30.11.05

Europeiske Marvel-prosjekter

Tegneserier med Marvels superhelter har vært produsert på lisens i en rekke land. Nå har Panini i Italia offentliggjort at forlaget skal i gang med fem superheltprosjekter med Marvel-helter. Dette opplyser nettsidene til Marvel Italia.

Alle fem prosjektene involverer europeiske serieskapere, og det aller første er en historie med Daredevil og Captain America. Tito Faraci har manusansvar for tegneserien, mens Claudio Villa tar seg av tegneroppgaven. Villa har tidligere tegnet Tex Willer og Dylan Dog, mens Faraci blant annet har arbeidet med Disney-serier.

Danske leserbrev inntar nettet

Er du blant dem som elsker å lese leserbrevene i en tegneserieutgivelse? Liker du å høre hva superheltredaksjonen kan avsløre av kommende utgivelser? Da bør du ta turen innom interpresse.dk. Her har man nettopp gjort tilgjengelig flere leserbrevspalter fra ulike danske DC- og Marvel-utgivelser. Dette er garantert artig lesning - spesielt med tanke på at enkelte av utgivelsene som omtales kom i samtrykk med SEMIC i Norge.

Forsmak på X-Men 3

7. desember kommer den norske DVD-utgaven av Fantastic Four i salg i Norge. Dagen før er den amerikanske utgaven i salg "over there", og en del av bonusmaterialet der er et intervju med Marvels direktør Avi Arad. I forbindelse med intervjuet vises det frem ulike storyboards fra X-Men 3, og Arad snakker også litt om filmen. I følge Superherohype vil Wolverine i filmen bli det han hater mest; en leder. Nettsiden viser også frem bilder fra intervjuet, der kan man blant annet kan se Magneto i ferd med å få fanger ut av fengselsceller og Golden Gate-broen i San Fransisco bli ødelagt.

X-Men 3 har premiere på amerikanske kinoer 26. mai.

29.11.05

Slutt for Teen Titans

Cartoon Network har så langt produsert fem sesonger med tegnefilmserien Teen Titans. Animasjonsserien, som er basert på DCs superhelttegneserie New Teen Titans, vil ikke få en sjette sesong. Det er titanstower.com som opplyser dette. Like fullt hindrer dette ikke nettstedet i å sette i gang en kampanje for å føre tegnefilmserien videre. Den første sesongen blir for øvrig utgitt på DVD i USA i februar.

Tegneserien New Teen Titans kom på norsk med tre tykke hefter under tittelen Tenåringstitanene i 1984 og 1985. Enkelte historier med seriens forløper, Teen Titans, er på norsk trykt i heftene Superboy og Gigant.

Anmeldelse: X-Men nr. 6/05

I X-Men nr. 6/05 avsluttes Grant Morrisons X-Men-saga fra det amerikanske heftet New X-Men. Helt siden våren 2003 har Egmont Serieforlaget presentert Morrisons historier med Marvel-mutantene, og det har vært en spennende ferd med gode og interessante manuskripter. Tegningene har variert noe, men Mark Silvestri, som tegner Morrisons svanesang med X-Men, gjør som vanlig en kjempejobb. Historien foregår 150 år inn i fremtiden, og X-mutantene gjennomfører en kamp mot Beast, som har skaffet seg superskurken Magnetos posisjon som verdenshersker in spe. Tegneserien er spennende, men den er ikke helt lett å hoppe inn i. Heldigvis finnes det et godt handlingsreferat fra tidligere historier til glede for nye lesere.

Fortsettelsen på X-Men-historiene til Morrison fortelles av Chuck Austen (manus) og Salvador Larroca (tegning), og i dette heftet presenteres vi for to av dem. Xavier-instituttet ligger i ruiner, Emma Frost og Scott Summers prøver å finne ut av forholdet sitt og det er konflikter mellom mutanter og mutanthatende mennesker. Feidene som skildres er mange, og veien videre blir staket ut for X-Men i det som strengt tatt er et mellomspill før X-Men nr. 1/2006. Historiene er helt greie og fungerer som OK superheltaction, men de blir samtidig et antiklimaks til Grant Morrisons mutantsaga.

100 sider med X-Men får sin avslutning i tredje del av Wolverine: The End. Her fortsetter Paul Jenkins (manus) og Claudio Castellini (tegning) fortellingen om slutten på Wolverines liv. Mutanthelten er i Japan, der han slåss, blir tatt til fange og slåss nok en gang. Historien faller i smak hos denne anmelder, men det tar sin tid å få lest hele miniserien på norsk. Når neste nummer av X-Men er ute på nyåret har det gått syv måneder siden første del av miniserien dukket opp i bladhyllene i Norge. Det blir for lenge, hvis man skal følge en slik serie.

X-Men nr. 6/05 er ikke det beste superheltheftet som er gitt ut i Norge i år, men det holder en brukbar kvalitet likevel. Det kan by på gode tegninger og flere lesverdige historier. Men mest av alt er det på en forløper for neste års X-Men, der det amerikanske kvalitetsheftet Astonishing X-Men med manus av Joss Whedon kommer på trykk. Den serien er det verdt å vente på!

X-Men nr. 6/2005
49,50 kroner
100 sider
USA: New X-Men nr. 154-156 + Wolverine: The End
Egmont Serieforlaget

Guttene foretrekker actionhelter

Koselige TV-figurer er populære blant barn. Like fullt er det actionheltene som er viktige for guttene når de skal posisjonere seg.
-Postmann Pat har faktisk stor appell blant de små barna. Men når du spør dem hva de liker, trekker guttene fram actionhelter som Spiderman, Batman, Turtles og Pokémon, forteller førsteamanuensis Turid Skarre Aasebø ved Høgskolen i Agder i et intervju med Vårt Land.
– For gutter handler mye av livet om å være tøff. Det er ikke minst viktig når de skal få innpass og posisjonere seg blant andre gutter. Da trenger de tøffe objekter som de får uttelling for i guttekulturen, uttaler førsteamanuensisen til avisen.

Aasebø mener samtidig at småguttenes lek på mange måter er slik den var tidligere.
-Det er kampen mellom det gode og det onde som står i sentrum, uansett om vi ser på 50-tallets indianer og cowboy-lek eller dagens lek med Pokémon-figurer. Det handler om å kjempe, forsvare seg, være tøff og sterk, sier hun i intervjuet.

