25.6.06

X-Men-boken er ute

En ny bok fra Egmont Serieforlagets superheltbokklubb "Alle tiders superhelter" er nå ute på norsk, melder Serienett. Forlaget har gjort en liten rokering i forhold til den opprinnelige utgivelsesrekkefølgen. I stedet for den planlagte Batman-boken med tegninger av Neal Adams, har medlemmene i bokklubben denne uken fått en X-Men-bok med tittelen "Opp av asken". Boken inneholder historier med Marvel-mutantene fra åttitallet. Chris Claremont er manusforfatteren bak alle historiene, og blant andre tar John Byrne, Arthur Adams, John Romita jr. og Barry Windsor Smith seg av tegningene.

"X-Men: Opp av asken" har ISBN-nummeret 82-429-2787-1.

24.6.06

Watchmen til Norge?

Det kan gå mot en utgivelse av Watchmen på norsk, skal man tro magasinet Ny Tid. Øyvind Holen skriver nemlig at "det på ryktebørsen er snakk om oversettelser" av blant annet miniserien til Alan Moore og Dave Gibbons, men at dette "bekreftes derimot ikke fra forlagshold".

I følge en finsk tegneserienettside skal Watchmen ut i Finland i år sammen med blant annet DCs westernserie Jonah Hex. Det går ikke frem av nettsiden om den finske Watchmen-utgaven er en samling i bokform eller en miniserie. Her i Norge er Watchmen tidligere gitt ut av SEMIC i en miniserie på seks hefter under tittelen Vektere i 1987 og 1988. Senere ga Bladkompaniet ut Watchmen i svart/hvitt i antologien Magnum på midten av nittitallet.

X-Men 3 til femteplass

Spillefilmen X-Men 3: The Last Stand faller på den norske filmtoppen. Mens mutantene lå på tredjeplass forrige uke, er de denne uken på femteplass etter at 8.128 nordmenn besøkte kinoene for å se filmen. Det er Serienett som melder dette.

Til sammen har 93.823 nordmenn sett X-Men 3: The Last Stand siden premieren i mai. Skal man sammenligne med fjorårets superheltfilmer er det litt å gå på for X-mutantene. Fantastic Four hadde mer enn 110.000 kinobesøkende i Norge i fjor, mens over 180.000 nordmenn fikk med seg Batman Begins på kino i 2005.

23.6.06

Fantomet med jubileumsnummer

Fantomet fyller 70 år som tegneseriefigur i år, og Egmont Serieforlaget markerer det på flere vis. Neste uke kommer Fantomet nr. 13/2006 i salg, og dette er et jubileumsnummer på hele 164 sider. I heftet presenteres smakebiter fra tegneseriefigurens karriere, og leserne får blant annet se avisserier av Lee Falk og hans samarbeidspartnere Ray Moore, Wilson McCoy og Sy Barry sammen med ulike lisensversjoner av Fantomet. Blant annet trykkes det to historier fra amerikanske Fantomet-blader. Den ene er laget av Don Newton for forlaget Charlton, mens den andre er det Mark Verheiden og Luke McDonnell som står bak på vegne av DC Comics. Med unntak av en Ray Moore-historie er heftet i farger, og Egmont byr også på flere artikler om Fantomet i bladet.

17.6.06

Anmeldelse: Ultimate Spider-Man nr. 13

Ultimate Spider-Man er for tiden ute med fire årlige utgivelser i norske bladhyller, og hefte nummer 13 er enda en god samling med Ultimate-utgaven av edderkopphelten. Denne gangen er det Doctor Octopus som er skurken, og vi følger Spider-Man og hans fiende på slåsskamp gjennom New York, under en flyreise og på kortopphold i Brasil. Litt såpeopera er det også plass til, siden Gwen Stacy nok en gang må bearbeide sitt forhold til Peter Parker og Mary Jane Watson opplever at foreldrene går gjennom et samlivsbrudd. I tillegg må Peter Parker bearbeide sine tanker omkring en Spider-Man-filmatisering.

