28.5.06

Ghost Rider kommer i mars

2. mars 2007 får spillefilmen om Ghost Rider norsk premiere. Dette opplyser filmselskapet Sony Pictures på filmens offisielle nettside. Opprinnelig skulle spillefilmen, der Nicolas Cage har hovedrollen, hatt premiere i USA i juli, men i desember ble det kjent at filmen er utsatt til 16. februar 2007.

Ghost Rider ble skapt av manusforfatteren Gary Friedrich og tegneren Mike Ploog i 1972. Den opprinnelige superheltserien gikk i bladene Marvel Spotlight og Ghost Rider på syttitallet. Marvel har gjenopplivet tegneserien i USA flere ganger senere, men i Norge er det kun den opprinnelige Ghost Rider-serien som har vært på trykk. Noen få historier ble publisert i Atlantic Special i 1982 under tittelen Spøkelsesrytteren. Seriehuset planlegger å gi ut nye historier med Ghost Rider i Marvel Action Album senere i år.

Mye ros til X-Men 3: The Last Stand

På torsdag hadde spillefilmen X-Men 3: The Final Stand norsk premiere. Mottakelsen blant norske anmeldere er jevnt over positiv, og terningene trilles som oftest til en firer. Samtidig har det vanket både treere og femmere hos anmelderkorpset.

Blant de mest positive er Birger Vestmo hos Filmpolitiet til NRK. I en anmeldelse får spillefilmen terningkast 5, og Vestmo skriver at filmen er en "super superheltfilm som overgår forventningene med god margin". En annen femmer vanker hos Arild Abrahamsen hos Stavanger Aftenblad. Han mener spillefilmen er "imponerende" og slår fast at X-Men 3 "tilhører de filmene som ikke har noe å fortelle, bare mye å vise fram."

Ellen Andrea Thorbjørnsen hos Tønsberg Blad finner frem en firer og hevder at dette er "ren stas og moro" for "oss som digger tegneserieaction og superkrefter i alle varianter". Trine Styve Varlo hos Haugesunds Avis gir også terningkast 4 og bruker formuleringer som "flink action" og "greit håndverk" for å beskrive filmen. Kjetil A. Berg hos Halden Dagblad kaller filmen "kurant mutant" og triller en firer, mens Inger Bentzrud hos Dagbladet gir samme terningkast og mener at filmen ikke overgår forrige mutantfilm. Mer kritisk er Per Haddal hos Aftenposten. Han synes at X-Men 3 går "pladask i bakken" og er en "svak og støyende avslutning på en trilogi som tidligere hadde ideer". Dermed blir resultatet terningkast 3. Det samme gir Erik Fossen hos Bergens Tidende, som skriver at filmen inneholder "spennende actionhistorier med pinlige islett av melodrama".

25.5.06

Anmeldelse: Kosmisk krig

Egmont Serieforlaget kommer med nye bøker i sin bokserie Alle tiders superhelter annenhver måned. Siste bind i bokserien heter Kosmisk krig. Der samler Egmont miniserien Secret Wars, som i sin tid var banebrytende da forlaget Marvel ga den ut. Historien har tidligere vært ute på norsk i 1987 og 1988. Da gikk den som biserie i bladet Edderkoppen under navnet Hemmelig krig.

I den så langt tykkeste superheltutgivelsen i Norge møter man de viktigste superheltene fra Marvel. Her er for eksempel Spider-Man, X-Men, Fantastic Four, Hulk, Iron Man og Thor. Og motstanden er av samme standard. Både Galactus, Magneto, Doctor Doom, Doctor Octopus og Lizard er blant superskurkene heltene får bryne seg på. I tillegg dukker det overnaturlige og allmektige vesenet Den hinsidige opp.

For en fan er dette rene drømmeserien, siden så mange favoritthelter og skurker er involvert. Som historie er dette god superheltaction med en solid dose såpeopera og svulstige replikker. Historien har tålt tidens tann bedre enn fryktet, og den forsvarer sin plass som utgivelse i Egmonts superheltbokserie. Manusforfatter Jim Shooter vet utmerket godt hva som skal til for å underholde, mens tegnerteamet med Mike Zeck i spissen leverer et greit arbeid.

Det redaksjonelle er solid i denne boken. Her får man gode introduksjoner til både figurene som er med og bakgrunnen for historien. Forlaget har gjort en utmerket jobb med å tilrettelegge denne boken også for en tilfeldig leser, og det er et solid pluss. Kosmisk krig er også fargelagt på nytt og fremstår på norsk med nyoversatte tekster. Fargeleggingen har et blasst preg, og svarte detaljer kommer dessverre ikke godt frem. Strengt tatt så sidene bedre ut i de gamle Edderkoppen-bladene enn det de gjør her. Like fullt er dette en utgivelse det kan være verdt å få med seg – og kanskje spesielt for nostalgiske superheltfans.