Enda flere bilder fra Superman Returns

Det virker som om det strømmer over av bilder fra Superman Returns-innspillingen på internett. Nå har Superherohype gjort tilgjengelig en bildeserie fra filmsettet i den australske byen Newcastle. Premieren på spillefilmen er 30. juni i USA. Til Norge kommer Superman Returns fire uker senere.

Mer fra McFarlane?

Den største navnet i amerikansk tegneserieverden var lenge Todd McFarlane. Etter perioder som suksessrik tegner på hefter som Hulk og Amazing Spider-Man tok, McFarlane skrittet bort fra Marvel og startet tegneserieforlaget Image for tolv år siden sammen med blant annet Jim Lee, Rob Liefeld og Jim Valentino. Det alternative forlaget ble en stor suksess, og McFarlanes egen tegneserie Spawn likeså. Spawn har siden fått egen spillefilm, og i disse dager har tegneserieheftet til figuren passert mer enn 150 utgivelser.

McFarlane selv har ikke tegnet Spawn eller andre tegneserier på flere år, men i et intervju med Newsarama gir den kanadiske tegneren beskjed om at det er sannsynlig med mer Spawn fra hans hender.
-Instinktene mine sier at hvis jeg tegner et tegneseriehefte i nærmeste fremtid, så vil det skje fordi jeg ønsker å gjøre det og vil at det skal være gøy. Hvis jeg får lyst til å tegne igjen, så bryr jeg meg ikke om det bare er min mor og jeg som kjøper heftet, forteller McFarlane i intervjuet og gir klar beskjed at det ferdige resultatet ikke blir det folk forventer av ham.

28.11.05

Bekrefter Astonishing X-Men

Egmont Serieforlaget har nå bekreftet at X-Men-serier fra det amerikanske tegneserieheftet Astonishing X-Men kommer på trykk i Norge neste år. Det er redaktør Hege Høiby i forlaget som opplyser dette i X-Men nr. 6/2005.

Dette betyr at allerede i X-Men nr. 1/2006 får norske lesere stifte bekjentskap med tegneserier laget av Joss Whedon (manus) og John Cassaday (tegninger). Høiby forteller også at det fullstendige innholdet i neste års X-Men-hefter ikke er helt spikret, men noe er kjent. Det kommer også historier fra New X-Men av Chuck Austen og Salvador Larroca på norsk i 2006. Tidligere har Egmont-redaktøren fortalt Superhelter i Norge at X-Men kommer med seks nummer neste år.

27.11.05

Høye bruktpriser

Brukte, norske superhelttegneserier oppnår høye priser på internettauksjoner. Dette går frem av flere oversikter tegneseriesamleren Andreas Høivold har laget for nettstedet tegneserie.info. Av oversiktene kan man se at hefter fra sekstiårene har oppnådd pene priser i år. I følge Høivold er 1.800 kroner for et svært pent Lynvingen nr. 3/1966 rekord. Det samme gjelder 1.400 kroner for Lynvingen nr. 4/1966 i samme stand.

Andre priseksempler som listes opp er 140 kroner for et "tapet og stygt" Atlantic Serien nr. 1/1978 i standen fair, 160 kroner for et "meget pent" Edderkoppen Superseriepocket nr. 3 og 160 kroner for Prosjekt X-albumet "Skyggedøden" fra 1986 i "fin stand".

Ny Spirit i 2006

Det amerikanske tegneserieforlaget DC offentliggjorde tidligere i år at det vil lage nye tegneserier med Spirit. En tegneseriespesial, der Spirit møter Batman, skulle opprinnelig være i salg før slutten av året, men nå kan Newsarama melde at historien først kommer i juni 2006. Batman/Spirit skal lages av Jeph Loeb (manuskript) og Darwyn Cooke (tegninger). Samme måned kommer det første månedlige heftet der Cooke skildrer Eisners tegneseriefigur på egenhånd.

I Norge har Spirit av Will Eisner vært publisert i egne album og som biserie i blant annet Fantomet. Tidligere i år kom det også et bind i Klassikerserien fra Egmont Serieforlaget med Spirit.

24.11.05

DC-universet endres

Superhelter i Norge tar med dette en kjapp avstikker til USA for å se hva som foregår med forlaget DCs tegneserier. Akkurat nå er forlaget i gang med omveltninger i superheltuniverset sitt. Det hele startet med miniserien Identity Crisis, og nå er oppfølgeren Infinite Crisis i full gang. Tanken er, i likhet med den tyve år gamle Crisis on Infinite Earths, å skape et mer spennende og ekstra interessant DC-univers.

Når Infinite Crisis er over, skal alle DCs tegneseriehefter hoppe et år frem i kontinuitet. En kommende, ukentlig miniserie ved navn 52 skal gjennom et helt år skildre hva som har skjedd i DC-universet i løpet av dette året. Mens hendelsene i miniserien blir fortalt har det skjedd mye med de ulike superheltene, og enkelte seriehefter skal legges ned. I tillegg starter forlaget opp noen nye blader.

I denne månedens papirutgave av tegneserietidsskriftet Wizard avsløres noe av det som er på gang av begivenheter. Men DC vet å skaffe interesse for det de driver med. I stedet for å si det rett ut, kommer man med en rekke alternativer til hendelser. Superhelter i Norge siterer noe av det som er på gang, i følge tidsskriftet:
En av disse tegneseriefigurene...
...vil føde i 2006: Wonder Woman, Power Girl, Catwoman eller Oracle
...vil miste kreftene sine: Superman, Wonder Woman, Supergirl eller Green Lantern (Hal Jordan)
...vil bli kriminell: Hal Jordan, Superman, Flash eller Captain Marvel
...vil ødelegge et helt land og drepe millioner av mennesker: Braniac, Sinestro, Black Adam eller Vandal Savage

Superman-filming ferdig i Sydney

Superman Returns-innspillingen er over i Sydney. Det går frem av et oppslag i den australske avisen The Daily Telegraph. I følge avisoppslaget holder man nå på med å filme stuntscener i Newcastle. Regissør Bryan Singer forteller avisen at han og filmcrewet skylder Sydney mye, og han forklarer også at det er flere australske statsborgere involvert i spillefilmen enn amerikanere.

Superman Returns er den dyreste spillefilmen innspilt i Australia. 10.000 mennesker skal ha vært med på innspillingen, som så langt har foregått over åtte måneder. Spillefilmen skal koste under 200 millioner dollar, har Singer tidligere opplyst. På kino kommer filmen neste sommer.

