacular Spider-Man, som presenterer Spider-Man-historier utenfor den vanlige kontinuiteten.