Kosmisk krig
ISBN 82-429-2790-1
340 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget

(Teksten er tidligere publisert hos Serienett.)

11.5.06

Kommentar: Nytt Marvel Superheltene

Denne uken er Marvel Superheltene nr. 10 fra Seriehuset i salg. I likhet med Marvel Superheltene nr. 9 vil ikke dette bladet bli anmeldt på Superhelter i Norge. Grunnen til det er at jeg har oversatt historiene inne i heftet.

Marvel Superheltene nr. 10 har fokus på Thor. I den første delen av heftet presenteres avslutningen på historien "Født av ild". Historien har et fiffig manuskript, der man i praksis også får et resymé av alle Thor-avsnittene trykt i Marvel Superheltene siden tittelen startet opp i 2003. Samtidig er dette et forfattergrep som gjør at nye lesere lett kan plukke opp dette bladet.

I den andre delen av heftet dukker Spider-Man opp, og han gjester Åsgard og tordenguden. Historien er preget av både humor og alvor, og det er artig å se edderkopphelten skape furore rundt omkring på æsene hjemsted.

En av mine favorittserieskapere, Dan Jurgens, har tatt seg av manuskriptet. Jurgens er også en utmerket tegner, men her er det Tom Raney og Scott Hanna som har det kunstneriske ansvaret. Historiene i bladet er hentet fra amerikansk Thor (v2) nr. 50 og 51. I neste nummer av Marvel Superheltene er det fokus på Fantastic Four, mens New Avengers har hovedrollen i Marvel Superheltene nr. 12. Også disse heftene har jeg oversetteransvaret for.

Barne-Spider-Man til Danmark i juli

Egmont Serieforlaget i Danmark har nå avslørt forsiden til det kommende Spider-Man-heftet rettet mot barn. Den er nå tilgjengelig på nettsiden superhelte.dk. Heftet, som kommer i samtrykk med norsk Egmont, vil i Danmark være i salg 6. juli. På omslaget ser man Spider-Man, Sandman og Hydro-Man, og det avsløres at bladet vil inneholde to avsluttede historier og "opgaver".

Den norske samtrykkutgaven dukker også opp i sommer. Etter planen starter den opp med månedlige utgivelser.

(Faksimile: superhelte.dk)

Anmeldelse: Spider-Man nr. 4/06

Gjennom et halvt år har leserne av det norske Spider-Man-heftet blitt servert en lengre kvalitetsserie. I Spider-Man nr. 4/2006 avsluttes historien, der Spider-Man blant annet leter etter sin tante May, sliter med økonomiske problemer, får nærkontakt med ulike fiender og en ny Venom dukker opp. Eposet er preget av en solid blanding action, personlige problemer og melodrama. Kort fortalt har manusforfatter Mark Millar og tegnerekteparet Terry og Rachel Dodson levert et glitrende arbeid der avslutningen faktisk blir enda bedre.

Liker du superhelter? Er du usikker på genren og vil se hva dette egentlig går i? Da kan du gjøre en verre jobb enn å plukke opp akkurat dette Spider-Man-heftet. Selv om det er en avslutning på en lengre historie, gjør Egmont en god jobb med et lettlest og forklarende resymé, slik at det er lett å komme inn i historien. Anbefalt!

Spider-Man nr. 4/2006
52 sider
USA: Marvel Knights: Spider-Man 11-12
33 kroner
Egmont Serieforlaget

6.5.06

Flere DC-serier blir spill

En rekke tegneseriefigurer har fått egne spill. I år arbeides det med flere nye spill basert på tegneserier fra DC Comics, melder gamer.no. Selvsagt kommer det eget Superman-spill i forbindelse med spillefilmen Superman Returns. Det er EA som skal lage dette spillet.

Samtidig arbeider Eidos med et film bygget på superheltgruppen Justice League, der stålmannen selv er medlem sammen med blant andre Batman, Wonder Woman, Green Lantern, Flash og J'onn J'onzz. Justice League-spillet dukker opp i høst på Playstation 2, PSP og Xbox. I følge nettstedet er dette et "actioneventyr med rollespillelementer hvor de nevnte superheltene må reise gjennom universet på jakt etter superskurker som de kan banke opp".

Også 100 Bullets skal bli spill, og det er D3Publisher som har spillrettighetene til denne tegneserien. Spillet kommer høsten 2007, og gamer.no skriver at spillet "kommer med eksplosivt gameplay og en involverende historie, og vil benytte seg av den nyeste interaktive teknologien og grafikken".

4.5.06

Kommentar: Nesten, NTF!