23.11.05

Aquaman ikke Aquaman

Superhelter i Norge omtalte i forrige uke planene om at en pilotepisode basert på tegneseriefiguren Aquaman skal lages for en amerikansk TV-kanal. Nå forteller tegneserieforfatteren Peter David i bloggen sin at det er sikkert at karakteren i fjernsynsfilmen ikke får navnet Aquaman.

David selv, som blant annet skrev den offisielle Atlantis-historikken Atlantis Chronicles for DC, mener at en tittel som "Miami" er uaktuell. I stedet spekulerer han i navn som "Depths", "Waves" eller "Tides". Han trekker til og med frem mulige titler som "The Trident"og "Arthur".

Robin beste heltemedhjelper

Den britiske avisen Daily Record forteller at beste sidekick, eller heltemedhjelper, er kåret. Vinneren av kåringen var Batmans følgesvenn, Robin. På andreplass havnet Baldrick fra Black Adder, og Rodney fra Only Fools and Horses ble nummer tre.

22.11.05

Alan Moore krever ingen kreditering

Alan Moore går nye veier, og han slår fast at han er annerledes enn andre opphavsmenn. Nå distanserer han seg fra skaperverket sitt. I følge Comics Reporter har Moore fortalt Publisher's Weekly Comics Weekly at han ønsker at navnet hans skal fjernes fra tegneserier han selv ikke eier rettighetene til. Blant disse er banebrytende tegneserier som Watchmen, V For Vendetta og Swamp Thing. Med sitt arbeid på disse seriene har briten skapt seg en solid plass i tegneserienes historie.

Tidligere har Alan Moore bedt om å få fjernet all kreditering i forbindelse med filmatiseringen av V For Vendetta. Det er kjent at Moore har et anstrengt forhold til filmselskaper etter at spillefilmen League of Extraordinary Gentlemen ble noe annet enn serieskaperen hadde sett for seg.

Spider-Man holder stand

Den nye Harry Potter-filmen hadde premiere i USA i helgen, og i følge comingsoon.net hadde den en inntjening på102,3 millioner dollar på de første tre dagene. Like fullt var det ikke nok til å slå rekorden til den første Spider-Man-spillefilmen. I edderkoppmannens første kinohelg hadde amerikanske kinoer en inntjening på 114,8 millioner dollar. Andre filmer som har tjent inn mer enn 100 millioner dollar på åpningshelgen er Star Wars: Episode III med 108,4 millioner dollar og Shrek 2 med 108 millioner dollar.

21.11.05

Seks X-Men-hefter i 2006

X-Men har ikke fanget norske tegneserielesere så mye at mutantene har fått plass i eget seriehefte over lengre tid før nå. Men det har ikke manglet på forsøk. Da serien første gang dukket opp på fast basis i et norsk hefte, forsvant Atlantic Special fra bladhyllene i løpet av andre årgang i 1982. To år senere ga SEMIC mutantheltene plass i eget blad, men Prosjekt X gikk inn allerede i 1985. I 1987-1989 figurerte X-Men i utgaver av Marvel Superheltene og Marvel Spesial, men da Wolverine & co fikk eget blad igjen i 1990 stoppet det hele opp etter syv nummer.

I 2003 var mutantene tilbake i eget norsk hefte - etter at Wolverine hadde hatt et solohefte i to år. Nå ser det ut som om man har funnet formelen. Etter tre år med faste utgivelser på 100 sider annenhver måned, går X-Men inn i sin fjerde årgang neste år.
-Det kommer egne X-Men blader, seks som tidligere, i 2006, forteller redaktør Hege Høiby i Egmont Serieforlaget til Superhelter i Norge.

Som tidligere opplyst her på nettsidene, kommer det også en X-Men-bok fra forlaget neste år. Innholdet i boken og heftene er så langt ikke spikret, opplyser Høiby. Like fullt kan det se ut som om Astonishing X-Men med manus av Joss Whedon er på gang i svenske X-Men-hefter, skal man tro posteringer på et svensk tegneserieforum. Dermed kan denne serien også komme til Norge. Det norske X-Men-heftet har så langt blitt produsert i samtrykk med blant annet Egmont Kärnan i Sverige.

Omtale for klassisk Mandrake

Superhelter i Norge har fått spørsmål om hvorfor vi har anmeldt Mandrake-boken "The Treasure Hunt" fra Thule forlag. Innen et superheltbegrep vil en magiker som Mandrake ha plass på samme måte som hans kolleger Zatara og Zatanna er en del av DC-universets superhelter. Dermed blir det naturlig å skrive om Mandrake.

Det er flere som har anmeldt den engelskspråklige Mandrake-boken. Bergens Tidendes papirutgave ga i helgen utgivelsen terningkast 3, og anmelder Øyvind Holen skriver at "Mandrake må gjøre mange hypnotiske gester for å få meg til å anbefale denne boken til andre enn dedikerte fans". Holen skryter av tegneren Phil Davis' elegante strek, som i boken "kommer virkelig til sin rett". Like positivt er det ikke om manuskriptene til Lee Falk, og han mener at to av historiene "er både flate, kjedelige og dumme".

Også tegneserier.no har sett nærmere på utgivelsen, og Morten Harper mener Mandrake er en "ujevn magiker" i boken. Tittelhistorien "The Treasure Hunt" får ros av anmelderen, som merker seg at "forfatteren Lee Falk er i starten av serien", "for historien er proppfull av ideer som i seg selv kunne vært greie serier". I likhet med Øyvind Holen i Bergens Tidende er Harper mer kritisk til fortellingene "The Santa Claus Pirates" og "Fountain of Youth". Disse blir vurdert som "mer middelmådige". Boken får 6 av 10 poeng av anmelderen.

Anmeldelse: Varg Veum - Dødelig ekko

Den andre tegneserieboken med Varg Veum ble lansert på tegneseriefestivalen Raptus i oktober, og nå er boken i salg over det ganske land. Det er Westwind forlag som har latt den bergenske detektivhelten til Gunnar Staalesen få utfolde seg i tegneserieruter med Mike Collins som ansvarlig for den grafiske fremtoningen. Collins er en meget dyktig tegner som gjennom arbeid på superhelttegneserier som Batman, Flash og Judge Dredd har vist at han holder en høy standard. Sidene til Collins pleier å være spennende bygget opp, og han er dyktig til å bruke perspektiver som virker uttenkte og driver handlingen videre. Til Varg Veum har Mike Collins valgt en mer skisseaktig stil enn den finslepne man kjenner fra tegnerens arbeid med superhelter. Denne anmelder mener at det ikke er et riktig valg. Mens komposisjon og layout er godt gjennomtenkt, virker den endelige utføringen av tegnearbeidet noe uferdig.