Serieskaperne Brian Michael Bendis og Mark Bagley står bak en svært god versjon av Spider-Man, og kvaliteten er som vanlig meget høy også i dette heftet. Bendis lager lesverdige historier, og Bagley er en habil tegner. Samarbeidet deres er interessant, og Egmont Serieforlaget skal ha ros for å gi ut denne serien på norsk.

Presentasjonen av heftet er helt grei. Som vanlig leverer den norske superheltredaksjonen et godt referat fra tidligere historier, slik at nye lesere kommer lett inn i handlingen. Dessverre er dette alt av redaksjonelt stoff i heftet, og denne anmelder savner bakgrunnsstoff om serien og serieskaperne samt leserbrev i utgivelsen. I tillegg mangler det opplysninger om amerikansk originalpublisering av historiene i heftet.

Ultimate Spider-Man nr. 13
USA: Ultimate Spider-Man nr. 55-59
100 sider
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget

13.6.06

-Opp og ned med X-Men

Egmonts superheltbokklubb "Alle tiders superhelter" kommer med en X-Men-bok i august. Den danske samtrykkutgaven, "X-Men: Fra asken...", er allerede i salg sør for Skagerrak sammen med en X-Men-pocketbok. Det danske tegneserietidsskriftet Seriejournalen har sett nærmere på bokutgivelsen, og i en grundig anmeldelse gir signaturen Thomas S. boken 3,5 av 6 poeng.

Anmelderen er både positiv og kritisk. Han mener at "Fra asken..." inneholder "et par gode historier for de, der har fået smag for noget X-Men efter at have set filmene, eller som blot ikke har det gamle allerede udgivne X-Men". Spesielt roser han at historien "Days of Future Past" er med, siden den "er en af de allerstørste superhelte-klassikere og med god grund".

Redaksjonelt sett er ikke dette en like god utgivelse i øynene til Thomas S. Han skriver at "redigeringen er utroligt sjusket" og at historieutvalget ikke er "særligt sammenhængende". Blant annet peker han på bruken av historiene fra Uncanny X-Men nr. 174 og 175, der det "vrimler med figurer fra perifærien". Thomas S. etterlyser også en forhistorie som "ingen steder er at finde". Han stiller spørsmålstegn ved hva som er "grunden til at bringe den slags brudstykker ind, der kræver den slags forudgående kendskab". Et eventuelt svar kommer han med selv: "Måske fordi, den er nødvendig for at ligge op til Phoenix' genkomst, men også her kan man undre sig over valget - af mange Phoenix-historier mulige er det her ikke den bedste."

(Faksimile: seriejournalen.dk)

12.6.06

Anmeldelse: Tysk X-Men nr. 65

Det er ikke til å stikke under en stol at programmet for superhelttegneserier er større i en rekke andre europeiske land hvis man skal sammenligne med Norge. I Tyskland er det forlaget Panini Comics som er mest aktiv. Forlaget har flere titler med superhelttegneserier fra DC Comics, men hovedfokuset ligger på ulike titler fra Marvel Comics.

Panini gir ut en rekke Marvel-serier i forskjellige formater. Blant dem er månedstittelen X-Men, der den nyeste utgaven er nr. 65. Heftet har mye til felles med det norske X-Men. Bladet er på 100 sider, i farger og fungerer som en antologi med ulike tegneserier med Marvels mutanter. Ellers satser Panini på en solid redaksjonell profil i heftet. Her er det både introduksjon til historiene i bladet, presentasjoner av tegneseriefigurer og kommende Marvel-utgivelser i Tyskland, leserbrev og en side med bakgrunnsstoff om den nye X-Men-filmen.

Innholdsmessig er dette en meget god samling med mutanthistorier fra Marvel. Det hele starter med en meget lesverdig historie fra X-Men nr. 173 og 174. Manusforfatter Peter Milligan samarbeider med tegneren Salvador Larroca om en fortelling der Mystique inntar X-mutantenes base for å bli medlem i X-Men. Her er det melodrama så det holder, men det hele holdes oppe av en spennende og stadig uforutsigbar utvikling i manuset. I tillegg leverer Larroca sine sedvanlige, glimrende tegninger.