Når Norsk Tegneserieforum i forbindelse med Tegneseriens dag gir ut sitt gratishefte, er det noe som skurrer. Mens fjorårets gratishefte tok for seg norske tegneserier, velger NTF i år å satse på utenlandske tegneserier. Greit nok. Det er et tegneseriepolitisk valg der organisasjonen ønsker å mobilisere. Tanken er å få "forlagene til å satse mer på nye og andre typer tegneserier" enn det organisasjonen omtaler som et "fryktelig ensidig" utvalg dominert av "velkjente titler som Donald, Asterix og Tommy og Tigern". I tillegg har NTF som mål at "kulturmyndighetene bør hjelpe til med en støtteordning for oversettelse av kvalitetsserier".

Ikke noe galt med disse tankene, men kanskje fremstøtet skulle vært satt inn et annet sted. Tegneseriegenrens største problem ligger på et annet plan i Norge for tiden. Tegneseriesalget går ned, og stadig færre titler får plass i bladhyllene. Da blir det feil å peke på kvalitetstegneseriene som finnes utenfor Norge. I stedet bør man vise frem godbitene som allerede er å få tak i i norsk språkdrakt.

Gratisheftet til Norsk Tegneserieforum er en utmerket idé. Her kan man få spredd tegneserier også til dem som ikke kjøper serier til vanlig. Dessverre er det et problem med årets utgivelse. Den er på engelsk. Vi vet at nordmenn leser engelsk meget godt, men det er ikke like gode engelskkunnskaper blant de unge, potensielle tegneserieheftekjøperne. Barna som skal holde liv i den norske tegneseriebransjen i fremtiden burde hatt anledning til å få et godt utbytte av årets gratishefte.

Anbefalingen til NTF for neste års hefte er å satse på de unge. La de yngste få en mulighet til å komme inn i tegneserienes verden. Mat dem med utdrag fra gode tegneserier som gir dem lyst til å lese mer. Gi dem positive leseopplevelser som gjør at mor og far ønsker å forsterke en gryende tegneserieinteresse. Det er barna som er kunstartens fremtid, og det er de som er morgendagens lesere. Måtte det bli mange av dem!

3.5.06

Ny Superman-trailer

I USA er det premiere for spillefilmen Superman Returns 30. juni. Fire uker senere inntar superhelten norske kinosaler. I mellomtiden er det mulig å se en offisiell trailer. Den ble gjort tilgjengelig i går av filmselskapet Warner Bros. Pictures på denne nettsiden. Der kan man se traileren i Apples QuickTime-format.

Få superhelter i tegneseriekanon

I forbindelse med gratisheftet Norsk Tegneserieforum gir ut i samband med Tegneseriens dag 6. mai, har organisasjonen laget en tegneseriekanon. Denne omfatter det NTF mener er “de 25 viktigste seriene som ikke er oversatt til norsk”. Mens 14 av de 25 seriene er amerikanske, er bare to superhelttegneserier representert. Dette er Batman-miniserien "The Long Halloween" av Jeph Loeb og Tim Sale og Powers av Brian Michael Bendis og Michael Avon Oeming, melder Serienett.

Enkelte andre serieskapere med bakgrunn i superhelttegneserier er også med i tegneseriekanonen. Frank Miller står på listen med Ronin, Alan Moore er inkludert med Lost Girls og Charles Vess er med for sitt bidrag til Rose. Tegneseriekanonen er utarbeidet av Norsk Tegneserieforum etter en åpen avstemning der NTFs lokallag, Tegneserieforeningen i Bergen, Outland, Tronsmo, tegneserier.no, Sproing-juryen og Tegneseriemuseet i Norge også har bidratt.

X-Men-reklamefilmer inntar internett

Nordmenn får premiere på spillefilmen X-Men 3: The Last Stand 24. mai - to dager før kinogjengere i USA. I forkant av den amerikanske premieren er det laget fjernsynsreklame for spillefilmen. Tre slike reklamefilmer er nå dukket opp på internett i lav oppløsning, melder Superherohype. Interesserte kan finne filmene ved å bruke disse pekerne: Film 1, Film 2 og Film 3.

2.5.06

Anmeldelse: Marvel Action Album nr. 4

Seriehuset er kommet til avslutningen av Punisher-historien "Welcome Back, Frank" med Marvel Action Album nr. 4. Utgivelsen inneholder akkurat det man forventer av en Punisher-historie. Her er det vold, svart humor og vigilantehandlinger. Når det i tillegg er manusforfatteren Garth Ennis som står bak historien, vet man at det kan forventes en del annerledes vrier på handlingen underveis. Og de kommer! Gang på gang! Tegningene leverer Steve Dillon og Jimmy Palmiotti (tusj). Dette er to serieskapere som gjør en utmerket jobb, og alt i alt er Marvel Action Album nr. 4 et godt kjøp - spesielt hvis man liker blandingen vold og sarkastisk, svart humor.

Marvel Action Album nr. 4: Punisher
USA: Punisher vol. 3 nr. 10-12
ISBN 82-8170-003-3
80 sider
49,50 kroner
Seriehuset