Gunnar Staalesen har skrevet flere av de aller beste norske krimromanene. Historien i "Dødelig ekko" er ikke blant hans aller beste. Det er en helt grei kriminalfortelling, men det virker som om det er litt for mange tilfeldige tråder som nøstes sammen på en gang, slik at så godt som alle som skildres i fortellingen involveres i oppklaringen av mysteriet. Greit nok. Det blir ofte slik i en whodunnit, men det blir for urealistisk slik det fremstilles i boken med blant annet en tysker som plutselig viser seg å være britisk og et halvsøskenpar som tilfeldigvis møtes for første gang.

Første bok i Varg Veum-serien var en bedre leseopplevelse enn denne boken, selv om Collins også der valgte en mer skissepreget form på tegningene. Det er ikke uvanlig at enkelte bind i en albumserie holder lavere kvalitet enn andre. Vi får satse på at Dødelig ekko er et hvileskjær, og at serieskaperne har fem mektige bind igjen i denne serien. Det er i alle fall ikke bakmennene det står på. De har vist høy kvalitet tidligere.

Varg Veum: Dødelig ekko (7 fjell - bok 2)
68 sider
149 kroner
Westwind forlag

20.11.05

Vellykket Østfold tegneseriefestival

Mannen bak humorserien Eon, Lars Lauvik, var en av gjestene under årets Østfold tegneseriefestival. (Foto: Øyvind Braaten)

I helgen ble Østfold tegneseriefestival arrangert i Sarpsborg. Temaene for årets festival var julehefter, humor og krim, og flere kjente tegnere var til stede og signerte tegneseriene sine.
-Programmet fungerte perfekt og det ble en uforglemmelig kveld. Gunnar Staalesen, Håkon Aasnes, Tore Knutsen og Lars Lauvik gjennomførte alle flotte foredrag. Det store skåret i gleden er at det var få tilhørere. Utstillingen med serieoriginaler er nå tatt ned, men utstillingen med humor- og julehefter henger nå på Sarpsborg bibliotek frem til 3. desember, opplyser Øyvind Braaten.

Norske medier anmelder Dampyr

I dagens papirutgave av Bergens Tidende ser anmelder Øyvind Holen nærmere på første bind i serien Svartebøkene fra Westwind forlag. Bindet inneholder starten på vampyrserien Dampyr, som Holen omtaler som "en italiensk variant av vampyrkonsepter som Blade-filmene og Anne Rices romaner". Utgivelsen får terningkast 4, og serien vurderes som "både spennende, brutal og godt fortalt, men den er også så overmacho og lite original at første bok ikke når de helt store høyder."

Tidligere har også tegneserier.no omtalt tegneserieboken. I sin anmeldelse skriver Morten Harper at Dampyr "er en barsk og underholdende vampyrserie med action, splatter og morbid humor". Harper mener at historien aldri er "skrekkelig spennende, men det er bra driv med tilspissede konflikter mellom folk og vampyrer". Anmelderen gir utgivelsen 7 av 10 poeng og slår fast at "Dampyr er en masseprodusert berg- og dalbaneserie uten oppsiktsvekkende avstikkere, men solid håndverk og artig mens den pågår".

Roser DVD-samling med Batman

En DVD-boks med fire Batman-filmer er nå i handelen. Spillefilmene i samlingen er "Batman" fra 1989, "Batman Returns" fra 1992, "Batman Forever" fra 1995 og "Batman & Robin" fra 1997. Alle filmene er alle pusset opp lyd- og bildemessig og inneholder en rekke bonusmateriale i from av blant annet intervjuer og dokumentarer om spillefilmene og Batman-tegneserien.

Filmpolitiet hos NRK har anmeldt DVD-samlingen, og anmelder Birger Vestmo er begeistret. "Dette ER verdt pengene dine!" konkluderer han og slår fast at de fire filmene "har fått sine definitive dvd-utgaver". Vestmo mener også at samlingen inneholder "imponerende ekstrastoff", og han er "rett og slett imponert over kvaliteten vi får servert".

Watchmen blant beste geek-romaner

Teknologibloggen til den britiske avisen The Guardian har i høst hatt en avstemning om hva som er de beste geek-romanene på engelsk etter 1932. Resultatene foreligger nå, og blant de tyve som har fått størst uttelling på listen finner man en superhelttegneserie. Dette er Watchmen av Alan Moore og Dave Gibbons, som inntar tolvteplassen. Guardian-redaktøren Jack Schofield forteller i bloggen at det var en stor overraskelse for ham å se populariteten til tegneserieromanen.

Romanene som fikk flest stemmer var "The HitchHiker's Guide to the Galaxy" av Douglas Adams, George Orwells "1984" og "Brave New World" av Aldous Huxley. For øvrig diskuteres listen på forumet til Hyperion.

Mer Adams og Batman

Enda et bind med Batman-tegneserier tegnet av Neal Adams er på gang her til lands. I august kom Batman: Gotiske netter, og utgivelsen skal nå følges opp av en bok med historier der skurker som Ra's Al Ghul og Joker er i hovedrollene sammen med flaggermusmannen fra Gotham.

Det er en samling med virkelig gode Batman-historier som kommer. Man kan vente seg norsk publisering av amerikansk Batman nr. 232, 234, 237, 243, 244, 245 og 251 i boken sammen med diverse amerikanske originalomslag. Blant forfatterne som har laget historiene er Dennis O'Neal, Bob Haney og Len Wein, og Neal Adams har arbeidet sammen med tusjeren Dick Giordano på flere av disse tegneseriefortellingene. En del av historiene har vært ute på norsk tidligere. Fire av dem ble for eksempel samlet i albumet "Jakten på den demoniske Ra's Al Ghul", som var i butikkene i 1979. En liste over norsk publisering av historiene i boken så langt finnes blant kommentarene til denne saken. Et norsk Neal Adams/Batman-indeks kan man se i Galactus nr. 5.