Deretter overlates roret til Chris Claremont (manus), Alan Davis (tegning) og Mark Farmer. De presterer en historie der en gjeng mutanter med Captain Britain i spissen involveres i verdenen til House of M. Dette er ikke like spennende lesning som starten på heftet, og fortsettelsen på historien må tyske lesere vente til neste nummer med å få. Så følger en liten, sjarmerende historie med Angel i hovedrollen. Her er det Paul di Filippo som tar seg av manus, mens Cliff Richards og Norm Rapmund står for tegningene. Historien er koselig, den, men tegningene er noen hakk bak det tegnere som Alan Davis og Salvador Larroca serverer. Det samme gjelder tegningene til Yves Guichet i en solohistorie med Beast. Også denne er sjarmerende lesning og en god avrunding av en flott X-Men-utgivelse.

Skal man dømme ut fra dette heftet, er X-Men godt ivaretatt i Tyskland. Utgivelsen gir et meget godt inntrykk med flott innhold og en utmerket redaksjonell profil. Bruk av glanset omslagspapir trekker også opp, selv om denne anmelder hadde foretrukket limfrest rygg til et hefte på 100 sider.

X-Men nr. 65
USA: X-Men nr. 173-174 + Uncanny X-Men nr. 462 + X-Men Unlimited nr. 8
100 sider
5,95 Euro
Panini Comics

11.6.06

Mer Sandman på norsk

Egmont Serieforlaget gir ut Sandman på norsk. Til høsten kommer forlaget med Sandman-utgivelsen "Evige netter", melder Serienett. Utgivelsen er et av flere tilbud gjennom Egmonts nye tegneserieromanbokklubb Serieverket.

Det er den britiske serieskaperen og forfatteren Neil Gaiman som står bak Sandman. Tegneserien startet opp som en fornyelse av DC Comics' klassiske superhelt med samme navn, men den ble noe mer og helt annet. Gaiman skapte gjennom tegneserien et eget univers tuftet på mytologi, historie, litteratur og tegneserier. Sandman ble først og fremst gitt ut i månedlige tegneseriehefter i USA i perioden 1987-1996, men det kom også flere spesialutgivelser. "Evige netter" er en oppfølger til de månedlige Sandman-utgivelsene. Den ble opprinnelig utgitt i 2003 og består av syv kapitler der man møter Sandmans familiemedlemmer The Endless.

I Norge har Sandman blitt gitt ut i ulike hefter og formater i regi av Bladkompaniet. Man finner Sandman-historier i ulike utgivelser av Magnum Presenterer, Inferno og Magnum Album. Bladkompaniet ga også ut fire tegneseriebøker med Sandman.

10.6.06

Anmeldelse: Spider-Man nr. 5/2006

Spider-Man er ikke bare superhelt. Spider-Man er også Peter Parker: Nerden, geniet og gutten som falt utenfor den kule gjengen i skoletiden. I Spider-Man nr. 5/2006 tar den dyktige manusforfatteren J. Michael Straczynski leserne tilbake til Parkers skolegang, og vi blir samtidig kjent med en ny person i superheltens univers, Charlie Weiderman. Om Peter Parkers skolehverdag var preget av erting, plaging og fæle kommentarer fra medelever, så var virkeligheten til Weiderman enda verre. Straczynski skildrer en forferdelig tilværelse som mobbeoffer, der til og med Peter Parker går inn og gjør hverdagen til Weiderman verre. Mike Deodato jr. er en glimrende tegner, og sammen med tusjeren Joe Pimentel skaper han et visuelt inntrykk som effektivt styrker Straczynskis manus og understreker det grusomme i mobbingen av Charlie Weiderman.

Egmont har levert enda en god utgivelse med superhelttegneserier. Denne gangen er det på tross av superheltgenren at historien er lesverdig. Superhelter er ikke nødvendigvis interessante i seg selv. Det er det menneskelige bak superhelten og bifigurene som skaper god lesning, og det klarer Straczynski & co svært godt omkring temaet mobbing.

Spider-Man nr. 5/2006
52 sider
33 kroner
Egmont Serieforlaget

(Teksten er tidligere publisert hos Serienett.)