Singer snakker om Superman Returns

Denne uken har den kommende spillefilmen Superman Returns fått mye oppmerksomhet. Under visningen av torsdagens episode av TV-serien Smallville i USA ble traileren til filmen vist for første gang. I tillegg ble traileren gjort tilgjengelig på internett samme kveld. Produsent Bryan Singer stilte også opp på et foredrag i forbindelse med en foredragsserie på Princeton Library sammen med filmens executive producer Chris Lee. Det er Luzer Online som melder dette, opplyser Superherohype.

Under foredraget kunne Singer fortelle at filmen ikke vil koste mer enn 200 millioner dollar. Innspillingen er ennå ikke avsluttet, og regissøren opplyste at det gjenstår å filme 1400 effekter som skal være en del av filmen. Bryan Singer forklarte også at Superman Returns er den mest romantiske og humoristiske filmen han noen gang har laget.

19.11.05

Hemmelig krig i bokform

Det var i 1984 tegneserieforlaget Marvel valgte å la de viktigste superheltene møte noen av de mest kjente skurkene i en miniserie som gikk over et helt år. I løpet av miniserien Secret Wars skjedde det forandringer med både helter og skurker, og i tillegg ble Marveluniverset utvidet med nye karakterer. En norsk samling med miniserien er på gang fra Egmont Serieforlaget, og da kan norske lesere blant annet gjenoppleve hvordan Spider-Man fikk seg ny drakt.

Utgangspunktet for Marvel Superheroes Secret Wars, som var miniseriens fulle navn, var en samling Marvel-leketøy som Mattel ønsket å utvikle. DC og Kenner hadde hatt suksess med superheltleketøy i forbindelse med tegnefilmserien Super Powers, og leketøyselskapet ville prøve å se om Marvel-heltene var like populære. Løsningen var å lage en miniserie med samme navn som leketøyserien, der handlingen fikk betydning for datidens Marvelunivers.

Forlaget skred til verket, og sjefredaktør Jim Shooter fant ut at han ville ta oppgaven som manusforfatter. Shooter hadde lang erfaring som serieskaper. Allerede som trettenåring hadde han skrevet manus til Legion of Super-Heroes for DC. Senere overtok han manusanvaret for serien. Da Shooter som 27-åring overtok som sjefredaktør hos Marvel i 1978, hadde han arbeidet både som forfatter på serier som Avengers, Ghost Rider og Daredevil samt som assistent for ulike Marvel-sjefredaktører som Marv Wolfman, Gerry Conway og Archie Goodwin. I tillegg hadde Shooter gjort jobb som tegner. For Marvel steppet han inn og tegnet enkelthefter av blant annet Supervillain Team-Up og Peter Parker. Med seg fikk Shooter Mike Zeck som hovedtegner på Secret Wars. Zeck, som er best kjent for sitt arbeid med den første Punisher-miniserien, hadde med seg ulike tusjere med John Beatty i spissen.

For å skape mest mulig blest omkring Secret Wars, ble heltene sendt til det som skulle skje i miniserien på samme tidspunkt i alle Marvels hefter. Måneden etter var de tilbake i egne hefter – preget av hendelsene miniserien skulle skildre de neste elleve månedene. Marvel-fansen fikk dermed flere argumenter til å kjøpe Secret Wars. Først og fremst var det her mange Marvel-figurer var samlet, og det var verdt å se dem agere sammen. I tillegg var historien viktig for hendelser i heftene tegneseriekjøperne ellers kjøpte, siden Secret Wars var en viktig del av Marveluniversets egen saga. Et annet argument var at Marvel selv omtalte miniserien som en god og banebrytende historie i forlagets historie.

Kjøperne hoppet på Secret Wars. Den ble en storselger, og i gjennomsnitt solgte hvert hefte mer enn 750.000 eksemplarer. Til sammenligning var første nummer av DCs miniserie Infinite Crisis månedens storselger i USA i oktober 2005 med et beregnet salg på 249.100 eksemplarer, i følge Newsarama. De fleste av dagens amerikanske superhelthefter selger for tiden mindre enn et sekssifret antall eksemplarer, så i dag ville dette vært et braksalg.

Historien i Secret Wars tok utgangspunkt i en ny tegneseriefigur med guddommelige krefter, Beyonder. Beyonder, eller Den ukjente som han ble kalt på norsk, sendte en rekke helter og skurker til en planet satt sammen av små biter av ulike planeter fra hele universet. Det var ikke lite Beyonder kunne love Marvel-figurene: ”Drep deres fiender og alle ønsker skal bli oppfylt! Alt du drømmer om er mulig for meg,” fortalte skapningen og gjorde banen klar for strid mellom skurker og helter, men også blant skurkene og heltene. Magneto ble plassert blant heltene som et frempek på senere historier der mutantheltenes erkerival endte opp som lærer på skolen til X-Mens leder Professor X. Magnetismemesteren erklærte seg nøytral i kampen, og etter en kort kjærlighetsaffære med Avengers-medlemmet Wasp, fikk han X-Men som sine følgesvenner gjennom historien. Heltene ble ledet av Captain America. Han hadde med seg flere av sine kampfeller i Avengers som Thor, She-Hulk, Captain Marvel, Hawkeye og Iron Man, de mannlige medlemmene av Fantastic Four samt Hulk og Spider-Man. Heltene ble senere styrket av en ny Spider-Woman, som sammen med en av Denvers forsteder var blitt fraktet til Beyonders lappeteppe av en planet. Skurkene ble ledet av Doctor Doom. På Dooms side sto Doctor Octopus, Ultron, Kang, Lizard, Molecule Man, The Wrecking Crew, Enchantress og Absorbing Man. Også Galactus dukket opp på planeten sammen med skurkene, men han valgte å følge sin egen agenda. Senere fikk Doctor Dooms allierte flere medspillere, som de nye superskurkene Volcana og Titania. Også den gamle Fantastic Four- og Black Panther-motstanderen Klaw dukket opp i miniserien.

Den mest synlige endringen i ettertid som følge av Secret Wars, var Spider-Mans nye, svarte drakt. Senere skulle den bli en del av Spider-Mans erkefiende Venom. I tillegg sluttet Thing i Fantastic Four og ble erstattet av She-Hulk på grunn av oppholdet på Beyonders planet. Forholdet mellom medlemmene i X-Men ble også forandret, og blant annet ble det slutt på forholdet mellom Colossus og Shadowcat.

Storsalget av miniserien i USA sørget for at Secret Wars ble fulgt opp av en ny miniserie, Secret Wars II. I tillegg til ni hefter med manus av Shooter og tegninger av Al Milgrom og Steve Leialoha, hadde miniserien samtidig handling i svært mange av Marvels øvrige tegneseriehefter. Mye foregikk utenfor miniserien, som dermed ikke fikk noe godt rykte blant amerikanske tegneserielesere. Mange følte Marvel melket fansen ved å tvinge folk til å kjøpe hefter de ellers ikke kjøpte. Når miniserien i tillegg ikke var av høyeste kvalitet, var resultatet klart: Secret Wars II var en flopp.

Secret Wars ble gitt ut i Norge som biserie i tretten utgaver av heftet Edderkoppen i 1987 og 1988. Oppfølgeren Secret Wars II, der Beyonder gjestet Jorden, fikk norske lesere bare noen små smakebiter av. Da var det først og fremst historier fra ulike Marvel-hefter der Beyonder gjestet som kom på trykk. Miniserien Secret War, som Marvel nylig ga ut, har ingenting med Secret Wars å gjøre.

18.11.05

Anmeldelse: Spider-Man nr. 11/05

En glimrende superheltutgivelse. Det er konklusjonen denne anmelderen kommer med etter å ha lest Spider-Man nr. 11/05. I heftet presenterer Egmont Serieforlaget de to første historiene fra det litt mer voksne heftet Marvel Knights: Spider-Man. Manuskriptet tar Mark Millar seg av, og lesere av tegneserier som Ultimate Fantastic Four og Ultimate X-Men vet at det som regel betyr kvalitet. I tillegg er det hele meget godt tegnet av Terry og Rachel Dodson.

Det har vært mange gode tegneserier på trykk i det norske Spider-Man-heftet i år. Mens de så langt beste historiene etter denne anmelders hode har vært humortegneserier med Spider-Man i hovedrollen, er dette bladet mer standard vare med vanlig superheltaction. Millar finner frem gamle kjente for Spider-Man blant både superskurker og superhelter, blander det hele sammen med en god klype forståelse for gamle historier og fanboys samt overraskende vinklinger. Det hele blir en glimrende blanding, og det er bare å se frem til avslutningen på historien i neste utgave av Spider-Man. Anbefales på det aller sterkeste!

Spider-Man nr. 11/2005
52 sider
USA: Marvel Knights: Spider-Man 1-2
32 kroner
Egmont Serieforlaget

Aquaman på fjernsyn

Aquaman kan bli fjernsynsserie. Det er i alle fall planen til Warner Bros. Fjernsynskanalen WB Network kommer til å lage en pilotepisode med utgangspunkt i den havbaserte superhelten, forteller Hollywood Reporter. Tanken er å presentere en helt som lever i havet og får haier og andre sjødyr til å hjelpe seg i å bekjempe kriminalitet.

Her på berget er Aquaman best kjent som medlem av Justice League. Figuren hadde en rekke opptredener med superheltgruppen blant annet i heftet Gigant før bladet ble lagt ned i 1985.

Kommende hefteutgivelser

5. desember:
Spider-Man Julespesial
(Egmont Serieforlaget)

19. desember:
Spider-Man nr. 12/2005
(Egmont Serieforlaget)

januar?:
X-Men nr. 1/2006
(Egmont Serieforlaget)

23. januar:
Spider-Man nr. 1/2006
(Egmont Serieforlaget)

april:
Ultimate Spider-Man nr. 1/2006
(Egmont Serieforlaget)

(Oppdatert 2. desember)

Superman Returns-traileren på nett

Traileren til filmen Superman Returns er nå tilgjengelig på internett. Etter at traileren i går ble vist på amerikansk fjernsyn, har Warner Bros. lagt forsmaken på spillefilmen ut på filmens offisielle nettside i flere ulike formater. Filmen har premiere 30. juni i USA. Til Norge kommer den 28. juli.

17.11.05

Egmont dropper Ultimate Fantastic Four

Det ble med én utgivelse av Ultimate Fantastic Four i Norge. Ultimate-utgaven av de fire fantastiske superheltene solgte ikke godt nok til å få flere norske utgivelser, opplyser redaktør Hege Høiby hos Egmont Serieforlaget til Superhelter i Norge. Dermed blir ikke forlaget med på samproduksjon med Egmont i Danmark, som planlegger flere utgivelser neste år.

Superman-trailer presenteres i kveld

I kveld er det premiere på traileren til filmen Superman Returns. Under visningen av ukens episode av TV-serien Smallville blir traileren vist, opplyser Superherohype. Smakebiten på spillefilmen dukker også opp under de amerikanske kinovisningene av den nye Harry Potter-filmen, som har premiere i USA i morgen.

V For Vendetta-plakater offentliggjort

I går ble fire ulike plakater til spillefilmen V For Vendetta gjort tilgjengelig på internett. Hver av plakatene er lagt ut på ulike nettsteder, men de kan også finnes gjennom filmens egen hjemmeside. Interessant nok er ikke navnene til serieskaperne Alan Moore og David Lloyd, som laget tegneserien filmen er bygget på, med på plakatene. Som kjent har Moore distansert seg fra filmprosjektet.

Nye bilder fra X-Men 3-settet

Det dukker til stadighet opp bilder på internett fra ulike innspillinger av superheltfilmer. Denne gangen er det Superherohype som kan presentere flere bilder fra X-Men 3-settet i Vancouver. Spillefilmen med Marvel-mutantene har premiere i USA 26. mai.

15.11.05

Ingen norsk Superman & Batman

Egmont Serieforlaget i Danmark viderefører heftene med Superman & Batman neste år. I år har danskene sammen med Egmont Kustannus i Finland gitt ut blant annet Superman: For Tomorrow, Batman: Broken City og de seks første amerikanske Superman & Batman-heftene. Norsk Egmont kommer ikke til å bli med på denne nordiske samproduksjonen neste år. Det er redaktør Hege Høiby som forteller dette til Superhelter i Norge.

Egmont Serieforlaget kommer heller ikke til å gi ut andre DC-hefter i Norge neste år med unntak av Superman-filmspesialen. Derimot kommer det DC-tegneserier i bokform. Blant annet vil forlaget gi ut en ny bok med Batman-historier tegnet av Neal Adams, opplyser Høiby.