7.6.06

X-Men 3 blant toppfilmene

X-Men 3: The Last Stand er den nest mest sette kinofilmen i Norge for tiden. I perioden 26. mai til 1. juni hadde spillefilmen 33.305 besøkende på norske kinoer, melder Serienett. Bare Da Vinci-koden ble sett av flere. 82.563 nordmenn besøkte kinoene for å se filmen basert på romanen til Dan Brown. Til sammen har 52.549 nordmenn sett X-Men 3 siden premieren 24. mai.

6.6.06

Superheltbøker ute i Sverige

Egmont Serieforlaget skal utgi fire nye bøker i serien "Alle tiders superhelter" senere i år. To av dem, en Batman-samling tegnet av Neal Adams og en bok med X-Men-historier skrevet av Chris Claremont, er nå ute i svensk samtrykkutgave. Det er oversetteren Janne Helander som opplyser dette på det svenske tegneserieforumet til Sci-Fi Nytt. Helander viser også frem de svenske omslagssidene på forumet. Batman-boken kan man se her, mens for- og baksiden til X-Men-boken finnes her.

Den norske versjonen av Batman-boken skal etter planen være ute senere denne måneden. Bindet med X-Men kommer først ut i Norge i august. I tillegg kommer det en Superman-bok i oktober. Den inneholder miniserien "Superman: For All Seasons". Danske lesere vil få oppleve sin samtrykkversjon før den norske. Redaktør Michael G. Nielsen hos dansk Egmont antar at boken er i salg i juli. Dette opplyser Nielsen i en postering på forlagets danske superheltforum.

5.6.06

Lover Alan Moore-historie på dansk

Danske superheltlesere vil få gjensyn med Superman-historien "Whatever Happened To The Man of Tomorrow" av Alan Moore neste år. Tidligere har historien vært ute på dansk i svart/hvitt, men nå kan redaktør Michael G. Nielsen hos Egmont Serieforlaget i Danmark love at historien kommer på ny.
-Jeg er rimelig sikker på vi genoptrykker historien næste år - i farver, skriver han i en postering på forlagets superheltforum.

En dansk utgivelse betyr at det også er mulighet for en norsk utgivelse av historien, siden dansk og norsk Egmont til stadighet har samtrykk på tegneserieutgivelser. Historien, der Alan Moore forteller den siste Superman-historien før John Byrne nyskapte tegneseriefiguren med miniserien Man of Steel, ble publisert på norsk i Supermann nr. 12/1986. Historien er tegnet av Curt Swan og tusjet av henholdsvis George Pérez og Kurt Schaffenberger.

4.6.06

Anmeldelse: Tysk Batman nr. 17

Det er forlaget Panini Comics som gir ut superhelttegneserier fra DC Comics i Tyskland. Utgivelsesprogrammet er stort, hvis man skal se på det med norske øyne. I tillegg til månedshefter med Batman og Superman, gir tysk Panini ut en rekke spesialutgaver og bøker. Blant annet kan forlaget i år by på utgivelser med Justice League, Justice Society, Green Lantern, Teen Titans og miniserien Infinite Crisis.

Batman nr. 17 inneholder historier DC Comics publiserte i USA i perioden juli til september 2005. Heftet er på 80 sider, har noe redaksjonelt bakgrunnsstoff om innholdet og en lengre artikkel om DC-rollespillet City of Heroes. Innholdsmessig er Batman-bladet en antologi med mye bra tegneserier, men for en ny leser er det ikke lett å komme inn i det. Her er det hele fire historier der det kommer fortsettelse i neste nummer. Personlig hadde jeg foretrukket at forlaget samlet fortsettelseshistoriene, slik at heftet fikk et mer helhetlig innhold. Dette blir nesten som å kjøpe de opprinnelige amerikanske utgavene av Batman, Detective Comics og Gotham Knights en gitt måned for deretter å lese dem samlet.

Hovedhistorien, der Batman møter Croc, er det eneste stedet der man treffer på Batman selv. I de andre historiene i bladet er det bifigurene omkring Batman som har hovedrollen. Det vrimler av tegneseriefigurer, og kanskje det hadde vært en fordel å få dem presentert ordentlig i heftet. Eller kanskje ikke? Kanskje Batmans verden er så innarbeidet i Tyskland at det er et unødvendig, redaksjonelt grep?