14.11.05

Bilder fra Spider-Man 3-settet

Innspillingen av Spider-Man 3 er i gang i Los Angeles, og bloggere og andre internettbrukere har allerede gjort de første bildene fra settet tilgjengelig. Noen bilder og pekere til bilder er samlet i en postering på forumet til Superherohype. Her kan man også finne en kort amatørfilmsnutt fra innspillingen.

Spider-Man 3 har premiere 4. mai 2007 på amerikanske kinoer.

Columbus sier fra seg Sub-Mariner

I fjor ble det offentliggjort at Chris Columbus, som blant annet har regissert to Harry Potter-filmer, skulle ha ansvaret for en kommende film med Sub-Mariner. Nå har Columbus trukket seg fra prosjektet. Dette melder Superherohype. Hvem som overtar ansvaret for å lage spillefilm basert på undervannsmannen til Marvel er ikke kjent. Filmen er et av 23 filmprosjekter Marvel for tiden er involvert i, gikk det frem av selskapets siste kvartalsrapport.

Det er lite publisert av tegneserier med Sub-Mariner i Norge. Noen få avsnitt kom som biserie i Edderkoppen i 1978. Ellers har Namor vært bifigur i blant annet utgivelser med Fantastic Four.

Secret Wars samles på norsk

I helgen opplyste Michael G. Nielsen at dansk Egmont skal gi ut miniserien Secret Wars samlet på dansk i februar. Nå har Superhelter i Norge fått bekreftet at Egmont Serieforlaget i Norge skal gi ut en norsk utgave av boken. Det er redaktør Hege Høiby hos forlaget som forteller dette.

Dermed blir det gjensyn med tegneserien som på mange måter var et vannskille i Marveluniversets historie midt på åttitallet. Secret Wars, som er skrevet av daværende Marvel-sjef Jim Shooter, gikk i det norske heftet Edderkoppen under navnet "Hemmelig krig" i 1987 og 1988.

Superhelter og religiøs tro

Superheltene skildres på mange vis i tegneseriene, og de ulike figurene har sine klare personlighetstrekk. Blant de mange elementene som skal til for å gjøre en tegneseriefigur troverdig, er et verdisett og en realistisk væremåte. En del av dette er en religiøs overbevisning. Flere av superheltene har ved ulike anledninger vist frem sin religiøse tro. For eksempel var det ikke uvanlig at den klassiske Superman ba til den kryptonske guden Rao, mens Matt Murdoch/Daredevil hadde et livssyn rotfestet i den katolske troen.

Adherents.com har laget en liste over superhelter og deres religiøse tro. Listen er eksemplifisert, og man kan gå i detaljer og finne henvisninger til historier der de forskjellige heltene utøver sin tro. Blant annet kan man lese at Wolverine er ateist, Punisher er katolikk, Spider-Man er protestant og at Thing har tilknytning til det mosaiske trossamfunnet. Også skurker finnes på listen. Magneto har jødisk tro, Venom er katolikk og Lex Luthor er ateist.

Ultimate Fantastic Four til Danmark

Egmont Serieforlaget i Danmark har enda mer på sitt superheltprogram neste år. I tillegg til en rekke DC- og Marvel-titler kommer det også hefter med Supreme Power og Ultimate Fantastic Four.
-Ultimate FF 2-historien hvor FF besøger København, den måtte vi naturligvis udgive, forteller redaktør Michael G. Nielsen hos forlaget til Superhelter i Norge. Men det stopper ikke der.
-Der er flere andre ting, men det kan jeg ikke afsløre endnu, legger han til.

13.11.05

Animert Hellboy-dagbok

Tidligere denne uken ble det kjent at det arbeides med to Hellboy-tegnefilmer. I den anledning har Tad Stones, som er en av de prosjektansvarlige, laget en produksjonsdagbok på internett. Her finnes det bakgrunnsmateriale, tegninger og kommentarer til arbeidet med animasjonsfilmene.

11.11.05

Danskene fortsetter med Superman & Batman

Brikkene faller på plass for Egmont Serieforlaget i Danmark når det gjelder neste års superheltprogram. I år har det danske forlaget hatt samtrykk med Egmont Kustannus i Finland om et eget hefte med Superman og Batman.

Danskene følger opp heftet neste år, og da kommer det med seks nummer. Det er redaktør Michael G. Nielsen hos dansk Egmont som forteller dette til Superhelter i Norge. I år har blant annet de fire første avsnittene av Superman: For Tomorrow (Am. Superman 204-207) av Brian Azzarello og Jim Lee blitt gitt ut i heftet sammen med de seks første heftene av Superman & Batman av Jeph Loeb og Ed McGuinness og hele Batman: Broken City (Am. Batman nr. 620-625) av Azzarello og Eduardo Risso.

Nielsen kan også love mer Batman til danske lesere. Senere denne måneden kommer en Batman-pocket med materiale fra Batman Strikes nr. 1-5. Denne gis ut i samtrykk med Egmont-forlagene i Sverige og Danmark. Årets Batman-bok med tegninger av Neal Adams, som også ble gitt ut i Norge, får en oppfølger neste år. Dette blir DC Comics' tredje samling av Adams' Batman-serier. I følge Egmont-redaktøren blir denne boken gitt ut i april.

Men det stopper ikke der for Egmont i Danmark.
-Der kommer ret meget superhelte i 2006, lover Michael G. Nielsen. Han viser til at en dansk samleutgave av Secret Wars gis ut i februar, og at han håper på å få ut Spider-Man pocket 3 før sommeren.

Marvel-filmene kommer

At Marvel satser på filmmediet er ingen hemmelighet etter suksessen med spillefilmer som Spider-Man og X-Men. I følge konsernets siste kvartalsrapport, som blant annet er gjengitt i sin helhet hos Bloomberg, nevnes 23 kommende prosjekter. Først ut er X-Men 3, som filmselskapet Fox står bak. Den skal ha amerikansk premiere 26. mai 2006, og man holder fortsatt på med innspillingen av filmen. 14. juli 2006 er det klart for Ghost Rider fra Sony. Her er man ferdig med filmingen. Så langt er ikke Lions Gate kommet med Punisher, som skal ut på kinoene i USA høsten 2006. 4. mai 2007 kommer Spider-Man 3 fra Sony, mens Fox har premiere for den andre Fantastic Four-filmen 4. juli 2007. Fox har også rettighetene til Silver Surfer og Wolverine, men her er ingen dato satt. Det samme gjelder Deathlok fra Paramount, Hulk 2 og Namor fra Universal, Black Widow fra Lions Gate samt Iron Man og Thor.