Batman nr. 17
USA: Batman nr. 642 + Batman Villains Secret Files and Origins 2005 + Batman Allies Secret Files and Origins 2005 + Batman: Gotham Knights nr. 66 + Detective Comics nr. 808
80 sider
5,95 Euro
Panini Comics

3.6.06

Danskene med X-Men-pocket

Denne uken ga Egmont Serieforlaget i Danmark ut en pocketbok med X-Men-historier. Dette opplyser dansk Egmont på superhelte.dk. X-Men Pocket nr. 1 består av mer enn 300 sider med X-Men. Pocketboken inneholder de første klassiske historiene med Marvel-mutantene fra nyskapelsen av serien i X-Men nr. 94-113. Blant de involverte serieskaperne er Len Wein, Chris Claremont, Dave Cockrum og John Byrne.

Pocketboken kommer ikke i norsk utgave, men flere av historiene er tidligere gitt ut på norsk. En fullstendig liste over tidligere publisering i Norge finnes blant kommentarene til denne saken.

(Faksimile: superhelte.dk)

2.6.06

Anmeldelse: X-Men nr. 3/2006

X-Men er en institusjon blant superhelttegneseriene. Mens de første historiene kom på trykk i USA i 1963, var det først da Chris Claremont fikk manusansvaret på syttitallet at tegneserien ble en virkelig suksess. X-Men har fått en enorm popularitet, og i USA finnes det flere månedlige hefter med mutantheltene sammen med en rekke miniserier og enkeltutgivelser. Kronen på verket er spillefilmene, og den tredje inntok nettopp norske kinosaler.

Det er tegneseriene som er og blir X-Mens hjemsted. I Norge har mutantene forsøkt seg på tegneseriemarkedet flere ganger, og for tiden dukker X-Men opp annenhver måned i hefter på 100 sider. I det nyeste heftet, X-Men nr. 3/2006, er Chris Claremont tilbake som manusforfatter i halve heftet. Han har følge av tegnerne Alan Davis og Mark Farmer (tusj), og sammen leverer serieskaperne en litt annerledes superheltfortelling der mye av handlingen foregår på et utested. Her er det trekk fra såpeopera, actionfilmer og litt humor, og det hele bindes godt sammen av utmerket tegnerhåndverk i en historie der leserfavoritter som Wolverine, Nightcrawler og Storm er hovedpersoner. Wolverine dukker også opp i en solohistorie. Dette er siste del av miniserien ”Wolverine: The End”, der man følger mannen med klørne i en fortelling fra fremtiden av Paul Jenkins (tekst) og Claudio Castellini (tegning). Dette er superheltaction på det jevne og fungerer som grei tidtrøyte.

Avslutningen av X-Men-heftet er derimot mer enn tidtrøye. Der vender mutantheltene tilbake og får besøk av Fantastic Four i en historie av Buffy-skaperen Joss Whedon og tegneren John Cassaday. Dette er høydepunktet i bladet, og Whedon viser nok en gang at han kan underholde. Vi møter X-Men og Fantastic Four i kamp mot et monster, og det blir aldri kjedelig takket være gode replikker og spennende sceneskifter. I tillegg leverer Cassaday et glimrende stykke tegnerarbeid.

Har du sett filmen og vil lese mer X-Men, er dette et hefte som er verdt å plukke opp. Gode historier fylles ut av velskrevne resyméer fra tidligere blader, slik at det går greit å komme inn i innholdet. Et hefte er alltid det første bladet for en eller annen i leserkretsen. X-Men kan være vanskelig å sette seg inn i for en ny leser, og redaksjonen kunne godt lagt terskelen lavere for dem ved å bruke presentasjoner av de ulike tegneseriefigurene. Heftet inneholder to blanke og en svart side, og disse tre sidene kunne godt vært fylt ut på denne måten. Ellers fortjener oversetter Jens E. Røsåsen ros for et godt stykke arbeid med fornorskingen av historiene i bladet.

X-Men nr. 3/2006
100 sider
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget

(Teksten er tidligere publisert hos Serienett.)