I tillegg kommer Marvels egne filmprosjekter. Her dreier det seg om Ant-Man, Avengers, Black Panther, Captain America, Cloak & Dagger, Doctor Strange, Hawkeye, Nick Fury, Power Pack og Shang-Chi. Den første av disse regner Marvel skal være klar for kinolerretet i 2008.

Stan Lee i X-Men 3

Selveste Stan Lee har fått en liten birolle i X-Men 3. Marvel-redaktøren og manusforfatteren skal til og med banne i spillefilmen. Det er i et intervju med Sci Fi Wire Lee avslører dette. Den legendariske serieskaperen, som sammen med Jack Kirby stod bak de første X-Men-fortellingene, spiller en mann som kommer ut for Jean Grey i filmen. En dag Stan Lee vanner plenen bruker Grey sine mentale krefter, og vannet går i helt andre retninger enn rollefiguren til Lee ønsker.
-Det er ikke en av mine største roller, innrømmer Stan Lee i intervjuet. X-Men 3 har amerikansk premiere 26. mai 2006.

10.11.05

Nettavisen anbefaler tegneserier

Etter å ha understreket at mange tegneserier er stor litteratur, har TV2 Nettavisen denne uken presentert en liste over ti anbefalte tegneserier for voksne. Det er journalisten Pål Øverseth Nisja som står for utvalget.

Blant tegneseriene på listen er flere superheltrelaterte tegneserier. Ikke overraskende er manusforfatter Alan Moore inne med flere titler. Både V For Vendetta, Watchmen og From Hell rangeres høyt av Nisja. Moores engelske forfatterkolleger Neil Gaiman og Grant Morrison er også på listen med henholdsvis Sandman og Batman: Arkham Asylum. Forlaget Marvel er representert med forlagets svar på Kingdom Come - Earth X.

Ellers får en rekke tegneserier ros uten å havne blant TV2 Nettavisens anbefalte. Blant disse er Batman: The Killing Joke, The League of Extraordinary Gentlemen og Batman: The Dark Knight Returns. For øvrig nevnes det ikke i saken at en rekke av disse tegneseriene er gitt ut på norsk.

Ny tegnefilmserie med Fantastic Four

Marvel samarbeider med Cartoon Network Europe, det franske selskapet Moonscoop og kringkastingsselskapet M6 i Frankrike om en ny tegnefilmserie med Fantastic Four. I følge Comics Continuum vil tegnefilmserien dukke opp på Cartoon Network i Storbritannia i andre halvdel av 2006. Det går ikke frem av saken når Fantastic Four vil dukke opp på Cartoon Network i Norden eller i USA.

Det er planlagt 26 episoder av den nye tegnefilmserien. Hver episode skal være på en halv time. Manusansvarlig for serien er Christopher Yost, som tidligere har skrevet tegneserien New X-Men for Marvel. Yost har også arbeidet med fjernsynsversjoner av Batman, X-Men og Teenage Mutant Ninja Turtles.

Westwind avviser ikke superhelter

Denne uken dukket Baddis nr. 1 og Svartebøkene nr. 1 fra Westwind forlag opp i bladhyller landet over. Det er gått noen uker siden titlene ble lansert på tegneseriefestivalen Raptus, og så langt har Baddis fått en god mottakelse av anmeldere i aviser som Bergens Tidende og Bergensavisen.

Westwind har planene klare for en videre satsing, men amerikanske superhelttegneserier er ikke prioritert for forlaget fra Bergen. Så langt vurderes ikke det folk flest forbinder med superheltserier.
-De fleste "kjente" seriene er bundet opp i de store forlagene. Det finnes godbiter i markedet i USA som ikke heter Supermann, Batman, X-men, Spider-man etc, men vi har ingen direkte planer for øyeblikket, opplyser styreleder i Westwind, Frode Haaland, til Superhelter i Norge. Like fullt har forlaget diskutert norske utgivelser av ulike tegneserier med amerikanske forlag.
-Vi har snakket med forlag i USA om serier, men da vi ikke har direkte planer har vi ikke gått for langt i forhandlingene, forklarer styrelederen.

Bergensforlaget hadde opprinnelig en plan om å ha Baddis nr. 2 i salg 1. desember. Det samme gjaldt Svartebøkene nr. 2, men dette går ikke. Begge utgivelsene kommer nå i januar, i følge utgivelsesplanen på forlagets nettsider.
-Diverse grunner utenfor hva vi rår med har gjort at planene blir endret litt. Men ingen produkt blir kuttet ut, understreker Haaland.

Norsk Superman-premiere i juli

Superman Returns inntar norske kinosaler 28. juli. Det opplyses på spillefilmens offisielle hjemmeside. Dermed går det nesten en måned fra filmen har premiere i USA 30. juni til norske kinogjengere får se den. For øvrig har filmen første visning i både Sverige, Danmark og Finland samme dag som her hjemme.

De offisielle nettsidene til Superman Returns er nettopp oppdatert med blant annet bilder og et handlingsreferat. Det loves også at en trailer er på gang. Filmen har i tillegg fått en norsk nettside, men så langt inneholder den bare en Superman-logo.

Tegneseriefestival i Sarpsborg

Lørdag 19. november braker det løs i Sarpsborg. Denne dagen går startskuddet for Østfold Tegneseriefestival. Blant gjestene under festivalen er Lars Lauvik, Gunnar Staalesen, Tore Knutsen og Håkon Aasnes. Arrangørene kan love både utstilling og signering fra de gjestende serieskaperne.

9.11.05

Dårligere resultat for Marvel

Den økonomiske pilen peker nedover for Marvel-konsernet. Det går frem av siste kvartalsrapport, som ble lagt frem i dag. Overskuddet til Marvel gikk ned med 29 prosent i forhold til i fjor, skriver Newsarama. Konsernet sliter både innen leketøy og lisensiering, og i følge rapporten ser det ikke lyst ut på disse områdene for 2006.

For forlagsdelen til Marvel er tallene lystigere lesning. Inntektene er økt med 14 prosent sammenlignet med 2004. Det er spesielt salget av tegneseriebøker (trade paperbacks) som sørger for dette gjennom en økning på 3,2 millioner dollar.